Skip to Content

‘Ik wordt grote zus / broer’ boeken ook gepersonaliseerd met naam

‘Ik wordt grote zus / broer’ boeken ook gepersonaliseerd met naam

Het ene kind kan niet wachten om grote broer of grote zus te worden en vind alles wat met baby’s te maken heeft geweldig. Het andere kind moet daar misschien niet zoveel van hebben, zal zelfs een beetje jaloers zijn. Dat een ander kind alle aandacht van mama en papa gaat krijgen.

Grotere broer of zus worden is stiekem ook best wel ingrijpend. Na negen maanden zwangerschap is het zo ver. Niet alleen voor papa en mama veranderd er weer het een en ander.

Zelfs al heb je oudere kinderen, misschien moet er doorgeschoven worden qua kamers of is er nu toch echt een grotere auto nodig. Ook voor kinderen is dat het geval.

Gelukkig zijn er een aantal boeken die je kind kunnen helpen om te wennen aan deze veranderende situatie. Ongeacht de leeftijd, van prentenboekjes voor dreumesen, peuters en kleuters tot en met boekjes voor wat oudere kinderen.

Als je ze na de bevalling ook bij de baby betrekt en een flesje laat geven of luiers laat aangeven vinden zij het vast ook al snel helemaal fantastisch!

Ik word grote broer / zus

Kleine pluis – Dick Bruna

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

In dit deel in de bekende Nijntje-serie krijgt Nijntje een broertje of zusje.

Het vierkante prentenboekje bevat twaalf dubbele pagina’s met op de rechterhelft een prent in de typische Bruna-stijl (zeer gestileerde, eenvoudige, zwartomlijnde tekeningen met een vlakvulling in primaire heldere kleuren zonder achtergrond) en links in steeds vier regels het verhaal.

Dit boek is geschreven in eenvoudige, korte zinnen met woordgebruik op peuterniveau. Er is gebruik gemaakt van eindrijm: abcd. Net als de prenten is ook de drukwijze kenmerkend: groot lettertype, strak op witte pagina’s met een ruime marge eromheen.

Het boekje heeft geen kartonnen bladzijden, maar is wel gedrukt op steviger papier zodat het risico van scheuren en kreuken door de doelgroep iets, maar zeker niet volledig verkleind wordt.

Voor kinderen vanaf 1 jaar.

Kaatje en mama’s buik – Liesbet Slegers

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Kaatje, bekend van vele peuterboeken*, is blij omdat ze thuis een baby krijgen. Ze weet dat de baby in mama’s buik groeit en dat ze lang moeten wachten. Mama kan haar op een gegeven moment niet meer tillen en papa speelt met haar.

Op een dag pakt hij haar koffer en brengt haar naar oma. Later mag Kaatje terug naar mama, die inmiddels een kind heeft gekregen: haar broertje Bas. Bijna vierkant prentenboek met twee afgeronde hoeken en stevige bladen.

Op elke rechterpagina staat een eenvoudige tekening in felle kleuren in relatief grote vlakken. Op de tegenoverliggende pagina is de tekst gedrukt in een schreefloos schrijflettertype in een effengekleurd kader, dat net zo groot is als het kader rond de tekening ernaast.

Alleen Kaatje, haar moeder en Bas zijn in hun geheel afgebeeld, van vader en oma zijn slechts de armen en/of benen getekend. Kaatjes gezicht is expressief, maar niet altijd realistisch met een vreemde V-neus tussen de ogen en een mond die vaak op de plaats van haar wang zit.

De rode schutbladen zijn gevuld met blauwe klokken met gele wijzers.

Heel bruikbaar voor kinderen vanaf ca. 2 jaar die een broertje of zusje verwachten.

Bobbi wordt grote broer – Ingeborg Bijlsma

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Nieuw deeltje in de uitgebreide serie over Bobbi, een jong beertje; in dit deel wordt hij voorbereid op de komst van een nieuw broertje/zusje. Tekst en prenten zijn gelijkwaardig.

