Skip to Content

Splinter verwijderen bij kind of baby

Splinter verwijderen bij kind of baby

Het wordt weer steeds warmer buiten en dan vinden de meeste mensen het heerlijk om in huis lekker blootvoets rond te lopen. Heerlijk natuurlijk, maar extra belangrijk dat je je vloer goed schoon houdt, want al het vuil gaat onder je voeten plakken.

Voor je het weet zit er een splinter in je voet (of in die van je kind)! Het kan dan gaan om een klein stukje hout, maar ook scherpe stukjes glas of metaal kunnen makkelijk in je voetzool (of ergens anders) terechtkomen.

Dat kan een erg vervelend gevoel geven, en soms kun je zelfs niet meer goed op die voet lopen. Het is belangrijk om een splinter te verwijderen, want het voelt uiteraard niet fijn aan. Maar wist je dat het gebied rondom het wondje ook kan infecteren? Des te belangrijker dus om splinters uit je huid te verwijderen. Maar hoe doe je dat precies?

Je hebt nodig: een splinterpincet, eventueel een naald en vergrootglas

In de meeste EHBO-dozen vind je wel een speciaal splinterpincet. Deze heeft een spitse punt, waardoor het eenvoudiger is om iets kleins uit de huid te verwijderen dan een normaal pincet (bijvoorbeeld ook handig voor ingegroeide haartjes).

Een vergrootglas kan helpen om beter zicht te krijgen op de splinter, die vaak erg klein zit. Soms zie je de splinter niet eens goed zitten; wrijf dan over de plek heen, en je zult waarschijnlijk pijn voelen wanneer je over de splinter heen gaat.

Ga op die plek dan op zoek naar de splinter, eventueel met behulp van een vergrootglas. Zorg ook altijd dat er genoeg licht is, bijvoorbeeld door er een lamp boven te houden.

Zorg dat alles steriel is

Voordat je begint met het verwijderen van de splinter, was je natuurlijk goed je handen met zeep. Op je handen zitten namelijk bacteriën die een infectie kunnen veroorzaken.

Het splinterpincet en/of de naald kun je ontsmetten met ontsmettingsalcohol, maar ook door het eventjes in een vlam te houden of in een pan met kokend water uit te koken. De hoge temperaturen zorgen ervoor dat eventuele bacteriën worden gedood.

Verwijder de splinter

Met het splinterpincet kun je vervolgens het uiteinde van de splinter vastgrijpen en de splinter uit de huid trekken. Belangrijk is om goed te kijken in welke richting de splinter in de huid terecht is gekomen, zodat je deze er in dezelfde richting weer uit kunt halen.

Doe je dit niet, dan kan de splinter namelijk afbreken of kun je de huid extra beschadigen. Soms zit de splinter wat dieper in de huid en kun je er niet goed bij; met een naald kun je dan wat ruimte maken zodat je alsnog met het pincet bij de splinter kan om deze te verwijderen.

Trucjes om een splinter gemakkelijker te verwijderen

Soms gaat het verwijderen van een splinter niet zo makkelijk. Er zijn dan wat eenvoudige trucjes die je kunt toepassen, om ervoor te zorgen dat het verwijderen van de splinter uit de huid minder moeite kost!

  • Maak de huid week door een badje te nemen met lauwwarm water, zodat je de splinter makkelijker uit de huid kunt halen.
  • Neem 15 tot 30 minuten een badje met warm water en zeep of soda. Doe dit een aantal dagen, zo’n drie keer per dag, totdat de splinter er vanzelf uit komt, of totdat je de splinter makkelijk zelf kan verwijderen met een pincet en/of naald.
  • Smeer het wondje in met ichthammol (trekzalf). Dit kan ervoor zorgen dat de splinter wat meer naar buiten komt, zodat je er makkelijker bij kan met een pincet en/of naald.
  • Gebruik plakband voor dunne en broze splinters of haartjes, bijvoorbeeld van planten en insecten.
  • Maak gebruik van een ijsklontje. Leg dit eventjes op de huid voordat je de splinter wilt verwijderen. Het zorgt er namelijk voor dat het verwijderen van de splinter minder pijnlijk is.
  • Smeer de huid in met boter. Het is niet wetenschappelijk bewezen of deze methode werkt, maar dit huismiddeltje kan ervoor zorgen dat de splinter langzaam vanzelf uit de huid komt.

Wat moet je doen als het niet lukt?

In sommige gevallen lukt het echt niet om de splinter zelf te verwijderen uit de huid, of je krijgt last van bijvoorbeeld viezigheid rondom het wondje. In deze gevallen is het verstandig om naar de dokter te gaan:

  • Als je ergens een splinter hebt zitten en je krijgt koorts.
  • Als de huid rondom het wondje rood is, gezwollen is en warm aanvoelt. Dit kan namelijk duiden op een infectie, bijvoorbeeld doordat het pincet of de naald niet goed was ontsmet.
  • Als de splinter te diep zit en je er zelf onmogelijk bij komt. Dat kan ook gebeuren als de splinter afbreekt en je het uiteinde niet meer te pakken krijgt. Om te voorkomen dat je de huid beschadigt, kun je beter de splinter door een arts laten verwijderen.
  • Als je de splinter waarschijnlijk buiten hebt opgelopen en/of de splinter vuil is. Soms is het dan noodzakelijk om een tetanusinjectie te halen.
  • Als je een splinter in je oog hebt. Dit kun je waarschijnlijk heel moeilijk zelf verwijderen omdat je de splinter niet goed kunt zien, maar laat ook niemand anders dit proberen. Je wilt niet het risico lopen dat je oog beschadigd raakt.
  • Als er pus of vocht uit de wond komt waar de splinter heeft gezeten. Dit kan ook duiden op een infectie.
  • Als je een glas- of metaalsplinter hebt opgelopen. Deze kunnen erg diep zitten en zijn vaak nogal scherp, waardoor je makkelijk de huid kan beschadigen wanneer je deze zelf probeert te verwijderen.

Neem liever geen risico en breng even een bezoekje aan je huisarts als het na een paar keer proberen niet is gelukt om de splinter zelf te verwijderen, of als deze op een erg gevoelige plek zit.

Sommige splinters kunnen gewoon erg diep zitten, waardoor je er zelf niet bij kunt. Om infecties en beschadigingen te voorkomen, kun je de splinter dan het beste door de dokter laten verwijderen.

Splinter verwijderen bij kind of baby - Mamaliefde
Jisca