Skip to Content

Hoe houd je contact met vriendjes op afstand?

Hoe houd je contact met vriendjes op afstand?

Ik had vroeger contact met eentje. Jij ook? Vroeger was het namelijk best wel hip. Maar tegenwoordig hoor ik er bijna niemand van de jeugd meer over. Ik heb het over penvriend(inn)en.

In mijn tijd, zo rond het jaar 2000, schreef ik elke maand een brief naar Sanne en ik ontving ook elke maand een brief van haar. Ik was elke keer weer blij als er een brief door de brievenbus hing. Want je herkende de brief meteen aan het mooie postpapier wat toentertijd helemaal hot was.

Een paar jaar later deden MSN Messenger en Hyves hun intrede. Ik kan mij het deuntje van MSN nog zo goed herinneren als ik een berichtje kreeg. En als de ‘crush’ waar ik verliefd op was online kwam.

Rechtsonderin kwam toen zo’n vierkantje omhoog, nou dan ging mijn hartslag flink omhoog. Het is maar goed dat videobellen toen nog niet bestond. Want mijn wangen waren rood. Vuurrood.

Nu

Goed, genoeg over mijn verleden. Hoe houd je tegenwoordig contact met vrienden die niet in de buurt wonen? Welke manieren zijn er allemaal?

Er zijn gelukkig heel veel manieren om met de ander contact te houden als je niet bij elkaar in de buurt woont of thuis moet zitten om wat voor reden dan ook.

WhatsApp

Het grootste medium wat nu gebruikt wordt is denk ik op dit moment van typen: WhatsApp. Wie kent het niet? Kinderen van 5 jaar kennen het begrip WhatsApp al. Het is heel handig dat je met dit medium op allerlei manieren kunt communiceren.

Namelijk:

  • Berichten. Je kunt berichten naar elkaar typen.
  • Videobellen. Je kunt videobellen.
  • Foto’s en filmpjes. Je kunt foto’s en filmpjes naar elkaar sturen.
  • GIFjes. Je kunt GIFjes sturen.
  • Memoji-stickers. Je kunt ook Memoji-stickers sturen naar de ander. En het leuke is dat je deze ook zelf kunt ontwerpen. Zo heb ik een persoonlijke Memoji-sticker gemaakt die aardig op mij lijkt, al zeg ik het zelf. Maar misschien komt het voornamelijk door mijn bril dat mensen herkennen dat ik het ben.

Videobellen

Je las het al even onder WhatsApp. Videobellen. Wat een uitvinding is dat zeg! Toen ik mijn brieven nog schreef naar Sanne had ik niet kunnen bedenken dat je later video kon bellen met elkaar.

Wat is die ontwikkeling waanzinnig rap gegaan. En nu kunnen mijn kinderen met hun vriendjes en vriendinnetjes bellen. Wanneer ze maar willen.

Want waar ik vroeger een tijdslimiet had, omdat we via de telefoonlijn belden, bestaat er nu WiFi. Niet dat mijn dochters de hele dag mogen bellen.

Maar het kost me in ieder geval geen vermogen als zij hun vriendinnetjes videobellen.

Er zijn ook andere manieren dan WhatsApp om video te bellen.

  • Zoom. Een handig programma om met maximaal 4 mensen tegelijk te bellen. Dit programma werkt goed op een laptop, computer, smartphone en Mac. Je hebt er geen telefoonnummer voor nodig. De gesprekken die je voert kun je gelijktijdig opnemen.
  • Skype. Skype kun je gebruiken op alle apparaten. Je hebt geen telefoonnummer nodig, maar je moet wel een account aanmaken. De groepsgrootte kan tot wel 25 personen bevatten.
  • Google Hangouts. Voor Google Hangouts heb je ook geen telefoonnummer nodig, wel een Google-account. Aan een gesprek kunnen maximaal 10 personen deelnemen.
  • Apple Facetime. Apple Facetime is alleen voor de nieuwere apparaten van Apple beschikbaar.
  • Microsoft Teams. Veel scholen werken met Microsoft Teams. Zo kunnen klassen ook met elkaar contact onderhouden als er geen school is. In dit programma kun je meerdere dingen tegelijk doen en hoef je niet telkens te verwisselen van app. Je kunt dus bijvoorbeeld chatten, bestanden delen en (video)bellen in één programma. Vooral handig als je met een grote groep iets samen wilt bereiken. Zoals een project voor school.

