Skip to Content

Kosten babykamer: Wat zijn de gemiddelde kosten?

Kosten babykamer: Wat zijn de gemiddelde kosten?

Tijdens de zwangerschap komt er een hoop op je af, zeker als het de eerste is. Eén van de leukste dingen waar je in deze negen maanden aan moet gaan denken is het inrichten en de kosten babykamer.

Oké, eigenlijk heb je nog wel iets langer de tijd want de eerste dagen / weken / maanden is een co-sleeper of ledikantje op je eigen kamer meer dan voldoende. Toch kan het fijn zijn als de baby op een gegeven moment naar zijn eigen kamer verhuist, zeker als hij of zij overal wakker van wordt dus ook als je zelf gaat slapen.

Daarnaast is het wel handig om een plek te hebben voor alle kleding en spullen van de baby. En het is gewoon leuk om daarmee bezig te zijn! Of je nu gaat voor een neutrale kamer die zowel geschikt is voor jongens of meisjes, of een echte themakamer. Qua babykamer kosten heb je daar dan ook heel veel invloed op.

Wat kost een babykamer?

Het enige juiste antwoord op deze vraag is: wat je er zelf voor wilt of kunt uitgeven. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Je kan het heel eenvoudig houden, of juist helemaal los gaan nadat je alle interieurmagazines hebt uitgeplozen en je Pinterest moodboard helemaal up-to-date is.

Online vind je overal uitgebreide lijsten met wat je nodig zou kunnen hebben voor de kinderkamer. Zowel korte lijstjes met de absolute essentials tot de meest complete varianten zodat je zeker weet dat je alles hebt.

Qua kosten heb je het helemaal zelf in de hand; van tweedehands meubels tot en met de nieuwste designer musthaves.

Kosten ledikant babykamer

Een bedje is een basisbehoefte voor een baby. Maar wat voor bedje? Kies je voor een wiegje? Een co-sleeper of zelfs twee co-sleepers?

Het oude bedje waar jij of je partner als baby in heeft gelegen met wellicht een nieuwe laag verf? Of kies voor je een simpel, maar nieuw bedje uit een bekende winkel voor woninginrichting? Of ga je naar de kringloopwinkel? Keuze te over, maar wat kost het allemaal?

Kosten wiegje

Een wiegje gebruik je maar heel kort, dus lijkt het niet logisch daar heel veel geld voor uit te geven…Dat is de verstandelijke beredenering. Er is echter ook een emotionele kant: het is zo schattig, een pasgeboren baby’tje in een wiegje…

Een nieuwe wieg koop je al voor een paar tientjes. Een goed matrasje erbij kost je ongeveer evenveel. Gebruik je een wiegje dat al eerder is gebruikt? Geen probleem, maar zorg dat het voldoet aan de nieuwste veiligheidsvoorschriften en koop er altijd een nieuw matrasje voor.

Kosten co-sleeper

Een co-sleeper is een ontwikkeling van de laatste jaren. Dit bedje is bedoeld voor de eerste maanden en kan aan één kant opengeritst worden, waardoor de baby heel dicht bij je slaapt, maar wel op een veilige manier.

Sommige ouders kiezen ervoor om aan allebei de kanten van het bed zo’n bedje te plaatsen zodat ze de zorg voor hun kleintje optimaal kunnen verdelen.

Andere ouders willen niet dat hun baby bij hen in de kamer slaapt, omdat ze bang zijn wakker te worden van ieder babygeluidje. Wat je ook kiest, volg je eigen gevoel.

Kosten ledikantje

Als de baby uit zijn of haar wieg is gegroeid, wordt het tijd voor een ledikantje. Als je direct vanaf de geboorte een ledikant wilt gebruiken, kijk dan of het in meerdere standen gezet kan worden.

Je zet het bedje dan de eerste maanden op de hoogste stand, eventueel gecombineerd met een hemeltje. Een nieuw bedje heb je al voor nog geen 50 euro en je kan het zo duur maken als je zelf wilt.

Let bij de aanschaf van een tweedehands ledikant op de huidige veiligheidsvoorschriften en koop altijd een nieuw matras. Ledikantjes zijn vaak voor minder dan 10 euro te koop in een kringloopwinkel of op Marktplaats.

Gebruik de eerste twee jaar geen dekbedje of kussen, dit met het oog op verstikkingsgevaar. Wil je het bedje verven, laat je dan goed informeren over de soort verf.

Kosten commode babykamer

Een commode, dit is een kastje waarop je de baby kunt aankleden en verschonen, is vaak te koop in combinatie met een ledikantje en kun je vanaf ongeveer 30 euro kopen. De prijs kan oplopen tot meer dan 300 euro.

Als je het ervoor over hebt, uiteraard prima, maar zeker niet nodig. Voor kleinbehuisden zijn er ook speciale aankleedplanken te koop die je passend kan maken op een ledikantje. Zo bespaar je ruimte.

