Vandaag is het precies twee jaar geleden dat we voor het eerst uitgebreid konden koekeloeren naar de foetus in mijn buik, tenminste in 3D dan. De 8, 12- en 20-weken echo hadden we tenslotte al gehad. Maar omdat een zwangerschap zo bijzonder is wouden we graag als aandenken een 3d-foto. Een overzichtje van de standaard echo’s (dit kan per verloskundige / gynaecoloog verschillen);

Pretechofoto’s

Echter had foetus #1, het geslacht was voor ons nog onbekend, en wouden we ook niet weten, daar geen behoefte aan. Veilig lag het met het hoofdje verborgen achter de placenta. Hoe er ook aan mijn buik geschud werd, geschommeld, gewiegd, gesprongen, gemasseerd. Foetus had er geen zin in. Gelukkig heeft de echoscopiste toch een mooie foto kunnen maken en dingen als de hartslag gecontroleerd. Vaak wordt er dan een nieuwe afspraak gemaakt, maar omdat bij ons de zwangerschap al zo ver gevorderd was werd dat afgeraden.

Acht weken echo

Een acht weken echo is de eerste echte bevestiging dat het goed gaat met je zwangerschap. Ook geeft het een grote voorspellende waarde over de kans dat het goed blijft gaan. Klopt de grootte van je kindje en of zie je een mooi kloppend hartje dan neemt de kans op een miskraam enorm af. Een andere reden om bij 8 weken een echo te doen is om te kijken of er sprake is van een meerlingzwangerschap.

Termijn echo

Termijnecho; Maak je de echo rond de twaalfde week van je zwangerschap dan zie een echt minimensje. Je kindje is al helemaal af. De echoscopiste meet je kindje van de bovenkant van het hoofdje tot aan het stuitje. Bij 10 weken is je kindje 33 millimeter, bij 13 weken 68 millimeter. De eerste twaalf weken groeit ieder kindje namelijk hetzelfde, daardoor kan vastgesteld worden hoe lang je zwanger bent. Na 12 weken kunnen hier verschillen in optreden. Hele ernstige afwijkingen zijn soms ook zichtbaar.

Combinatietest

Combinatietest (op verzoek); Bij de combinatietest wordt bloed bij je afgenomen en een echo van je kindje gemaakt waarin een plooi in de nek van je kindje wordt gemeten. De grootte van deze nekplooi in combinatie met de gemeten hormoonconcentraties in je bloed geven een kansberekening over hoe groot de kans voor jou is om een kindje met Downsyndroom te krijgen. Sinds kort is er ook de mogelijkheid om te bepalen of je een verhoogde kans hebt op het syndroom van Edwards of Pateau.

Structureel Echoscopisch Onderzoek

SEO; Eén van de grote mijlpalen in de zwangerschap is de 20 weken echo, ook wel SEO genoemd. Bij deze echo wordt je kindje van top tot teen bekeken. Hij valt dan ook onder de medische echo’s.  Hersenen, gezicht, hart, maag nieren, rug…. alles in het lijfje van je kind wordt gemeten en gecontroleerd. Omdat er zo nauwkeurig naar je kindje gekeken wordt gebeurt het vaak dat je nog een keer terug moet komen. Hier hoef je niet van te schrikken. Zijn er echt zorgwekkende bevindingen dan wordt dat meteen met je besproken en wordt je meteen verwezen.

Groei echo

Groei-echo; Bij een groei echo wordt er tussen de 28 en 34 weken de hoofomtrek, de buikomtrek en de lengte van het bovenbeentje gemeten. Ook wordt de hoeveelheid vruchtwater gemeten.  De echo wordt alleen gedaan op indicatie. Indicaties zijn: een eerder zwaar of licht kindje, een BMI boven de 30 of (stabiele) zwangerschapsdiabetes. Deze hebben wij gehad bij baby girl, ze waren bang dat haar hoofd niet genoeg gegroeid was.

Liggingsecho

Liggingsecho; Om te bepalen of je kindje in hoofdligging of stuitligging ligt wordt er bij 36 weken een liggingsecho gedaan. Er wordt niet alleen gekeken hoe je kindje ligt. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater. De echo geeft 100% zekerheid over de ligging. Heel soms kan een kindje nog na de 36e week draaien. De hoeveelheid vruchtwater is minder nauwkeurig te meten. Deze hebben we gehad bij baby boy, en vervolgens een tweede in het ziekenhuis in verband met stuitligging.

Hebben jullie naast de standaard echo’s een extra geslachts of 3D-echo laten maken?

Lees ook

Linda van Aken