Regels

Hier wat regeltjes om het videobellen zo goed mogelijk te laten verlopen. Met andere woorden: een paar (open deuren) om in te trappen.

Niet eten

Ga niet eten tijdens een gesprek. Het is heel onsmakelijk om tijdens een gesprek de ander te zien en te horen eten. Heb je echt veel trek, zet dan de microfoon en het beeld even uit. Benoem dit wel even 😊.

Door elkaar praten

Je hebt het vast al meegemaakt. Dat iedereen opeens door elkaar praat en het gesprek niet meer te volgen is. Om dit te voorkomen kun jij je hand opsteken als je wilt reageren.

De ander die aan het praten is geeft je dan de beurt.

Microfoon uit

Zet je microfoon uit als je niet aan het praten bent. Zo voorkom je ruis terwijl de ander aan het praten is.

Koptelefoon

Zet een koptelefoon op als je videobelt. Wel zo vriendelijk voor de mensen bij jou thuis om je heen.

Neuspeuteren

Laat dat snotje even zitten tot na je gesprek. Niets is zo vreselijk dan om iemand anders in zijn neus te zien peuteren.

Sociale media

Via sociale media worden we ook regelmatig door mensen op de hoogte gebracht van hun leven thuis. Een leuke manier om op de hoogte gehouden te worden van wat je vriend aan de andere kant van het land uitspookt.

Bovendien hoef je hiervoor geen afspraak te maken en kun jij het checken op het moment dat het jou uitkomt. En kinderen zijn ons vaak nog een stapje voor.

Dus ik denk dat zij het rijtje over sociale mediavoorbeelden nog kilometers lang kunnen aanvullen.

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Snapchat
  • Pinterest

Contact zonder apps

Gelukkig zijn er ook nog manieren om met je vrienden contact te maken zonder telefoon, tablet of laptop. Misschien zelfs wel leuker en ook onverwacht.

Brief

We gaan weer terug naar de jaren 1990-2000 waarin penvriend(inn)en heel hip waren. Ga aan de slag en schrijf een brief naar je vriend of vriendin. Je kunt natuurlijk ook een (zelfgemaakte) kaart opsturen of een tekening.

Pakketje

Je kunt ook een pakketje sturen. Dit hoeft niet meteen een hele doos te zijn, maar kan ook prima een brievenbuspakketje zijn. Met daarin een figuurtje van strijkkralen of happertje gemaakt van vouwblaadjes.

Donald Duck

Stuur een Donald Duck naar je vriend op. Iedereen houdt van Donald Duck. Helemaal als je die als verrassing door de brievenbus ziet hangen. Succes verzekerd.

Bloemen

Het sturen van bloemen klinkt als iets voor volwassenen. Maar hoe leuk is het als je een bloem op je eigen slaapkamer hebt staan van je vriendinnetje? Dat is toch te gek. Zo wordt wakker worden weer een feestje!

Boeken

Heb je thuis een leuk boek liggen, maar doe je er niets meer mee? Stuur deze dan naar je vriend op. Zo kan hij genieten van het toffe boek. Een ander blij maken, maakt jouw eigen hart ook blij. Mooi hoe dat twee kanten op werkt.

Vliegtuigbericht

Vroeger zag je ze regelmatig vliegen. Vliegtuigen met een zin achter hun vliegtuig hangen. Dat moeten we toch weer hip kunnen krijgen in 2020?

#keepintouch

Het maakt niet uit hoe je contact maakt met je vrienden, áls je maar contact maakt. Dat is het enige wat telt.

Anita Schokker