Op elke pagina een vierregelige tekst op rijm: eenvoudige korte woorden en zinnen, geen gekunsteld taalgebruik om te kunnen rijmen. Onder de tekst een kleine tekening, daarnaast een paginagrote in een blauw kader.

De prenten zijn in inkt getekend en ingekleurd in aquarel; ze zijn nogal gedetailleerd uitgewerkt, waardoor alleen al de prentjes veel gespreksstof bieden. Ze zijn heel licht en vrolijk van kleur; veel wit op de pagina’s. Klein, handzaam formaat, stevige kartonnen omslag, dik papier zonder hinderlijke glans.

Vanaf ca. 2 jaar.

Grote Zus / Broer – Marian van Lieshoud

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Na lang wachten is het dan zover. De baby is geboren. Iedereen is vrolijk; iedereen is blij! Iedereen? In dit kleine, gebonden prentenboekje wordt enkel met illustraties verduidelijkt dat het soms voor broertjes en zusjes wel even wennen kan zijn als er een nieuw gezinslid bij komt.

Af en toe voelen ze zich wel een beetje buitengesloten. Waar zij eerst alle aandacht hadden, gaat veel belangstelling nu uit naar de baby. Het zusje in dit boek heeft er genoeg van en trekt haar eigen plan.

Met hond, knuffel en deken trekt ze er teleurgesteld op uit. De prenten in dit prachtige kijkboek zijn neergezet in tedere kleuren. De tekeningen zijn zacht omlijnd en zijn ingekleurd met (aquarel)verf.

De illustraties beslaan een dubbele pagina en vullen telkens een groot deel van de bladzijdes. De achtergrondkleur is wit. Deze lieflijke uitgave brengt de sfeer en de gevoelens van zus erg goed over. Tegelijkertijd verscheen over hetzelfde thema Grote broer, waarin niet zus, maar broer centraal staat.

Vanaf ca. 2 jaar.

Wat zit er in je buik, mama – Sam Lloyd

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

De ik-persoon, een jongetje, vraagt steeds aan zijn mama wat er in haar steeds dikker wordende buik zit. De lezer tilt daartoe telkens de rode jurk op door middel van een flapje.

Is het misschien een aap, paard, een draak of een inktvis? Waarop mama reageert, totdat de pop-upillustratie op de laatste pagina’s hen tweeën samen met een baby toont. Warm, blij, vrolijk, grappig verhaal, waarbij innig contact tussen moeder en zoon blijkt uit dialoog en oogcontact in de tekeningen.

Alleen klinkt ‘Het is zo groot dat ik me zorgen maak’ niet als komend uit de mond van de ik-figuur. De deels rijmende tekst is in grote losse schrijfletters gezet.

Stevig uitgevoerd vierkant prentenboek met stevige flapjes. Felle acrylverfillustraties op wisselende achtergrondkleuren beslaan dubbele pagina’s. Hartverwarmend, prima voorlichtingsmateriaal.

Adviesleeftijd is van 2,5- tot 6-jarigen.

Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes – Divers

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

In dit kloeke voorleesboek komen allerlei bekende en minder bekende broertjes en zusjes voorbij: Tommie en Lotje, Iris en Michiel, Feodoor en zijn zeven zussen, de Stampertjes, Julia en Ot, Nijntje en Knofje. En wat zouden boekenbroertjes en -zusjes anders zijn dan die uit de werkelijkheid?

Ze groeien samen op, ze kunnen niet zonder elkaar, ze kunnen niet met elkaar, ze knuffelen en maken plezier, ze ruziën en hebben verdriet, gaan naar school of in bad, spelen samen (of juist niet) en beleven iedere dag opnieuw weer herkenbare, spannende avonturen.

