Skip to Content

Verhuizen met kinderen; wat is beste leeftijd met minste impact verhuizing

Verhuizen met kinderen; wat is beste leeftijd met minste impact verhuizing

Als je gaat verhuizen met kinderen is dat vaak een zeer ingrijpende gebeurtenis, zowel fysiek als emotioneel. Of het nu naar een huis verderop in de straat is, naar een ander dorp, andere kant van het land of zelfs naar het buitenland.

Het is toch weer wennen aan een nieuw huis, nieuwe vriendjes of misschien zelfs een nieuwe cultuur. Ze willen hun oude vertrouwde omgeving namelijk niet zomaar opgeven. Ongeacht de leeftijd en of alle meubels meegaan of er een compleet nieuwe kamer komt. 

Als ouders kun je enorm enthousiast zijn over het verhuizen naar een droomhuis. Kinderen denken daar helaas niet altijd hetzelfde over. Om de overgang zo klein mogelijk te maken kan je kinderen het beste betrekken bij het verhuizen.

Bijvoorbeeld door ze een rol te laten spelen bij keuzes die gemaakt moeten worden. Hierdoor voelen ze zich serieus genomen. Het zal ook helpen om zich sneller thuis te voelen in een nieuw huis. 

Geschikte leeftijd om te verhuizen?

Het effect van een verhuizing hangt af van de leeftijd van het kind. Uit onderzoek is gebleken dat verhuizen tijdens de tienerjaren meer negatieve effecten heeft op de schoolresultaten dan op jongere leeftijd.

Dat komt vooral doordat verhuizen voor tieners een grotere invloed heeft op het gebied van vriendschappen. Zij hebben in de loop der jaren vaak al veel geïnvesteerd in bestaande vriendschappen, en vinden het moeilijk om in hun nieuwe leefomgeving weer van voren af aan te moeten beginnen.

Hannie Vink, verhuisconsulente en auteur van het boek ‘Verhuizen met kinderen, een praktische gids’, onderzocht tijdens haar studie psychosociale wetenschappen en counseling de invloed van verhuizen op het gezin. 

 ‘Ouders denken dat de overgang naar het voortgezet onderwijs voor kinderen de ideale periode is om de overstap te maken,’ zegt Vink. ‘In de praktijk komen ze echter vaak voor verrassingen te staan.

Bij kinderen in de leeftijd van 11 tot 14 kan een verhuizing veel impact hebben en voor verwarring zorgen. Ze moeten afscheid nemen van de vertrouwde omgeving en krijgen tegelijkertijd te maken met veranderingen op lichamelijk en geestelijk gebied. Dit kan te veel zijn. Ik raad daarom af met een puber een verhuizing aan te gaan.’

De impact van een verhuizing op jonge kinderen is minder groot dan bij pubers. Behalve het feit dat zij minder te lijden hebben van de verspilde energie om vriendschappen op te bouwen, komt dat ook doordat ouders van jongere kinderen meer ondersteuning blijken te geven bij de overgang naar hun nieuwe woonplek.

Ze bezoeken meer scholen van te voren en spreken meer met leraren, waardoor hun kinderen een beter idee hebben van wat hen te wachten staat (Pettit, 2004).

Goede voorbereiding op verhuizing

Om de verhuizing voor je kinderen zo makkelijk mogelijk te maken is het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. Bereid de verhuizing goed voor. Wanneer je heel chaotisch te werk gaat, kan dit stress veroorzaken.

Straal als ouders zoveel mogelijk rust uit, stress heeft namelijk zijn weerslag op je kinderen. Een handige tip is het gebruikmaken van een verhuischecklist. Zo vergeet je namelijk geen belangrijke taken uit te voeren.

Wanneer vertellen?

Het is goed om de kinderen te betrekken bij het proces van het verhuizen, maar het meteen vertellen is niet altijd het beste.

Een verhuizing is vaak een langdurige aangelegenheid, vanaf het moment dat het besluit genomen is, huis verkocht, nieuw huis gekocht, misschien wachten tot het gebouwd is en tot slot het verhuizen zelf. Daar kan rustig een paar jaar overheen gaan.

