Skip to Content

Activiteiten BSO voor kinderen van 8 tot 12 jaar

Activiteiten BSO voor kinderen van 8 tot 12 jaar

Als ouder kan het soms lastig zijn om leuke activiteiten te bedenken voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud. In deze leeftijdscategorie hebben kinderen vaak behoefte aan uitdagende en creatieve activiteiten die hun ontwikkeling stimuleren.

Hieronder vind je een aantal ideeën voor activiteiten die zowel educatief als leuk zijn voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Bouw een fort

Laat kinderen hun eigen fort bouwen van kussens, dekens en andere materialen die ze in huis kunnen vinden. Dit is niet alleen een leuke activiteit, maar stimuleert ook de creativiteit en probleemoplossende vaardigheden van kinderen.

Maak een eigen film

Laat kinderen hun eigen film maken met behulp van een smartphone of tablet. Laat ze een verhaal bedenken, rollen toewijzen, enscenering maken en de film opnemen. Deze activiteit stimuleert niet alleen de creativiteit, maar ook de samenwerking en communicatievaardigheden van kinderen.

Knutselen met duct tape

Duct tape is een veelzijdig materiaal dat kinderen kunnen gebruiken om allerlei creatieve projecten te maken, van portemonnees tot telefoonhoesjes. Het knutselen met duct tape stimuleert niet alleen de creativiteit, maar ook de fijne motoriek en probleemoplossende vaardigheden van kinderen.

Maak een eigen tijdcapsule

Laat kinderen een tijdcapsule maken met persoonlijke items en herinneringen die over 10 jaar weer worden geopend. Dit is niet alleen een leuke activiteit, maar stimuleert ook de creativiteit en reflectievaardigheden van kinderen.

Lees ook: Tijdcapsule maken; tips, voorbeelden en ideeën

Wetenschappelijke experimenten

Organiseer wetenschappelijke experimenten thuis, zoals het maken van een vulkaan met baking soda en azijn, of het bouwen van een papieren vliegtuig. Dit stimuleert de nieuwsgierigheid en ontdekkingsvaardigheden van kinderen.

Bordspellen

Bordspellen zijn niet alleen leuk, maar ook educatief. Kinderen kunnen hun sociale en probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen door het spelen van spellen als Monopoly, Mens-erger-je-niet of Scrabble.

Maak een eigen stripboek

Laat kinderen hun eigen stripboek maken met behulp van papier en potloden. Dit stimuleert niet alleen de creativiteit, maar ook de taalvaardigheden van kinderen.

Maak een eigen muziekinstrument

Laat kinderen hun eigen muziekinstrument maken van materialen die ze in huis kunnen vinden, zoals blikjes, elastiekjes en karton. Dit stimuleert niet alleen de creativiteit, maar ook de fijne motoriek en probleemoplossende vaardigheden van kinderen.

Organiseer een speurtocht

Organiseer een speurtocht in de buurt of in het park en geef kinderen aanwijzingen om de weg te vinden. Dit stimuleert de samenwerking en probleemoplossende vaardigheden van kinderen.

Leer programmeren

Leer kinderen de basisprincipes van programmeren met behulp van online tutorials of programma’s zoals Scratch. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun logisch denken en probleemoplossende vaardigheden.

Maak een eigen kookboek

Laat kinderen hun eigen kookboek maken met behulp van hun favoriete recepten. Dit stimuleert niet alleen de creativiteit en taalvaardigheden van kinderen, maar ook hun kookvaardigheden.

Organiseer een talentenshow

Organiseer een talentenshow waarin kinderen hun talenten kunnen laten zien, van zingen tot goochelen. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit en zelfvertrouwen, maar ook hun sociale vaardigheden.

Maak een eigen website

Leer kinderen hoe ze een eigen website kunnen maken met behulp van programma’s zoals WordPress of Wix. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun digitale vaardigheden.

Organiseer een quiz

Organiseer een quiz met vragen over verschillende onderwerpen, zoals geschiedenis, aardrijkskunde of sport. Dit stimuleert niet alleen de kennis en algemene ontwikkeling van kinderen, maar ook hun competitieve en samenwerkingsvaardigheden.

Maak een eigen bordspel

Laat kinderen hun eigen bordspel maken met behulp van karton, papier en andere materialen. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun probleemoplossende en samenwerkingsvaardigheden.

Organiseer een sportdag

Organiseer een sportdag met verschillende spellen en activiteiten, zoals estafettes, touwtrekken en trefbal. Dit stimuleert niet alleen de lichamelijke ontwikkeling van kinderen, maar ook hun sociale en teamwerkvaardigheden.

Lees ook: Sportdag organiseren; spellen & activiteiten familie of school

Maak een eigen stop-motion animati

Laat kinderen hun eigen stop-motionanimatie maken met behulp van klei, papier en een camera. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun digitale vaardigheden en probleemoplossende vaardigheden.

Organiseer een creatieve workshop

Organiseer een creatieve workshop, zoals schilderen, tekenen, knutselen of haken. Dit stimuleert niet alleen de creativiteit van kinderen, maar ook hun fijne motoriek en probleemoplossende vaardigheden.

Maak een eigen podcast

Leer kinderen hoe ze hun eigen podcast kunnen maken met behulp van programma’s zoals Audacity. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit en communicatievaardigheden, maar ook hun digitale vaardigheden.

Organiseer een toneelstuk

Organiseer een toneelstuk waarin kinderen verschillende rollen kunnen spelen en hun acteervaardigheden kunnen laten zien. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit en zelfvertrouwen, maar ook hun sociale en communicatievaardigheden.

