Maar liefst één op de drie mensen valt ooit wel eens flauw in zijn leven. Bij kinderen komt het echter niet zo heel vaak voor. Als je in één keer wegzakt en je bewustzijn verliest, kan dat erg schrikken zijn.
Flauwvallen wordt door veel mensen gezien als iets gevaarlijks. Gelukkig is er meestal niets ernstigs aan de hand. Als het goed is ben je binnen enkele minuten weer bij bewustzijn. Zo ook bij onze zoon.
Dan valt je peuter flauw
De kinderen waren lekker aan het spelen, er lagen puzzels en boekjes op de salontafel en ze waren heerlijk aan het rommelen. Zelf ben je ook bezig en opeens zie je vanuit een ooghoek dat je kind in elkaar zakt.
Je ziet niet wat er aan vooraf gegaan is, of hij gestruikeld is. Maar hij begint heel hard te huilen. Dat gebeurt niet zo heel veel. Dus dat geeft wel aan dat er iets aan de hand is.
Je pakt hem op en knuffelt even. Je biedt wat druifjes of zoete limonade aan in verband met de suiker. Maar dat wordt afgewezen.
Als hij klaar is met knuffelen wil hij weer staan. Iets wat ik alleen maar aanmoedig als je bent gevallen; opstaan en verder gaan. Ik zet de druifjes ook op tafel en hij gaat staan.
Om nog voor hij de eerste heeft opgegeten weer in elkaar te zakken. Nu zag ik het gebeuren. Helaas net te laat om hem op te vangen. Hij kwam ook lelijk terecht vlakbij een houten bakje van de puzzel.
Eerste impuls is dan oppakken en dicht tegen je aan houden om te knuffelen. Wat verslapt hangt hij tegen me aan. Zo ken ik hem helemaal niet.
Dan hoor ik hem kokhalzen, snel het bakje met druiven er onder houden en er komt wat slijm uit. Nog steeds niet eten en drinken. Hij voelt wel iets warm aan, maar is ook aan het huilen dus dat kan ook een oorzaak zijn.
Gelukkig is manlief thuis, hij begon heel vroeg dus beide mannen samen op bed gelegd.
Ondertussen in een appgroepje gegooid en daar kwam het advies om toch even de huisarts te bellen.
Op google vond ik tegenstrijdige adviezen van meteen bellen en langsgaan tot en met niets aan de hand en in de gaten houden. Zelf heb ik ehbo en kinder-ehbo, maar is toch anders als het om je eigen kind gaat dan in theorie / oefening.
Advies huisarts
Voor de zekerheid dus even gebeld. De assistente was al naar huis dus kreeg ik de huisarts zelf aan de telefoon. Ze stelde wat vragen en vroeg of ik direct kon langskomen. Daar schrok ik stiekem wel even van.
Normaal krijg je de assistente aan de telefoon en wordt het afgehouden of uitgesteld. Als je dan meteen mag langskomen…
De jongeman dus weer uit bed gehaald, aangekleed en gaan. Hij zag de druifjes en wilde die mee in de auto en bij de huisarts wilde hij zelf lopen. Stiekem vond ik dat nog best spannend, wat als de situatie zich zou herhalen. Dus hij mocht kiezen; tillen of aan de hand.
In de wachtkamer ging hij natuurlijk spelen. Al snel kwam de huisarts. Situatie uitgelegd en toen hebben ze hem even helemaal gecontroleerd. Blijkbaar is er toch een soort protocol voor.
Er werd geluisterd naar de buik, de longen van voor en achter. Met een lichtje in de oren, zodra ik er maar naar wijs gilt hij het al uit maar dit was geen probleem. In de mond kijken vond hij echter niet zo’n goed idee en hield de tanden op het houten latje stijf op elkaar.
Tot slot werd de temperatuur nog gecontroleerd. Dat was het enige wat iets afweek met 37,9 dus lichte verhoging. Zelfs hartslag was gemeten en was ook normaal. Ze was supervriendelijk en liet hem zien hoe het lichtje werkt en mocht op schoot etc.
Daarna werd alle informatie verzameld en voor de zekerheid de kinderarts gebeld. Dat was het tweede moment dat ik dacht van oké…
Want ja hij is flauwgevallen maar hij is nog steeds vrolijk en weet precies wat hij wil. Op dat moment met blokken spelen wat er niet in zit, dus even afgeleid met Thomas de Trein.
