Skip to Content

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket

De laatste trend in de babywereld is die van de babynestjes. Deze trend komt niet overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar uit Scandinavië waar bijna iedereen er één heeft.

Een babynestje kan je misschien nog wel het beste omschrijven als een soort kattenmandje maar dan voor de baby. Baby’s houden van geborgenheid en warmte, een babynestje kan dat bieden.

In een babynestje kan je baby heerlijk cocoonen, alsof het zich weer in de baarmoeder bevindt. Voor baby’s is dit natuurlijk een vertrouwd gevoel. Doordat dit kleiner is dan een grote box of gewoon naast je op de bank te liggen, voelt dat prettiger aan voor de baby.

Een babynestje kan je gebruiken in de box, naast je op de bank of gezellig bij je in bed.

Als je baby in slaap valt, kan je eenvoudig het babynestje verplaatsen zodat het leert in zijn eigen ruimte te slapen. De opstaande randen zorgen ervoor dat de baby ook weinig last heeft van tocht. Zelf had ik deze wel erg graag willen hebben toen de kinderen nog klein waren. 

Lees ook: Uitzetlijst baby; wat heb je nodig?

Is een babynestje veilig?

Jazeker, een babynestje is veilig. In ieder geval in de eerste maanden, zodra je baby gaat rollen zou ik hem persoonlijk niet meer gebruiken omdat dit je baby kan belemmeren in de ontwikkeling.

De rand is van speciaal ademend materiaal gemaakt om de kans op wiegendood te beperken. Net zoals in een babybedje gebruik je echter geen laken of deken en maak je laag op zodat het onmogelijk is voor je baby om daaronder te verdraaien.

Veel mensen kiezen er ook voor om het babynestje te gebruiken bij je in bed zodat de kans dat je erop rolt een stuk kleiner wordt. De meeste bedjes zijn wel vrij fors. Bij kleine baby’s is dit ook enorm handig om mee te nemen, dan heb je een soort box en bedje bij je zonder dat je zwaar hoeft te tillen.

Let op: Het algemene advies blijft dat het het beste is voor je baby om in zijn eigen bedje te slapen. Het is aan de ouders om hier van af te wijken.

Hoe gebruik je een babynestje?

Het gebruik van een babynest is eenvoudig. Plaats het nestje altijd op een vlakke ondergrond. De ovale vorm heeft onderaan een stelkoord. Hiermee kun je het nestje verkleinen, en ontstaat een druppelvorm. Het hoofdje plaats je bij de ronding, en de voetjes bij het stelkoord, deze kan je aantrekken om zo het matrasje op maat te stellen van je baby.

Het babynestje kan gewoon in de was om zo schoon te worden. De geur verdwijnt dan wel, dus er is een kans dat het kindje dan weer even moet wennen. Probeer daarom geurloos wasmiddel te gebruiken. Daarnaast kan het vrij lang duren voordat hij weer droog is. Om vlekken te voorkomen kan je daarom het beste een hydrofiele doek onder het hoofdje te leggen, net zoals je in bed zou doen.

Toch blijft de tip om altijd aanwezig te blijven als je baby in een babynestje ligt; zeker als hij kan kruipen.

Sleepyhead

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

Als het gaat om babynestjes heeft de Sleepyhead toch wel snel de markt veroverd. Was in het begin nog de Done by Deer nog de populairste, nu kan je niet meer om dit merk heen. Ze hebben het begrip babynestje ook naar een hoger level getild en bieden hem bijvoorbeeld aan in twee maten zodat het met je kind meegroeit.

De nestjes zijn uitgebreid getest, veilig, gepatenteerd en voorzien van een afneembare hoes die je ook los kan bij bestellen zodat je deze kan matchen met het interieur of je eigen stijl. De hoezen kan je ook makkelijk wassen en zijn Oeko-Tex-certified.

De Sleepyhead® DELUXE is een babynestje voor baby’s van 0-8 maanden. De Sleepyhead® is ontworpen om baby’s een veilige, knusse en rustgevende omgeving voor te bieden. Baby’s kunnen rusten, spelen en een loungen zonder beperkingen van gespen en afleidingen van felgekleurde toeters en bellen.

