Skip to Content

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts

Als kind zijnde ben ik min of meer grootgebracht door toetjes. Een geweldig goede eter was ik niet, dagelijks hing ik met lange tanden boven mijn bordje om die prak met groente weg te werken. Zo blij dus als mijn moeder na de maaltijd een toetje op tafel zette!

Mijn kinderen kregen dit heel vroeger ook en ook zij vonden het een feest om de maaltijd af te ronden met een beloning. Want ook mijn kinderen waren nooit echt grote eters, dus wisten ze dat ze niet met een lege maag naar bed hoefden.

Gezonde toetjes

Tot het moment kwam dat we beter gingen letten op onze gezondheid en op de suikers die we binnen kregen. Het was eigenlijk van de zotte hoeveel suiker er ongemerkt naar binnen ging op een dag. Zelfs een kopje kruidenthee waar wij geen korrel suiker aan toevoegden zat toch nog bomvol suikers. Hier schrokken we best van en alles wat dus niet per se nodig was werd geschrapt van het boodschappenlijstje.

Toch hoeft een toetje niet per definitie ongezond te zijn. Er kunnen natuurlijk ook gezonde varianten op tafel gezet worden.
In deze blog neem ik je mee naar de vele mogelijkheden die de wereld van de nagerechten te bieden hebben. Wie weet vind je hier een lekkere verantwoorde afsluiter tussen.

Suiker in kindertoetjes

90% van de speciaal voor kinderen bestemde zuiveltoetjes is niet gezond. Deze conclusie trekt foodwatch op basis van onderzoek naar het suiker-, vet-, en zoutgehalte van de kindertoetjes in de vijf grootste supermarkten.

Van de in totaal 51 onderzochte kindertoetjes blijken er slechts 5 gezond te zijn, getoetst aan de gezondheidscriteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ze bevatten vooral veel te veel suiker, maar zijn ook vaak te vet.

Reactie foodwatch: “Je zou mogen verwachten dat fabrikanten juist extra letten op de gezondheid bij kinderproducten. Het tegendeel blijkt waar. Kennelijk wint in de voedingsindustrie het winstbejag het van het verantwoordelijkheidsgevoel.”

Toelichting:

  • Suiker- en vetgehalte in gram per 100 gam weergegeven.
  • In rood de overschrijdingen van de WHO-norm per 100 gram: max. 10 gram suiker en 2,5 gram vet.
  • Volgorde op basis van suikergehalte: zoetste bovenaan, minste zoete onderaan.
  • Geen van de toetjes bevat kunstmatige zoetstoffen.
  • Bovenste deel tabel zijn alle toetjes met 15 of meer gram suiker per 100 gram, ofwel meer dan anderhalf keer het WHO-maximum

De toetjes met 10 tot 15 gram suiker per 100 gram:

De toetjes die voldoen aan de WHO-normen:

De enige toetjes (5) die aan alle gezondheidscriteria van de Wereldgezondheidsorganisatie voldeden en als gezond beschouwd kunnen worden, zijn van het Albert Heijn huismerk en behoren tot de RockFrogs die werden geïntroduceerd naar aanleiding van de discussie over kindermarketing van ongezonde producten.

Grutten

Grutten is een graansoort van gerst, gort, boekweit en haver. Het graan dat gepeld en gebroken is heet dan grutjes. Het werd vroeger voornamelijk gebruikt om pap mee te maken.

Door het in water te weken werd het een waterige dunne soep en dit zette zich weer uit tot een brij als er melk in de pan werd toegevoegd, liefst karnemelk. Daardoor heette het ook wel karnemelksepap of gortepap.

Grutjes wordt door de karnemelk zurig van smaak, hier hield ik niet van als kind dus mocht er een lekkere laag stroop overheen om het zoeter te maken. Dat smaakte natuurlijk wel. Mijn moeder deed er nog graag een klontje (room)boter door.

Wist je trouwens dat wanneer je de gruttenpap laat afkoelen de brij dan zo stijf wordt, dat je het kan snijden tot plakken?

Deze plakken werden vroeger ook vaak weer opgebakken in boter en eveneens gegeten met stroop. Hebben wij nooit gedaan trouwens, wij hielden het bij de warme pap en we hadden ook nooit over, het ging schoon op!

Meer informatie vind je hier.

Rijst met krenten

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Mijn moeder kon me ook blij maken met haar rijstepap. Rijst gekookt in melk met warme krentjes. Hmm ik ruik het alweer, dit was echt een favoriet van mij.

