Skip to Content

Zelf educatief speelgoed maken voor kinderen, peuters en kleuters

Zelf educatief speelgoed maken voor kinderen, peuters en kleuters

Twee jaar geleden, toen we eerst een weekje naar Italië met de hele familie, en vervolgens naar Oostenrijk ging ik aan de slag met speelgoed maken. Zowel voor onze, toen 1-jarige dochter als 3-jarig pleegkind. Veel daarvan is ideaal voor peuters, om mee te nemen op vakantie zodat je geen enorme stapels hoeft mee te nemen.

Maar ook voor als er kleine broertjes en zusjes op bed liggen. Daarom worden het ook wel eens quiet bags genoemd. Het zijn zakjes met daarin een opdracht of spelletje voor je kind om zich mee te vermaken. Het idee is dat daar alles in zit wat je nodig hebt. Het speelgoed spreekt voor zichzelf of laat het over aan de fantasie van het kind.

Gewoon omdat het leuk is, of met een educatief karakter. Het ene heel ‘eenvoudig’ en het andere wat uitdagender. Heel ingewikkeld is het niet. Onlangs kwam ik de doos met spelletjes die nog over waren na deze twee vakantie tegen. Leuk voor onze peuter nu ze steeds meer het principe van spelletjes begrijpt en hopelijk ook interessant voor jullie. 

Speelgoed maken

In de serie is al een overzicht gekomen met speelgoed en een overzicht van materialen die iedereen wel in huis heeft. Spelletjes specifiek gericht op de fijne motoriek en de creatieve vaardigheden. Vandaag staat vooral het educatieve aspect centraal. De school begint tenslotte alweer over twee weken.

Groter kleiner

Deze paarse olifant komt van een doeblad die ik online ergens tegen kwam. Je kan echter ook een eenvoudige kleurplaat gebruiken en die verkleinen / vergroten naar vijf verschillende formaten. De olifant heeft verschillende afmetingen; groter en kleiner. Deze heb ik grof uitgeknipt en vervolgens gelamineerd. Aan peuter om ze op volgorde te leggen van klein naar groot, of andersom.

Woordjes maken

Zelf educatief speelgoed maken voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Voor de peuters / kleuters die daar al mee bezig zijn. Ik heb met een aantal magneetletters verschillende woordcombinaties gemaakt en op de foto gezet. In principe 1 op 1 qua afmetingen zodat het voor slimme peuters vooral een zoek hetzelfde puzzel is en voor kleuters die overgaan naar groep drie de woordjes op het magnetische tray kunnen leggen. Natuurlijk allemaal in zomer thema, en met de naam ertussen.

Kleuren puzzel

Dit is ook een werkblad waarbij de verschillende dieren allemaal een andere kleur hebben. De teksten zijn Engelstalig, maar lezen kunnen ze toch niet. Het zijn allemaal tweedelige puzzels waarmee ze de kleuren kunnen oefenen. Dan moet echter niet net een kleur inkt op zijn zodat je oranje vis meer roze is ;-)

Vormen puzzel

Zelf educatief speelgoed maken voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Deze puzzel maak je eenvoudig zelf door een aantal vormen uit vilt te knippen en vervolgens om te trekken op een lege kaart. De vormen hebben allemaal een andere kleur zodat je daar ‘stiekem’ ook mee kan oefenen.

Kleurenspel

Zelf educatief speelgoed maken voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Dit spelletje draait om het herkennen en combineren van kleuren. Zowel op de doos, als op de wasknijpers heb ik een aantal kleurtjes geverfd. Taak is om die met elkaar te combineren. In het doosje kan het natuurlijk ook heel handig weer opgeborgen worden.

DIY Memorie

Zelf educatief speelgoed maken voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

Met vilten kaartjes heb ik zelf dit memorie spel gemaakt. Met verschillende kleurtjes, maar ook met 1, 2, 3, 4 en zelfs 5 dingetjes er op. Zo kan je spelen met kleuren, dingen bij elkaar zoeken of oefenen met tellen. Ik heb hiervoor gewoon de creakast geplunderd en gekeken naar wat ik had liggen.

I Spy Bag

Zelf educatief speelgoed maken voor kinderen, peuters en kleuters - Mamaliefde

En tot slot mijn grote favoriet; de I spy bag. Het heeft wat bloed, zweet en tranen gekost om deze te maken. En dat keer twee, want ze wilden natuurlijk allebei een eigen. De tweede is helaas overleden. En eigenlijk is hij ook een beetje aan de volle kant waardoor het lastig spotten is. Maar in een ziplock gevuld met rijst heb ik een aantal kleine voorwerpen (zonder scherpe kantjes) verstopt.

Hier heb ik een frame omheen gemaakt van stof en eetstokjes zodat hij netjes vierkant blijft en wel iets weg heeft van zo’n beeldbuis tv. Aan je kind de taak om de verschillende dingen die er in zitten terug te zoeken en benoemen. Of gewoon lekker ermee rammelen.

Wat vind jij van het stimuleren van de ontwikkeling van je kind in de vakantie?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Ayse schreef:

    Wat super leuk! Dankjewel!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.