Skip to Content

Hooikoorts aanvallen; wanneer zijn welke pollen actief en welke homeopatische middelen werken

Hooikoorts aanvallen; wanneer zijn welke pollen actief en welke homeopatische middelen werken

Naar schatting heeft één op de vijf mensen last van hooikoorts en komt zelfs bij één op de drie mensen een neusallergie voor. Door pollen, stof of andere allergenen via de neus in te ademen ontstaan er allergische symptomen, zoals niezen, een kriebelende of lopende neus en jeukende of tranende ogen. 

Hooikoorts kan een belemmering zijn in het dagelijks leven. Niemand zit te wachten op nog meer niezen, snotteren en jeukende ogen.

Toch zijn er naast het gebruik van medische hulpmiddelen ook nog andere dingen waar je rekening mee kunt houden. Wij hebben een aantal nuttige tips om het aantal hooikoortsaanvallen te verminderen voor je verzameld.

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een veelvoorkomende allergische reactie op pollen. Het gaat daarbij onder andere over het stuifmeel van grassen, struiken en bomen die in bloei staan. De pollen hebben een nadelige werking op het afweersysteem van je lichaam.

Bovendien komt er met de pollen een bepaald stofje vrij (histamine). Heel vervelend want daardoor ga je niezen, hoesten en je ogen gaan er van tranen. Hooikoorts begint altijd op het moment dat de natuur weer helemaal in bloei komt.

Als je allergisch blijkt te zijn voor deze pollen en stuifmeel en deze met het inademen binnenkrijgt dan raakt je afweersysteem ontregeld. Hooikoorts is als je het krijgt niet te genezen.

Het is niet heel ernstig maar toch is het niet fijn mocht je er last van hebben. Je kunt voor jezelf of voor het kind of kinderen wel de nodige maatregelen uit voorzorg nemen. Dit helpt om hooikoortsklachten dusdanig te verminderen of te voorkomen.

Pollen in je huis

Houd je ramen zoveel mogelijk dicht. Het is verleidelijk om je huis lekker door te luchten en je deuren en ramen open te gooien met mooi weer.

Echter, als het mooi weer is komt er meer stuifmeel vrij dat hooikoortsverschijnselen veroorzaakt. Houd de ramen daarom zoveel mogelijk dicht als er veel pollen in de lucht zitten.

Na een lekkere lentebui zijn er minder pollen actief en is er minder stuifmeel in de lucht, prima momentje om dan even je huis te luchten. Er zijn tegenwoordig ook luchtreinigers die kunnen helpen bij het reinigen van de lucht zodat deze gezuiverd wordt van pollen.

Als het zonnetje schijnt is het verleidelijk om de was buiten op te hangen. Echter als je je wasgoed buiten laat drogen blijven er pollen ‘plakken’ op je wasgoed. Deze zorgen er vervolgens voor dat je weer direct in aanmerking komt met de pollen waar je op reageert.

Anti allergie spray

Hooikoorts aanvallen; wanneer zijn welke pollen actief en welke homeopatische middelen werken - Mamaliefde

Er zijn ook sprays die je kunnen helpen om een aanval te vermijden. Zo is er de Noviral Anti Allergie Spray. Aangezien manlief hier vrij snel last van kan hebben heeft hij de spray getest.

Het eerste wat opvalt is dat het geen vloeistof op zoutwaterbasis maar een poeder is die je in de neus spuit. Vanwege de aanwezigheid van pepermunt als één van de twee bestandsdelen voelde het volgens hem aan als de wilhelminapepermuntjes van vroeger maar dan in je neus.

Daar vormt de cellulosepoeder (het tweede werkzame ingrediënt) een soort gellaagje over de slijmvliezen heen zodat het contact met allergenen zo klein mogelijk wordt. Het is een klein flesje die ook zo in een tas of zak past als je de hele dag op pad bent.

Voor een optimaal effect spray je minimaal 3x per dag, maar kan je het zo vaak gebruiken als je nodig vindt. Hij gebruikt het nu voordat hij naar buiten gaat in de buitenlucht.

Hooikoorts aanvallen; wanneer zijn welke pollen actief en welke homeopatische middelen werken - Mamaliefde

De Noviral Anti Allergie Spray is een 100% natuurlijk medisch hulpmiddel die bescherming biedt tegen hooikoorts, huisstofmijt, huidschilfers van dieren en andere neusallergieën (als gevolg van pollen en andere allergenen). Het vermindert niezen, een lopende neus en jeukende ogen.

Hooikoorts en voeding

Wist je dat bepaalde voeding je hooikoorts negatief kan beïnvloeden? Heb je hooikoorts, dan komt er te veel histamine vrij. En laat dit nou net een stofje zijn dat ook in voeding voorkomt. Op Noviral.nl vind je een overzicht van voedingsmiddelen waarmee je rekening kan houden als je last hebt van hooikoorts.

Hooikoorts en sporten

De avonden zijn alweer lekker lang en het zonnetje laat zich steeds vaker zien. Heel verleidelijk dus om wat vaker buiten te sporten.

Ook tijdens het sporten kan je rekening houden door bijvoorbeeld te gaan sporten na een regenbui of juist vroeg in de ochtend of laat in de avond als er minder pollen in de lucht zitten. Die zijn er met name overdag en op zonnige dagen met wind.

Ook kan het verschil maken waar je gaat hardlopen; langs de kust is de pollenconcentratie het laagste. Woon je niet in de buurt van de zee, dan kan je naar het bos. Loofbomen filteren als het ware de lucht.

Als je een zonnebril draagt voorkomt deze dat pollen in de slijmvliezen van je ogen komen. Ook wrijf je minder snel in je ogen met een zonnebril op.

Douchen en haren wassen voordat je naar bed gaat

Op het moment dat je buiten bent geweest, ben je waarschijnlijk in aanraking geweest met pollen. Het laatste dat je wilt is dat je daar ‘s nachts extra last van krijgt. Was je haar daarom voor het slapengaan. Op die manier verwijder je de pollen die in je haar zijn achtergebleven.

Handig: De pollenkalender 

Een speciale pollenkalender is heel handig, deze geeft namelijk aan wanneer welke grassen, struiken en bomen gaan bloeien. De periode dat je last hebt van hooikoorts is daar namelijk van afhankelijk. De meeste van deze hooikoortsveroorzakers bloeien tussen februari en september.

In deze periode heb je dan ook kans op verschijnselen van hooikoorts. De echte piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni, als de pollen/grassen volop in bloei staan.

Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de temperaturen en het weer. Mochten heel vroeg in het jaar (bijvoorbeeld in februari of begin maart) de temperaturen al wat hoger zijn dan wat eigenlijk normaal is voor de tijd van het jaar, dan is de kans groot dat de natuur: de grassen, bomen en struiken, wat eerder in bloei komen.

Hooikoorts aanvallen; wanneer zijn welke pollen actief en welke homeopatische middelen werken - Mamaliefde
Linda van Aken