Skip to Content

Zelf knijpfruit maken; tips zakjes vullen met fruit en groenten

Zelf knijpfruit maken; tips zakjes vullen met fruit en groenten

Als je regelmatig leest heb je ze waarschijnlijk al een paar keer voorbij zien komen. De Squiz herbruikbare knijpzakjes zijn hip, en ik wel een van de grootste hits van de negenmaandenbeurs. Afgelopen zondag gingen we een dagje weg.

Meestal neem ik dan een paar knijpzakjes fruit mee. Ideaal voor onderweg. Want je hebt dan het minste kans op knoeien. Onze dochter is grote fan van de knijpzakjes, ze weet precies waar ze liggen en tovert er regelmatig eentje uit de kast onder de mededeling ‘fruit eten’.

Nu ben ik daar toch voorzichtig mee, volgens mij zit er een hoop suiker in en goedkoop zijn ze ook niet. Dan liever een verse banaan of stukjes appel.

Met deze herbruikbare knijpzakjes heb je dat probleem niet meer; je kan ze namelijk zelf vullen met wat je maar wilt. En er zit meer in dan in de normale knijpzakjes. Dat moet dus getest worden. Ik heb drie verschillende varianten gemaakt waarvan ik de recepten graag met jullie wil delen.

Zelf knijpfruit maken

Smoothie variant

Voor de smoothie variant heb ik heel eenvoudig een banaan, een beetje magere yoghurt en een scheutje honing gebruikt. Banaan schillen en in stukjes snijden voor in de blender. Yoghurt erbij zodat het een goed vloeibaar mengsel wordt en een scheutje honing voor de smaak.

Met deze hoeveelheid vul je rustig twee knijpzakjes. In plaats van de honing is het trouwens ook erg lekker om straks in de zomer er wat aardbeien bij te doen.

Groentenhapje

De zakjes kunnen een halve minuut in de magnetron zodat je ze warm kan geven. Ideaal dus voor groentenhapjes.  Aangezien de kinderen hier in huis helemaal fan zijn van wortels en ze deze ook graag uit het vuistje geven heb ik deze bereidt.

Hiervoor heb ik drie grote wortels schoongemaakt, een beetje geschraapt (niet teveel, want in de schil zitten de meeste vitaminen en mineralen) en in stukjes gesneden.

Vervolgens 15 minuten gestoomd in de magnetron zodat de meeste smaak in de wortels blijft zitten en niet in het kookvocht gaat zitten. Vervolgens giet je dit in de blender, wat vocht erbij zodat het goed vloeibaar wordt en klaar is je groentenhapje.

Even laten afkoelen voordat je ze in het zakje doet en klaar. Met drie wortels heb je voldoende om minimaal twee zakjes te vullen.

Fruithapje

In avocado zitten heel veel stoffen die goed zijn voor je kind. Hier in huis eten we het niet zo heel vaak, het is niet mijn fruit.

Daarom heb ik een kwart avocado gecombineerd met een halve appel (met schil) en samen met wat water tot een smeuïg mengsel gepureerd. Hier was ik wel even mee bezig voordat het echt goed glad was en alle stukjes eruit waren zodat het knijpzakje niet gaat verstoppen.

De rest van de avocado kan je natuurlijk zelf of door je kindje laten opeten. Je kan er ook voor kiezen het aan te maken met wat mayonaise. Dit is voornamelijk olie, azijn en eierdooier. En laat er in die olie stoffen zitten die je kindje steeds minder krijgt.

Kortom ik ben helemaal fan van deze zakjes. En onze dochter ook, onze zoon is er nog wat onhandig mee en knijpt er vooral heel veel in. Zelfs als ze leeg zijn mag ik ze niet wegleggen, omdat ze de diertjes zo leuk vind.

Het handige is dat ze na gebruik gewoon in de bovenste lade van de vaatwasser meegaan en de volgende keer weer gebruikt kunnen worden. Of je kan nog even wachten tot het nieuwe model uitkomt met Sophie de Giraf.

Squiz knijpzakjes

We kennen ze allemaal, de kant en klare potjes fruit en groente. Veel mensen maken echter tegenwoordig liever zelf hun eten vers klaar om aan hun kinderen te geven. Vers, gezond en je weet precies wat ze binnen krijgen. Veelal ben je dan aangewezen op potjes.

Met de Squiz hervulbare knijpzakjes kun je het zelf gemaakte eten op een makkelijke en milieubewuste manier verpakken. De zakjes kunnen daarnaast worden ingevroren: handig als je grotere hoeveelheden voedsel tegelijk heeft gemaakt.

De knijpzakjes kunnen eenvoudig en zonder morsen gevuld worden door gebruik te maken van de stevige dubbele zipper sluiting aan de onderkant. Voor babies en peuters (4 – 24 maanden) gebruik je de silicone Squiz tops, deze zijn apart verkrijgbaar.

Zijn jouw kinderen ook zo’n fan van knijpzakjes.

Linda van Aken