Of je nou groot of klein bent, broers en zussen zijn altijd speciaal. Bekende auteurs en illustratoren zoals Jet Boeke, Burny Bos, Dick Bruna, Marianne Busser & Ron Schröder, Annemarie van Haeringen, Vivian den Hollander, Guus Kuijer, Nannie Kuiper, Selma Noort, Milja Praagman, Annie M.G. Schmidt, Carry Slee, Dagmar Stam, Harmen van Straaten, Jacques Vriens, Fiep Westendorp en vele anderen die de wereld van jonge kinderen als geen ander kennen, vullen deze mooie, grote uitgave met verhaaltjes en gedichten.

Om (dagelijks) voor te lezen, thuis, in peuterspeelzalen, op school (onderbouw) en bij de kinderopvang. Maar ook om als grote broer of zus zelf voor te lezen aan een ander, jonger lid van het gezin. Met inhoudsopgave voor in het boek en bronvermelding achterin.

Vanaf ca. 3 jaar.

Groter broer, kleine zus – Kathleen Amant

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

De buik van Wannes’ mama is dik. Hoe zou dat komen? Misschien groeit er een baby’tje in. Wannes neemt ons aan de hand: wat gebeurt er als er een baby in je mama’s buik groeit?

Dat zie je in felgekleurde zwartomlijnde kleine en paginagrote illustraties op een witte of gekleurde achtergrond. Op de eenvoudige tekeningen zonder perspectief is van alles te zien.

De blije figuren kijken je steeds aan, met dezelfde gezichtsuitdrukking. De tekeningen worden begeleid door korte tekstjes en simpele rijmpjes over het verloop van de zwangerschap, de komst van een nieuw kindje en de ontwikkeling van baby tot peuter. (‘Wannes, kom eens even hier. Jij bent al groot en stoer.

Zal ik jou eens wat vertellen: jij wordt grote broer! Ben je een meisje, dan word je grote zus en krijg je van de baby een lekker natte kus.’). Soms Vlaams taalgebruik (‘Mama’s buik is erg verdikt’, ‘Marthe weent veel’).

Vrijwel alles rond het krijgen van een broertje of zusje komt aan bod. Groot formaat hardkartonnen peuterboek met afgeronde hoeken.

Soms wat rolbevestigend, maar zeer bruikbaar bij gezinsuitbreiding. In dezelfde opzet verscheen eerder delen over o.a. zintuigen en vriendschap en ‘Benen, buik, billen, bloot’ over het lichaam.

Vanaf ca. 2 jaar.

Kas wordt grote broer – Pauline Oud

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Alles wat Kas om zich heen ziet, is van hem: de dikke buik van mama waar hij lekker tegenaan kan liggen, het flesje waaruit hij zijn knuffel Flap te drinken geeft, het wiegje waarin hij Flap lekker kan laten slapen en het jurkje dat Flap aan mag. Maar dan komt het zusje uit mama’s buik.

Alles is niet meer van Kas alleen en soms wordt Kas daar boos van. Na een tijdje ziet hij dat hij zijn zusje aan het lachen kan maken en dat er op mama’s schoot genoeg plaats is voor drie: zusje, Kas en Flap.

Vierkant prentenboek over de grote veranderingen in het leven van Kas als er gezinsuitbreiding komt. Heldere illustraties vaak over twee pagina’s drukken overtuigend uit wat er allemaal in het leven van Kas gebeurt.

De verschillende stemmingen van Kas, ontroering als hij leunt tegen mama’s buik, onzekerheid en schrik dat hij niet meer de enige is op mama’s schoot en enthousiasme als hij met zijn zusje balt, worden zichtbaar in de sterk omlijnde vormen op pagina’s in steeds verschillende kleuren.

De verhalende tekst, waarin de zinsneden die telkens terugkomen op rijm zijn, speelt een minder overtuigende rol. De voorwerpen op de schutbladen kunnen als een visueel woordenboekje dienen. Heruitgave, eerder verschenen als ‘Kas krijgt een zusje’*.

