Skip to Content

Hapjes verjaardag bestellen; warme en hartige Kippie hapjespan

Hapjes verjaardag bestellen; warme en hartige Kippie hapjespan

Familie, vrienden, kennissen; voor je het weet zit je huis (en in de zomer ook tuin) vol. Hartstikke gezellig, en natuurlijk hoort daar een stukje taart bij. Naar mate het feestje vordert wil je natuurlijk ook wat anders voorschotelen; zo kwamen wij uit bij de Kippie hapjespan voor de verjaardag van onze dochter.

Weken, zo niet maanden kijken de meeste kinderen er naar uit; hun verjaardag! De dag dat zij in het middelpunt van de belangstelling staan.

Aan de ene kant vinden ze dat geweldig, aan de andere kant is dat toch ook wel erg spannend en zie je dat terug in het gedrag. Het hoogtepunt is toch wel als de visite komt met cadeautjes.

Hapjes verjaardag

Bij een feestje merk ik zelf altijd dat hartige hapjes het goed doen. Natuurlijk kan je een schaaltje chips of wat nootjes op tafel zetten, maar het is ook fijn om te variëren om net wat meer op tafel te kunnen zetten. En dan bij voorkeur zonder dat je de dag ervoor de hele dag in de keuken staat.

De eerste jaren heb ik dat wel gedaan hoor, maar die Pinterestfoto’s kunnen er nog zo simpel uitzien, in de praktijk ziet het er vaak toch heel anders uit. Of zijn het juist de eenvoudige dingen zoals een schaaltje snacktomaatjes die binnen vijf seconden leeg is.

Grote kans dat je naast de verjaardag ook nog bezig bent met de traktaties, het kinderfeestje moet voorbereiden en dan nog de ‘gewone’ dingen.

Zeker als je kind zo aan het einde van het schooljaar jarig is, komen er ook nog extra studiedagen en dingen op school bij kijken en is het even wat harder werken voor de vakantie. Dan is een hele dag in de keuken staan om alles voor te bereiden toch erg kostbaar.

Kippie hapjespan

Kippie Hapjespan; Lekkere hartige hapjes op verjaardag of feestje bestellen - Mamaliefde.nl

Toen Kippie vroeg of we hun hapjespan wilden proberen zag ik dat wel zitten. Hoe handig is het als je alleen een schaal hoeft op te halen, die kan opwarmen in de oven of in de speciale Kippiepan die je voor 15 euro borg kan huren. En dat op tafel zet?

Er zijn diverse schalen met verschillende gerechtjes zodat je zelf kan kijken wat de jarige, jezelf of de gasten het lekkerste vinden. Natuurlijk zijn er ook combinaties mogelijk.

Aangezien gehaktballetjes het favoriete eten van onze dochter is, gingen we in ieder geval voor de kipgehaktballetjes in een ketjapmarinade.

Daarnaast kan je kiezen uit hot wings met pittige assum marinade, Indische wings met Japanse ketjapmarinade, satéstokjes met kerrieknoflookmarinade of naturel gekruide kippenpootjes.

Om eerlijk te zeggen zag ik het kluiven niet zo zitten en houden ze daar in huis natuurlijk niet van. Als je daarvoor kiest is het wel handig om er een stapel servetjes naast leggen. Dus gingen we voor een combinatie met satéstokjes.

Afhankelijk van het aantal personen kan je dan kiezen uit 80 of 140 hapjes. De kleine pan leek mij wel voldoende.

Kippie Hapjespan; Lekkere hartige hapjes op verjaardag of feestje bestellen - Mamaliefde.nl

Deze bestelde ik een paar weken voor het feestje en kon ik in de ochtend ophalen toen ze eerst nog even naar scouting gingen. Nu wonen we vrij dichtbij Kippie dus was dit zo gedaan.

Omdat het de eerste keer was dat ik een pan meenam werd even kort uitgelegd hoe dat werkt en je het vlees kan opwarmen. Heel fijn is ook dat het vlees zelf in een aluminium bak zit met deksel zodat je dit kan koelen in de koelkast. Dat paste hier precies!

Hapjesbuffet

Kippie Hapjespan; Lekkere hartige hapjes op verjaardag of feestje bestellen - Mamaliefde.nl

Natuurlijk kan je de pan ergens in het midden op een tafel zetten (wel opletten met het snoer). Echter, aangezien een deel van de gasten van heel ver komen leek het me handig om er een soort minibuffet van te maken in combinatie met wat andere gerechten.

Voor de gasten die vroeg komen heb je dan een lunch en wie verder weg woont een diner. Zo gaat iedereen met een gevulde maag weer naar huis, heel fijn als je nog lang in de auto moet zitten.

Eén keer zijn we na een verjaardag, waar we alleen een stukje taart kregen,  op de terugweg gestopt om toch even net wat meer te eten.

In overleg met een vriendin heb ik er voor gekozen om bij de hapjespan stokbrood, een salade, wat komkommer en tomaatjes en een satésaus te serveren. Zo is het niet te veel werk. Binnen een kwartier was ik klaar, ook fijn omdat je dan niet als je huis vol visite zit de hele tijd in de keuken staat.

Terwijl op tafel de hapjespan het vlees opwarmde, maakte ik zelf een satésaus, sneed ik een aantal sneetjes stokbrood voor de kinderen en de rest met mes op een snijplank zodat je zelf kan snijden en maakte ik een bord met salade op.

Eventueel kan je er natuurlijk ook voor kiezen om de dag ervoor alvast een quinoa of pastasalade te maken als aanvulling. Of er een soep bij te serveren.

Tip: Heb je helemaal geen zin / tijd om in de keuken te staan; ga dan voor de maaltijdpan. Naast de hapjes krijg je dan ook bami, nasi of mihoen.

Kippie Hapjespan; Lekkere hartige hapjes op verjaardag of feestje bestellen - Mamaliefde.nl

Terwijl ik bezig was keken er al hongerige ogen naar de tafel en wilden de eerste grijpgrage vingertjes aanvallen. Hoog tijd dus om iedereen een bordje te geven zodat ze zelf konden opscheppen.

Het voordeel van dit fingerfood is dat dit door iedereen, jong en oud, makkelijk te eten is en iedereen het wel lekker vind. De satésaus was voor het vlees ook niet nodig; de gehaktballetjes waren echt heerlijk gemarineerd, net als de kipstokjes.

Dat ging er bij de kinderen wel in. Het was in ieder geval genoeg voor 12 personen, waarvan een aantal kinderen die niet onderdeden of zelfs meer nog aten dan de volwassenen als het ging om de gehaktballetjes en de kip ;-)

Kortom, hier in huis was de Kippie hapjespan dus een groot succes. Zoonlief gaf ook aan dat, als hij over een half jaar jarig is, dat ook wil eten ;-)

Linda van Aken