Zeker ook door de lekkere zoete krentjes en met een extra schep donkerbruine basterdsuiker en een flinke snuif met de kaneel erover heen was het een zeer lekker toetje om mijn buikje mee vol te krijgen.

Ik kreeg het vaak op een bord geserveerd en ik weet nog goed dat ik dan elke keer eindigde met het bord aan mijn mond om het laatste slokje melk van het bord af te slurpen. Haha, ook dit ging schoon op!

Het recept vind je hier.

Bitterkoekjespudding

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Nog zo’n “oh ja”-momentje, dit recept kwam opeens voorbij en ook hier borrelden meteen weer herinneringen van naar boven. Ook dit werd vaak genoeg op tafel gezet. Pudding met bitterkoekjes.

Lekker koud geserveerd en eigenlijk ook geen verrassing want het had al de hele middag in de koelkast gestaan om op te stijven, dus ik had het allang gezien haha.

Nu ik eindelijk dit recept zie, begrijp ik ook ineens waarom mijn moeder zo vaak maïzena nodig had. Ik had dit ook ooit aangeschaft, gewoon omdat mijn moeder dit ook in haar keukenkast had staan, maar na vier jaar had ik het nog steeds niet opengemaakt, geen idee wat je hier nou mee moest maken.

Het recept vind je hier.

Vanillepudding

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Wat mijn moeder ook graag maakte was een pan warme custardvla of vanillepudding. Hier moest ze wel geregeld tijdens het eten even naar de keuken terug om goed te roeren in de pan, want anders kwamen er vieze klontjes in en brr zo’n vies vel bovenop. Dat was geen prettig iets.

Het kwam ook rechtstreeks van het vuur op je bord, dus het puntje van mijn tong was ook geregeld rood verbrand, gloeiend heet natuurlijk, maar ik had nooit het geduld om lang te wachten, eigen schuld dus…

Het recept vind je hier.

Griesmeelpudding

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Nog een mooi nagerecht, griesmeelpudding. Ook dit was erg favoriet bij ons thuis. Mijn moeder had een grote plastic tulbandvorm met deksel.

Het leek altijd een enorme hoeveelheid als ze met de schaal naar de tafel kwam, een spannend moment want nu moest ze het nog omdraaien met een bord om de pudding tegen te houden. Vaak ging dit goed. Dan het deksel eraf, de pudding zakte altijd meteen voor de helft in…..oh jammer, nu is het nog maar heel weinig.

En dan kwam het flesje rode bessensaus, die schonk ze er op het laatste moment overheen.

Even goed schudden met het flesje (ik kan me nog heel goed herinneren dat ze een keer iets té enthousiast aan het schudden was, terwijl de dop al losgeschroefd zat, mijn zus én de granolmuur achter haar zaten helemaal onder de saus….de muur vond mijn moeder nog het ergste want die kreeg ze maar moeilijk schoon haha)

Het recept vind je hier.

Haagse bluf

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Ook dit schuimige zachte toetje heb ik vaak kunnen lepelen uit een schaaltje, Haagse bluf. Zo simpel maar oh zo lekker. Het leuke is vooral omdat met je kinderen te maken, en dan vooral het moment van checken of het stijf genoeg is opgeklopt….durf jij de kom boven je hoofd te houden?

Zal het naar beneden komen of niet? Lekker met kleine rode vruchtjes en of knapperige kleine koekjes, bijvoorbeeld kletskopjes in stukjes gebroken.

Het recept vind je hier.

Drie in de pan

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Kleine pannenkoekjes per drie gebakken in de koekenpan. Zodra er een flinke stapel is gebakken komen de kleine pannenkoekjes op je bord en mag je ze zelf nog versieren met poedersuiker en wat slagroom.

Ook lekker natuurlijk met gekleurde hagelslag of van die strooisels om taarten mee te versieren. Een klein bolletje ijs zou hier ook lekker bij zijn.

Het recept vind je hier.

Vlaflip

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Ken je deze nog? De vlaflip. Twee soorten vla gescheiden met een rode limonadesiroop. Hiervoor gebruik je meestal vanillevla en yoghurt. Maar wij deden het ook wel eens met gele en bruine vla, hoewel de siroop dan minder lekker was.

Meer informatie vind je hier.

