Skip to Content

Bijziendheid bij kinderen vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht

Bijziendheid bij kinderen vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht

De evolutie heeft ons veel gebracht; zo lopen we niet meer op handen en voeten, maar rechtop. Die evolutie staat echter niet stil, tijden blijven veranderen. Misschien heb je wel eens die plaatjes gezien waarbij apen via mensapen naar mensen veranderen en vervolgens eindigen zittend achter een beeldscherm.

De nieuwe generatie kinderen groeit op met een beeldscherm; ze weten niet beter. De toestellen werken intuïtief zodat zelfs de jongsten al weten hoe of wat.

Ze swipen en klikken er op los en weten feilloos hun favoriete filmpjes en apps te vinden. Dat leidt soms tot grappige situaties, zoals als ze denken dat de tv ook een touchscreen heeft, of een reclamebord met scherm op tv en ze daar op proberen te swipen.

Zelf zitten we ook vaker en langer achter een beeldscherm; even de mail checken op je telefoon, of nog achter de computer wat werken. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus ook onze kinderen zitten vaker en langer achter een laptop. En bijvoorbeeld het risico op bijziendheid.

Gebrek aan natuurlijk daglicht zorgt voor bijziendheid

En dat heeft consequenties. Zo is uit onderzoek gebleken dat de verwachting is dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend zal zijn. Sterker nog, bijziendheid zou zelfs de grootste oorzaak van blindheid kunnen worden. 

Terwijl dat eigenlijk heel simpel te voorkomen is. Natuurlijk daglicht kan namelijk de ontwikkeling van bijziendheid afremmen, om dat te bereiken is het heel belangrijk dat de kinderen buiten spelen. Bij voorkeur minimaal twee uur per dag.

Dat klinkt erg lang, maar in de praktijk is dat prima te doen. Denk bijvoorbeeld eens aan het wegbrengen en ophalen met de fiets in plaats van met de auto, is bij elkaar opgeteld toch al snel een half uur buiten spelen.

Ook op school en bij de overblijf / bso spelen ze vaak lekker veel buiten. Als ze dan thuis ook nog een uurtje buiten spelen in plaats van uren lang naar schermpjes te staren, zit je zo al aan de twee uur.

Een beeldscherm bevindt zich vaak vrij dichtbij de ogen waardoor de kans op bijziendheid extra op de loer ligt. Niet alleen thuis, maar ook op school wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de tablet.

Het is goed om je daar bewust van te zijn en rekening mee te houden! En dat geldt niet alleen voor de kinderen, want ook als ik naar mezelf kijk ligt het gevaar op de loer dat ik veels te lang achter het beeldscherm zit. Zeker in drukke weken met veel deadlines moet ik daar voor waken.

Probeer er dan in ieder geval wel op te letten dat iedere twintig minuten er afgewisseld wordt tussen een activiteit waarbij de ogen zowel dichtbij als veraf worden afgewisseld. Denk bijvoorbeeld aan een boek lezen / schermpje afwisselen met spelen met speelgoed.

Buiten de pixels

Bijziendheid bij kinderen vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht - Mamaliefde
Bijziendheid bij kinderen vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht - Mamaliefde

Om te laten zien en ervaren hoe leuk het is om buiten te spelen komt Pearle met de campagne #buitenpixels waarbij de digitale wereld en het buitenleven aan elkaar gekoppeld worden. Want Pearle houdt van Happy Eyes!

Dat doen ze onder andere met het boek ‘Buiten de pixels‘ geschreven door Marco Kunst en geïllustreerd door Anne Roos Kleiss. Dit boek is gratis af te halen bij een Pearle-vestiging.

En wat is dan een betere gelegenheid dan de openingsdag van de Kinderboekenweek om dit boek te presenteren? In het Amsterdamse Bos kwam het boek tot leven en liepen we een stuk met de schrijver door het bos om te ervaren hoe leuk het is om buiten te spelen / in het bos.

We werden verrast met een zonnetje en een stralende Hollandse blauwe lucht met witte wolken.

Bijziendheid bij kinderen vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht - Mamaliefde
Bijziendheid bij kinderen vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht - Mamaliefde
Bijziendheid bij kinderen vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht - Mamaliefde

In het bos was een speurtocht uitgezet van bordjes met ogen. Terwijl we de speurtocht liepen, werden we meegenomen in het verhaal, op een aantal plaatsen werd het verhaal verteld en was er een vraag / opdracht om te doen.

Zo mochten de kinderen bloemetjes plukken in het gras, zochten we gezichten in de wind en keken we naar dieren in de wolken.

De kinderen vonden het heerlijk om buiten te zijn en het Amsterdamse Bos is een prachtige locatie met zowel bos als grasveld. In het bos kwamen we nog hutten tegen, maar ook een brug en glijbanen. Dat maakt het natuurlijk extra leuk.

Buiten spelen

Bijziendheid bij kinderen vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht - Mamaliefde
Bijziendheid bij kinderen vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht - Mamaliefde

In het boek staan diverse vragen en opdrachten die de kinderen laten ervaren wat je allemaal buiten kan zien en doen. Heb je bijvoorbeeld wel eens naar de lucht gekeken en gefantaseerd over welke dieren je in de wolken ziet? Gekeken naar wat je ziet in de bomen? En ga zo maar door!

Of je nu in je eigen woonwijk, het platteland of in het bos woont; overal kan je buitenspelen en deze opdrachten uitvoeren. In de zomer, maar ook in de winter kan er prima buiten gespeeld worden.

En ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De kinderen vinden het vaak geweldig om buiten te zijn, ook als het regent of koud is kan je je daar prima op kleden. Vaak hebben de kinderen daar geen moeite mee, maar zie je het als ouder niet zo zitten (ik wel in ieder geval).

Op school vinden ze buiten spelen ook erg belangrijk en spelen ze iedere dag langer dan een speelkwartier in de ochtend en middag buiten. Gelukkig vinden ze het net als mij heerlijk om op pad / vakantie te gaan waarbij we veel tijd buiten doorbrengen.

Thuis ligt dat toch anders en is het niet even haalbaar om daar tijd voor vrij te maken. Want dan moet er nog veel meer gedaan worden. Daarom ben ik erg blij met onze tuin, dat ze in ieder geval daar kunnen buiten spelen.

Al willen ze ook graag naar de speeltuin of wat verder. Hun leefwereld vergroten. En dat betekent dat ik óf moet meegaan, en daar heb ik niet altijd zin in, óf dat ik ze moet loslaten.

Ze mogen nu bijvoorbeeld naar het speeltuintje om de hoek, net buiten zicht, met een kookwekker zodat ze zich ieder kwartier even moeten melden. En ik soms er even heen loop om om het hoekje te kijken. Kom ik zelf ook even buiten ;-)

Bijziendheid bij kinderen vanwege gebrek aan natuurlijk daglicht - Mamaliefde

Hoe lang speelt jouw kind buiten?

Redactie Mamaliefde