Is je kind ziek? Dan ben je als ouder vaak bezorgd. Helemaal als je kind ook nog eens koorts heeft. Er zijn kinderen die een koortsstuip krijgen. Een koortsstuip is gelukkig niet ernstig, maar het is wel behoorlijk schrikken als je dit ziet.
Hoe kun je een koortsstuip bij je kind herkennen? En hoe ziet dit er dan precies uit? In dit artikel met filmpje, vertellen we je meer over een koortsstuip bij kinderen. We hopen je daarmee te informeren en enigszins gerust te stellen.
Wat is een koortsstuip?
Kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 6 jaar met koorts kunnen een koortsstuip krijgen. Dit is een kort moment waarbij de spieren van je kind verkrampen. Het komt doordat de lichaamstemperatuur snel stijgt.
Gemiddeld krijgen 5 % van alle kinderen een koortsstuip. Een koortsstuip komt het meeste voor bij kinderen van rond de 1,5 jaar. Het heeft wel iets weg van een epileptische aanval.
Een koortsstuip begint met strekkramp, alle spieren verkrampen. Hierna gaan allebei de benen en armen heftig schokken. Deze schokken kunnen van enkele tot 15 minuten duren en gaan vanzelf over.
Het kan zelfs zijn dat het kind ophoudt met ademen. Als de koortsstuip voorbij is, zijn de meeste kinderen nog suf en niet goed aanspreekbaar. Na een uur is dit effect meestal verdwenen. Je kind kan nog wel enige tijd huilen en onrustig zijn.
Hoe kun je een koortsstuip bij je kind herkennen?
- Je kind heeft koorts
- De armen en benen van je kind verkrampen
- Je kind lijkt bewusteloos
- Je kind reageert niet of nauwelijks als je hem aanspreekt
Hoe ontstaat een koortsstuip?
Koorts ontstaat door een infectie. Koortsstuipen komen zowel bij onschuldige als ernstige infecties voor. In de meeste gevallen kan een koortsstuip geen gevaar. Een koortsstuip ontstaat het meest als de koorts net begint op te komen.
Het kan daarom goed zijn dat je als ouders nog niet in de gaten hebt dat je kind koorts heeft. Heeft je kind hoge koorts? Dan komt er meestal geen koortsstuip.
Een koortsstuip is niet te voorkomen. In sommige families komen meer koortsstuipen voor dan in andere. De hoogte van de koorts en het wel of niet krijgen van een koortsstuip zeggen niets over de ernst van de infectie.
Het is verstandig om bij een koortsstuip de huisarts te bellen. Dit omdat deze advies kan geven en kan onderzoeken of het daadwerkelijk een koortsstuip is geweest.
Filmpjes koortsstuip
Het volgende filmpje kun je op YouTube vinden over een kindje die een koortsstuip krijgt. Ons doel om dit te tonen is ouders te informeren.
In dit filmpje legt Lisa Wade uit, wat een koortsstuip inhoudt en wat je als ouders het beste kunt doen bij je kindje als deze de schokkerige bewegingen heeft. Hoe kun je het beste handelen als je kind een koortsstuip heeft?
Het belangrijkste advies is: blijf rustig. Leg je kindje op je zij. Zo ga je de kans tegen dat je kindje zich verslikt in iets.
Let ook op de omgeving waar je kind ligt. Zijn er spullen die hij kan pakken? Leg ze dan weg. Zorg voor een veilige omgeving.
Bel meteen de huisarts, ook al is de koortsstuip over.
Kijk goed waar de trekkingen zijn. Is dit aan één arm/been of aan één kant van het lichaam? Hoe lang houdt dit aan? Geef alles door aan de huisarts.
Is een koortsstuip gevaarlijk?
Begrijpelijk dat je ongerust bent als je ziet hoe je kindje een koortsstuip krijgt. Kan er door deze schokkerige bewegingen schade ontstaan aan de hersenen of gezondheid van je kindje?
Thuisarts.nl geeft aan dat kinderen gelukkig niet kunnen overlijden aan een koortsstuip. Ook hoef je als ouders niet bezorgd te zijn dat de hersenen van je kindje door de koortsstuip beschadigd raken.
