Skip to Content

BSO: Diverse varianten naschoolse opvang voor schoolkinderen

BSO: Diverse varianten naschoolse opvang voor schoolkinderen

Als ouder kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de BSO. De Buitenschoolse opvang gaat in na schooltijd en is meestal tot 18.00 uur open voor kinderen. Bijvoorbeeld als je als ouder zelf werkt of studeert en na schooltijd geen opvang voor je kinderen hebt.

Er zijn verschillende soorten BSO waar je voor kunt kiezen. Als je in de buurt woont van meerdere kinderopvangcentra die BSO aanbieden, dan is het de moeite waard om deze eens te vergelijken.

Het is fijn als je kind zich thuis voelt op de BSO en met plezier gaat. Zelf zit je dan ook rustiger op je werk of aan de studie. Je kunt als werkende of studerende daarnaast via de Belastingdienst een deel van het bedrag terugkrijgen.

Dit gaat in de vorm van een toeslag, welke je maandelijks ontvangt. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen. Bij het inschrijven van de BSO zullen de medewerkers je hier ook op wijzen. Zo is het gebruik maken van de BSO voor iedereen mogelijk.

Agrarische kinderopvang

De eerste soort BSO is de agrarische kinderopvang. Dit kan heel breed zijn. Van een boerderij tot een BSO die gelegen is in de polder en daar tal van agrarische activiteiten organiseert of een sportieve BSO zoals BSO de Thuisclub.

Wat kun je verwachten van deze soort BSO? Allereerst de aanwezigheid van dieren. Er zijn tal van agrarische BSO’s die gevestigd zijn op een actieve en werkzame boerderij.

De kinderen krijgen hier een overall en laarzen aan en kunnen bij de koeien kijken. Ze krijgen een kijkje in het boerenleven. En bij kijken alleen blijft het niet, ze mogen ook meedoen.

Eieren rapen bij de kippen, helpen om de lammetjes of kalfjes een fles te geven, lekker door de weilanden struinen. Daarbij biedt een boerderij of agrarische kinderopvang tal van buitenspeelactiviteiten. Door de eindeloze en groene ruimte biedt het gegarandeerd iedere keer weer buitenspeelplezier!

Vaak zijn er ook moestuintjes / een groentekas waar kinderen meer leren over het groeien van aardappels, wortels en andere gewassen.

Kinderen worden hier leuk bij betrokken. Ze mogen zo helpen om de plantjes te verzorgen, bij te houden hoe ze groeien en gaan vaak ook snel kijken hoe het met de plantjes gaat. Als het tijd is om de plantjes te oogsten, dan helpen ze natuurlijk ook mee!

Op de agrarische kinderopvang zijn tal van speelplekjes. Zo kun je ervoor kiezen om je even terug te trekken op een rustig plekje als je dat wilt. Maar je kunt ook meedoen met de grotere groep. Leidsters zijn aanwezig en houden ieder kind goed in de gaten. ☺

De BSO-medewerkers halen de kinderen op vanaf school. Dit kan met een busje zijn of een elektrische bakfiets bijvoorbeeld. Een agrarische kinderopvang biedt veel aan omgang en verzorging van dieren, buitenspelen, meer leren over de natuur en gebruik maken van natuurlijke materialen.

Steeds meer agrarische BSO’s bieden daarnaast kook- en creatieve activiteiten aan. Appelmoes leren maken, pompoensoep maken in de herfst of bananenbrood bakken.. Lekker verven en knutselen aan de speciale knutselhoek. Dit maakt een agrarische BSO voor een brede doelgroep een fijne opvangplek.

Er zijn ook agrarische kinderopvangcentra waar de kinderen de hele dag opgevangen worden. kinderen kunnen daar dan ook slapen. Afhankelijk van de locatie kan dit met buitenslapen of binnen zijn. Er is ook de mogelijkheid voor het afnemen van een warme maaltijd (tegen meerprijs).

Buiten BSO

De naam Buiten BSO zegt het eigenlijk al; hier wordt er iedere dag buitengespeeld. Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling, niet voor niets dat het advies is dat kinderen minimaal 3 uur per dag buiten zouden moeten spelen.

Volgens het onderzoek van Kantar Public geeft 75% van de kinderen aan zich vrolijk te voelen nadat ze een tijdje buiten hebben gespeeld. 48% van de kinderen voelen zich vaak sterk.

