Skip to Content

4 Tips verhuizen met kinderen

4 Tips verhuizen met kinderen

Als je gaat verhuizen met kinderen is dat vaak een zeer ingrijpende gebeurtenis, zowel fysiek als emotioneel. Of het nu naar een huis verderop in de straat is, naar een ander dorp, andere kant van het land of zelfs naar een ander land.

Het is toch weer wennen aan een nieuw huis, nieuwe vriendjes of misschien zelfs een nieuwe cultuur. Ze willen hun oude vertrouwde omgeving namelijk niet zomaar opgeven. 

Ongeacht de leeftijd en of alle meubels meegaan of er een compleet nieuwe kamer komt. Als ouders kun je enorm enthousiast zijn over het verhuizen naar een droomhuis. Kinderen denken daar helaas niet altijd hetzelfde over. Om de overgang zo klein mogelijk te maken kan je kinderen het beste betrekken bij het verhuizen.

Bijvoorbeeld door ze een rol te laten spelen bij keuzes die gemaakt moeten worden. Hierdoor voelen ze zich serieus genomen.

Het zal ook helpen om zich sneller thuis te voelen in een nieuw huis. 

Vertel het niet te vroeg

Het is belangrijk om een eventuele verhuizing niet te vroeg te vertellen. Vertel je de verhuisplannen namelijk te vroeg, dan kan het zijn dat de gehele periode van verwarring en onzekerheid te lang duurt.

Doordat kinderen dan tegen het verhuizen op gaan zien, is het voor hen nog moeilijker om zich goed te voelen in de nieuwe woning. Heb je dus nog geen concrete plannen?

Stel het vertellen dan nog even uit. Pas wanneer je concreet een aantal huizen op het oog hebt is het slim om je kinderen dit te vertellen.

Neem je kinderen mee naar de verschillende huizen, zodat ze het gevoel krijgen dat hun mening belangrijk is.

Bereid de verhuizing goed voor & betrek de kinderen erin

Om de verhuizing voor je kinderen zo makkelijk mogelijk te maken is het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. Bereid de verhuizing goed voor.

Wanneer je heel chaotisch te werk gaat, kan dit stress veroorzaken. Straal als ouders zoveel mogelijk rust uit, stress heeft namelijk zijn weerslag op je kinderen.

Een handige tip is het gebruikmaken van een verhuischecklist. Zo vergeet je namelijk geen belangrijke taken uit te voeren.

Laat de nieuwe omgeving zien

Oudere kinderen tegen hun puberteit weten goed wat verhuizen inhoudt. Bij het verhuizen verlaten kinderen namelijk hun vertrouwde omgeving.

Zij hebben dan ook meer last van de verhuizing dan een baby of een dreumes, die een verhuizing niet bewust meemaken. Omdat stabiliteit voor een kind erg belangrijk is, is het een goed idee om je kinderen van tevoren de nieuwe buurt te laten zien.

Loop langs de nieuwe school en de speeltuin zodat je kinderen al een beeld kunnen vormen over de nieuwe buurt. Is het bijna zover om te verhuizen?

Organiseer dan een afscheidsfeestje waarbij alle vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen uitgenodigd zijn. Een afscheidsfeestje helpt om de afgelopen periode goed af te sluiten.

Regel een oppas voor de verhuisdag

Het moment van de waarheid is aangebroken. Om de verhuisdag zo spoedig mogelijk te laten verlopen is het regelen van een oppas een goed idee. Zo krijgen je kinderen namelijk niets mee van de meeste chaos van de gehele verhuisdag.

Daarnaast hoef jij je ook geen zorgen te maken over je kinderen zodat je ongestoord de verhuizing kan uitvoeren. Regel daarbij een meubeltransport om je gehele inboedel zo snel en efficiënt mogelijk te verhuizen.

Ben je helemaal klaar met verhuizen en woon je al even in het nieuwe huis? Om wat oude herinneringen op te halen is het leuk voor je kinderen om wat vriendjes en vriendinnetjes uit te nodigen uit de vorige buurt.

Doe dit alleen niet te vaak, het kan namelijk het vinden van vrienden in de nieuwe buurt belemmeren.

Floortje
  1. Lauren de Bruijn says:

    Er werd mij een baan aangeboden, maar het kantoor is in een andere stad. Ik heb besloten om te verhuizen, maar ik heb 2 kleine kinderen, en ik maak me er wel eens zorgen om. Ik waardeer dat je erop wees dat het belangrijk is om een eventuele verhuizing niet te vroeg te vertellen. Ik denk dat eerst ik alle details met een nieuw huis en een verhuisbedrijf regel, en dan vertel mijn verhuisplannen.

Comments are closed.