Skip to Content

Populairste snacks van pubers

Populairste snacks van pubers

Pubers staan bekend om hun onstilbare honger en hun voorliefde voor makkelijke snacks. Van de klassiekers tot de nieuwste trends, er is geen tekort aan smakelijke opties om aan deze eetlust te voldoen.

In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de favoriete snacks van pubers, waarbij we zowel traditionele als airfryer-opties bespreken. En nee, dat is niet altijd even gezond!

De pubertijd: een periode van groei en verandering

De pubertijd is een fase van intense groei en ontwikkeling. Tijdens deze periode ervaren jongeren niet alleen fysieke veranderingen, maar ook emotionele en sociale verschuivingen, en dat kost energie. Eén van de meest opvallende kenmerken van de puberteit is de toegenomen eetlust en de verlangens naar allerlei soorten snacks en voedsel.

Ongeveer 25 procent van de jongens kiest ervoor om wekelijks minstens één keer snoep, zoals drop en repen, te kopen. Daarnaast geeft ongeveer 20 procent van hen de voorkeur aan zoute snacks, zoals chips. Bij meisjes, als ze besluiten te snacken, is snoep de meest populaire keuze, met 14 procent, gevolgd door zoute snacks met hetzelfde percentage. Ongeveer 13 procent van hen geeft de voorkeur aan warme snacks, terwijl 12 procent fruit verkiest. Wel is het opvallend dat meisjes toch wat bewuster zijn van wat zij eten, omdat ze bang zijn om dik te worden en er zelfs al voor kiezen om om die reden een maaltijd over te slaan.

Traditionele favorieten

Patat, pizza en hamburgers behoren tot de meest geliefde snacks onder pubers over de hele wereld. Laten we eens nader kijken naar wat deze klassieke favorieten zo speciaal maakt.

Frikandelbroodjes

Een typische Nederlandse snack die zeer populair is bij tieners en pubers; frikandelbroodjes. Deze kunnen kant en klaar gekocht worden in de supermarkt of bakker en zowel warm als koud genuttigd worden. Ook kun je deze eenvoudig zelf maken met wat bladerdeeg, ketchup en een bevroren frikandel in de airfryer.

Chips

Een hartige snack waarbij je niet veel moeite hoeft te doen; je hoeft alleen maar de zak te openen. Ideaal natuurlijk voor de ongeduldige puber die niet te lang wil wachten en meteen wil snacken. Een ander voordeel is dat dit vaak een zeer betaalbare optie is.

Tosti’s

Een andere favoriet onder pubers zijn tosti’s; waarom zou je een ‘normale’ boterham eten als je deze ook even kan laten aanbakken. En nee, dat hoeft echt niet de standaard tosti met ham / kaas te zijn, er zijn zelfs hele youtubeseries over de verschillende mogelijkheden om je tosti te beleggen.

Patat

Patat, in al zijn gouden glorie, is één van de meest geliefde snacks ter wereld. Voor pubers is het de ultieme comfortsnack. Of het nu gaat om dikke Vlaamse frieten, dunne Franse frites of gekrulde curly fries, er zijn talloze variaties om uit te kiezen. Een interessante twist voor gezondheidsbewuste ouders is het maken van zelfgemaakte zoete aardappelpatat met bijvoorbeeld parmezaanse kaas en truffelmayonaise.

Pizza

Pizza, de Italiaanse creatie die de wereld heeft veroverd, staat hoog op de lijst van favoriete snacks van pubers. De keuze tussen een traditionele pizzaoven of de gemakkelijke diepvriespizza blijft een punt van discussie.

Het maken van zelfgemaakte pizza’s kan ook een leuke activiteit zijn waarbij jongeren hun favoriete toppings kunnen kiezen. Dit kan met deeg, maar ook op alternatieve manieren met bijvoorbeeld een wrap, pita-broodje of tosti als basis.

Hamburgers

Hamburgers, die snel bereide en smaakvolle broodjes met een vlees- of plantaardige patty, zijn een andere favoriete snack van pubers. Fastfoodketens hebben deze klassiekers tot een kunstvorm verheven, maar het maken van je eigen hamburgers kan een gezondere en smaakvolle optie zijn. Experimenteer met verschillende toppings, sauzen en broodjes om de perfecte burger te creëren.

