Is het je al weleens opgevallen dat baby’s nooit een hoofdkussen hebben? Een baby’tje leggen we plat neer. Bijvoorbeeld met een mooie hydrofieldoek onder het hoofdje om slijm / spuug op te vangen. Maar geen kussen.
Een baby’tje is zo klein dat het de ondersteuning van een kussen nog niet nodig heeft, het skelet moet zich nog helemaal vormen en groter worden. Daarnaast is een kussen voor een baby ronduit gevaarlijk.
Stel je voor dat de baby het gezichtje per ongeluk tegen het kussen draait… Maar vanaf wanneer geef je je kindje dan wel een kussen? En wat is er op de markt?
Vanaf welke leeftijd een hoofdkussen peuter?
Het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid adviseert om zo laat mogelijk met een ‘echt’ kussen te beginnen. Op zijn vroegst als je kindje 2 jaar is.
Voor die tijd heeft je kindje de extra ondersteuning die een kussen biedt nog niet nodig. Doordat het hoofdje in verhouding groot is, kun je het niet vergelijken met het lichaam van een volwassene.
Hoe later je met een kussen begint, hoe beter. Als een jong kind erg diep slaapt, is er altijd een kleine kans dat ze gewoon niet door hebben dat ze geen zuurstoftoevoer hebben. Dus ik weet het: voorlopig geen kinderkussen hier in huis.
Wel of geen kussen baby?
Het gekke is dat er steeds meer kussens voor baby’s op de markt komen. Als zwangere heb ik gemerkt dat ‘dingen voor je baby’ lastig te weerstaan zijn.
Zeker als je een beetje emotioneel bent rondom het onderwerp ‘baby’, je absoluut een goede moeder wilt zijn en de reclame werkelijk over je heen gestort wordt, want;
- Je bent een nieuwe goudmijn voor winkels als je besluit bij hen te kopen, want baby’s kosten geld,
- Je wilt je kind niet te kort doen.
Hartstikke ingewikkeld vond ik dat. Gelukkig hadden wij het financieel erg lastig toen ik zwanger was, want daardoor heb ik niets extra’s gekocht en alles gedaan met tweedehands spul. En wat bleek? Ik had al die dingen helemaal niet nodig. Al zijn ze natuurlijk soms wel leuk.
Er zijn een aantal kussens voor baby’s op de markt, hieronder zie je de meest gangbare en het nut daarvan:
Outad kussen voor newborn baby’s
Deze is alleen geschikt om te gebruiken op advies van verloskundige, huisarts of consultatiebureau. Dit kussen voorkomt het afplatten van het hoofdje indien er sprake is van een voorkeurshouding.
Dit kan je voorkomen door je kindje de ene dag naar links, en de andere dag naar rechts te laten kijken. Werkt de kleine hummel niet mee? Dan kun je die wieg/het bedje elke dag omdraaien.
Vaak kijken kinderen naar het licht. Is het hoofdje dan nog steeds erg afgeplat? Dan zou je zo’n kussen als dit eventueel kunnen gebruiken.
Meer informatie vind je hier.
Doomoo hellend kussen
Dit kussen is een uitkomst voor baby’s die veel spugen of reflux hebben. Doordat het lichaampje wat omhoog licht, stroomt de maaginhoud moeilijker naar boven.
Geen succes gegarandeerd, maar wie weet werkt het bij jouw baby.
Zijligkussen met klittenband
Over dit kussen zijn de meningen verdeeld. Ook dit kussen is bedoeld om het afplatten van het hoofdje te voorkomen. Een afgeplat hoofdje ontstaat doordat je kindje steeds in dezelfde positie gaat liggen.
De schedel is de eerste maanden nog ‘zacht’, waardoor het hoofdje aan één kant plat kan worden. Ik zou dit kussen alleen gebruiken als het hoofdje echt al afgeplat is, en de methode uitgelegd bij nr. 1 niet werkt.
Anti roll kussen
Dit kussen á la matras zegt te voorkomen dat je baby omrolt. De kans op wiegendood is het grootst wanneer een baby net begint met omrollen, maar nog niet terug kan rollen. Toen mijn dochter in die fase zat, vond ik dat best eng. Ging ik zomaar slapen, terwijl zij misschien wel…
Maar ja, als moeder moet je ook gewoon kunnen slapen af en toe.
Ingewikkeld, en zo’n matras lijkt dan uitkomst te bieden. Toch zou ik zo’n matras niet kopen. De baby kan namelijk wel zijn hoofdje draaien, en dan is er kans dat het neusje tegen de stof van het kussen aankomt. Met óók verstikking tot gevolg.
Het blijft gewoon een spannende periode waar je, naar mijn mening, niet zo veel aan kunt doen behalve afwachten en zo min mogelijk kussens/knuffels/etc. in bed leggen.
Babynestje
Een babynestje is tegenwoordig razend populair. Je vindt op Pinterest allerlei patronen en je ziet ze op beurzen. Het ziet er ook te schattig uit… Een babynestje kan een baby veel rust geven, omdat het de baarmoeder nabootst.
