De laatste trend in de babywereld is die van de babynestjes. Deze trend komt niet overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar uit Scandinavië waar bijna iedereen er één heeft. Een babynestje kan je misschien nog wel het beste omschrijven als een soort kattenmandje maar dan voor de baby. Baby’s houden van geborgenheid en warmte, een babynestje kan dat bieden. In een babynestje kan je baby heerlijk cocoonen, alsof het zich weer in de baarmoeder bevindt. Voor baby’s is dit natuurlijk een vertrouwd gevoel. Doordat dit kleiner is dan een grote box of gewoon naast je op de bank te liggen, voelt dat prettiger aan voor de baby. Een babynestje kan je gebruiken in de box, naast je op de bank of gezellig bij je in bed. Als je baby in slaap valt, kan je eenvoudig het babynestje verplaatsen zodat het leert in zijn eigen ruimte te slapen. De opstaande randen zorgen ervoor dat de baby ook weinig last heeft van tocht. Zelf had ik deze wel erg graag willen hebben toen de kinderen nog klein waren. 

Lees ook: Checklist baby-uitzet; wat heb je nodig tijdens zwangerschap en na de bevalling?
Lees ook: Finse babydoos; gratis baby uitzet voor aanstaande ouders en baby’s die in kartonnen dozen slapen
Lees ook: Wiegendood: wat is het, symptomen en voorkomen
Lees ook: Voedingskussen; 32 manieren hoe te gebruiken tijdens zwangerschap, voeding en daarna
Lees ook: Top 10 hippe kinderbedden en hoogslapers voor jongens en meisjes

Is een babynestje veilig?

Jazeker, een babynestje is veilig. In ieder geval in de eerste maanden, zodra je baby gaat rollen zou ik hem persoonlijk niet meer gebruiken omdat dit je baby kan belemmeren in de ontwikkeling. De rand is van speciaal ademend materiaal gemaakt om de kans op wiegendood te beperken. Net zoals in een babybedje gebruik je echter geen laken of deken en maak je laag op zodat het onmogelijk is voor je baby om daaronder te verdraaien.

Veel mensen kiezen er ook voor om het babynestje te gebruiken bij je in bed zodat de kans dat je erop rolt een stuk kleiner wordt. De meeste bedjes zijn wel vrij fors. Bij kleine baby’s is dit ook enorm handig om mee te nemen, dan heb je een soort box en bedje bij je zonder dat je zwaar hoeft te tillen.

Let op: Het algemene advies blijft dat het het beste is voor je baby om in zijn eigen bedje te slapen. Het is aan de ouders om hier van af te wijken.

Hoe gebruik je een babynestje?

Het gebruik van een babynest is eenvoudig. Plaats het nestje altijd op een vlakke ondergrond. De ovale vorm heeft onderaan een stelkoord. Hiermee kun je het nestje verkleinen, en ontstaat een druppelvorm. Het hoofdje plaats je bij de ronding, en de voetjes bij het stelkoord, deze kan je aantrekken om zo het matrasje op maat te stellen van je baby.

Het babynestje kan gewoon in de was om zo schoon te worden. De geur verdwijnt dan wel, dus er is een kans dat het kindje dan weer even moet wennen. Probeer daarom geurloos wasmiddel te gebruiken. Daarnaast kan het vrij lang duren voordat hij weer droog is. Om vlekken te voorkomen kan je daarom het beste een hydrofiele doek onder het hoofdje te leggen, net zoals je in bed zou doen.

Toch blijft de tip om altijd aanwezig te blijven als je baby in een babynestje ligt; zeker als hij kan kruipen.

Sleepyhead

Als het gaat om babynestjes heeft de Sleepyhead toch wel snel de markt veroverd. Was in het begin nog de Done by Deer nog de populairste, nu kan je niet meer om dit merk heen. Ze hebben het begrip babynestje ook naar een hoger level getild en bieden hem bijvoorbeeld aan in twee maten zodat het met je kind meegroeit. De nestjes zijn uitgebreid getest, veilig, gepatenteerd en voorzien van een afneembare hoes die je ook los kan bij bestellen zodat je deze kan matchen met het interieur of je eigen stijl. De hoezen kan je ook makkelijk wassen en zijn Oeko-Tex-certified.

De Sleepyhead® DELUXE is een babynestje voor baby’s van 0-8 maanden. De Sleepyhead® is ontworpen om baby’s een veilige, knusse en rustgevende omgeving voor te bieden. Baby’s kunnen rusten, spelen en een loungen zonder beperkingen van gespen en afleidingen van felgekleurde toeters en bellen. Het nestje is overal in huis te gebruiken, op reis en/of wanneer je bijvoorbeeld op visite gaat. Door de praktische afmetingen van 75 x 45 x 12 cm en het gewicht van slechts 1,7 kg is de Sleepyhead® makkelijk op te bergen en handig te vervoeren op reis.

De Sleepyhead® Grand is een nestje voor kinderen van 8-36 maanden. Het is voor baby’s en peuters – ieder kind eigenlijk – die behoefte hebben aan een knus nestje dat een gevoel van veiligheid biedt. De Sleepyhead® Grand is ook perfect voor kinderen die de stap maken van ledikant naar peuterbedje. Door de randen kunnen de kinderen in hun slaap minder snel uit bed rollen. Door de praktische afmetingen van 102 x 60 (LxB) past de Sleepyhead® Grand makkelijk in vele soorten bedjes en is handig te vervoeren op reis.

Meer informatie vind je hier.

Babynestje Done by Deer

De babynestjes van Done by Deer onderscheiden zich van de rest omdat deze reversible zijn. De ene zijde is in een zachte effen kleur en de andere kant een motief. Deze nestjes zijn 77 bij … cm en geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 4 tot 6 maanden, afhankelijk van de baby’s lengte. Het babynestje is verstelbaar. De hoes is gemaakt van 100% Oeko-Tex gecertificeerd katoen en het matrasje / vulling van polyester vezels. De hoes kan op 40 graden gewassen worden maar niet in de dr