Het advies was in de gaten houden. Als hij wil eten dan gewoon eten. En als er iets gebeurt dan meteen naar het ziekenhuis waar ze al op de hoogte zijn. En toch even een paar dagen thuis houden zodat hij kan uitzieken.
Daarna wist hij niet hoe snel hij weer naar buiten moest en naar huis. Goed teken op zich. Thuis zagen we dat hij ondertussen een mooie blauwe plek had gekregen op zijn voorhoofd. Dus toch pech gehad met vallen.
Oorzaken voor flauwvallen van kinderen
Als kinderen flauwvallen kan dat diverse oorzaken hebben. Vaak zijn de oorzaken vrij onschuldig. Het is een soort mechanisme van je lichaam om de bloeddrukregeling te herstellen.
Als je staat, zakt het bloed namelijk onder invloed van de zwaartekracht naar je buik en benen. Het hart vult zich dan minder goed met bloed en de hoeveelheid bloed die het hart rondpompt, neemt af.
Hierdoor daalt je bloeddruk. In reactie hierop vernauwen de bloedvaten in je buik en benen zich en gaat je hart sneller kloppen, waardoor de bloeddruk weer stijgt.
Als je flauwvalt, reageert je lichaam onvoldoende op de daling van je bloeddruk. De bloedvaten vernauwen zich niet en je hart gaat langzamer kloppen.
Daardoor is er even te weinig bloed en dus ook te weinig zuurstof bij de hersenen, waardoor je kort buiten bewustzijn kunt raken.
Flauwvallen lijkt erg gevaarlijk en eng. Maar het kan gezien worden als een veiligheidsmechanisme van je lichaam. De zwaartekracht zorgt ervoor dat je op de grond valt, zodat het hoofd en hart op dezelfde hoogte komen te liggen.
Het hart hoeft dan minder hard te pompen om weer voldoende bloed bij de hersenen te krijgen. Zodra het zuurstofniveau in je hersenen weer voldoende is, kom je weer bij bewustzijn.
Concrete situaties die flauwvallen kunnen uitlokken zijn;
- langdurig staan
- een injectie of het zien van bloed
- onvoldoende eten
- heftige emoties
- oververmoeidheid
- langdurige blootstelling aan hitte
- hoesten
- pijn
- urineren of ontlasten
- slikken
Wat moet je doen als je kind flauwvalt?
Voordat je kind flauwvalt kan het zijn dat je al wat symptomen kan herkennen. Bijvoorbeeld draaierigheid, zweten, bleek zien en misselijkheid kan voorafgaan aan het flauwvallen.
Als je dat signaleert kan je tijdig ingrijpen door je kind te laten zitten en het hoofd tussen de knieën houden. Dat zorgt ervoor dat het bloed sneller en makkelijker naar het hoofd toestroomt.
Als je kind is flauwgevallen kan je het beste niet direct oppakken zoals ik had gedaan maar even laten liggen met een kussen onder het hoofd. Mocht je kind in een aparte houding liggen kan je wel even verleggen.
Liggend kan het kind even bijkomen en kan je controleren of er geen verwondingen zijn vanwege het vallen. Als je kind heel kort buiten bewustzijn is, of meteen weer bijkomt, kan het meevallen.
EHBO
- EHBO voor kinderen
- EHBO medicijnkastje; wat nodig?
- Reisapotheek baby & kind; wat nodig?
- Paracetamol baby & kind
- Kind ziek thuis
- 112 bellen kind leren hoe en wanneer
- Bloedneus kind
- Kind verhoging of koorts?
- Kind flauwvallen
- Koortsstuip baby & kind
- Baby hik
- Verkoudheid kind
- Hooikoorts kind
- Blauwe plekken kind
- Schaafwond kind behandelen
- Brandwond kind verzorgen
- Verstikking kind; wat te doen?