Daarom kan het bijvoorbeeld goed zijn om te wachten tot er een selectie is gemaakt van huizen waarnaar verhuisd kan worden en je kind mee te nemen naar een (tweede) bezichtiging zodat het ook een oordeel kan vormen en mag uitspreken. Al blijft het aan mama en papa om een keuze te maken.

Als er naast een verhuizing sprake is van een onderliggend probleem, bijvoorbeeld een scheiding, worden de emoties sterker. De psychische weerstand vermindert; een kind kan depressief worden, weer gaan bedplassen of angstig worden.

Zorg er daarom voor dat er altijd ruimte is om te praten en door het kind ook zijn twijfels en angsten te laten uitspreken. Daardoor blijf jij op de hoogte van wat er bij je kind speelt en kan je daar rekening mee houden.

Angst voor het onbekende

Verhuizen is nogal een abstract begrip voor kinderen, ze weten niet wat het betekent. Misschien ben je wel eens op vakantie geweest en hadden ze het daar over hun eigen huis. Of na afloop over het vakantiehuisje dat ze terug willen gaan. En dat is dan nog maar voor de korte termijn.

Eenmaal thuis en terug in het ritme is alles weer ‘vertrouwd’. Bij verhuizen ligt dat toch net wat anders. Bereidt ze daarom goed voor, laat ze bijvoorbeeld praten met een vriendje dat verhuisd is, lees boekjes voor over verhuizen of een film die daarover gaat. 

Ga serieus om met lichamelijke klachten. Door alle veranderingen en stress kan een kind hoofdpijn of buikpijn hebben.

Zorg dat de leerkracht op school of de begeleider op de peuterspeelzaal of in de kinderopvang op de hoogte is van de verhuizing en de reactie van je kind daar op. Zij zorgen voor een goede begeleiding en nemen de tijd voor een afscheid.

Oudere kinderen tegen hun puberteit weten goed wat verhuizen inhoudt. Bij het verhuizen verlaten kinderen namelijk hun vertrouwde omgeving. Zij hebben dan ook meer last van de verhuizing dan een baby of een dreumes, die een verhuizing niet bewust meemaken.

Omdat stabiliteit voor een kind erg belangrijk is, is het een goed idee om je kinderen van tevoren de nieuwe buurt te laten zien. Loop langs de nieuwe school en de speeltuin zodat je kinderen al een beeld kunnen vormen over de nieuwe buurt. Is het bijna zover om te verhuizen?

Organiseer dan een afscheidsfeestje waarbij alle vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen uitgenodigd zijn. Een afscheidsfeestje helpt om de afgelopen periode goed af te sluiten.

Afscheidsfeestje

Verhuizen hoeft niet meteen het einde van de wereld te betekenen. En natuurlijk kan je nog eens een keer terugkomen naar de oude buurt. Toch is het goed om deze fase duidelijk af te sluiten voor je kind, het liefst natuurlijk op een positieve manier.

En hoe kan je dat beter doen dan met een feestje? Nog één keer alle vriendjes, buren en klasgenootjes uitnodigen voor een spetterend feest. Tijdens het feestje kan je ook nog wat foto’s maken van de visite zodat die in het nieuwe huis in de vorm van een collage een mooi plekje krijgen.

Stem bij keuzes

Vraag je kind om zijn mening, daardoor voelt het zich serieus genomen en heeft het grip op de situatie. Het gaat niet allemaal achter zijn rug om. Vraag bijvoorbeeld welk huis het leukste is, welke kamer ze dan zouden willen etc.

Als het gaat om de nieuwe slaapkamer kan je kind natuurlijk veel zelf bepalen. Laat bijvoorbeeld zelf de keuze maken uit een kleur verf (al dan niet uit een voorselectie).

Vertrouwd of nieuw?

Als je gaat verhuizen naar een nieuw huis kan het misschien wel gaan kriebelen om direct alles nieuw te kopen. Of wat meer nieuwe stappen te ondernemen. Voor kinderen geldt echter hoe vertrouwder, hoe beter. Dit is niet het moment om je peuter voor het eerst in een eenpersoonsbed te laten slapen.

Natuurlijk hoort er een nieuwe vloer in de kamer en een nieuwe kleur verf of behang op de muren. De meubels kunnen dan altijd later nog volgen.

Verhuizen met of zonder kind?