Vanaf ca. 3 jaar.

Wij krijgen een baby – Katja Reider en Marijke ten Cate

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Als Lotte (ca. 3 jaar) hoort dat haar moeder in verwachting is, is ze heel blij. Ze wil weten hoe groot de baby in haar moeders buik is en hoe de baby kan ademen en eten en hoe de baby ontstaan is.

Haar moeder legt het in het verhaal duidelijk uit. De paginagrote realistisch aandoende illustraties in zachte kleuren sluiten goed aan bij de rustige sfeer van het verhaal. Ze zijn vervaardigd met waterverf en inkt.

Achterin de grote prentvertelling zijn twee dezelfde baby-groeikalenders opgenomen, een aan de binnenzijde van het achterplat en een grotere, uitscheurbare, om thuis op te hangen, aan beide zijden bedrukt. Op de kalender staat per maand hoe groot de baby ongeveer is en waarmee deze grootte te vergelijken is (ei, sinaasappel, ananas etc.).

Origineel is dat op de kalender staat wat een kind kan doen om moeder of vader te helpen, bijvoorbeeld een lijstje maken met mooie namen of een biscuitje aan mama geven.

Het boek is zeer geschikt om voor te lezen aan jonge kinderen en hen zo voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Door het grote formaat ook geschikt voor kleine groepen.

Voorlezen kan vanaf ca. 3 jaar.

Ik ben je grote zus / broer – David Bedford

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde
'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Prachtige prentenbroek die helpen een aanstaande broer of zus te wennen aan een nieuwe baby.

Stel hem-haar gerust en vertel dat alles alleen maar leuker wordt.

Een babytje op komst – William & Martha Sears

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Er groeit een baby’tje in mama’s buik en de kinderen in het gezin worden weldra grote broer en grote zus van het nieuwe kindje. Hoe ze zich kunnen gedragen tegenover hun zwangere mama en hoe ze kunnen meehelpen, wordt in dit voorleesboek verteld.

Als de baby er uiteindelijk is, kan dat voor broer of zus best leuk zijn. Ook als er veel aandacht naar de nieuwe baby gaat, blijven zij belangrijk. De tekst richt zich in de je-vorm tot jonge kinderen. Gewaarwordingen van mama worden vergeleken met hun eigen ervaringen.

Teksten in kaders geven kinderen meer informatie over en tips voor tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Achterin staan enkele tips voor ouders.

Elke bladzijde bevat geschilderde illustraties over de bezigheden in het gezin. De waterverfillustraties zijn kleurrijk en expressief. Ze tonen hoe de kinderen meeleven met de gebeurtenissen en hoe hun ouders om hen geven.

De komst van een nieuwkomer in het gezin is een positieve, blijde gebeurtenis waar samen naar uitgekeken wordt. Deze inhoudelijk vrijwel ongewijzigde herdruk heeft een nieuw omslag.

Dit is een interessant informatief voorleesboek.

Voor kinderen vanaf ca. 3 t/m 8 jaar.

De buitelende baby in mama’s buik – Thomas Svenson

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Peuter Jacob krijgt een broertje of zusje en bij alles wat hij meemaakt, fantaseert hij hoe Babeitje in mama’s buik het beleeft. Dat levert karikaturale tekeningen op van hilarische situaties, die niets met de werkelijkheid te maken hebben.

Sommige van de met waterverf ingekleurde illustraties in dit prentenboek zijn voor een deel met een opklapbaar, kwetsbaar deurtje afgesloten.

In de korte tekst probeert de peuter voor alles wat hij niet begrijpt een verklaring te bedenken. Om samen te bekijken en voor te lezen maar met voorlichting of voorbereiding op de komst van een broertje of zusje heeft dit boek niets van doen.

Vanaf ongeveer 4 jaar.

