Skip to Content

Paracetamol baby & kind; hoeveel en hoe vaak geven dosering per dag

Paracetamol baby & kind; hoeveel en hoe vaak geven dosering per dag

Misschien neem je zelf wel eens een paracetamoltabletje als je last hebt van milde hoofdpijn, oorpijn of een griepje. Paracetamol is een pijnstiller die bovendien koortsverlagend werkt. Je zou dus denken dat je dit ook veilig aan je kind kunt geven. Dat kan in veel gevallen ook, alleen moet je goed de dosering in de gaten houden.

Volwassenen mogen per dag een hogere dosering paracetamol innemen dan kinderen, en mogen dit bovendien frequenter innemen. Ook is het niet voor elke pijn nodig om paracetamol te geven. Bij koorts kun je soms beter ook even afwachten. In dit artikel leg ik je uit waarom!

Waar wordt paracetamol voor gebruikt?

Paracetamol is een pijnstiller die koortsverlagend werkt. Het werkt voor veel verschillende soorten pijn en bij koorts. Je kunt paracetamol gebruiken als je last hebt van:

Gewrichtspijn

Door bijvoorbeeld overbelasting van een gewricht of het draaien van een gewricht in een onnatuurlijke richting of een kneuzing, kan je kind last krijgen van gewrichtspijn.

Dat kan gebeuren als bijvoorbeeld de spieren, pezen, peesschedes, gewrichtsvliezen en slijmbeurzen rond de gewrichten beschadigen en ontsteken. Dit kan pijn veroorzaken, maar ook zwelling en roodheid.

Griep

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. De symptomen van griep bij een kind zijn pijn en hoge koorts, een plotseling rillerig gevoel, spierpijn, keelpijn, hoesten, hoofdpijn, een verstopte neus en niezen. Kinderen kunnen soms griepachtige verschijnselen krijgen van vaccinaties, maar vaak gaat dit vanzelf na korte tijd al over.

Hoofdpijn

Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 jaar kunnen sommige kinderen al last krijgen van spanningshoofdpijn en migraine. Je kunt spanningshoofdpijn herkennen aan pijn aan beide kanten van het hoofd. Dit kan voelen alsof er een strakke band om het hoofd zit. Bij migraine kan het kind zich ook ziek voelen.

Misselijkheid en overgeven komt vaak voor in combinatie met hevige hoofdpijn. Je kind kan gevoelig zijn voor licht en geluid.

Menstruatiepijn

Meisjes die menstrueren (vanaf de leeftijd van 11-12 jaar ongeveer), kunnen maandelijks vervelende klachten hierdoor ervaren. De baarmoeder trekt zich maandelijks samen om het opgebouwde slijm af te stoten, met pijnlijke steken en kramp in de onderbuik als gevolg.

Andere klachten die hierbij horen zijn doffe pijn in de rug en spierpijn, hoofdpijn en migraineaanvallen. De pijn verschilt erg per persoon. De één heeft nergens last van, de ander voelt zich een paar uurtjes niet lekker, maar er zijn ook meisjes die een hele week uit de running zijn omdat de pijn zo sterk is.

Een pijnstiller zoals paracetamol kan daarbij soms helpen.

Oorpijn

Als een kind oorpijn heeft, is er vaak sprake van een middenoorontsteking. Na een paar dagen gaat dit meestal vanzelf over. Het kan wel behoorlijk pijnlijk zijn, dus paracetamol kan hierbij helpen om de pijn wat te verzachten.

Spierpijn

Kinderen kunnen last krijgen van spierpijn door bijvoorbeeld verkramping, een virusinfectie, kneuzingen, spierscheurtjes of overbelasting. De spieren zijn dan pijnlijk en vormen een belemmering tijdens het bewegen en de houding. Spierpijn komt regelmatig voor in de nek, schouders of rug.

Verkoudheid

Verkoudheid wordt veroorzaakt door het verkoudheidsvirus. De luchtwegen zijn dan geïnfecteerd, wat kan zorgen voor een verstopte neus. Bij een verkoudheid kan je kind ook last hebben van hoofdpijn, oorpijn en keelpijn.