Het moment van de waarheid is aangebroken. Om de verhuisdag zo spoedig mogelijk te laten verlopen is het regelen van een oppas een goed idee. Zo krijgen je kinderen namelijk niets mee van de meeste chaos van de gehele verhuisdag.

Daarnaast hoef jij je ook geen zorgen te maken over je kinderen zodat je ongestoord de verhuizing kan uitvoeren. Regel daarbij een meubeltransport om je gehele inboedel zo snel en efficiënt mogelijk te verhuizen.

Ben je helemaal klaar met verhuizen en woon je al even in het nieuwe huis? Om wat oude herinneringen op te halen is het leuk voor je kinderen om wat vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen uit de vorige buurt. Doe dit alleen niet te vaak, het kan namelijk het vinden van vrienden in de nieuwe buurt belemmeren.

Het kan heel erg handig zijn om je kind als je gaat verhuizen weg te brengen naar een oppas en dan aan het einde van de dag weer op te halen. Praktisch voor jou in ieder geval. Voor je kind is het heel fijn als het erbij mag blijven. 

Mogen meehelpen heeft als groot voordeel dat het kind de boodschap meekrijgt dat ieder gezinslid een rol heeft in een huishouden. Als je alle huishoudelijke taken de eerste jaren weghoudt bij je kind, is het heel lastig om later het kind aan de praat te krijgen als het wel de leeftijd heeft om te helpen.

Laat je kind bijvoorbeeld helpen met inpakken. Zet een doos bij je kind neer en ga zelf verder met iets anders inpakken. Laat het intussen aan je kind over hoe zij die doos wil inpakken, ook al is hij half leeg of gaat er alleen maar troep in. Deze doos is van je kind.

Ook met het verhuizen zelf kan je kind prima helpen om de knuffels, voetbal, kussen of iets dergelijks naar de vrachtwagen te tillen. Daardoor zal hij zich groot voelen maar ook zekerheid hebben dat alles meegaat.

En, omdat het deel uitmaakt van het ‘verhuisteam’ met papa, mama en medewerkers van het verhuisbedrijf, overkomt het hem niet alleen; hij participeert!

Na het verhuizen mag je kind natuurlijk helpen met uitpakken. De spullen uit de doos die hij zelf heeft ingepakt mag hij een plekje geven.

Na de verhuizing

Vooral bij jonge kinderen is het belangrijk om na de verhuizing zoveel mogelijk rust en regelmaat te creëren, en de dagen zo voorspelbaar mogelijk te laten verlopen. Daarmee geef je ze hun gevoel van veiligheid weer terug, dat ze door de verhuizing zijn kwijtgeraakt.

Bij baby’s en dreumesen kan het goed werken om de babykamer zoveel mogelijk op dezelfde manier in te richten als de oude babykamer. Zo kan het slaapritueel nagenoeg hetzelfde blijven, en dat is belangrijk voor die leeftijd.

Kijk of je na de verhuizing een vriendje kunt uitnodigen om te laten spelen of logeren. Misschien moet je je kind extra stimuleren om in de nieuwe buurt te gaan spelen of kinderen te leren kennen.

Je kunt je kind aanmelden bij een sportvereniging of een club, zodat ze sneller in contact kunnen komen met leeftijdgenoten buiten school.

Als de verhuizing eenmaal heeft plaatsgevonden, is het belangrijk om je kinderen de eerste maanden na de verhuizing extra in de gaten te houden, en te letten op signalen die erop kunnen wijzen dat het kind het moeilijk heeft.

Zoals:

  • prikkelbaarheid;
  • neerslachtigheid;
  • agressief gedrag;
  • stemmingswisselingen;
  • slechte schoolprestaties;
  • slapeloosheid;
  • weinig eten.

Mochten deze klachten voortduren dan is het verstandig om professionele hulp in te roepen.

Hier vind je meer praktische tips en een handige checklist voor de verhuizing.

Linda van Aken
  1. Ik ben er het helemaal mee eens dat vooral bij jonge kinderen het belangrijk is om na de verhuizing zoveel mogelijk rust en regelmaat te creëren! Ik verhuis naar een andere stad over een paar maanden, en ik heb 2 kinderen. Ik zal ervoor zorgen dat het verhuisproces zo stressvrij mogelijk voor ze verloopt, daarom huur ik een verhuisbedrijf. Bedankt voor de tips!

Comments are closed.