Een koortsstuip is geen teken van epilepsie. Het kan wel zo zijn dat als je kind vaak koortsstuipen heeft, het op latere leeftijd een licht verhoogde kans heeft op epilepsie.
Het verloop na de koortsstuip
Meestal is een koortsstuip iets eenmaligs. Boven de 6 jaar komt het in ieder geval niet meer voor. Er kunnen redenen zijn om extra onderzoek uit te voeren.
Je kunt dan denken aan:
- Als de trekkerige bewegingen langer als 15 minuten duren
- Als deze aan één kant van het lichaam zijn
- Als je kind jonger is als 6 maanden of ouder is dan 6 jaar
- Bij kinderen die geen diazepam hebben gekregen tijdens de koortsstuip en na een 1 uur nog steeds niet helder zijn
- Als je kind meerdere koortsstuipen krijgt (in één koortsperiode)
- Als je kind een aandoening in het zenuwstelsel heeft of deze in het verleden gehad heeft.
Is er medicatie beschikbaar bij een koortsstuip voor kinderen?
Een huisarts kan diazepam via de anus inbrengen. Dit zorgt ervoor dat je kind slaperig wordt. Hierdoor stopt de koortsstuip.
Daarnaast kan ook een neusspray gegeven worden. Dit noemen ze midazolam. Het werkt hetzelde als diazepam. Diazepam werkt meestal in 5 tot 10 minuten en is na een half uur uitgewerkt.
Wanneer 112 bellen?
Het kan dat de trekkerige beweging te maken heeft met hersenvliesontsteking. Als een huisarts dit vermoedt, zal hij jullie altijd direct naar het ziekenhuis verwijzen. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk de huisarts te bellen.
EHBO
- EHBO voor kinderen
- EHBO medicijnkastje; wat nodig?
- Reisapotheek baby & kind; wat nodig?
- Paracetamol baby & kind
- Kind ziek thuis
- 112 bellen kind leren hoe en wanneer
- Bloedneus kind
- Baby hik
- Hooikoorts kind
- Blauwe plekken kind
- Schaafwond kind behandelen
- Brandwond kind verzorgen
- Verstikking kind; wat te doen?
- Splinter verwijderen
- Kind iets in neus
- Rode wangen baby & kind
- Luieruitslag
- Wat te doen bij muggen
- Wat te doen bij wespensteek
- Allergische reactie muggenbeet of wespensteek
- Voedselvergiftiging
- Zonnebrand; bescherming zon
- Zonnesteek warm weer
- Wagenziekte
- Secundaire verdrinking
- Kind ziek na zwemmen
- Luizen & neten
Kinderziekten
- Vlekken kinderziekten
- 5e en 6e ziekte
- Allergieën kind
- Apenpokken
- Astma
- Automutilatie
- Bloedneus
- CMV-virus
- Diabetes
- Diarree
- Dyscalculie
- Dyslexie
- Eczeem
- Flaporen
- Flauwvallen
- Geelzucht
- Groeipijn
- Hazenlip
- Hemangioom
- Hielpijn
- Hik baby
- Hooikoorts aanvallen kind
- Keelontsteking
- KISS-syndroom
- Kleurenblind
- Krentenbaard
- Koorts of verhoging
- Koortsstuipen
- Meningokokken
- Netelroos
- Obstipatie
- Oogafwijking
- Overgewicht
- Pseudokroep
- Roodvonk
- RS-virus
- Schimmelinfectie
- Spanningshoofdpijn kinderen
- Spina Bifida; open ruggetje
- Uitdroging
- Verkouden
- Verslaving
- Waterpokken
- Wormpjes
- Kind voorbereiden operatie
- Wratten
- Zonne-allergie
- BSO: Diverse varianten naschoolse opvang voor schoolkinderen - 22 August 2024
- 37 Babyshower spelletjes & activiteiten; van opdrachten tot raadspelletjes of creatieve herinneringen - 18 February 2024
- Zwangerschap geheim houden en verbergen - 1 October 2023