Skip to Content

Prime: De nieuwe energie- en sportdrank van bekende youtubers

Prime: De nieuwe energie- en sportdrank van bekende youtubers

In een wereld verzadigd met energiedranken zoals Red Bull, Bullit en Monster, heeft een nieuwe concurrent zijn intrede gedaan. Prime, het geesteskind van YouTube sensaties Logan Paul en KSI, heeft de markt veroverd met zijn verleidelijke aanbod: Prime Hydration en Prime Energy.

Hoewel deze drankjes enorme populariteit hebben vergaard, hebben ze ook controverse veroorzaakt vanwege hun potentieel schadelijke effecten op de gezondheid.

Hype

De buzz rond Prime is gevoed door zijn agressieve promotie op platforms zoals TikTok, waardoor het effectief de aandacht van de jeugd heeft weten te trekken. Deskundigen zoals Koen Joosten, een specialist in kinder-intensive care bij Erasmus MC Sophia, uiten echter hun bezorgdheid over de verontrustende inhoud van Prime Energy.

Joosten wijst erop dat de cafeïne-inhoud in Prime Energy alarmerend hoog is. Terwijl regelgeving een maximum van 350 milligram cafeïne per liter voorschrijft, bevat Prime Energy bijna het dubbele daarvan, met 563 milligram per liter. Deze overmatige cafeïne-inhoud kan nadelige gezondheidseffecten hebben, vooral voor kinderen en adolescenten. Joosten veroordeelt dergelijke praktijken en benadrukt de gevaren die deze energiedrankjes vormen voor jonge consumenten.

Bovendien worden de effecten van cafeïne versterkt wanneer Prime Energy wordt gemengd met alcohol. Deze combinatie kan leiden tot verhoogde dronkenschap en mogelijk gevaarlijke situaties. Vitamines zoals B6 die in Prime Energy worden aangetroffen, kunnen ook spierzwakte veroorzaken bij overmatig gebruik.

Juridische gevolgen

Als reactie op de overmatige cafeïne-inhoud hebben regelgevende instanties zoals de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) Prime Energy verboden in Nederland, evenals in buurlanden zoals België en Canada. Dit verbod weerspiegelt de ernstige gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het consumeren van dergelijke hoogcafeïnehoudende drankjes.

Desondanks blijft Prime Hydration, gepromoot als een gezonder alternatief, verkrijgbaar in sommige winkels. Maar zelfs deze ogenschijnlijk gezondere optie brengt zijn eigen gezondheidsrisico’s met zich mee. Overmatige consumptie van vitamines zoals A, die in Prime Hydration voorkomt, kan leiden tot symptomen zoals misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en mogelijk langetermijnschade aan de lever.

Verantwoorde consumptie

Naarmate de bezorgdheid over de gezondheidsrisico’s van energie- en sportdrankjes blijft toenemen, pleiten deskundigen zoals Joosten voor een terugkeer naar eenvoudigere en gezondere alternatieven. Joosten stelt voor om water met een smaakje te drinken, verrijkt met natuurlijke ingrediënten zoals limoen of andere vruchten, als een veiligere en voordeligere optie voor hydratatie.

De makers van Prime, Logan Paul en KSI, hebben gereageerd op de kritiek door te benadrukken dat hun producten niet uitsluitend op basis van cafeïne zijn en niet worden verkocht in landen waar ze verboden zijn. Ze ontmoedigen ook het gebruik van hun energiedrankjes door personen jonger dan achttien jaar.

Desondanks blijkt uit hun aanwezigheid op sociale media dat ze onverminderd enthousiast zijn over hun producten, wat impliceert dat de controverse hun enthousiasme voor het promoten van Prime niet heeft verminderd.

Verkennen van de smaakvarianten van Prime Hydration

Hoewel Prime Energy controverse heeft veroorzaakt, biedt Prime Hydration, gepromoot als een gezonder alternatief, een reeks smaakvarianten die de aandacht hebben getrokken. Ondanks kritiek op bepaalde gezondheidsrisico’s bekijken we enkele van de beschikbare smaakvarianten van Prime Hydration:

  • Sinaasappel Prime Hydration: Deze smaak, hoewel niet baanbrekend qua smaak, valt op door zijn gladde en frisse kwaliteit. In tegenstelling tot veel sinaasappel-flavored drankjes, ontbreekt een onaangename nasmaak.
  • Citroen Limoen Prime Hydration: Met een uitnodigende geur bij het openen van de fles, biedt Citroen Limoen Prime Hydration een verfrissende ervaring. Het ontbreken van koolzuur kan echter de potentie van de smaak beperken om volledig tot zijn recht te komen.
  • Tropische Punch Prime Hydration: Hoewel de zoetheid van deze smaak aantrekkelijk is, neigt het een beetje te zwaar naar kunstmatige zoetstoffen. Het tropische aspect van het smaakprofiel kan worden verbeterd.
  • Druif Prime Hydration: Druif krijgt vaak kritiek in de drankenmarkt, het smaakt óf te veel naar hoestsiroop óf het raakt die zoete plek zoals bij Druivensoda. Druif Prime slaat voor mij in als een homerun en ik denk dat ik in de minderheid ben, want ik heb nog geen enkele andere recensie gezien die er echt van heeft genoten.
  • Blauwe Framboos Prime Hydration: Een van de opvallende smaken, Blauwe Framboos biedt een perfecte balans tussen zoetheid en smaak. Herinnerend aan slushie-machines, levert het een bevredigende smaakervaring.
  • Ice Pop Prime Hydration: Deze smaak, een combinatie van kers, Blauwe Framboos en Limoen, is fris en helder. Terwijl de kers en Blauwe Framboos elementen opvallen, zou de limoensmaak baat kunnen hebben bij meer prominentie.
  • Aardbei Watermeloen Prime Hydration: Een nieuwe toevoeging voor 2023, deze smaak combineert de dominante aardbeiensmaak met subtiele watermeloenaccenten. Het heeft een evenwichtige en verfrissende smaak die niet te sterk is en de drank alleen maar aanvult in plaats van overheerst, zoals vaak het geval is bij aardbeien drankjes.

Prime, ondanks zijn populariteit, gaat gepaard met een behoorlijke hoeveelheid controverses. De hoge cafeïne-inhoud en mogelijke gezondheidsrisico’s hebben zorgen gewekt bij experts, vooral met betrekking tot hun aantrekkingskracht op jonge consumenten. Regelgevende instanties hebben actie ondernomen om de producten vanwege hun gevaarlijke inhoud te verbieden.

In het licht van deze problemen pleiten deskundigen voor een terugkeer naar eenvoudigere, gezondere hydratatieopties zoals water met een smaakje. Hoewel de smaakvarianten van Prime Hydration diverse smaakervaringen bieden, is het essentieel om het welzijn van consumenten, vooral als het gaat om de jongere doelgroep, voorop te stellen. Het samenspel van gezondheid, marketing en consumentenkeuze zal blijven bijdragen aan de dynamiek van de markt voor energie- en sportdranken.

Linda van Aken