Een pasgeboren baby kan erg onrustig worden als hij om zich heen trappelt en hij voelt geen ‘wanden’. In de baarmoeder was hij immers altijd omringd door een veilige wand.
Een zuster in het ziekenhuis beschreef het heel beeldend toen mijn dochter, net een paar dagen oud, volledig overstuur was: Zie het als een zwemmer in zee die niet meer kan staan en nergens land in de buurt ziet.
Ik kon me zo beter voorstellen wat ze moest voelen. En inderdaad, ze werd echt rustig van begrenzing. Of dat nu een babynestje, inbakeren of stevig tegen papa/mama aan was.
Blijf toch voorzichtig met een babynestje, en laat je kind er niet alleen in. De baby kan namelijk tegen de rand aan gaan liggen en het hoofdje draaien
De baby kan dan binnen een paar minuten stikken. Niet om je bang te maken, maar wel zodat je je realiseert dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit, zeker met kinderen.
Lees ook: Babynestje voor je kind; kopen of zelf maken?
Olifantkussen
Ohh, de olifant. Deze olifant zie je steeds vaker op Pinterest en Instagram voorbij komen. Online is hij er in allerlei kleuren en hij is echt fantastisch.
Ideaal voor mooie fotoshoots en het ziet er uit als een heel fijn en knus plekje. Maar ook hier is de kans op verstikking gewoon te groot om je baby daadwerkelijk zo te laten slapen. Bij ons ligt de olifant op de bank en wordt hij gebruikt als kussen voor volwassenen als je een keer een boek op de bank wilt lezen.
En ja, onze dochter is er gek op. Ze knuffelt hem helemaal plat, maar ze mag er niet mee slapen.
Welk soort kussen kind
Maar als dat moment eenmaal is aangebroken… Welk soort kussen moet je dan eigenlijk hebben?
In ieder geval geen dik kussen. Dat is voor ons als volwassene misschien wel fijn, maar een kind heeft nog maar kleine schoudertjes en daardoor is een kussen al snel te dik.
Koop daarom ook een peuterkussen in plaats van een gewoon kussen. Kinderen draaien veel in hun slaap en zijn erg flexibel. Daarom hoef je geen (duur) kussen te kopen die speciaal gemaakt is voor buik-, zij- of rugslapers.
Daarnaast nog twee kleine kussentips:
- Doe een extra kussenhoes om het kussen, zo blijft het kussen langer schoon bij kwijl en snotneusjes.
- Was het kussen regelmatig, zeker in de herfst en de winter. Hier kun je terugkerende verkoudheidjes mee voorkomen.
Enne… een echte kus kan natuurlijk nooit kwaad en kun je niet genoeg geven aan je kindje!
Een kinderhoofdkussen is dunner en zachter dan een standaard hoofdkussen en zorgen ervoor dat jouw kindje comfortabel slaapt.
Zodra je kind een arm of knuffel als kussen gebruikt is het tijd voor het eerste hoofdkussen. Heeft je kind last van een huisstofmijtallergie? Kijk dan eens naar een anti-allergiekussen.
Slapen kind
- Hoeveel slaap heeft kind nodig?
- Bedtijd kinderen
- Slaapschema baby
- Slaaptips voor baby & kind van slaapcoach
- Baby bedje opmaken
- Kussen kind vanaf welke leeftijd
- Baby in eigen bed leren slapen
- Wat als baby niet in eigen bed wil slapen
- Veilig slapen in 1 bed
- Peuterbed welke leeftijd
- Wat baby aan in bed?
- Slapen met knuffel; welke leeftijd?
- Inbakeren baby
- Voorkeurshouding baby
- Baby op buik slapen
- Babynestje maken of kopen
- Baby wil niet doorslapen
- Van 2 naar 1 slaapje baby
- Geen middagslaapje meer
- Tips middagdutje overslaan
- Verhaaltje voor slapen gaan
- Slaapliedjes
- Slapen met licht aan
- Slaapregressie baby
- Baby wil niet slapen
- Kind slaapt niet door
- Kind kan niet slapen
- Smoesjes kind wil niet slapen
- Tips kind blijft uit bed komen
- Hoe lang kind laten huilen in bed
- Nachtmerries kind
- Nachtterrors & nachtangst
- Melatonine voor kinderen
- Kind vroeg wakker
- Kind moeite wakker worden & bed uit gaan
- Kind bang in het donker
- Buiten slapen in lutjepot
- Campingbedje baby
- Verzwaarde deken kind
- Baby dekbed gevaarlijk?
- Kind slapen in auto
- Ideale temperatuur kinderkamer
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022
Mijn kindjes hebben allebei heel veel baat gehad bij het zijlig kussen. Mijn dochter had zowel reflux als een heel sterk moro relex waardoor ze slecht sliep.
Voor het Moro reflex sliep ze in een inbakerzak en op haar zij was het veiligst wanneer ze moest spugen. Het zijlig kussen was echt ideaal, zo kon ze niet omrollen en voelde zich heerlijk geborgen. En het gaf mij veel rust dat ze niet in spuug zou kunnen stikken.
Het liefst sliep ze op haar zij maar