Skip to Content

Krijg ik een zoon of een dochter test & 23 bakerpraatjes om geslacht baby te voorspellen

Krijg ik een zoon of een dochter test & 23 bakerpraatjes om geslacht baby te voorspellen

Tijdens de zwangerschap van alle drie twijfelde ik geen moment: ik wilde het geslacht baby weten. En dat had niet eens te maken met mijn tomeloze nieuwsgierigheid naar alles en nog wat. Dit was een puur praktische situatie. We konden maar geen jongensnaam bedenken en dat zou in elk geval zo’n 50% van de opties uitsluiten.

Gelukkig bleek die naam ook niet nodig, want we kregen drie dochters. In ons geval lagen ze er goed voor tijdens de 20-wekenecho. Maar dat is niet altijd het geval.

Gelukkig heb je verschillende methoden om het geslacht te bepalen. De één op basis van bijgeloof (de bekende bakerpraatjes), de ander op de medische manier. Vandaag vertel ik er alles over!

Bakerpraatjes tijdens de zwangerschap

De moeder van één van Junes klasgenoten bekeek me even peinzend en zei toen: ‘Ja, een jongen, ik weet het zeker. Komt door de stand van je buik. Heb het nog nooit mis gehad eigenlijk.’ Ze lachte. ‘Blijft natuurlijk altijd prijsschieten, dus ik ben benieuwd!’

In dit geval zei mijn buik kennelijk niet genoeg, want ik kreeg toch echt een meisje. Wel eentje die op jonge leeftijd de boom in onze achtertuin wilde beklimmen, maar toch.

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Als je zwanger bent en je het geslacht van de baby niet wereldkundig wil maken, zijn de bakerpraatjes namelijk niet van de lucht.

De term stamt al uit de negentiende/begin twintigste eeuw, toen de verzorging van baby’s nog in handen lag van ongeschoolde bakers. Deze wisten uit ervaring wel veel van baby’s af, maar verkochten ook weleens onzin die niet gestoeld was op medische gronden.

 • Dochters onttrekken schoonheid aan je uiterlijk – niet bepaald een compliment om te krijgen natuurlijk, zeker niet als je uiteindelijk een jongen blijkt te krijgen (voor jongens geldt het tegenovergestelde: zij maken je mooier)
 • Dat geldt ook voor je haar: een volle bos duidt op een jongen, een zielig en slap plukje op een meisje
 • Overigens zorgen diezelfde jongens er wel voor dat je stevige boomstambenen krijgt, terwijl meisjes extra gewicht toevoegen aan je billen.
 • Loopt je zwangerschapsstreep door tot je navel? Dan krijg je een meisje. Daarboven een jongetje.
 • Heb je een ochtendhumeur? Dan komt er vast een meisje aan! Ben je vrolijk, dan kan je rekenen op een jongetje.
 • Meisjes maken vermoeid, jongens geven je energie – iets dat in mijn geval wel voor allemaal klopte trouwens, ik was elke zwangerschap niet vooruit te branden
 • In Italië geloven ze dat je een meisje krijgt wanneer je een dikker gezicht krijgt – klopte ook bij mij, al had dat waarschijnlijk niet zo zeer met het geslacht van doen, maar met mijn algehele gewichtstoename ?
 • Wil je het geslacht beïnvloeden tijdens de conceptie? Draag dan een muts als je graag een dochtertje wil. Gaan jullie voor een zoontje? Laat je man de muts dan opzetten!
 • Noorse bakerpraatjes voorspellen een meisje wanneer de baby vooral aan de rechterkant schopt
 • Als je een bepaalde man niet kan uitstaan tijdens je zwangerschap, krijg je vast een jongetje meenden ze in het voormalig Joegoslavië
 • In Zweden hebben ze een handige oplossing als je het geslacht wil beïnvloeden: draag een bolletje knoflook bij je voor een meisje en een ui voor een jongen

Meer mogelijke testjes en proefjes vindt je in de youtube video hier.

Chinese kalender

Een andere manier om het geslacht van de nog ongeboren baby te voorspellen is via de Chinese kalender. Hier zoek je de maand op waarin je bevrucht bent én de leeftijd die je toen had.

