Skip to Content

Kerstkransjes bakken

Kerstkransjes bakken

Kerst is toch wel een heerlijk traditioneel feest om goed uit te pakken. We maken het in en rondom het huis extra gezellig en in de keuken zijn we al druk in de weer om lekkere recepten uit te proberen voor het kerstdiner. Waarschijnlijk gaan je kinderen ook nog een dag een plekje claimen in de keuken.

Vaak wordt er op de school ook nog een kerstviering georganiseerd waarbij kinderen in de klas samen eten. Dit eten zullen ze zelf moeten meenemen van thuis. Vaak zijn dit kleine schaaltjes, want je maakt op deze dagen altijd te veel. Een schaaltje kerstkransjes kan je ook zeker meegeven bij deze gelegenheden. Een lekker zoet koekje gaat er altijd wel in, ook na een flinke maaltijd als toetje bijvoorbeeld.

Zelf decoreren

Het leuke van dit soort koekjes is ook dat de kinderen ze prima zelf kunnen maken, lekker kneden van een soepel deeg, de vormpjes uitsteken en na het bakken nog mooi versieren.

Maak een flinke bakplaat vol en zorg dat je eindigt met een grote voorraad. Je kunt er de koektrommel thuis mee vullen, altijd lekker bij de koffie of thee. Speciaal voor de kleine keukenhulpjes heb ik eenvoudige recepten bij elkaar gezocht om de lekkerste kransjes te bakken. De recepten laat ik je hier zien.

Kerstkransjes met amandelschaafsel

Het vertrouwde kerstkoekje. Een krans bedekt met een beetje amandelschaafsel. Simpel en o zo lekker. En ook inderdaad onwijs leuk om niet alleen maar in een koektrommel te bewaren. Met een mooi satijnen lintje eromheen geknoopt kunnen ze ook lekker bungelen in je boom.

Kerstkransjes met suikerparels

Een kerstkransje met amandelschaafsel of juist met grove suikerparels versiert, of juist een beetje van allebei. Bakker Gwenn laat zien hoe je deze lekkere koekjes zelf kunt maken.

Gekleurde kerstkransjes

Naast amandelschaafsel en suikerkorrels is het ook leuk om je koekjes wat meer kleur te geven door er gekleurde strooisels op te plakken. Versier na het bakken de koekjes met deze vrolijke mix unicorn strooisels en geef je kransjes een unicorn-WOW.

Kruidige kransjes

Deze kerstkransjes zijn inderdaad niet in de ronde kransjes gebakken maar in stervorm. En toch mag je ook deze koekjes kransjes noemen, er zit een gat in het koekje en ook een ster hoort bij kerst. Dit krachtige koekje heeft een heerlijke warme winterse smaak. Er zitten namelijk kruidige kruidnagelpoeder en geraspte schil van sinaasappel door. Met deze koekjes in de boom ruikt je huis heerlijk naar kerst.

Kerstkransjes van cashewnootjes

Heb je voor het kerstdiner van die rode gedroogde cranberries nodig, bijvoorbeeld om een lekkere saus voor de kalkoen te maken? Dan heb je hier vast nog wel een paar handjes van over. Die kun je mooi gebruiken voor deze kerstkransjes. Een makkelijk, snel te maken koekje en perfect voor elk moment van de dag.

Chocolade kerstkransjes

https://nl.pinterest.com/pin/36239971991145945/

Voor de chocoladeliefhebbers maak je natuurlijk kransjes van chocola. Zorg voor lekker veel variatie, denk aan witte, pure en melk chocolade. Versier de kransjes met een klein blaadje hulst en wat gekleurde hagelballetjes in mooie kerstkleuren rood wit en groen.

Schuimkransjes

Kransjes kun je natuurlijk ook van schuim maken, zo heb je lekkere zoete kerstsnoepjes. Leuk om op tafel te zetten, in de kerstboom te hangen of om het toetje mee aan te kleden. Redenen genoeg dus om ook deze kransjes uit te proberen.

Schuimkransjes met framboos

Speel je liever op veilig en durf je net niet aan om de kransjes tweekleurig te maken, dan kun je ook deze kransjes kiezen om uit te proberen. Ook net zo lekker en net zo mooi versiert. De kransjes versier je met wat verkruimelde frambozen. Makkelijk, leuk en lekker.

Kokoskransjes

Deze schuimkransjes hebben een lekkere frisse kokossmaak. Een soort kokos meringue, waar je prima kerstkransjes mee kunt maken. Bestrooi ze na het bakken nog met wat gekleurde hagelslag of geef ze nog een extra “sneeuw” laagje met kokosschaafsel.

Hartige kerstkransjes van bladerdeeg

Ik ben dol op hartige hapjes, dus ik kan het niet laten om ook een hartige versie aan dit lijstje toe te voegen. Een heel simpel kransje gemaakt van bladerdeeg besmeert met pesto. Meer is het niet. Kies je voor de makkelijkste weg, dan gebruik je pesto uit een potje. Wil je toch net iets meer toevoegen, maak dan zelf de pesto.

Een pesto is heel makkelijk zelf te maken en ook zeer verschillend in smaak te krijgen. Je kunt verse bladspinazie, rucola of het groen van radijsjes gebruiken, je kunt variëren met noten als pistache walnoot of pijnboompitten en met de kaas kun je ook de smaak beïnvloeden gebruik jonge kaas voor een milde smaak, parmezaanse kaas voor een wat sterkere smaak of oude kaas voor nog meer kracht. En wie van echte pit houdt voegt er nog een verse peper aan toe.

Hartige kerstkrans koekjes

Dit lijken de traditionele zoete koekjes, maar vergis je niet. Deze koekjes smaken niet lekker bij de koffie in de ochtend. Serveer deze kransjes liever bij de borrel rond een uur of vier, dan smaken ze veel beter. Dit koekje is namelijk gevuld met kaas, rozemarijn en chilivlokken. Een knapperig hartig koekje dus.

Kerstkransjes zonder allergenen

Een feest moet ook echt een feest zijn voor iedereen. En dan is er niks zo vervelends om al het lekkers wat je voorgeschoteld krijgt te moeten weigeren. Gelukkig heb je in de keuken alle touwtjes in eigen hand en kun je ook voor gasten een verwennerijtje op tafel zetten waar ze ook van mogen mee snoepen. Deze kerstkransjes zijn namelijk zonder gluten, ei, melk, noten en pinda’s.

Hoe je de koekjes ook maakt, versiert of eet, maak er een vrolijk kerstfeest van en geniet van de lekkere zelfgemaakte kransjes, liefs Isabell

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)