Hoesten, niezen, tranende ogen en een lichte temperatuurverhoging komt ook regelmatig voor. Kleine kinderen hebben bij een verkoudheid wel eens koorts en prutoogjes, waarbij er geel spul in de ooghoeken is opgehoopt.

Je mag paracetamol ook gebruiken bij koorts. Dat is een verhoging van de lichaamstemperatuur boven de 38 graden. Koorts is een natuurlijke reactie van het lichaam op een infectie met bijvoorbeeld een bacterie of virus.

Het lichaam zorgt ervoor dat de temperatuur stijgt, omdat de natuurlijke afweer dan beter en sneller werkt. Bacteriën en virussen voelen zich niet prettig bij een hoge lichaamstemperatuur, dus koorts kan ervoor zorgen dat de genezing sneller verloopt.

Als de koorts bij een kind erg hoog wordt, kan er paracetamol gegeven worden. De koorts wordt dan iets lager, waardoor het kind zich waarschijnlijk weer wat beter gaat voelen.

Hoe werkt paracetamol?

In het geval van pijn, zoals hoofdpijn, verkoudheid, oorpijn, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten, kan paracetamol ervoor zorgen dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt verhinderd. De pijn neemt daardoor af.

Bij koorts zorgt paracetamol ervoor dat de lichaamstemperatuur van je kind zich niet verder kan verhogen. Bij griep kan paracetamol de verschijnselen verlichten. Paracetamol zorgt er echter niet voor dat je kind eerder of sneller geneest van griep.

Verschillende vormen paracetamol

Paracetamol bestaat in verschillende vormen:

  • tabletten (ook bruis-, smelt- en kauwtabletten)
  • drank
  • zetpillen
  • infuus

Het verschilt per vorm paracetamol wanneer het medicijn begint te werken. Bij tabletten en drank is dit ongeveer een half uur na inname. Je zult dan merken aan je kind dat de pijn en koorts wat afnemen.

Het effect is zo’n 3 tot 6 uur. Zetpillen werken minder snel. Het kan soms wel een uur duren, maar de werking houdt wel langer aan, namelijk zo’n 8 tot 12 uur. Een infuus met paracetamol werkt het snelst, vaak al binnen 5 tot 10 minuten.

De werking houdt bij pijn zo’n 4 tot 6 uur aan. Bij koorts duurt het iets langer voordat een infuus met paracetamol werkt, namelijk een half uur. De werking is dan wel minimaal 6 uur.

Meer informatie vind je hier.

Hoeveel en hoe vaak mag je paracetamol geven?

De dosering van paracetamol is net als bij veel andere medicijnen gebaseerd op het gewicht van je kind.

GewichtOraalRectaal
5-10 kilo4 x per dag 75-150 mg2-3 x per dag 1 zetpil van 120-240 mg
10-15 kilo4 x per dag 150-225 mg2-3 x per dag 1 zetpil van 240 mg
15-20 kilo4 x per dag 225-300 mg2-3 x per dag 1 zetpil van 240-500 mg
20-25 kilo4 x per dag 300-375 mg2-3 x per dag 1 zetpil van 500 mg
25-30 kilo4 x per dag 375-450 mg2-3 x per dag 1 zetpil van 500 mg
30-43 kilo4 x per dag 450-650 mg2-3 x per dag 1 zetpil van 500-1000 mg
43-70 kilo4 x per dag 650-1000 mg2-3 x per dag 1 zetpil van 1000 mg

Je kunt precies berekenen hoeveel paracetamol jouw kind mag hebben aan de hand van de volgende formules:

  • Oraal: 60 mg per kilo lichaamsgewicht per dag totaal, verdeeld in 4 giften. Dus 4 x per dag 15 mg per kilo lichaamsgewicht.
    Voorbeeld: een kind van 7,5 kilo mag per dag 4 keer 112,5 mg paracetamol innemen (oraal).
  • Rectaal: 60 mg per kilo lichaamsgewicht per dag totaal, verdeeld in 3 giften. Dus 2-3 x per dag 20 mg per kilo lichaamsgewicht.
    Voorbeeld: een kind van 7,5 kilo mag per dag 3 keer 150 mg paracetamol innemen (rectaal).
Paracetamol baby & kind; hoeveel en hoe vaak geven dosering per dag - Mamaliefde
Jisca