Het nestje is overal in huis te gebruiken, op reis en/of wanneer je bijvoorbeeld op visite gaat. Door de praktische afmetingen van 75 x 45 x 12 cm en het gewicht van slechts 1,7 kg is de Sleepyhead® makkelijk op te bergen en handig te vervoeren op reis.

De Sleepyhead® Grand is een nestje voor kinderen van 8-36 maanden. Het is voor baby’s en peuters – ieder kind eigenlijk – die behoefte hebben aan een knus nestje dat een gevoel van veiligheid biedt. 

De Sleepyhead® Grand is ook perfect voor kinderen die de stap maken van ledikant naar peuterbedje. Door de randen kunnen de kinderen in hun slaap minder snel uit bed rollen. Door de praktische afmetingen van 102 x 60 (LxB) past de Sleepyhead® Grand makkelijk in vele soorten bedjes en is handig te vervoeren op reis.

Babynestje Done by Deer

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

De babynestjes van Done by Deer onderscheiden zich van de rest omdat deze reversible zijn. De ene zijde is in een zachte effen kleur en de andere kant een motief. Deze nestjes zijn 77 bij … cm en geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 4 tot 6 maanden, afhankelijk van de baby’s lengte.

Het babynestje is verstelbaar. De hoes is gemaakt van 100% Oeko-Tex gecertificeerd katoen en het matrasje / vulling van polyester vezels. De hoes kan op 40 graden gewassen worden maar niet in de droger.

Babynestje Smafolk

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

Ook het Deense merk Smafolk heeft een aantal babynestjes in de collectie. In rustige neutrale witte, grijze en roze kleurtjes en natuurlijk voorzien van een printje met de bekende appeltjes uit hun logo.

Ook printjes met tractors, konijnen en luchtballonnen zijn aanwezig.

Babynestje Jollein Plus

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

Een babynestje om in te slapen voor de pasgeborene. Een comfortabele en veilige plaats om in te slapen voor de eerste maanden van uw baby. Het kan gebruikt worden in een kinderbedje, wieg, box of ouders bed.Het is zeer praktisch voor thuis of als een kinderbedje voor het reizen.

Dit babynestje behoort tot de “Plus” collectie van Jollein. Een unieke hippe collectie, deze bestaat uit beddengoed, lakens, boxkleden, e.t.c. zowel voor jongens en meisjes in de kleuren jade en grijs.

Neem eens een kijkje onder het merk Jollein voor het gehele assortiment.

Sebra babynestje

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

Dit warme en zachte babynestje van Sebra geeft de baby overal waar je bent een veilig en geborgen gevoel. Ook handig om mee te nemen wanneer je op visite gaat, je creeert binnen enkele seconden een bedje waar de baby heerlijk in kan liggen of slapen.

Je kunt het nestje ook gebruiken in de kinderwagen of naast papa en mama in bed. Het formaat is gemakkelijk aan te passen door middel van het riempje. Door de opstaande randen valt of rolt de baby niet zomaar uit het nestje.

Het Deense merk Sebra ontwerpt kindermeubels, beddengoed voor kids en vrolijke accessoires voor in de keuken, baby- en kinderkamer. De collectie wordt gemaakt van duurzaam materiaal.

My Sweet baby babynestje

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

My Sweet Baby heeft een breed assortiment als het om de aankleding van de kinderkamer gaat, van dekbedovertrekken, sluiers, hoeslakens, gordijnen, slaapzakken, ledikantjes en dus ook babynestjes.

Al deze producten zijn onderling mooi te combineren met elkaar. Het babynestje kan gebruikt worden in een kinderbedje, wieg, box of ouders bed. Het is zeer praktisch voor thuis of als een kinderbedje voor het reizen.

Dit babynestje van My Sweet Baby is gemaakt van 100% katoen. De vulling bestaat uit een zacht en ademend Eco-Fillball. Dit zijn dunne zacht gevormde vezels gevormd in kleine balletjes met extra ventilatiekanalen. Het babynest kan worden gewassen.

