Skip to Content

Wanneer kinderopvang regelen tijdens zwangerschap

Wanneer kinderopvang regelen tijdens zwangerschap

Zwanger! Hoera, je bent superblij. En voor je het weet beland je in een rollercoaster van alles wat er nu geregeld moet worden. Natuurlijk denk je in de eerste plaats aan contact opnemen met de verloskundige en denk je dat het overige geregel nog wel even wachten kan…

Helaas is dat niet voor alles zo. Want het regelen van kinderopvang moet je toch wel al snel bij stil staan! Wanneer doe je dat en hoe doe je dat?

Welke opvang wil je?

Je weet dat je wilt blijven werken en misschien willen jullie beiden wel een aantal dagen thuisblijven voor de kleine. Maar wat doe je met de baby op de dagen dat jullie er allebei niet zijn?

Misschien ben je er nog helemaal niet precies uit hoe jullie de opvang willen regelen? Wacht niet te lang met het beslissen hoe jullie dit gaan aanpakken.

Het moet immers wel allemaal geregeld zijn als de kleine er is en het kan zomaar zo zijn dat de kinderopvangmogelijkheden bij jou in de buurt met wachtlijsten werken. 

Wanneer kinderopvang regelen? 

Maar wanneer moet je dan beginnen met het regelen van kinderopvang? De meningen zijn hier over verdeeld. Zo wordt er aangeraden dat je dit in de derde of vierde maand moet doen. Maar op andere sites lees je zelfs dat je dit al in de eerste of tweede maand van je zwangerschap moet doen. Dat is dus gewoon direct als je beseft dat je zwanger bent!

Het zijn vooral de sites van kinderdagverblijven die melden dat je het beste direct hier achteraan kunt gaan. Natuurlijk zal dit afhangen van de regio waar je woont. Hoe dan ook: zorg dat je er heel vroeg bij bent. Want uiteraard zal je dan wel meer mogelijkheden hebben.

Welke regio, welke dagen

Hoe druk het is bij jou in de buurt op dit gebied, hangt van meerdere factoren af. Uiteraard draait alles om de verhouding tussen vraag en aanbod, maar ook aan de dagen die jij werkt.

Er zijn nu eenmaal dagen die heel populair zijn onder vrouwen om te werken, waardoor die dagen dus extra snel vol zitten. Vaak gaat het dan om maandag, dinsdag en donderdag.

Niet zo vreemd aangezien de woensdag en vrijdag nogal eens betekent dat kinderen die al op school zitten ’s middags vrij hebben. Dus ouders met een kleintje en een kind op school zullen vaak die woensdag en vrijdag thuis willen zijn.

En dan is er dus ook nog de regio waar je woont en/of zoekt. Een gebied met veel kinderen en in verhouding (te) weinig opvangmogelijkheden geeft natuurlijk problemen.

Waar let je op bij kinderdagverblijven?

Je gaat dus op zoek naar een mooie plek voor je kind om heen te kunnen als jij werkt. Welke punten neem je mee in je beslissing?

 • Bezoek meerdere locaties om zo te kunnen vergelijken.
 • Er zijn veel verschillende soorten opvangplekken, dus vraag je hierin eens af wat jij je kindje toewenst! 
 • Waar is de opvang gevestigd? Ligt dit praktisch wat betreft jouw woon- en werksituatie?
 • Hoe zijn de ruimtes en speelmogelijkheden?
 • Wat is de pedagogische visie?
 • Hoe is de dagindeling?
 • Welke tijden kan er opgepast worden? 
 • Wat is de samenstelling van de groepen?
 • Hoe staat de opvang bekend?
 • Hoe zijn de medewerkers opgeleid?
 • Vraag een rondleiding aan zodat je het met eigen ogen kunt zien en medewerkers kunt spreken.
 • Hoe wordt er met ouders omgegaan? Hoe krijg je bijvoorbeeld te horen over de ontwikkeling van je kind? Bij wie kun jij terecht met vragen?
 • Hoe gaan ze om met zieke kinderen?
 • Volg je gevoel! Heb je zo je twijfels als je bent gaan kijken of leest over de gang van zaken? Zoek dan liever op een andere plek verder!
 • En natuurlijk het kostenplaatje.

Verschillende soorten locaties

Bij het eerste punt hadden we het over verschillende soorten opvang. Hierbij kun je inderdaad denken aan hun pedagogische visie, maar die noemden we later ook nog. Er zijn echter ook kinderdagverblijven die iets bijzonders bieden.

Neem bijvoorbeeld kinderopvang op een boerderij! De kinderen zullen daar een heel andere tijd hebben én heel andere ervaringen meekrijgen dan kinderen die in de stad op een plek zitten waar (bijna) niks buiten kan.

Er zijn kinderdagverblijven die zich gevestigd hebben bij een binnenspeeltuin. Nu zal dit voor baby’s niet zo heel veel uitmaken, maar het is wel goed om alvast verder te denken en te kijken wat jij je kind toewenst als hij iets ouder is. 

Andere soorten opvang

Natuurlijk kun je naast een kinderdagverblijf ook kiezen voor andere soorten opvang. Maar ook daar moet je niet te lang mee wachten. Je kunt ervoor kiezen om een gastouder in te schakelen. Een oppas bij jou aan huis te regelen. Een au-pair zou een mogelijkheid kunnen zijn.

Of je vraagt een bekende, zoals oma of de buurvrouw. Maar in alle gevallen geldt dat je dit wel op tijd geregeld moet hebben.

Gastouders

Je kunt gastouders vinden via gastouderbureaus. Maar ook hiervoor geldt dat hier maar net plek moet zijn. Dus ook nu moet je op tijd beginnen. Het handigst is natuurlijk als het kindje in de buurt bij een gastouder terecht kunt.

Een gastouder moet aan allerlei eisen voldoen, zo moet zij (hij) minimaal 18 zijn, Nederlands spreken, EHBO kunnen en een VOG hebben. Ook moet zij ingeschreven staan in het personenregister kinderopvang. En vergeet het diploma niet dat je als gastouder moet hebben.

Opvang aan huis of bij bekenden

Wil je dat je kindje thuis kan blijven, dan zal je op zoek moeten naar opvang aan huis. Ook dit kan geregeld worden door gastouderbureaus. Naast een gastouder zou je natuurlijk ook kunnen denken aan iemand die je gewoon persoonlijk kent. Dit kan familie zijn, maar ook een vriendin of bijvoorbeeld een buurvrouw.

Je kunt uiteraard ook ervoor kiezen om je kindje naar die bekende personen te brengen. Weet wel zeker dat dit ook geregeld is. Je kunt er wel vanuit gaan dat je moeder wil oppassen, maar is dat ook zo?

Alles is vol!

Wat nu als jij je kindje naar een KDV zou willen brengen of als je toch een gastouder in de buurt wilt vinden, maar alles blijkt vol te zijn? Dan heb je meerdere mogelijkheden:

 • Schrijf je kindje in ieder geval wel in!
 • Probeer andere dagen te gaan werken, waardoor er eerder of nu al plek voor je kind is.
 • Zoek voor de tussentijd iemand die tijdelijk op wil passen. 
 • Laat je kind eerst ergens anders beginnen en stap over als je favoriete KDV (of gastouder) wel plek heeft.
 • Zoek verder naar een mooie plek waar wel ruimte is…misschien iets verder bij jou vandaan? Of dit ook handig is zal je zelf moeten bepalen!
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)