Van 4 tot 15 oktober is het weer zover; maar liefst de 63ste Kinderboekenweek 2017 staat voor de deur. De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende week van 10 dagen in oktober ter promotie van het (Nederlandse) kinderboek. Dat wordt onder andere gevierd met het Kinderboekenweekgeschenk, een uitgave van de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Ook op basisscholen wordt er meestal veel aandacht aan de kinderboekenweek besteed. Bibliotheken besteden extra aandacht aan lezen en organiseren vaak diverse activiteiten rond de kinderboekenweek, zoals een voordracht door een schrijver. Aan de vooravond van de kinderboekenweek wordt een boekenbal, het Kinderboekenbal, in het Muziekgebouw aan ’t IJ gehouden waarbij veel schrijvers aanwezig zijn. 

Thema Kinderboekenweek 2017: Griezels

Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017. Dat belooft een loeispannende week te worden. Je bent nooit te oud om te griezelen. Maar de grens tussen wat lekker griezelig is en wanneer het echt (te) eng wordt – de grens tussen fictie en werkelijkheid – ligt voor ieder anders. Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je huid of onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het ‘kwaad’ wordt meestal wel overwonnen.

Kinderen voor Kinderen – Gruwelijk Eng

Voor het zesde opeenvolgende jaar komt Kinderen voor Kinderen natuurlijk ook weer met een speciale single. De tekst hiervan is geschreven door kinderboekenschrijver Jozua Douglas die bekend is van onder andere de Gruwelijke Generaal en gecomponeerd door Tjeerd Oosterhuis.

Kinderboekenweekgeschenk & Prentenboek

Het kinderboekenweekgeschenk is een cadeau van de boekhandel dat je gratis ontvangt bij een besteding van tenminste € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken tijdens de kinderboekenweek. Het prentenboek is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek in de boekwinkel te koop voor € 6,95.

Kinderboekenweekgeschenk; Kattensoep – Janneke Schotveld

Kattensoep is een verhaal over raadselachtige verdwijningen van katten van Janneke Schotveld.   Jannekes boeken zitten vol humor en fantasie. Ze won vele andere prijzen waaronder Kinderboekwinkel Publieksprijs (2011) en twee keer de Pluim van de Nederlandse Kinderjury (2012 en 2016) Het boek is voorzien van illustraties van Annet Schaap. Annet Schaap heeft geïllustreerd voor literaire reuzen als Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren, Francine Oomen en Jacques Vriens.

Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Er is iets vreemds aan de hand in opa’s buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa’s buurmeisje Lucy probeert Boeli het mysterie op te lossen. Wie zit er achter de mysterieuze kattenverdwijningen? En nog belangrijker: wat gebeurt er met de katten? Als ook Boeli’s eigen kat Obama verdwijnt, begint de tijd wel erg te dringen…

Prentenboek; Knikkeruil – Maranke Rinck

Schrijfster Maranke Rinck maakte samen met illustrator Martijn van der Linden het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2017: ‘Knikkeruil.‘ Dit spannende verhaal gaat door als je het uit hebt, er worden knikkerzakjes bijgeleverd om net als Uil door de poortjes te rollen, het prentenboek is namelijk niet alleen een boek maar ook een knikkerspel. Van der Linden won al enkele van de belangrijkste prijzen, zoals de Woutertje Pieterse Prijs, de Golden Parents’ Choice Award, en de kinderjuryprijs van de Biënnale van Bratislava. Het echtpaar werkte eerder samen aan de Prentenboeken Memorykonijn en Tangramkat. Wat je onder andere tegenkomt als expositie bij Villa Zebra.

Er is een nieuwe knikker in de groep. Hij heet Uil en hij krijgt geen tijd om te wennen, want er zijn monsters in de buurt. Op zoek naar een goede verstopplek zoeft Uil met de andere knikkers van een fantastische knikkerbaan. Hij rolt langs een onmogelijk putje en hij verdwaalt in een enorm doolhof. Waar moeten ze heen? Dan doet Uil een ontdekking. Hij vindt een nieuwe plek. Daar zijn ze veilig…

Kinderboekenruil

Tijdens de kinderboekenweek worden er overal activiteiten georganiseerd. Met op de laatste dag van de Kinderboekenweek de NS Kinderboekenruil. Kom zondag 15 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur naar station Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal en ruil je uitgelezen boek voor een ander. Er staan die dag boekenkasten klaar met wel 1000 nieuwe ruilboeken, waaronder heel griezelige. Op die manier kun je je favoriete verhaal inruilen voor een nieuw verhaal. In het boek kun je een bericht achterlaten voor de nieuwe eigenaar. De overgebleven boeken doneert NS aan de stichting Kinderzwerfboek. Er wordt in de stationshal ook voorgelezen in een voorleescoupé, door een échte kinderboekenschrijver of conducteur. Kom je ook? Leuk!

Meer informatie vind je hier.

Kerntitels Kinderboekenweek

Voor iedere leeftijd zijn er een aantal titels die geselecteerd worden binnen het thema van de Kinderboekenweek om voor te lezen.

