Skip to Content

Baby box; tot welke leeftijd & wanneer gebruiken

Baby box; tot welke leeftijd & wanneer gebruiken

Schreef ik afgelopen weekend nog dat de ronde box een van de pronkstukken in de woonkamer is. Hebben we hem gisteren naar zolder verhuisd.  Zomaar, opeens. Stiekem toch wel een grote stap. De box heeft ruim twee en een half jaar in onze woonkamer geprijkt.

Toen ik rond de zeven / acht maanden zwanger was kwam de box in huis. Ik was er zo blij mee dat hij gelijk een mooi plekje kreeg in de woonkamer.

We hadden het huis tenslotte net ‘nieuw’ gekocht en rekening gehouden met de ruimte die dit inneemt. Want ruimte innemen doet een box. En stof vangen.

Gelukkig zaten er wieltjes onder, zodat ik af en toe de box verschoof om daar schoon te maken. Of als de woonkamer een beetje verbouwd moest worden voor wat voor reden dan ook. Maar aan alles komt een einde, dus ook aan het tijdperk van de box. 

Hoe lang in de box? Tja, dat is erg lastig te zeggen. Zowel voor baby’s als dreunmessen kan de box een uitkomst zijn. Zelfs na een periode waarin je kindje het niet meer fijn vind om in de box door te brengen kan dit terugkomen. Voor ieder kind is dit dus anders.

Baby in de box

Baby box; tot welke leeftijd & wanneer gebruiken - Mamaliefde

Voor een baby is een box erg handig. Hij of zij heeft er zijn eigen plekje en kan er lekker ontdekken. Voorzichtig de kamer in gluren, of breed lachen en met de voetjes trappen als het mama en papa herkent bij het voorbij lopen.

Zowel onze dochter als zoon hebben hier veel plezier aan gehad. Liggend op een dik boxkleed, of vanuit de wipstoel die we in de box hadden geplaatst. Handig als je baby veel last heeft van darmkrampjes.

In de tijd dat ze begonnen met zitten hebben we ook wel dankbaar gebruik gemaakt van een voedingskussen. Die hadden we dan als een soort u neergelegd zodat ze daar in konden zitten.

Voorzien van wat speelgoed, vooral niet teveel en wat vaste elementen zoals een kinderspiegel, activitybord en muziekmobiel. Vooral v0or kleine baby’s zijn de muziekmobiel en een babygym meer dan voldoende.

Als ze gaan draaien kan de spiegel erg fijn zijn. Dan zijn ze niet ‘alleen’. Zodra ze beginnen te ontdekken en met hun handjes af te tasten kan een activitybord erg leuk zijn. In het begin in de box, en later ook aan de buitenkant.

Dreumestijd

Baby box; tot welke leeftijd & wanneer gebruiken - Mamaliefde

Kleine baby’s worden echter snel groot. Onze dochter stond met zes / zeven maanden al zelfstandig in de box. Tijd dus om heel snel de box naar beneden te zetten. Daarna heeft ze er nog lang en veel in gespeeld.

Soms ook wel fijn, de box was echt haar plekje. Daar was zij de baas. Mocht ze speelgoed laten slingeren etc. Toen ze ouder werd was het een hele fijne manier om de voorraad duplo primo op te bergen.

Voor het avondeten zorgde ik dat  de vloer van de woonkamer weer speelgoedvrij was. Dat we zonder gevaar voor leven door de woonkamer konden lopen.

Na het avondeten mocht ze dan nog even in de box spelen. Ideaal. Met haar eerste verjaardag was ik al op de helft van de zwangerschap van de tweede. Een beetje onzin dus om de box naar zolder te verhuizen voor die paar maandjes. Zeker omdat ze er nog zoveel profijt van had. En anders zit je ook maar tegen een kale muur aan te kijken.

Tijdelijk iets anders neerzetten is ook niet echt handig.

Zelfs al is onze baby boy nog niet echt een dreumes die door de kamer sjeest op handen en knieën, of voorzichtig de eerste stapjes zet. Hij komt waar hij wil, wanneer hij dat wil. Op de bank vertrouw ik hem ook niet meer.

Lange tijd ging dit nog goed, maar nu hij zelfs over de kussens heen kruipt komt daar een einde aan. Werd stiekem ook wel een beetje tijd. Nu mag hij zich gezellig bij de ‘grote’ kinderen voegen.

Niet dat hij daar problemen mee heeft, zeker niet als zij op bed liggen. Dan is de duplo, keukenspullen of little people die ze laten slingeren een stuk interessanter dan zijn eigen speelgoed.

Misschien binnenkort ook maar eens de boxzak met babyspeelgoed uit te zoeken. Kijken wat ik wil bewaren en waar we andere kinderen blij mee kunnen maken. Zoals van de non-foodbank of andere initiatieven  voor kinderen van ouders met weinig geld.

Naar zolder

De box had een plaatsje gekregen in het midden van de woonkamer. Tussen de dressoirkast en de eettafel in. Zo stond hij niet dicht bij het raam, in verband met de tocht. Maar konden we er toch vanuit de keuken, tijdens het eten, of vanaf de bank zicht op houden.

Niets is tenslotte leuker dan gluren naar je baby. Baby’s groeien echter vrij snel, te snel. In de praktijk gebruikten we de box daarom al een tijdje niet meer. Tijd dus om ruimte te maken. De box verkopen of wegdoen durf ik nog niet.

Gisteren hoefde manlief niet te werken. Dus in de ochtend deelde ik hem mee dat ik vannacht had bedacht dat het misschien wel handig was om de box naar zolder te verhuizen.

Altijd handig voor als er toch een derde kindje zich aandient, of misschien wel een baby pleegkind of gastkindje. Je weet maar nooit. Gelukkig was de box zeer goed demontabel.

Met als resultaat een grote ronde plank, een bos met houten spijlen, een doosje met schroefjes en een doos met de randen van de box. Die nu een veilig plekje hebben gekregen bij de wandelwagenbak, de reserve maxi cosi en autostoel, de tweeling wandelwagen die we maar een keer hebben gebruikt en de schommelstoel.

Wachtend tot ze weer naar beneden worden gehaald om gebruikt te worden of een ander kindje plezier mee te doen.

Op welke leeftijd hebben jullie afscheid genomen van de box?

Linda van Aken
 1. Kaboutertuin says:

  Wel lekker weer die extra ruimte! Hier hebben de twee oudsten er wel tot twee jaar in gezeten. Niet vaak meer, maar in geval van nood zeg maar. Voorlopig blijft hij hier nog even staan. F is echt een doerak, nog erger dan de andere twee samen zeg maar hahaha. Ik vind het ideaal als ik even naar boven of naar zolder moet om iets te pakken.

 2. Marijke says:

  Met ruim 1 ging hij het huis uit. Het was meer een opslagplek voor speelgoed dan een box. Mijn kinderen wilden allebei niet in de box spelen. Alleen als ik hen even niet kon gebruiken, “ruimde ik hen er even in op”.
  Heerlijk wat een ruimte weer daarna!

 3. Odile says:

  Ik vind het lastig hoor. Maxim is dus bijna 1 en ik twijfel enorm of ik hem moet laten staan of niet. Het is wel handig om hem even snel veilig in weg te zetten maar echt spelen in de box vind hij helemaal niet zo leuk. Ik koop ook een tafel en stoeltje voor zijn verjaardag en die zouden wel erg leuk staan op de plek van, ja je raad het al, de box…

Comments are closed.