Kosten kledingkast babykamer

Vraag je voordat je een kledingkast gaat kopen af of dit nodig is: zeker als je een commode met laatjes en planken hebt, heb je wellicht helemaal niet nog een extra kast nodig. Voor eventuele kleding om op te hangen kun je dan een kledingrek ophangen.

Toch kan het ook heel fijn zijn om een mooie kledingkast te hebben waar ruimte is voor alle kleding die je hebt gekocht.

Baby’s groeien heel snel, dus dan is het ook fijn om alvast meerdere maten klaar te hebben liggen zodat je nooit misgrijpt. De kosten voor een kledingkast kunnen oplopen van een paar tientjes tot een paar honderd euro.

Zeker met het oog op de kosten voor een kinderkamer, kan het handig zijn om nu toch alvast wat meer te investeren zodat je niet een paar jaar later alsnog extra geld kwijt bent.

Kosten voedingsstoel babykamer

Vraag je voor de aankoop hiervan ook af of je echt van plan bent je baby in een stoel op de babykamer te gaan voeden. Zelf leek het me heel handig om in de babykamer een schommelstoel te hebben staan.

Ideaal voor de nachtvoedingen, of voor als de baby halverwege wakker wordt. Je kan hem of haar dan heel makkelijk uit zijn bed halen, voeden en weer terugleggen. Dat is toch een stuk makkelijker dan iedere keer de baby naar je bed te halen.

Het voordeel daarvan is ook dat als de baby wakker wordt je hem daar weer in slaap kan wiegen, en je partner gewoon door kan slapen. Als je ervoor kiest een stoel in de babykamer te zetten, kan in principe iedere stoel die lekker zit dienst doen.

Met een paar kussens maak je er een gezellig plekje van. Of je kiest voor een mooie schommelstoel of andere stoel die perfect past bij de rest van de kinderkamer.

Kosten accessoires babykamer

Als je wil kun je hier helemaal los gaan; online zijn er zoveel leuke en gave webshops te vinden met accessoires voor de babykamer. Denk bijvoorbeeld aan knuffelachtige dierenhoofden, fotolijstjes, boekenplanken, kledingrekken, vloerkleden, knuffels, speelgoedkisten, een hobbelpaard etc.

Ook met een kleiner budget kun je hier zeker mee aan de slag. Bij goedkopere winkels kun je leuke knuffels kopen of schilderijtjes en andere hebbedingen.

Ongetwijfeld zal je cadeautjes krijgen die ook een plekje moeten krijgen, dus wacht even af tot je baby er daadwerkelijk is.

Overige kosten babykamer

Gordijnen, wel of niet verduisterend, zijn essentieel om je kind een goed dag- en nachtritme aan te leren. Je kunt ze goedkoop bij de bouwmarkt kopen of je kan kiezen voor de gordijnen in een designbabywinkel. Investeer wel in een goede vloerbedekking: kies voor laminaat of vinyl, dit kun je goed schoonhouden.

Houd ook rekening met de muren; natuurlijk is het leuk om een ‘babybehangetje’ te kiezen maar dan loop je het risico dat als je kind ouder wordt je dat weer moet aanpassen. Dat geldt ook qua kleur verf op de muur, al is dat makkelijker overheen te verven.

Het is hier wel handig om niet de allergoedkoopste verf te kiezen, maar bijvoorbeeld een verf die je makkelijk kan schoonmaken met een doekje.

Besparen op kosten babykamer

Zoals hierboven al beschreven is, kun je de inrichting van de babykamer net zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Het maakt je baby niet uit of hij in een bedje van 2000 euro ligt of in een kringloopledikantje. Bespaar echter nooit op veiligheid!

Complete babykamers zijn vaak tweedehands te koop en in prima staat. Houd er ook rekening mee dat een babykamer na een paar jaar gebruikt gaat worden als kinderkamer. Om te besparen op de kosten van een kinderkamer kun je dus nu al meubels kopen die minimaal 10 jaar meegaan.

Door nu bijvoorbeeld wat duurdere meubels te kopen die wat groter zijn, hoef je niet na twee / drie jaar weer alles te vernieuwen.

Kosten babykamer financieren

Als je bovenstaande tips leest en toepast, hoeft een babykamer niet duur te zijn. De liefde voor je kind is onbetaalbaar! Bij weinig financiële middelen kun je altijd een kijkje nemen in de kringloopwinkel, op weggeefsites of vraag rond bij familie en vrienden.

Met weinig geld en veel liefde maak jij de babykamer van je dromen! Heb je echter het geld niet voorhanden, dan kun je overwegen een lening af te sluiten.

Zorg wel dat je altijd een vergelijking maakt voordat je gaat lenen, zodat je niet onnodig te veel rente voor je persoonlijke lening betaalt.

Redactie Mamaliefde