Skip to Content

Tips verhuizen naar het buitenland

Tips verhuizen naar het buitenland

Of het nu voor je werk is of omdat je een nieuw avontuur wilt beleven: verhuizen en helemaal naar het buitenland is een hele stap. Een uitdaging die je toch maar beter wel goed doordacht zult moeten doen. Want wat komt er allemaal bij kijken? En hoe doe je dat met de kinderen?

Heb je een visum nodig?

Er zijn landen waar je niet zomaar mag gaan wonen. Hiervoor heb je dan een visum nodig. Het is afhankelijk van het land hoe dit geregeld moet worden. Ga je naar een land binnen de EU of naar een land dat valt onder het Schengengebied, dan hoeft dit niet.

Ook andere delen van het Nederlandse Koninkrijk (Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius of Sint Maarten) zijn vrij van een visum. Voor overige landen kun je dit checken bij de ambassade van het betreffende land.

Uitschrijven

In Nederland moet je je laten uitschrijven bij de gemeente. Ga je tijdelijk in het buitenland wonen (korter dan 8 maanden) dan hoeft dat niet.

Uitschrijven doe je in de laatste week voordat je vertrekt. Natuurlijk houdt dit ook in dat je je laat inschrijven bij de gemeente in het buitenland waar je je gaat vestigen!

Paspoort nodig?

Misschien flauw gezegd, maar je zult een paspoort nodig hebben als je naar het buitenland gaat, of een ID. Ook als je daar voorgoed heen wilt vertrekken. Besef dat niet alle landen genoegen nemen met een ID. Vraag je paspoort op tijd aan!

Regel de uitkeringen, toeslagen en verzekeringen!

Heb je recht op een uitkering of een toeslag? Of wat dacht je van je verzekeringen? Voorkom ellende door goed uit te zoeken hoe je dit moet regelen en wát je dan moet regelen.

Op Nederlandwereldwijd.nl (van de Rijksoverheid) kun je hier veel info over vinden.

Verhuizen naar het buitenland met kinderen

Ga je dit nieuwe avontuur aan met kinderen? Dan komen er nog heel andere vragen bij. Je hebt al het voorgaande geregeld en uiteraard heb je een mooie woonruimte gevonden. Misschien heb je werk en ga je daarom daar heen of jullie gaan daar met jullie eigen hotel of andere onderneming beginnen.

Hoe dan ook: de kinderen moeten naar school! Je zult dus van tevoren al op een school uit moeten en je moeten oriënteren wat voor jouw kind(eren) de beste optie is.

En vergeet de voorbereiding niet naar je kind zelf! Want het is nogal wat, wat jullie gaan doen. Weg uit de vertrouwde omgeving naar een plek waar alles anders is! Hoe pak je die voorbereiding aan?

Lezen over verhuizen

Maak het verhuizen leuk en vertel duidelijk wat er gaat gebeuren. Lezen hierover kan een mooie manier zijn. Er zijn leuke boeken op dit gebied. Zelfs werkboeken zodat je kind actief met het onderwerp aan de slag kunt gaan!

De taal leren

Slim voor jezelf en slim voor je kind: ga spelenderwijs aan de slag met de nieuwe taal. Jezelf kunnen uitdrukken is niet alleen voor jou fijn, maar minstens net zo voor je kind. Je zult maar op een vreemde school komen en niemand kunnen verstaan!

Kinderen pikken talen snel op. Kies voor een interactieve manier van leren en je kind zal waarschijnlijk sneller de taal begrijpen en spreken dan jij…

Emoties mogen er zijn

Jij hebt een reden om te verhuizen, je kind niet… Laat de emoties van je kind er mogen zijn! Sta er open voor en probeer je kind te begrijpen. Natuurlijk kan het zomaar zo zijn dat je zoon of dochter het direct ontzettend naar het zin heeft.

Maar als hij of zij de oude vriendschappen mist of opa en oma, sta daar open voor en probeer je kind hierin te begeleiden. Wanhoop niet meteen, want je kind moet simpelweg ook even wennen.

Snel een nieuw ritme oppakken

Ben je verhuisd? Probeer zo snel mogelijk om een nieuw vast ritme te krijgen. Voor kinderen is het fijn om te weten hoe de dag verloopt en hier kunnen ze steun bij vinden in een tijd dat alles toch opeens zo anders is!

Voorkom dat je in een soort vakantiemodus terecht komt, zodat je kind helemaal niet meer weet waar het aan toe is!

Tip: blijf Nederlands praten

Inburgeren doe je inderdaad door de taal te gaan spreken van het land waar je woont. Wil je dat je zoon of dochter ook met zijn Nederlandse familie kan praten, maak dan niet de fout om altijd in de nieuwe taal te praten.

Een kind leert heel snel een nieuwe taal en kan met gemak zowel het Nederlands als de nieuwe taal leren. Door met elkaar Nederlands te praten zal je kind ook Nederlands gaan begrijpen of blijven spreken. Wel zo fijn voor opa en oma, bijvoorbeeld. De nieuwe taal leren ze overal in hun dagelijkse leven.

Je kunt heel bewust ook Nederlands laten schrijven en ze Nederlandse boeken laten lezen. Laatstgenoemde kun je bijvoorbeeld doen als de kinderen naar bed gaan en dat schrijven stimuleer je door ze brieven te laten schrijven naar oma of een vriendje in Nederland. Of gewoon een mail kan uiteraard ook.

Is je kind niet groot geworden met de Nederlandse taal en wil je wel dat het dit leert? Je kunt zelf hier tijd aan besteden, maar je kunt het kind ook opgeven voor Nederlandse les of een leuke online cursus aanschaffen.

Het verhuizen zelf

En dan heb je natuurlijk nog het verhuizen zelf; het inpakken en verschepen is best een uitdaging. Niet alles kan zomaar mee. Laat de kinderen meehelpen met uitzoeken wat wel of niet mee gaat of gebruikt wordt. En bepaal of de rest opgeslagen wordt, of bijvoorbeeld verkocht of weggegeven.

Voor het verhuizen zelf is het handig om hulp te zoeken, zodat je zeker weet dat alles goed geregeld is. Check  daarom vooraf goed uit wat de kosten erkende verhuizers zijn.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)