Er komt een baby bij – John Burningham & Helen Oxenbury

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Mama vertelt haar zoontje dat er een baby bij komt. Wat zal hij later worden? Kok, kunstschilder, tuinman, dokter of iemand die werkt in de dierentuin, op een schip of bij een bank? Misschien is het beter als de baby helemaal niet komt!

Maar na maanden wachten wordt het jongetje (ik-figuur) toch nieuwsgierig om de baby te zien. De dialogen geven treffend de mijmeringen van mama en de kinderlijke logica van het jongetje weer. Hij staat eerst argwanend tegenover de baby, maar stilaan verandert zijn houding.

Naarmate de seizoenen vorderen – van winter tot herfst – wordt de buik van mama groter.

In dit grote, vierkante prentenboek hebben de illustraties zachte kleuren en een heldere belijning. De fantasieen van het jongetje over wat de baby zal worden, zijn weergegeven als stripplaatjes op dubbele pagina’s in een ander, fijn gerasterd kleurenpalet.

De tekstblokken geven de dialogen tussen moeder en kind weer, elk in een verschillende blauwtint. Het wachten op de komst van een nieuw broertje of zusje wordt hier schitterend aangekaart. Een hartverwarmend boek voor ouders en hun kinderen.

De auteur schreef vele (bekroonde) kinderboeken; de illustratrice is o.a. bekend van ‘Wij gaan op berenjacht’.

Vanaf ca. 4 jaar.

Bah, een nieuwe baby – Jonathan Shipton

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Emilie is heel bezorgd over de komst van de nieuwe baby. Ze zet de voor- en nadelen op een rijtje, maar is er niet blij mee. Gelukkig weten haar ouders haar gerust te stellen en hebben ze een verrassing voor haar in petto, hoewel een verrassing.

Uit het Engels vertaald, inlevend, warm en vrolijk verhaal met liefdevolle aandacht voor de onzekere gevoelens over het krijgen van een broertje of zusje.

De grappige, herkenbare, paginagrote tekeningen, soms in kinderlijke stijl, dragen door hun speelsheid bij aan de luchtigheid van het onderwerp gezinsuitbreiding.

Er is veel oog voor detail en de uitwerking in gemengde technieken en frisse kleuren vergroot het kijkplezier. Tekst en illustraties sluiten ook qua vormgeving helemaal op elkaar aan. Royaal, rechthoekig, stevig gebonden prentenboek met aantrekkelijk omslag in kleur van een sproetenmeisje met twee staartjes.

Vrolijke schutbladen vol getekende kleurenfoto’s. Een licht en positief voorbereidingsprentenboek op de nieuwe baby.

Vanaf ca. 4 jaar.

Rikki wordt grote broer – Guido van Genechten

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

In de herfst vertellen de ouders van konijn Rikki dat hij in de lente een broertje of zusje krijgt. Hij moet dus nog even wachten. Ondertussen wisselen de seizoenen en wordt de buik van mamma konijn dikker.

Eindelijk is het zover, de appelboom gaat bloeien en Rikki wordt grote broer. Het prentenboek in A4-formaat heeft dubbelpaginagrote tekeningen.

Op rood ruitjespapier zijn in vette zwarte lijnen en zachte potloodlijntjes de figuren en details getekend en met warme tinten in een stevige penseelstreek ingekleurd. De grote, duidelijke illustraties hebben een vriendelijke en vrolijke sfeer. De konijnen leven en zijn aangekleed als mensen.

Het verhaaltje heeft een educatief tintje door de wisseling van de seizoenen, waar opa konijn informatie over geeft. Over hoe een baby in en uit de buik komt, wordt niets verteld; wel dat Rikki de baby kan voelen bewegen in zijn moeders buik.

De tekst, in enkele regels gedrukt in de tekening, is eenvoudig. Over Rikki verschenen al vele prentenboeken; ook deze verzorgde uitgave is geschikt om voor te lezen aan jonge kleuters.