Zoete snacks

Niet alleen hartige snacks, maar ook zoete snacks zijn vaak populair bij pubers. Natuurlijk kan dit een zakje snoep zijn, maar er zijn nog veel meer tussendoortjes die ze wel lekker vinden. Vaak is dit ook wel trendafhankelijk.

Donuts

Zeker weten dat je puber geen nee zegt tegen een heerlijke zoete donut. En dan niet een ‘naturelle’ donut maar bij voorkeur eentje voorzien van een geglazuurd laagje en toppings ter decoratie. Van simpele hageltjes in de supermarkt tot en met complete minikunstwerkjes bij Dunkin’.

Bubble tea

Een ander hip drankje is de bubble tea; hierin zitten gekleurde balletjes vaak gevuld met zoete limonade die in een ander gekleurd drankje gegoten worden. Dit is een variant op het traditionele Aziatische recept met thee, met melk en tapiocaballetjes. Je kind moet hier echter niet te veel van eten, er zijn al kinderen opgenomen met obstipatie omdat de buik vol zat met die balletjes.

Warme snacks (uit de airfryer)

De airfryer heeft de deur geopend naar een nieuwe wereld van gezonde(re), warme en knapperige snacks voor pubers. Hier zijn enkele populaire airfryer-snacks die jongeren zullen waarderen:

Harde broodjes

In de supermarkt vind je vaak zakken vol harde broodjes, die je alleen nog maar hoeft af te bakken. Die kun je heel eenvoudig beleggen met kaas of worst naar keuze en in de airfryer afbakken.

Zoete aardappelfriet

Zoete aardappelfriet is een gezonder alternatief voor gewone friet. In de airfryer kunnen ze worden gebakken tot een knapperige perfectie met minimale olie. Voeg kruiden zoals paprika, knoflookpoeder of rozemarijn toe voor extra smaak.

Noedels

Ook noedels zijn zeer populair bij pubers en studenten; deze zijn goedkoop en makkelijk klaar te maken. Het enige wat je er voor hoeft te doen is warm water erbij gieten en even geduld hebben. Er zijn zelfs speciale bekers waar je de noedels in kan meenemen zodat je er alleen nog water bij hoeft te doen.

Gezondere snacks

Hoewel de traditionele snacks zeker hun plaats hebben in het hart van pubers, is er ook ruimte voor gezondere alternatieven. Het is belangrijk om jongeren aan te moedigen om evenwichtige eetgewoonten te ontwikkelen. Hier zijn enkele gezonde opties die pubers kunnen waarderen.

Groentesnacks

Groentesnacks zoals wortels, selderij en komkommer zijn perfecte keuzes voor pubers die op zoek zijn naar een gezonde snack. Het toevoegen van hummus, tzatziki of een andere favoriete dip kan deze snacks nog smakelijker maken. Het knapperige en verfrissende karakter van groenten maakt ze ideaal voor tussendoor.

Fruit

Fruit is een natuurlijke bron van zoetheid en energie. Pubers kunnen genieten van vers fruit zoals appels, druiven, bananen en aardbeien als tussendoortje. Ook watermeloen doet het vaak erg goed. Een alternatief kan zijn door het aanbieden van fruitsalades, of ze zelf gezonde smoothies te laten mixen.

Alles met mate

Terwijl snacks een belangrijk onderdeel zijn van het dieet van pubers, is matiging van cruciaal belang. Overmatig snacken kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Het is essentieel dat ouders en verzorgers met hun pubers praten over het vinden van een evenwicht tussen genieten van lekkernijen en het behouden van een gezond eetpatroon. Ouders kunnen ook gezonde opties aanbieden en het goede voorbeeld geven door zelf gezonde eetgewoonten te tonen.

De favoriete snacks van pubers variëren van traditionele klassiekers zoals patat, pizza en hamburgers tot gezondere alternatieven zoals groentesnacks en fruit. Bovendien heeft de opkomst van de airfryer gezorgd voor nieuwe mogelijkheden om favoriete snacks op een gezondere manier te bereiden. Het is belangrijk dat pubers genieten van hun snacks, met mate, en dat ouders hen begeleiden bij het maken van verstandige snackkeuzes. Het vinden van het juiste evenwicht tussen plezier en gezondheid is de sleutel tot een gezonde en gelukkige puberteit.

Linda van Aken