Betulli babynestje

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

Het babynestje is gemaakt van 100% katoen.

De vulling bestaat uit een zacht en ademend Eco-Fillball. Dit zijn dunne zacht gevormde vezels gevormd in kleine balletjes met extra ventilatiekanalen. Het babynest kan worden gewassen.

Een babynestje om in te slapen voor de pasgeborene. Een comfortabele en veilige plaats om in te slapen voor de eerste maanden van uw baby. Het kan gebruikt worden in een kinderbedje, wieg, box of ouders bed.

Yeer babynestje

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

Met het Dutje babynest van Yeer kan je baby heerlijk liggen, spelen en slapen. Door het slimme design is het nestje in grote verstelbaar en u kunt de hoes afnemen en wassen. Het nestje is ideaal om mee te nemen tijdens visite en vakantie.

Het nestje is o.a. bruikbaar op de bank, in de box en in bed. Je ontvangt ook een plastic opberghoes, waardoor je het nestje makkelijk en hygiënisch kan vervoeren.

Het babynestje is voorzien van een afneembare hoes zodat je het makkelijk kan wassen (eerst matras verwijderen) en geschikt voor baby’s van 0 tot 6 maanden. De afmetingen zijn 70 X 45 x 10 cm.

Babyjem babynestje

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

Het handige babynestje Deluxe van Babyjem kan multifunctioneel gebruikt worden om een geborgen plekje te creeeren voor uw baby! Het babynest kan in bed tussen u in worden geplaatst of in het ledikantje maar ook op de grond.

Het nestje is voorzien van een zacht matrasje, door de opstaande randen zal uw kleintje zich veilig en geborgen voelen in dit babynestje. Het bijgeleverde kussentje en de stootranden zorgen ervoor dat u uw baby stevig in dit nestje kunt leggen.

Filibabba baby cocon nest

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

Filibabba is een Deens merk dat het beste wil voor jouw kind. Alles wordt geproduceerd met respect voor het milieu. Het Filibabba-babynestje is te gebruiken vanaf de eerste dagen tot ongeveer 4-6 maanden.

De lengte is 85 cm en dikte van het matrasje 4 cm. Het is gemaakt van 100% organisch katoen. Het matrasje is gevuld met polyestervezels. De hoes is wasbaar in de machine op 30 graden, het matrasje met de hand.

Baby cocon Hoxtonkids

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

De Baby coconnestjes van Hoxtonkids worden op maat gemaakt en kunnen in verschillende stoffen, kleuren en patronen verkregen worden.

Dit nestje kan gebruikt worden van newborn tot 5 à 6 maanden.

De afmetingen van dit nestje zijn 75 bij 45 cm, het nestje is gemaakt van 100% katoen en is wasbaar op 30 graden.

Draagbare babynestjes

Naast deze babynestjes zijn er ook babynestjes zoals die van Graco, Topmark en de Stokke Scoot die gemaakt zijn als soort van stoffen reiswieg in een wandelwagen en gebruikt worden om de baby te vervoeren.

Deze heeft twee hengsels en vaak een bovenkant die je dicht kan ritsen. Dit ontwerp is vooral gebruikelijk in Amerika.

Patroon om zelf een babynestje te maken?

Babynestje maken met patroon of zelf maken pakket - Mamaliefde

Het kost misschien even wat tijd, maar wat is er leuker dan om je baby neer te leggen in een babynestje dat je zelf hebt gemaakt. Of om te geven als kraamcadeau.

Een Nederlandstalige tutorial met duidelijke beschrijving en patroon om zelf een babynestje te maken vind je onder andere bij MadebyM of op pinterest.

Toch liever een babynestje kopen, maar wel zelfgemaakt en naar eigen ontwerp? Kijk dan eens bij de babynestjes van leukenbetaalbaar. Daar kan je al voor 37,50 een babynestje laten ontwerpen.

Heb jij een babynestje voor je baby?

Linda van Aken