Als mijn dochter Hadewych (4 maanden) ligt te slapen, ben ik altijd dichtbij. Ik hoor elk kreetje en kijk af en toe even om het hoekje van de deur. Haar slaapkamer is naast de onze en we slapen met open deuren.
De woonkamer is twee deuren verder, dus ik ben ook in de buurt tijdens haar overdag-slaapjes. Maar over 2 maanden verhuizen we van een flat naar een ‘echt huis’ met een trap.
En dan is het toch wel fijn om een hulpmiddel te hebben. Dus… ik ga op babyfoonjacht!
Lees ook: Uitzetlijst baby; wat heb je nodig?
De wondere wereld van de babyfoon
Er zijn babyfoons in alle soorten en maten. Bekende merken, onbekende merken, met camera, zonder camera, het verschil in bereik… En in prijs. Van 31 euro tot ruim 300 euro… Wat een enorm verschil!
Ik sta er versteld van welke functies er allemaal op een uitgebreide babyfoon blijken te zitten. Een beetje high-tech babyfoon kan met gemak ruiken of je baby een vieze luier heeft.
In de beschrijving staat: ‘Daarnaast kan je met de babyfoon ervoor zorgen dat jij en je baby jullie welverdiende rust kunnen krijgen. Stel notificaties in en weet wanneer je baby begint te huilen of een volle luier heeft.’
Even verderop: ‘Maar wat deze babyfoon echt uniek maakt, is dat hij ruikt wanneer je kindje een vieze luier heeft. Middels de app krijg je hier direct een melding van zodat je kleintje snel kan genieten van een schone luier.’
Dat is natuurlijk superknap van die babyfoon, en er is ook niets mis mee. Maar als mijn baby begint te huilen heb ik daar geen notificatie voor nodig.
Baby zelf zorgt voor die notificatie en ze kan dat op een geweldige manier zodat ik er nooit doorheen slaap. En een notificatie voor een poepbroek…
Mijn baby maakt tijdens het slapen nooit een poepbroek, daar moet een baby wakker voor zijn. En anders weet ze ook erg goed duidelijk te maken dat er daar beneden iets niet zo lekker zit.
En daarnaast… ik ben geen mama om bij het eerste beste scheetje overeind te vliegen en met een schone luier in de hand klaar te staan voor mijn prinses. Het is dus eerst handig om op een rijtje te zetten wat je zelf belangrijk vindt en welke eisen je stelt aan wat voor jou de beste babyfoon is!
Welke functies zijn er?
- Het bereik (hoog of laag bereik);
- De camera (wel/niet aanwezig. Indien aanwezig: draaibaar, automatisch draaibaar, niet draaibaar, mogelijkheid om op afstand in te zoomen, kantelbaar);
- Temperatuurmeter;
- Luchtvochtigheidsmeter;
- Luchtkwaliteitsmeter;
- Vieze luier sensor (heeft ook met de luchtkwaliteit te maken ?)
- Omgevingssensor (zodat je een melding krijgt als je kind veel beweegt, zoals gaan zitten of staan);
- Sterrenhemelprojector;
- Audio met slaapliedjes of klassieke muziek of zelfs toegang tot je eigen iTunes-lijsten;
- Met app voor op je telefoon voor camerabeelden en/of notificaties;
- Tweerichtings-audio (je hoort niet alleen je kind, je kind kan jou ook horen);
- Mogelijkheid om foto’s te maken en te filmen met de camera van de babyfoon;
- Ook te gebruiken als nachtlampje;
- Met infrarood nachtzicht zodat je de camerabeelden kunt zien, ook al is het helemaal donker in de kamer;
- Mogelijkheid om meerdere camera’s met dezelfde babyfoon te verbinden;
- Stralingsarm of niet.
De beste keuze babyfoon?
Wil je deze functies allemaal? Dan ben je zeker 200 tot 300 euro kwijt. Maar dan kan je er ook alles mee, je komt dan uit op de ‘iBaby M7 Wifi babyfoon met HD camera’ (hier). Het enige nadeel is: hij is niet stralingsarm, de M6 is dit wel.
Een alternatief is de ‘Motorola MBP-855’ (hier). De camera is bij deze babyfoon niet draaibaar, wel kantelbaar. Daarnaast zit er een temperatuursensor op, maar geen “vieze luier”-sensor of luchtsensors.
Als je dan toch all-the-way wilt gaan, kun je dus beter keizen voor de iBaby want die is goedkoper én heeft meer functies.
Goede babyfoon zonder fratsen
Wil je alle bovenstaande functies, met uitzondering van de sensors voor luchtvochtigheid, luchtkwaliteit en de “vieze luier”-sensor, dan kom je in een grotere ‘groep’ babyfoons. Ook deze babyfoons zijn high-tech, je kunt de camera van afstand draaien, laten zoomen, je kunt er foto’s mee maken en filmpjes.
Een voorbeeld van zo’n babyfoon is de ‘Alecto DIVM-770 HD Wifi babyfoon’ (hier). Maar iets goedkoper dan de iBaby M7. Het voordeel van de Alecto is dat je er een display bijgeleverd krijgt. Een soort smartphone qua uiterlijk waarmee je de babyfoon kunt bedienen en die constant de camerabeelden van je baby weergeeft.
Bij vergelijkbare babyfoons zit er geen display bij, je kunt de beelden dan uitsluitend via een app op je smartphone bekijken. Is niet erg, want die heb je meestal wel bij je.
Maar heb je een oppas in huis die niet zo vaak komt, dan is het handig als hij of zij die dag/avond het display kan gebruiken.