Daarnaast groeit het probleemoplossend vermogen, neemt het zelfvertrouwen toe, kinderen worden lichamelijk gezonder, ontwikkelen zich motorisch beter en worden sociaal vaardiger.

Het buiten spelen gebeurt onder deskundige leiding van pedagogisch medewerkers waarbij ze kunnen kiezen tussen vrij spelen, maar ook georganiseerde activiteiten en uitjes.

Denk aan sport en spel, maar ook creatieve vaardigheden. Ook leren ze zo meer over de natuur, veel kinderen vinden het geweldig om zelf kikkertjes te vangen of om spinnen te bestuderen. Hier kan dat iedere dag in een veilige omgeving.

Sport BSO

Lijkt jouw kind wel van elastiek gemaakt? Is hij of zij super lenig of juist vol energie en met een goed balgevoel geboren? Maar natuurlijk is een Sport BSO voor iedereen geschikt. Geboren sporter of niet. Plezier in bewegen staat voorop.

Op een sport-BSO krijgen kinderen tot circa 18.30 uur onder begeleiding van instructeurs leuke beweging- of sportlessen voorgeschoteld. Bij een sport BSO ligt de nadruk op beweging. Naast plezier in bewegen, word je van sporten fitter en zit je mentaal en fysiek beter in je vel.

Na schooltijd worden de kinderen opgehaald of opgevangen door de BSO-medewerkers. Eerst even over je schooldag vertellen, met wat drinken en een hapje. Daarna kan er uit de sport gekozen worden. Een sport-BSO heeft daarnaast ook bijna altijd een knutsel- / leeshoek om zo even rust te zoeken en te vinden.

Afhankelijk van het weer worden er buiten of binnen activiteiten georganiseerd die op bewegen gericht zijn. De ene keer kan het voetballen of een beweegcircuit zijn, de andere keer weer badminton en dans. Zo is de sport-BSO afwisselend en blijft het iedere keer weer leuk om na schooltijd lekker te bewegen!

Kinderen leren op een sport-BSO ook bewegen, meer over hun emoties en hoe ze deze kunnen reguleren, bouwen zelfvertrouwen op en leren discipline.

Vrije opvang

Op een vrije opvang krijgen de kinderen veel keuze in wat ze willen doen. Er zijn vaak wel van tevoren ingerichte hoeken, zoals een knutsel- en beweeghoek.

Heeft je kind zin om lekker met kosteloos materiaal aan de slag te gaan en een robot te knutselen? Dan kan deze naar de knutselhoek. Liever buitenspelen met andere kinderen? Of juist koken, verven, werken in de moestuinhoek?

Door de grote keuze is er grote ruimte voor de keuzes van het kind. Hierdoor ontplooien kinderen hun zelfstandigheid en oefenen ze in keuzes maken. Kinderen vinden het op een vrije opvang altijd een feestje, door de vele (spel)materialen die er zijn. Zo is er altijd een ander aanbod.

Denk hier ook aan verrassend aanbod zoals timmeren, bouwen of het verzorgen van dieren.

Kleinschalig

Een kleinschalige BSO heeft als voordeel dat er een persoonlijke sfeer heerst. Medewerkers en kinderen kennen elkaar goed. Er is een structuur die bij iedereen bekend is, na school weet iedereen zijn plekje aan de tafel bijvoorbeeld.

Er is ruimte voor uitjes zoals naar een bos of een pretpark op vrije dagen of in schoolvakanties. Het nadeel kan zijn dat als een kleinschalige BSO vol is, je op een wachtlijst komt.

Kiezen voor een soort BSO

Iedere BSO biedt de mogelijkheid om als ouders vrijblijvend te kijken en kennis te maken. Door sfeer te proeven heb je al vaak een goed idee of je kind het er na schooltijd naar zijn zin zal hebben.

Daarbij bouwen veel kinderen op de BSO nieuwe vriendschappen op en leren ze voor zichzelf opkomen. Allemaal waardevolle competenties voor hun latere leeftijd.

Tip: let bij het kiezen van een BSO ook op de mogelijkheid van vakanties en hoe ze deze inrichten. Het kan voor kinderen fijn zijn om juist in een schoolvakantie wel naar de BSO te gaan. Zo houden ze het ritme vast.

Mirjam de Stigter