Net als op een landkaart kijk je welk geslacht daarbij staat. Sommige mensen zweren erbij, maar in ons geval had Rose een jongetje moeten zijn – om maar even duidelijk te maken dat het niet altijd kloppend is.

Geslacht baby voorspellen met de NUB-theorie

Iets betrouwbaarder is de NUB-theorie. Deze methode van geslachtsbepaling kan worden uitgevoerd door een echoscopiste.

Al vrij vroeg in de zwangerschap ontwikkelen zowel meisjes als jongens een uitsteeksel (Engels: nub, vandaar de naam van deze theorie). Hieruit groeit een penis bij jongetjes en een clitoris bij meisjes.

Tot een week of 11 gaat deze ontwikkeling vrij gelijk op. Daarna kan je een verschil zien. Bij jongetjes wijst het uitsteeksel 30 graden omhoog ten opzichte van de ruggengraat. Bij meisjes is het meer evenwijdig.

Naarmate de zwangerschap vordert, wordt de uitspraak betrouwbaarder – van 75% bij 12 weken tot 95% bij 13 weken.

Geslacht bekend bij NIPT

Bij de nipt-test controleren ze aan de hand van een bloedafname een aantal erfelijke ziekten of afwijkingen aan de chromosomen. Deze informatie halen ze uit het DNA. Op basis daarvan kan er natuurlijk ook bepaald worden wat het geslacht van het kind is.

Aangezien dit op basis van de DNA is, kan er ook geen fout gemaakt worden als het gaat om interpretatie of een baby die niet mee wil werken.

Hierdoor is het ook al mogelijk om veel vroeger, rond de 10 tot 12 weken al te weten wat het geslacht van het kind is.

Geslachtsbepaling via echo

Met twintig weken krijg je een seo-echo, waarbij in eerste instantie wordt gekeken naar de medische gezondheid van je kindje. Die staat voorop.

Wanneer je baby het toelaat en er tijd voor is, kan de echoscopiste op verzoek kijken naar het geslacht van jullie ongeboren spruit.

Let op: dit is geen verplichting.

Wat wordt er bekeken?

 • Ontwikkeling van het hart
 • Hersenen
 • Nieren
 • Maag
 • Buikwand
 • Rug
 • Blaas
 • Armen
 • Benen
 • Botten
 • Schedel

Ook kijkt ze of er afwijkingen zijn als een open ruggetje, schisis, hartafwijkingen, open schedel of een waterhoofd. Bepaalde zaken kunnen (nog) niet worden gezien middels deze echo.

Mocht het geslacht baby niet te ontdekken zijn (sommige baby’s hebben er écht geen zin in), dan kan je natuurlijk altijd nog kiezen om een pretecho te laten uitvoeren.

Pretecho

Wil je heel graag een bevestiging van het geslacht of het geslacht te weten komen én lekker kijken naar je kindje, dan kan je kiezen om een pretecho te laten maken.

Deze kan worden uitgevoerd in 2D (zwart-wit) of 3D. Bij de laatste variant krijg je echt al de structuur van het gezichtje te zien: hoe zijn de ogen, wangen, lippen en neus?

Vaak zijn dergelijke echo’s wel prijzig. Denk er vooraf goed over na: uiteindelijk doe je doorgaans nooit meer iets met de foto’s (en/of de DVD), maar tegelijkertijd is het wel heel leuk om te zien.

Dus kan je je nieuwsgierigheid maar moeilijk inhouden? Zoek dan via Google naar een praktijk bij jou in de buurt!

Wanneer bij hoeveel weken kan je geslacht zien

Vaak wordt de grens van 16 weken aangehouden. Vanaf dat moment kan je het geslacht vrij goed in beeld krijgen. Voor een 3D-echo wordt geadviseerd om te gaan tussen 24-30 weken.

Daarna kan het zijn dat je baby al indaalt (dan zie je niets meer) of dat de placenta een deel van het zicht blokkeert.

Wij hadden dat inderdaad bij de zwangerschap van May en dan krijg je toch het meeste niet meer mooi in beeld. Al was het natuurlijk fijn haar te zien.

Hadden jullie een voorkeur voor jongen / meisje?

Omschrijving van de afbeelding

Merel van Berkel