Skip to Content

Babykamer inrichten; tips babykamermeubels en verlichting

Babykamer inrichten; tips babykamermeubels en verlichting

Misschien heb je er al even van gedroomd voordat je zwanger was. Anders is het één van de prioriteiten tijdens de zwangerschap: de babykamer. Zeker als het je eerste is kun je daar helemaal op losgaan, de babykamer moet natuurlijk wel helemaal compleet zijn en bij voorkeur ook nog hip en matching met elkaar.

Negen maanden draag je de baby bij je in de buik en kan je je voorbereiden op wat er komen gaat. Tijdens de zwangerschap kochten wij ons huis, en de hoogste prioriteit was toch wel de babykamer. Dat was het ‘pareltje’ van ons huis ;-)

Kleurgebruik

De kleuren die je gebruikt in de babykamer zorgen voor een bepaalde energie en door het maken van een combinatie kunnen ze zelfs zorgen voor bepaalde spanning.

Met kleur kun je een bepaalde sfeer in de babykamer creëren die weer invloed heeft op de gemoedstoestand van je kindje en die van jezelf.

Wit is bijvoorbeeld een prima kleur als basis die een lange tijd meegaat en gecombineerd kan worden met alle andere kleuren. Wit wordt ook wel geassocieerd met spanningvrij, onschuld, vreugde, blijdschap en tederheid.

  • Geel: vrolijke kleur & maakt blij.
  • Oranje: stimulerende kleur & geeft energie.
  • Rood: dominante kleur & intiem.
  • Groen: rustgevend & goed voor je concentratie.
  • Blauw: niet overheersend & werkt verkoelend.
  • Paars: retro & kan zowel paars als blauwe invloeden hebben.
  • Bruin: veilige kleur & handig in kamers met veel licht.
  • Zwart: echte accentkleur

Meubels

Voor in de babykamer heb je standaard drie meubels; een babybedje, de commode en een kledingkast. Dat is in principe voldoende.

Eventueel, als daar ruimte voor is, kan een relaxte stoel voor nachtvoedingen of een krukje fijn zijn, zodat je even bij je baby kan gaan zitten.

Je kan de meubels los kopen of in meubelsets die hetzelfde design hebben zodat ze goed bij elkaar passen. Voor baby’s bestaat dit vaak uit een ledikantje, commode, kledingkast en eventueel een plankje voor boven de commode.

Babybedje

De baby moet natuurlijk slapen, dus een bedje is één van de belangrijkste meubels in de kinderkamer. Zelfs als je er voor kiest om de baby ‘s nachts bij je te laten slapen. Voor de slaapjes overdag of voor als je je eigen nachtrust even hard nodig hebt.

Er zijn diverse opties mogelijk; zo kan je kiezen voor een wieg. Die kan je gebruiken in de eerste drie tot zes maanden. Je hebt een wieg die je kan gebruiken als co-sleeper, of als mozesmandje.

Zodra je kind te groot wordt kan je overstappen op een ledikantje. In het begin met twee hekjes, maar als je baby groter wordt kan je een kant weghalen zodat het zelf in en uit kan stappen. De meeste bedjes zijn gemaakt van hout en te koop in een witte of houten kleur.

Commode

Naast een bedje om te slapen is een commode heel erg handig. Op de commode kun je je kind verschonen. Bij het kiezen is het handig om rekening te houden met je eigen lengte. Ben je heel erg groot dan is het verstandig om een niet al te lage commode uit te zoeken.

Er zijn ook kasten met een extra plank zodat je hem tijdelijk als commode kan gebruiken. De meeste commodes hebben plankruimte of lades waarin je kleding, textiel of verzorgingsmiddelen kan opbergen.

Kledingkast

Alle kleding die je tijdens de zwangerschap hebt gekocht, of gekregen van de kraamvisite moet natuurlijk een mooi plekje krijgen in de kast. Het fijnst is een kast met hang- en leggedeelte.

De onesies en jasjes kan je ophangen en de broekjes en longsleeves kan je neerleggen. Een extra plankje voor de schoentjes is fijn. En twee mandjes voor de rompertjes en sokken.

Raamdecoratie

Gordijnen zijn natuurlijk heel sierlijk, maar laten vaak veel licht door. Daarom is het verstandig om op de kinderkamer verduisterende gordijnen op te hangen. Bijvoorbeeld in de vorm van een rolgordijn.

Doordat het donker is in de kamer slaapt je kind vaak ook een stuk beter. Met name in de zomer is dat heel erg fijn.

Verlichting

Verlichting hoort natuurlijk ook thuis op de babykamer. Denk bijvoorbeeld aan een plafondlamp of hanglamp voor in het midden van de kamer die meteen een eyecatcher is. Een lamp die je eventueel kan laten schemeren kan dan heel handig zijn.

Je kan echt kiezen voor een babylampje, maar dan zal je na een paar jaar als je kind ouder wordt hem moeten aanpassen.

Bij de commode is het ook handig om een klein lampje op te hangen. Zodat je tijdens de nachtelijke verschoningen niet het grote licht hoeft aan te doen, maar je wel ziet wat je doet. Eventueel kan het zo zijn dat je kind behoefte heeft aan een nachtlampje. Je hebt van die stekers voor in het stopcontact.

Accessoires & Decoratie

Tot slot kan je helemaal losgaan op de decoratie van de kinderkamer. De meubelset voor de slaapkamer is de basis, en met accessoires en decoratie kan je de babykamer helemaal afmaken en in een bepaalde sfeer inrichten.

Of je nu gaat voor romantisch of modern, meer natuur of lief. Denk aan plankjes voor boekjes of accessoires. Een kapstok, stok of ladder om een aantal kledingstukken aan op te hangen.

Stickers van bomen of met een persoonlijke tekst boven het ledikant maken het helemaal af. Of wat dacht je van een traditionele klamboe. En wat mandjes voor op de commode voor de vaak gebruikte producten of luiers. Tot slot kan een muziekmobiel ook erg fijn zijn!

Veiligheid

Natuurlijk wil je ook dat de babykamer veilig is. Let daarbij bijvoorbeeld op de koordjes van de verlichting of gordijnen, dat die niet binnen het handbereik van de baby liggen. Dat het bedje van de baby niet op de tocht staat of te dicht bij het raam.

Alle stopcontacten kan je het beste voorzien van veiligheidsdoppen en als je een raam hebt dat open kan, een soort knip zodat hij nooit verder kan dan vijf centimeter en je kind er dus nooit uit kan vallen als het wat ouder is en op ontdekkingsreis gaat.

Floortje