- Splinter verwijderen
- Kind iets in neus
- Rode wangen baby & kind
- Luieruitslag
- Diarree baby
- Wat te doen bij muggen
- Wat te doen bij wespensteek
- Allergische reactie muggenbeet of wespensteek
- Voedselvergiftiging
- Zonnebrand; bescherming zon
- Zonnesteek warm weer
- Wagenziekte
- Secundaire verdrinking
- Kind ziek na zwemmen
- Luizen & neten
Kinderziekten
- Vlekken kinderziekten
- 5e en 6e ziekte
- Allergieën kind
- Apenpokken
- Astma
- Automutilatie
- Bloedneus
- CMV-virus
- Diabetes
- Diarree
- Dyscalculie
- Dyslexie
- Eczeem
- Flaporen
- Flauwvallen
- Geelzucht
- Groeipijn
- Hazenlip
- Hemangioom
- Hielpijn
- Hik baby
- Hooikoorts aanvallen kind
- Keelontsteking
- KISS-syndroom
- Kleurenblind
- Krentenbaard
- Koorts of verhoging
- Koortsstuipen
- Meningokokken
- Netelroos
- Obstipatie
- Oogafwijking
- Overgewicht
- Pseudokroep
- Roodvonk
- RS-virus
- Schimmelinfectie
- Spanningshoofdpijn kinderen
- Spina Bifida; open ruggetje
- Uitdroging
- Verkouden
- Verslaving
- Waterpokken
- Wormpjes
- Kind voorbereiden operatie
- Wratten
- Zonne-allergie
- Kostuum ideeën voor 2 à 3 personen & vrienden - 4 October 2024
- Herfst decoraties voor in huis - 2 October 2024
- Kruiden decoratie voor binnen en buiten in de tuin - 30 September 2024
Dank je Leonie voor de uitgebreide en duidelijke info.
Zelf hier terecht gekomen via google na dat ons zoontje van 15 maanden voor de tweede keer flauwvalt na dat we hem willen troosten na een valpartij.
Na het lezen van alle info lijkt het ons alsof hij net flauwvalt doordat we hem sneller opheffen voor hem te troosten dan we zelf beseffen.
Iets waar je op zo een moment niet bij stilstaat.
Spijtig genoeg is het vermoedelijk ook de combinatie van een griepje en dat hij niet bepaald een gemakkelijker eter is.
Moest het escaleren contacteren we echter ook een arts.
Ben hier net via Google terecht gekomen. Mijn dochtertje van 3,5 was vanmorgen flauwgevallen bij het consultatiebureau. Nog nooit gebeurd maar ik denk dat het door de spanning was van de prikjes die zij kreeg en haar broertje. Gelukkig had ze verder niks maar zelf was ik ontzettend geschrokken. De verpleegkundige wist niet goed wat ze moest doen, achteraf gezien ook niet zo heel goed…
Dat klinkt als breath holdingspells. Daar heeft onze dochter ook last van (2jaar) verschrikkelijk om te zien..
Ik heb het zelf vanaf dat ik een jaar of zeven was. Flauwgevallen in de winkel bij het prikken van oorbellen. En nu nog als ik bloed moet laten prikken gaat dat niet zittend, ik vraag altijd om te mogen liggen. Ik heb het ook bij lang staan in een warme ruimte of bij verhalen over nare medische ingrepen.
Je advies om bij bijna flauwvallen te blijven zitten raad ik af. Zodra je kind wit begint te zien, kan het het beste gaan liggen, dan is de kans dat het alsnog flauwvalt het kleinst.
Wanneer het (oudere) kind vaker flauwvalt kan het het voelen aankomen. Je krijgt het koud, bloed trekt weg uit je gezicht, je wordt zweterig, je gehoor wordt ‘dof’. Dit kun je met wilskracht even tegenhouden, maar daarna wordt het zwart voor je ogen. Het is vrij gênant als het je gebeurt, zowel het bíjna als het daadwerkelijke flauwvallen.
Na het flauwvallen komt eerst het gehoor en daarna het zicht weer terug. Koud water te drinken krijgen is dan erg fijn.
Helaas kennen we hier het flauw vallen maar al te goed. Ze valt hier flauw van schrik of pijn. Afgelopen maand van een oorontsteking. Haar flauw vallen gaat met schokken en bewegingen . Geen epilepsie. Na 4 x flauw vallen weet ik nu wat ons te wachten staat. Is afschuwelijk want ik heb al 4 x gedacht daar gaat mijn kind. Zo hulpeloos en slap.