Skip to Content

Verbouwen of verhuizen? Test wel of niet doen?

Verbouwen of verhuizen? Test wel of niet doen?

Je leven verandert en zo is dat ook met de woonwensen die je aan je huis stelt. Zeker als je meer ruimte in je huis nodig hebt met de groei van je gezin, kan het zijn dat jij je afvraagt wat handig is. Gaan we het huis flink verbouwen of kunnen we beter verhuizen? Wat is het meest voordelig in onze situatie?

Daarbij heb je te maken met budget, de mate van zekerheid die je wilt hebben, tijd die je dit proces geven kunt maar ook met hoeveel plezier je in je eigen woning nu woont.

Verbouwen of verhuizen, het heeft allebei zijn voor- en nadelen. We zetten ze op een rij voor je in dit artikel, met daarbij ook informatie over kosten en zaken om te regelen zoals hypotheeklasten berekenen.

Voordelen van verhuizen

Stel dat je kiest om te verhuizen. Omdat jij je droomhuis gezien hebt of omdat de woning die je nu hebt veel achterstallig onderhoud heeft en je nu kunt verhuizen naar een nieuwbouwwoning.

Wat zijn de voordelen van verhuizen?

Je kunt op zoek naar je droomwoning

Als jij je woonwensen goed in beeld hebt, kun je met verhuizen op zoek gaan naar je droomhuis. Die past bij jouw toekomstplaatje. Wil je een badkamer beneden? Dan kun je gericht zoeken hiernaar op Funda.

Ga je voor een grotere of kleinere tuin? Ook deze woonwensen zijn te filteren in de huizenjacht. Het is erg fijn als je van tevoren je woonwensen zo concreet mogelijk op papier hebt staan.

En ook aan welke woonwens(en) je eventueel concessies wilt doen. Het nadeel kan zijn dat je bij het kopen van je droomwoning en het nog niet verkopen van je eigen woning een tijdje zit met dubbele woonlasten. Deze zijn voor een korte periode nog wel aftrekbaar via de Belastingopgave.

Gunstigere rente hypotheek

De rente van nu (2021) is historisch laag. Grote kans dat je nu een hypotheek hebt met een hogere rente. Bij verhuizen kun je een nieuwe hypotheek afsluiten tegen een lagere rente. Ook hoef je dan geen ‘boetebedrag’ te betalen aan je oude hypotheek.

Daarnaast maakt de lagere rente het ook mogelijk om eventueel met een aflossingsvrij deel in je hypotheek meer geld te lenen voor het huis.

Ook kan het handig zijn om een afspraak te maken om de maximale hypotheek berekenen zodat je een afweging kan maken of je wil verbouwen of toch liever dat droomhuis kopen.

Je kunt omstandigheden positief veranderen

Werk je nu een stuk verder van je huidige huis en kun je een fijn huis dichterbij kopen? Of wil je dichterbij familie gaan wonen? Dan kun je met een verhuizing invloed uitoefenen op dit proces.

Je kunt gericht kiezen voor de wijk waarin je wilt wonen, misschien wil je dichterbij het centrum wonen of juist landelijker. Een verhuizing maakt dit mogelijk. V

oor werkgevers kan het ook interessant zijn als je aangeeft dichter bij het werk te willen wonen. Ze betalen bijvoorbeeld dan minder reiskosten.

Onder voorwaarden kun je via de werkgever een flink geldbedrag krijgen

Er is een speciale regeling, de verhuiskostenregeling, als je om zakelijke redenen gaat verhuizen. Deze verhuisregeling kan je tot wel duizenden euro’s geld opleveren. Voldoe je aan deze criteria?

  • Verhuis je binnen 2 jaar na aanstelling naar een huis dichterbij je werk? (dus de reis-werkafstand wordt door de verhuizing korter?)
  • Ga je binnen een straal van 10 kilometer van je werk wonen?
  • Verminder je de reisafstand van je werk met minstens 50%?
  • Dan mag een werkgever tot maximaal € 7.750 euro belastingvrij vergoeden aan je!

Voor meer informatie kun je kijken op de website van de belastingdienst.

Je bent je woning snel kwijt

De huizenmarkt is altijd wel in beweging. Maar de huizenkrapte blijft ook aanhouden. In deze tijd ben je je woning heel snel kwijt

. Dat scheelt dagen van je huis tip top schoonhouden en constant kijkers over de vloer. Dat maakt alleen wel dat je snel moet schakelen. Want de verkoopprijs van je eigen huis zal omhoog gaan maar die van je droomhuis óók.