Banaan in een glas melk

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Dit toetje lijkt klein en bescheiden, maar de smaak en sensatie is iedere hap meer dan waard om eens op tafel te zetten. Heerlijke zoete banaan met heerlijke caramel, koekjes en slagroom. Je maakt hier zelf de caramel, in het recept spreken ze over “melkconfituur, of melkjam” dit maak je volgens dit recept hier

Maar je kunt hier ook een blikje gecondenseerde melk voor gebruiken. Deze melk is al gezoet en zeker in combinatie met de overige ingrediënten zou ik de vanillesuiker weg laten. Die zul je niet missen.

Serveer het toetje in een feestelijk glaasje en steek er een dikke vrolijke papieren rietje in. Zo maak je van het toetje een mooi feestelijk gerechtje. Zou zomaar ook een mooi dessert kunnen zijn voor de kerst.

Het recept vind je hier.

Puddingmonsters

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Met een beetje fantasie is dit toetje op allerlei manieren te maken. Kies een vla of pudding die je lekker vindt en verdeel het over kleine brede glazen. Verdeel dan wat stukken cake die qua kleur goed afsteken van de vla en giet er daarna nog een laagje vla overheen.

Steek er twee marshmallows in en teken met een chocoladestift pupillen in zodat je ogen in de pudding hebt.

Je kunt hier bijvoorbeeld ook grappige griezels van maken voor tijdens de Halloweendagen.

Bastognekoekjes met appel

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Soms heb je het graag warm en soms juist graag weer koud. Maar dit toetje heeft het allebei. Warme, zachte, zoete appels met frisse ijskoude yoghurt en gele vla. Een heerlijke verrassende combinatie dit je uit een glaasje leeg lepelt.

Het recept vind je hier.

Spekkoek

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Dit toetje is volgens mijn kinderen het ultieme spektakel van de Chinees. Als we naar een Chinees restaurant gaan, dan weten ze dat ze nog ruimte in hun buik moeten overhouden voor het toetje. Want een bolletje ijs en zo’n stukje spekkoek kunnen ze maar moeilijk laten staan.

Deze spekkoek is ook thuis een keer te maken. Dus mocht je niet gaan uit eten, is er toch nog een mogelijkheid om dit op tafel te zetten.

Het recept vind je hier.

IJsjes

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Niet alleen in de zomer maar ook in de winter zijn ijsjes nog steeds in trek bij kinderen, trouwens ook bij grote kinderen hoor haha. Maak zelf eens een keer ijsjes. Je zal zien hoe makkelijk het is en met het juiste fruit passend bij het seizoen heb je een gezond ijsje in handen.

Het recept vind je hier.

Perencrumble met chocola

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Een perfect toetje voor de herfst. Dan zijn de peren lekker sappig en zoet. Met een goede pure chocola en de suiker weglatend mag dit best een keer op tafel langs komen.

Het recept vind je hier.

IJsblokjes van melk

Een recept uit de Surinaamse keuken, ijsblokjes van zoete melk. Lekker om zo op te snoepen, maar aangekleed met vers fruit heb je zo een mooi dessert op tafel staan.

Het recept vind je hier.

Appel laagjes in een glas

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Ook appels zijn een perfecte vrucht om in de herfst te eten. Warm of koud, op beide manieren zijn ze lekker. En met dit laagjestoetje maak je een mooi dessert. Misschien heb je zelf wel een appelboom in je tuin staan, pluk dan met je kinderen appels uit de boom die je in deze glaasjes verwerkt.

Het recept vind je hier.

Stoofpeertjes crumble

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

In het najaar zijn er weer volop stoofperen te koop. Deze peren zijn ook veel vele gerechten in te zetten, als hoofdgerecht maar ook als zoet toetje. Zodra ze in de schappen van de winkel liggen, koop ze dan snel en probeer dit recept ook eens uit.

Het recept vind je hier.

Muesli in de yoghurt

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Een goede kwark of (Griekse) yoghurt kan erg lekker zijn met een beetje muesli en verse stukjes fruit. Ook dit kan als een lekker toetje worden gegeten.

Maar gebruik dan in plaats van muesli uit een pak eens een zelfgemaakte versie zoals bijvoorbeeld deze kokoscrumble. Dan schep je veel minder suiker door je yoghurt en dat eet een stuk prettiger.

Het recept vind je hier.

Kaneelkoekjes in de yoghurt

Kindertoetjes maken; lekkere en gezonde desserts - Mamaliefde

Een ander mooi alternatief voor muesli is een handje kaneelcrunchies in je yoghurt. Lekker knapperig en genoeg voor meerdere keren. Vul je schaaltje verder nog aan met vers fruit en geniet van elke hap.

Het recept vind je hier.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)