Vanaf ca. 4 jaar.

Wat groeit er in mama’s buik – Anna Herzog

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

De tweeling Mia en Oscar krijgt een broertje of zusje. En het is niet alleen ongelooflijk spannend dat er nu al iets in mama’s buik groeit, maar de twee hebben natuurlijk ook honderden vragen! Hoe komt die baby in haar buik?

Als mama eet, valt het eten dan op het hoofdje van de baby? Wat is het verschil tussen een jongen en een meisje? En hoe zijn zij als tweeling ontstaan?

Dit prentenboek is ideaal voor nieuwsgierige kleuters, en een must have voor alle ouders die al kinderen hebben en er nog een kleintje bij krijgen: Wat groeit er in mama’s buik?

Auteur en kinderarts Anna Herzog vertelt in dit prentenboek een ontroerend verhaal over de ontwikkeling van een baby en beantwoordt op openhartige en boeiende manier de vragen die kleuters over dit onderwerp hebben.

Vanaf ca 5 jaar

Grote zus – Willemijn de Weerd

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Sara’s mama heeft groot nieuws: er wordt over een tijdje een baby geboren in hun gezin. Sara is heel blij. Sara hoort van haar mama en papa hoe een baby in de buik groeit, en vindt het reuze interessant.

Ze mag ook mee naar de verloskundige. Dan wordt de kleine Lukas geboren. Op een heldere manier wordt het onderwerp ‘gezinsuitbreiding’ toegelicht.

Vanuit het perspectief van Sara wordt verteld wat er allemaal gebeurt: over de echo, over mama’s buik die steeds dikker wordt, over de geboorte, het voeden en het doopfeest.

Maar ook dat Sara nog steeds mama’s grote meid is. Een mooi verhaal, dat op een directe manier de emoties van een kind verwoordt. Tegelijk legt de auteur op een eenvoudige manier uit, hoe een kindje in de buik groeit vanuit de gedachte dat elk kindje door God is gemaakt en zijn unieke plek in het gezin heeft.

De paginagrote illustraties zijn uitgevoerd in warme kleuren, vrolijk en vriendelijk en vormen een geheel met de verhalende tekst in twee kolommen op de tegenoverliggende pagina. Prima voorleesboek bij een (aanstaande) gezinsuitbreiding.

Vanaf ca. 5 jaar.

Mijn babybroertje / zusje – Ariadne Henstra

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde
'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Dit interactief boekje is speciaal voor jou om je voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje. Hierin kun je namelijk bijzondere momenten opschrijven, mooie tekeningen maken en leuke foto’s bewaren.

Allemaal dingen die jullie samen hebben beleefd. Later, als je groot bent, kun je dan met veel plezier terugkijken op je eerste jaar samen met je broertje of zusje.

Gepersonaliseerd boek ‘Nu ben jij de grootste’

'Ik wordt grote zus / broer' boeken ook gepersonaliseerd met naam - Mamaliefde

Dit unieke exemplaar van ‘Nu ben jij de grootste’ is het allermooiste cadeau. Jij maakt het verhaal namelijk echt persoonlijk met de naam en foto van de oudste boekenwurm.

Superleuk om cadeau te geven aan andere kindjes, maar ook voor jullie eigen mini. En dankzij jouw persoonlijke touch is het boek ook nog eens een mooie herinnering voor later.

‘Nu ben jij de grootste’ is een prachtig prentenboek, waarbij twee vosjes uitbeelden hoe fijn het is om een grote broer of zus te zijn. Zelf een persoonlijk kinderboek maken is heel makkelijk.

Je voegt alleen de naam en/of foto van het oudste kind toe. Je kunt ook de naam en foto van de baby en jullie woonplaats toevoegen, echt uniek dus. Jouw unieke boek is voorzien van de allermooiste kleurrijke illustraties en een stevige hardcover kaft. Maak nu jouw boek met naam!

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken