Skip to Content

Bundtcake tulband maken voor het kerstdiner

Bundtcake tulband maken voor het kerstdiner

Bij de uitnodiging voor het Allerhande Kerstdiner kreeg ik een superlekkere bundtcake (tulbandtaart) met wat decoratie om de taart te versieren. De ‘tulband’cake herken je aan de ronde vorm en het gat in het midden.

De historie van deze cake loopt terug naar de Middeleeuwen en het verhaal gaat dat de naam is ontstaan omdat er ooit een cake in zo’n hoofddeksel is gebakken. Het leuke van deze cake is dat hij perfect geschikt is om te pimpen; op hartige wijze met fruit of lekker zoet met snoepgoed of juist chocolade.

Daarom ook heel leuk voor het kerstdiner op school. Je koopt de bundtcake kant-en-klaar, versieren en meegeven naar school. Ideaal en dat zonder een dag lang in de keuken te staan. Het versieren kunnen de kinderen ook prima zelf! Ook erg lekker voor het dessert of bij de koffie bij het kerstdiner. Het voordeel is dat je hem vooraf kan voorbereiden en koel wegzetten tot je hem opeet.

De basis van de Bundtcake

Nu heb ik ‘valsgespeeld’ door een kant-en-klare speciale kerstbundtcake van de Albert Heijn te gebruiken. Superlekker gedecoreerd met een lichte crunchy Victoriabeslag (met onder andere geroosterde amandelen) en rozijnen en cranberry’s in de cake. Maar ze hebben ook een Moskovische tulbandcakes en minitulbandjes. Maar je kan ze ook heel goed zelf maken. Hier vind je een recept voor minichocoladebundtcakejes en hier voor een kerstige chocoladekaneelcake.

Chocolade overvloed

Voor de decoratie had ik het één en ander klaargelegd maar uiteindelijk niet alles gebruikt. Je kan naar eigen smaak en inzicht een keuze maken. Wij gingen voor een chocoladeversie en gebruikten hiervoor de repen van Hands of my chocolate voor. Die zijn niet alleen heel lekker maar ook makkelijk te smelten, samen met een klein scheutje melk zodat hij wat vloeibaarder wordt en goed te gebruiken is voor de cake maar nog wel stolt. Dat smelten doe ik door een pan met water te vullen en daar een kleinere steelpan in te hangen.

Daar smelt ik de chocolade in en voeg iedere keer kleine scheutjes melk in zodat het niet meteen te vloeibaar wordt. Om eerlijk te zijn is me dat nog niet heel vaak goed gelukt, zal vast komen omdat het geen echte Belgische chocolade is en de goedkope variant omdat ik dat zonde vind als ik het ga smelten.

Versieren maar

Direct nadat ik twee kleuren chocolade over de cake had verdeeld in ‘sliertjes’ zaten de kinderen klaar om de taart te versieren. Hiervoor had ik zilveren parels, stukjes van een zuurstok, marshmallow chocoladebonbons en stukjes chocolade. Ik had nog wat schrijfstiften en meer kerstdecoratie achter de hand, maar dat zou teveel worden. Met alleen de chocolade werd de cake erg donker. De zilveren parels maken het al beetje af en de zuurstokbrokken zorgen voor een beetje kleur.

Als je niet werkt met chocolade, kan je van poedersuiker en een paar druppels water (of citroensap) een soort lijm / glazuur maken waarmee je de decoratie op de taart kan plakken. Ook is het een idee om de cake te bestrooien met water.

En dan smullen

Nadat de taart klaar was moest er helaas toch even gewacht worden. Het was nu tijd voor het avondeten, daarna zouden we als dessert de cake aansnijden. Ze vonden hem erg lekker en wilden graag nog een stuk. Er is nog een groot deel van de cake over, dus de volgende dag mogen ze nog een stukje.

Linda van Aken