Een tweede bezichtiging is er deze tijd helemaal niet meer bij. Als je goed weet wat je wilt qua woning en wat je kunt betalen, dan heb je een voorsprong op kijkers die nog in de oriënterende fase zitten.

Nadelen verhuizen

Veel organiseren en regelen

Een verhuizing is een behoorlijke klus. Denk aan het regelen van de nieuwe hypotheek, de makelaar van je huis instrueren en ook op zoek gaan naar een nieuw huis.

Nadenken over welke verzekeringen je wilt afsluiten voor je nieuwe huis. Je hele huis door en nadenken over wat je wilt houden qua spullen, wat je verkoopt en wat naar de kringloop kan.

Kost veel tijd

Al dat regelen kost veel tijd. Psychologen zeggen wel eens dat verhuizen in de top 5 van de meest ingrijpende gebeurtenissen van een mens staat. Gun jezelf dus tussen de verhuisstress een moment van rust, van even wandelen of de kinderen een keer extra bij de oppas brengen.

Kans op dubbele lasten

Zeker als je een huis zoekt in een gewilde wijk moet je er snel bij zijn. Het kan dan zijn dat je al toehapt, voor je eigen huis verkocht is. En dat je daardoor dus met dubbele lasten zit.

Er zijn ook mensen die kiezen voor het wonen in een tijdelijke woonunit, tot het nieuwe huis naar alle wensen klaar is. Hoe dan ook: een verhuizing kost geld en het eerste jaar zal je even qua budget interen.

Onzekerheid

De onzekerheid of je huis verkocht gaat worden.. Of je bod geaccepteerd wordt.. of de nieuwe woning en woonplaats goed bevallen.. Allemaal dingen waar je weinig invloed op hebt maar die wel heel spannend zijn.

Kosten van een verhuizing

Denk aan de volgende kosten bij een verhuizing:

  • Notaris
  • Makelaar
  • Taxatierapport
  • Verhuisbedrijf
  • Hypotheek afsluiten

Voordelen verbouwen

Je blijft in je eigen fijne huis en woonplaats wonen

Als je erg fijn in je huis en buurt woont, maar een kamer mist of graag een grotere keuken wilt, dan is verbouwen een goede optie. Het gezegde: beter een goede buur, dan een verre vriend is er niet voor niks.

Het nadeel is dat je met verbouwen wel rekening moet houden met een tijdje in stof, viezigheid en herrie te wonen. En dat het van je buren ook wat geduld en uithoudingsvermogen vraagt..

Met het maken van goede afspraken en open communicatie kom je vast een heel eind.

Door een verbouwing kan de waarde van je huis stijgen

Het plaatsen van een dakkapel of de uitbouw van de keuken.. allemaal zaken die de waarde van je woning laten stijgen. Wel is het slim om goed de kosten van de verbouwing uit te rekenen. Zeker als je de klus uitbesteedt kun je voor hoge kosten komen te staan.

Je kunt je woning duurzamer maken

Het isoleren van je woning, zonnepanelen plaatsen of je huis verwarmen met een warmtepomp.. Met een verbouwing kun je je huis duurzamer maken.

Het Rijk moedigt de isolatie aan bij particulieren. Zo kun je hiervoor een subsidie aanvragen, hier vind je daar meer informatie over.

Het bespaart de stress van op huizenjacht gaan

Op Funda kijken kan leuk zijn, maar als het gaat om een nieuwe woning kan het ook veel stress geven. Zeker in een tijd waarin de huizen snel verkocht worden en flink boven de vraagprijs verkocht worden, geeft dit veel stress bij kopers. Met een verbouwing heb je dit niet.

Je kunt meer ruimte creëren

Door de dakkapel twee slaapkamers erbij maken of door de uitbouw een grotere woonkamer.. met de verbouwing van je huis maak je dit mogelijk.

Nadelen verbouwen

  • Levert flinke kosten op, die grotendeels uit eigen (spaar)geld voldaan moeten worden
  • Je zit in stof, herrie of troep
  • Veel regelen qua offertes opvragen, werkmensen opvangen, bouwmaterialen bestellen en als dingen verkeerd gemonteerd worden achter de fabrieksgarantie aangaan.
  • Houd rekening met onvoorziene kosten en dat het meer tijd kost dan gepland.
Mirjam de Stigter