Babyfoons in dit segment zonder display, zijn bijvoorbeeld: iBaby M6S (hier), deze kan uitgebreid worden met 18(!) camera’s. Een andere optie is de Arlo Baby (hier). Deze babyfoon ziet eruit als een konijn.
Mijn conclusie van dit segment is dat er iets minder functies opzitten als ‘het beste van het beste’ segment, maar dat het qua prijs eigenlijk even duur is, sommige modellen zijn zelfs duurder.
Standaard babyfoon
Een standaard babyfoon heeft tweerichtings audio en een draaibare of kantelbare camera. De functies om foto’s en filmpjes te maken zit er dan niet op, evenals de sensors voor de lucht en dergelijke.
Een standaard babyfoon is direct vriendelijker geprijsd. Met een bedrag tussen de 50 en 100 euro, heb je een prima babyfoon die je met gemak met je smartphone kunt verbinden via een app.
Een voorbeeld hiervan is de ‘Eyzo HD Hoge Kwaliteit 96OP Smart IP Wifi Robot Camera’ (hier). Het is één van de origineelste babyfoons qua uiterlijk, zelfs al zou hij het niet meer doen vindt je kind hem waarschijnlijk nog leuk om mee te spelen.
Deze stoere robot heeft een camera, de beelden kunnen door verschillende gebruikers (zoals partner, opa, oma, tante..) bekeken worden.
De camera is 360 graden draaibaar, er is tweerichtings audio en Infrarood zodat je je kind kunt zien ook al is het donker.
In deze categorie zijn erg veel babyfoons te vinden. De camera en de terugspreekfunctie zijn dan ook de meest gewilde functies op een babyfoon.
Je kunt je kind zien, en je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Kijk, je knuffel ligt daar, achter je!’, in plaats van dat je helemaal naar boven moet om die knuffel te fixen.
Andere babyfoons in deze categorie zijn: Animalcare Holland (hier) heeft een goede babyfoon. Dit is een babyfoon met camera, tweerichtings audio, Infrarood en temperatuursensor.
Een iets duurdere is de Luvion Easy (hier). Deze babyfoon heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als die van Animalcare Holland, het verschil is alleen dat er bij de Luvion Easy ook een display bij zit.
Goedkope babyfoon onder 50 euro
Eénrichtings audio
Op een budget babyfoon zit alleen het hoogst noodzakelijke, dat is in ieder geval éénrichtings audio.
Motorola heeft een goede budget babyfoon, de Motorola MBP-8, voor maar 31 euro. Deze babyfoon is het best beoordeeld door Coolblue-klanten en op hun website zijn dan ook veel reviews te lezen.
De babyfoon steek je direct in het stopcontact, hij werkt dus niet via Wifi of iets dergelijks. Extra functie op deze babyfoon is dat hij tegelijk gebruikt kan worden als nachtlampje.
Tweerichtings audio
Wil je wel tweerichtings audio, maar wil je niet veel geld uit geven? Dan is de Alecto DBX-115 Full Eco DECT (hier)een goede optie. Het design ziet er cool uit en is niet duur.
De voor deze categorie iets te dure Alecto DBX-84 (hier), heeft ook geen camera maar wel een temperatuursensor.
En het design is té schattig! Zie afbeelding op de website. Vooral de vormgeving van de knopjes is echt leuk gedaan.
Babyfoon met camera
Er zijn ook een aantal babyfoons te verkrijgen mét camera die toch niet duurder zijn dan 50 euro. Als je op zoek bent naar een Luvion babyfoon met camera hebt dan de keuze uit:
- IP Camera babyfoon (hier); éénrichtings audio, wel beeldactivatie maar geen geluidsactivatie, wel een temperatuursensor. (Beeld/geluidsactivatie is dat de babyfoon op een soort ‘slaapstand’ staat, en dat hij pas helemaal aan gaat zodra er beweging of geluid gedetecteerd wordt. Hierdoor gaat de batterij langer mee.)
- Sance HD Smart WiFi Remote IP cam, (hier); éénrichtings audio, beeldactivatie en geluidsactivatie, geen temperatuursensor.
- Hebbons WiFi babyfoon, (hier); tweerichtings audio, beeldactivatie en geluidsactivatie, geen temperatuurweergave.
- Alecto IVM-100 wifi babyfoon met camera (hier). Let op, op de afbeelding lijkt een display te staan, maar dat is een voorbeeld van de app die je op je eigen smartphone moet installeren. Tweerichtings audio, wel beeldactivatie maar geen geluidsactivatie, geen temperatuurweergave.
En tsja, euhm, welke gaat het bij ons worden? Eéntje uit de budgetcategorie in ieder geval. Want als ik zelf slaap weet ik de luchtkwaliteit ook niet. Een camera is wel makkelijk en fijn… Tweerichtingsverkeer ook.
Dus ik denk dat het één van de laatste twee opties gaat worden.
Welke babyfoon heb jij aangeschaft?
Baby uitzet
- Baby uitzetlijst
- Kosten babyuitzet
- Budget babyuitzet
- Tweedehands babyuitzet
- Musthave babyspullen
- Miskoop babyspullen
- Goedkope babyspullen welke winkels
- Gratis Baby- & Zwangerschapsbox
- Babykamer kosten
- Baby box
- Babyfoon
- Babynestje
- Babyvoeding wat heb je nodig?
- Billendoekjes
- Campingbedjes
- Draagzak
- Eerste jaar boeken
- Fopspeen baby
- Hydrofiele doeken
- Kinderstoel
- Kolfapparaat
- Luiers
- Luiertassen
- Maxi-cosi & zitverhoger
- Mom bags
- Voedingskussen
- Wasbare luiers
- Wiegjes baby
- Zwemvest & zwembandjes
- Baby trends & ontwikkelingen
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022