Maak een eigen stopmotionvideo

Laat kinderen hun eigen stopmotionvideo maken met behulp van speelgoed, papier en een camera. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit en digitale vaardigheden, maar ook hun probleemoplossende vaardigheden.

Organiseer een sciencefair

Organiseer een sciencefair waarin kinderen hun eigen wetenschappelijke experimenten kunnen presenteren. Dit stimuleert niet alleen hun nieuwsgierigheid en ontdekkingsvaardigheden, maar ook hun communicatievaardigheden en kennis over wetenschap.

Maak een eigen escaperoom

Laat kinderen hun eigen escaperoom maken, waarin andere kinderen uitdagingen moeten oplossen om te ontsnappen. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun probleemoplossende vaardigheden en samenwerking.

Organiseer een kampvuuravond

Organiseer een kampvuuravond waarin kinderen marshmallows kunnen roosteren, liedjes kunnen zingen en verhalen kunnen vertellen. Dit stimuleert niet alleen hun sociale vaardigheden en creativiteit, maar ook hun zelfvertrouwen en emotionele ontwikkeling.

Maak een eigen flipboekje

Laat kinderen hun eigen flipboekje maken met behulp van papier en potloden. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun fijne motoriek en probleemoplossende vaardigheden.

Organiseer een speelgoedruilbeurs

Organiseer een speelgoedruilbeurs waarin kinderen hun oude speelgoed kunnen ruilen voor nieuw speelgoed. Dit stimuleert niet alleen hun milieubewustzijn en sociale vaardigheden, maar ook hun organisatievaardigheden.

Maak een eigen kunstgalerij

Laat kinderen hun eigen kunstwerken maken en tentoonstellen in een zelfgemaakte kunstgalerij. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun zelfvertrouwen en communicatievaardigheden.

Organiseer een spelletjesmiddag

Organiseer een spelletjesmiddag waarin kinderen verschillende bordspellen en kaartspellen kunnen spelen. Dit stimuleert niet alleen hun sociale en communicatievaardigheden, maar ook hun kennis en strategisch denken.

Maak een eigen modeshow

Laat kinderen hun eigen kleding ontwerpen en een modeshow houden voor familie en vrienden. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun zelfvertrouwen en presentatievaardigheden.

Organiseer een talentenjacht

Organiseer een talentenjacht waarin kinderen hun talenten kunnen laten zien, van dansen tot jongleren. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit en zelfvertrouwen, maar ook hun sociale en communicatievaardigheden.

Maak een eigen escapegame

Laat kinderen hun eigen escapegame bedenken en maken, waarin andere kinderen moeten ontsnappen uit een denkbeeldige kamer. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun probleemoplossende en samenwerkingsvaardigheden.

Organiseer een kookworkshop

Organiseer een kookworkshop waarin kinderen leren koken en nieuwe recepten kunnen uitproberen. Dit stimuleert niet alleen hun kookvaardigheden, maar ook hun organisatievaardigheden en creativiteit.

Maak een eigen videogame

Leer kinderen hoe ze hun eigen videogame kunnen maken met behulp van programma’s zoals Scratch of Unity. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit en digitale vaardigheden, maar ook hun probleemoplossende vaardigheden.

Organiseer een filmavond

Organiseer een filmavond waarin kinderen hun favoriete films kunnen kijken en bespreken. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit en fantasie, maar ook hun communicatievaardigheden en kennis over verschillende films.

Maak een eigen krant of tijdschrift

Laat kinderen hun eigen krant of tijdschrift maken, waarin ze artikelen schrijven over onderwerpen die hen interesseren. Dit stimuleert niet alleen hun schrijfvaardigheden, maar ook hun creativiteit en kennis over verschillende onderwerpen.

Organiseer een speurtocht op de fiets

Organiseer een speurtocht op de fiets waarin kinderen verschillende opdrachten moeten uitvoeren en vragen moeten beantwoorden. Dit stimuleert niet alleen hun fysieke en mentale vaardigheden, maar ook hun samenwerkingsvaardigheden.

Maak een eigen robot

Leer kinderen hoe ze hun eigen robot kunnen maken met behulp van programmeerbare kits of LEGO. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit en digitale vaardigheden, maar ook hun probleemoplossende en technische vaardigheden.

Organiseer een sporttoernooi

Organiseer een sporttoernooi waarin kinderen verschillende sporten kunnen beoefenen en wedstrijden kunnen spelen. Dit stimuleert niet alleen hun fysieke vaardigheden, maar ook hun competitieve en teamwerkvaardigheden.

Maak een eigen stopmotionvideogame

Laat kinderen hun eigen stopmotionvideogame maken met behulp van klei, papier en een camera. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit en digitale vaardigheden, maar ook hun probleemoplossende vaardigheden.

Organiseer een workshop over dieren

Organiseer een workshop over dieren waarin kinderen meer te weten komen over verschillende dieren, hun gedrag en hun habitat. Dit stimuleert niet alleen hun kennis over de natuur, maar ook hun nieuwsgierigheid en ontdekkingsvaardigheden.

Maak een eigen kunstwerk van natuurlijke materialen

Laat kinderen een eigen kunstwerk maken van natuurlijke materialen zoals bladeren, takjes en bloemen. Dit stimuleert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun waardering voor de natuur en hun fijne motoriek.

Organiseer een speurtocht in het museum

Organiseer een speurtocht in het museum waarin kinderen verschillende opdrachten moeten uitvoeren en vragen moeten beantwoorden. Dit stimuleert niet alleen hun kennis over kunst en geschiedenis, maar ook hun probleemoplossende vaardigheden.

Linda van Aken