Als Sinterklaas in het land is kan je er niet om heen; pepernoten. Tegenwoordig in alle kleuren en smaken. Naast lekker opsmikkelen kan je er echter veel meer mee. In de loop der tijd zijn er heel veel spelletjes bedacht die je daarmee kan spelen. Ik ging op zoek naar de leukste; of het nu educatieve spelletjes zijn of meer bordspelletjes. Van alles wat!

Lees ook: Originele & grappige Sinterklaassurprise maken & cadeauideeën

Pepernoten Pyramide Spel

Dit spel vond ik op de blog van Lady Lemonade maar bestaat al iets langer en is echt een aanrader voor de echte smulpapen. Hiervoor heb je alleen maar pepernoten nodig en een dobbelsteen. De spelregels zijn lekker simpel zodat het ook prima met peuters te spelen is, en je kind oefent met tellen (tot 6). Een echte aanrader dus! Je gooit namelijk met de dobbelsteen, en het rijtje met het aantal ogen dat je gooit mag je opeten. Je mag omstebeurt gooien en de persoon die als eerste de hele pyramide op heeft, heeft gewonnen.

Het Grote Pepernotenspel

Het Grote Pepernotenspel op Jufstuff is een spel dat je in teams speelt. Er zijn diverse opdrachten, waarbij je als je het snelste / beste bent, je de pepernoten kan verdienen. Dat wordt natuurlijk een uitdaging om er zoveel mogelijk te verdienen. Naast de diverse soorten vragen zijn er hintsopdrachten en pictionaryvragen.

Kleikaarten

Uniek is dit recept voor pepernotenklei van Juf Bianca, voor een groot gedeelte wordt er een standaardrecept gebruikt om klei te maken waarbij een deel van de bloem wordt vervangen door cacao. Een heerlijk geurige klei waarmee je vervolgens een aantal spelletjes kan doen met kleikaarten. Er zijn kaarten met de getallen van 1 tot en met 20. Je kan de kinderen steeds vragen evenveel pepernoten te kleien en in de zak te leggen. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden met deze kaarten:

  • de kinderen kunnen de cijfers ook namaken of opvullen met klei
  • de kinderen kunnen evenveel voorwerpen in de zak leggen
  • de kinderen kunnen de getallen op de goede volgorde leggen
  • geef alle kinderen een kaart, en laat ze op de goede volgorde gaan staan
  • vraag ze steeds eentje meer in de zak te doen, of eentje minder

Lees ook: Low-budget Sinterklaas: Van goedkope cadeautjes tot ideeeën voor organisatie

Pepernotenfabriek

Een superleuk spelletje is de pepernotenfabriek, bedacht door Juf Maike. Een heerlijk creatief spelletje waarbij ze moeten knippen en plakken, maar ook logisch nadenken. Met behulp van wc-rollen en andere kokers kan je een soort knikkerbaan fabriceren waardoor de pepernoten van boven naar beneden kunnen rollen.

Pepernoten dartspel

Je begint met het maken van een dartspel van Party-kids door op een vel papier rondjes te tekenen in verschillende groten. In het midden teken je Sinterklaas of Zwarte Piet. Daarna zet je de punten in de rondjes. Er zijn twee teams. Ieder kind krijgt vijf pepernoten en moeten van een afstandje de pepernoten op het dartspel gooien. Het team met de meeste punten wint. Voor het eindigen op de Sint of Piet krijg je natuurlijk extra punten.

Pepernotendans

Op de blog van Bampraat kwam ik een zevental spelletjes tegen met pepernoten om te spelen. Het leukste daarvan vond ik nog wel de pepernotendans. Een variant op de stoelendans maar dan met pepernoten. Je legt de pepernoten op een tafel waar je omheen kan lopen met de handen op de rug. Als de muziek stopt, pak je zo snel mogelijk een pepernoot en mag je die opeten. Heb je geen pepernoot, val je af. Wie het langste volhoudt, wint