Skip to Content

112 bellen kind; wanneer kind leren en wanneer strafbaar / wat als je per ongeluk belt?

112 bellen kind; wanneer kind leren en wanneer strafbaar / wat als je per ongeluk belt?

We hopen dat het nooit nodig is, het bellen van 112. Toch roept het Rode Kruis op om je kind vanaf hun 6e levensjaar al te leren hoe ze 112 moeten bellen. Veel jonge kinderen weten namelijk niet hoe ze 112 moeten bellen en waarvoor.

Daarbij komt er ook nog misbruik van het bellen van 112 voor. Kostbare minuten die voor levensbedreigende situaties kunnen zorgen. Hoe kun je als ouder je kind het beste meer leren over het bellen van 112?

25% van alle kinderen tussen de 6 en 8 weet niet hoe ze 112 moeten bellen

Deze conclusie komt voort uit een peiling van het Rode Kruis. In dit artikel van het Algemeen Dagblad wordt daar verder op ingegaan: Oproep Rode Kruis aan ouders: leer je kind al jong 112 bellen.

Verrassend voor veel ouders, opvoeders en leerkrachten. Want als ik voor het digibord sta dan weten de kinderen heel snel welk knopje er ingedrukt moet worden om het bord groter of kleiner te krijgen. En geef een willekeurig kind van 8 een smartphone en je hoort ze niet meer.😉

Goed, belangrijk dus om het met je kind over het bellen van 112 te hebben. Hoe kun je dat aanpakken?

Waarvoor 112 bellen?

Vertel je kind eerst hoe belangrijk en serieus het is als er 112 gebeld moet worden. En dat je dit altijd doet in geval van SPOED en GEVAAR. Probeer samen eens een hele rij met voorbeelden te bedenken, die onder SPOED of GEVAAR vallen.

Mijn bijna 6-jarige zoon gaf deze op:

  • Een ‘boef’ die inbreekt in je huis of als je een boef iets ziet stelen. (Ik heb daar wel even uitleg over gegeven. Stelen mag natuurlijk niet en goed dat je hier iets mee wilt doen. Als je ziet dat in een supermarkt iemand iets steelt, dan meld je dat bij een medewerker.)
  • Als je heel erg gevallen bent en veel bloedt
  • Bij brand in huis
  • Als je ziet dat je vriendje in het water gevallen is en niet kan zwemmen
  • Als iemand niet meer ademt
  • Je oma, opa, of papa en mama vallen van de trap en kunnen niet meer lopen of praten.

Hij heeft het nog goed begrepen vind ik: 112 bel je in spoedeisende situaties. De meeste ongelukjes gebeuren thuis. Een kind wat (kokend) hete thee over zich heen krijgt, door een glazen deur vallen of lopen, van de trap vallen of tegen de punt van het bed aanvallen. Allemaal voorbeelden waarbij je 112 kunt bellen. En ook bij brand of veel rookgevaar in huis.

Met 112 krijg je de ambulance, politie of brandweer die naar je huis uitrukt.

112 bellen zomaar bellen of als ‘grap’

Zomaar 112 bellen? Strafbaar! En ook heel begrijpelijk, als teveel mensen een ‘grap’ willen uithalen is de lijn bezet. En kunnen mensen die wel echt hulp nodig hebben, 112 niet bereiken.

Daarom krijg je als je 112 ‘zomaar’ belt of ‘als geintje’ vaak een waarschuwing. Deze wordt zowel door de telefoon als per brief thuisbezorgd. Gebeurt dit vaker? Jongeren krijgen dan een verwijzing naar Bureau Halt en een taakstraf.

Oefen het gesprek met je kind

Goed, het gesprek oefenen. Je kunt het ook samen met je partner erbij spelen. Door middel van een rollenspel is de één de beller, de ander de telefoniste bij 112. Vertel duidelijk wat die ander moet zeggen.

Dus denk aan:

  • Je naam
  • Wat er is gebeurd
  • En welke hulp er nodig is. Heel simpel: brand? Brandweer. Een inbraak of ruzie die uit de hand loopt met vechten e.d.? De politie. Een ongeluk? De ambulance.
  • Dit filmpje op YouTube is speciaal voor kinderen. 112 Kidsfilm NL – YouTube
    De 112 Kidsfilm NL legt heel duidelijk uit aan kinderen hoe je 112 belt.

Voor je eigen geruststelling: als er echt 112 gebeld moet worden, zal de telefonist(e) je erdoorheen helpen. Zelf heb ik wegens een ernstig ongeval een keer 112 moeten bellen en de telefoniste stelde vragen, vertelde precies wat ik moest doen en hield me aan de lijn. Zo kunnen ze de hulpvraag scherp krijgen maar zelf kalmeerde ze me ook een beetje.

En dat is fijn. Zo neemt die ander het van je over. En het viel me op, dat zij heel kalm was. Gelukkig maar!

Wat gebeurt er precies als je 112 belt?

Een mooie manier om dit aan kinderen te laten zien, is met dit filmpje van Willem Wever. In dit korte filmpje wordt duidelijk wat er na je belletje gebeurt. In de meldkamer horen ze mensen die hun telefoontje aanneemt. Ook het ritje in de ambulance is opgenomen.

Allemaal gelukkig niet echt, maar wel interessant. En ook goed om zo onnodig 112 bellen aan te pakken!

Wat als je peuter / kleuter belt of je belt zelf per ongeluk?

Als je peuter of kleuter belt en je neemt de lijn over, zal de telefoniste aangeven dat je spreekt met de meldkamer van 112. Vaak is je welgemeende excuus voldoende. Hang zo snel mogelijk op om de lijn weer vrij te maken.

Verder kan het helpen om je telefoon te beveiligen, zodat snelle peuter- en kleutervingertjes er geen vat op hebben. 😉

Linda van Aken