Van 4 tot 6 jaar (Groep 1 & 2)

Van 6 tot 8 jaar (Groep 3 & 4)

Van 8 tot 10 jaar (Groep 5 & 6)

Van 10 tot 12 jaar (Groep 7 & 8)

Lesinspiratie

Ook op school en de kinderopvang wordt er aandacht besteed aan dit thema. Zo zijn er onder andere schrijvers die een bezoek brengen aan de klas. Of kun je in september meedoen aan de Nationale Voorleeswedstrijd. Er is voor het basisonderwijs door de Stichting CPNB een lespakket samengesteld dat scholen in het voorjaar bij de boekhandel kunnen bestellen en kunnen gebruiken bij de lessen. Dit kun je hier downloaden. Ook zijn er diverse informatiegidsen over boeken gratis bij de boekwinkel verkrijgbaar zoals de Voorleesgids en de Kinderboekenmolen. Dit zijn gratis tijdschriften met een overzicht van boeken die worden verspreid onder basisscholen, boekhandels en bibliotheken. Ook op blogs vind je de nodige activiteiten en lestips. Hier kun je ook heel goed thuis mee aan de slag. Kijk bijvoorbeeld eens bij:

Titels kinderboekenweek 2017

Op school zijn ze er al helemaal klaar voor; de kleuterklas is al voor een deel ingericht in het thema van de kinderboekenweek; griezelen. Met een echte griezelschool in de hoek. Natuurlijk horen daar ook passende titels bij. Een paar weken geleden heb ik al een aantal titels die geschikt zijn voor peuters en kleuters gedeeld. Vandaag heb ik er nog een aantal (ook voor jongere en oudere kinderen).

Het spook Nijntje XL-editie – Dick Bruna

Ook voor de allerkleinsten zijn er boeken in het thema van de kinderboekenweek 2017; Griezelen. Zoals dit boek van Dick Bruna, dat speciaal in een XL-editie is uitgebracht.

Nijntje wil spook zijn en haar moeder maakt van een oud laken een spokenkleed. Zo vermomd jaagt Nijntje haar vriendinnetjes en haar tante flink wat schrik aan. Als ze van onder het kleed tevoorschijn komt, is iedereen diep onder de indruk: Nijntje als spook was een groot succes.

Dit vierkante prentenboek is ingedeeld zoals alle boekjes uit de bekende Brunaserie: links de vierregelige tekst op rijm, rechts de afbeelding in heldere vrolijke kleuren. De figuurtjes zijn simpel, doeltreffend met zwart omlijnd. Onder het lakenomhulsel zijn Nijntjes contouren duidelijk herkenbaar. Het verloop van het verhaaltje is zodanig dat jonge kinderen lekker mee kunnen griezelen zonder echt bang te zijn.

Dit boek koop je hier.

Mmmonsters – Tobias Krejtschi

Mmmonsters is ook een boek dat aansluit op het thema van de Kinderboekenweek 2017 en zeer geschikt voor kleine kinderen. Het boek is voorzien van flapjes, zodat naast voorlezen en plaatjes kijken de kinderen ook zelf het boekje kunnen ‘lezen’. Naast het verhaal over de monsters is er een extra element aan toegevoegd door de monsters een vormpje te geven. De monsters hebben honger, maar lusten alleen voedsel in hun eigen ‘vorm’. Ideaal dus om met kinderen vormen te oefenen en ook gerechten te benoemen. Daarna kan je vragen wat zij denken dat het monster heeft opgegeten en kunnen ze dit zelf controleren onder het flapje.

De stevige pagina’s bevatten prachtige illustratie in zachte rood-, oranje- en bruintinten. Op de linkerbladzijde zien we steeds een aantal hapjes in allerlei vormen; aan de rechterkant zien we steeds een grappig monsters in één van de vormen. Door de vorm van het monster te vergelijken en te matchen met de hapjes, raadt de peuter welk gerecht het monster het liefst eet. Door het omslaan van kartonnen flapjes kun je in de buikjes van de grappige gedrochten kijken. Kortom niet alleen een leuke maar ook leerzame uitgave, zeer geschikt voor gebruik door kleine kinderhandjes. Ideaal voor thuis of op het kinderdagverblijf.

Dit is het favoriete boek van onze zoon. Vooral vanwege de flapjes; dan kan hij hem zelf lezen. Dit boek koop je hier.

Het muizenhuis – Oei, wat eng – Studio Schaapman

Het eerste muizenhuisboek was een enorm succes. Het kartonnen boek met mooie foto’s van het muizenhuis waarin de muisjes getekend zijn. Voor ieder boek van het muizenhuis worden de decors, de muizen en materialen gefotografeerd van het indrukwekkende, gedetailleerde bouwwerk dat de auteur maakte (en dat ze nabouwde in haar studio). Hierdoor ontstaan prachtige platen waarop steeds ontzettend veel te zien is. Logisch dus dat daar meerdere vervolgen op zijn gekomen. Zoals het boek ‘Oei, wat eng’ dat speciaal is samengesteld voor de Kinderboekenweek. Studio Schaapman ontwikkelt, schrijft en maakt alle boeken en materialen rond Het Muizenhuis.

De muisjes Sam, Julia, Fatima, Mo en Ella zitten rondom een kampvuur. Ze gaan een nachtje kamperen. ‘Ik heb zin om te griezelen,’ zegt Julia. ‘Wie weet er een eng verhaal?’ Iedereen heeft weleens iets griezeligs meegemaakt en vertelt hun avontuur. Dat wordt toch wel een beetje spannend. Sam durft niet meer naar de wc. Gelukkig blijkt dan dat niet altijd alles is wat het lijkt…

Het boek Oei, wat eng koop je hier.

Het kleurenmonster – Anna Llenas

Gevoelens zijn vaak heel lastig voor kinderen om onder woorden te brengen. Het zijn vaak abstracte begrippen. Verdrietig (huilen) en blij (lachen) gaat nog wel, maar teleurstelling en liefde zijn wat lastiger te begrijpen. Het kleurenmonster kan daar gelukkig bij helpen!

Als het kleurenmonster met een vreemd gevoel opstaat, gaat een meisje hem helpen om weer “uit de war te komen…”. Samen rafelen ze verschillende kleuren en emoties uit elkaar en doen ze in aparte potjes