Skip to Content

Hydrofiele doeken waarvoor gebruiken van luiers tot opvouwen grote xxl flanellen

Hydrofiele doeken waarvoor gebruiken van luiers tot opvouwen grote xxl flanellen

Voordat je zwanger bent heb je er waarschijnlijk nog nooit van gehoord; hydrofiele doeken. Dit zijn vierkante doeken die gemaakt zijn van katoen. Zelfs toen ik in de kinderopvang werkte kwam ik die eigenlijk nauwelijks tegen. Tot ik zwanger werd en ik netjes volgens de baby-uitzetlijst zes van die dingen in huis had gehaald.

Ik had totaal geen idee waarvoor ze te gebruiken. Ze stonden op de lijst als hydrofiele luiers, maar ja daarvoor kocht je nu gewoon een pak luiers die je na gebruik weg kon gooien.

Op online fora hoorde ik echter van ‘ervaren moeders’ dat ze toch echt onmisbaar waren. Dus haalde ik ze braaf in huis. Tijdens de kraamweek stuurde ik manlief al op pad om meer te halen, tot er een hele voorraad van in huis was zodat je nooit zonder komt te zitten.

Van ‘mooie’ doeken maar ook vooral véél doeken, want ik gebruikte het voor van alles en nog wat. Daarentegen heb ik de hydrofiele washandjes of flanellen luiers die op de lijst stonden nooit gebruikt. 

Zelfs nu tien jaar later liggen ze nog binnen handbereik in de kast en gaat er geen dag voorbij zonder dat ik er eentje uit de kast trek. Sterker nog we hebben nu ook een aantal xxl-doeken, deze zijn extra groot.

Deze grote doeken zijn verkrijgbaar in verschillende mooie prints en kleuren zoals bij a Little Lovely Company, wat het ook een ideaal baby cadeau maakt. Bijvoorbeeld in combinatie met de siliconen bijtringen met dezelfde print die ideaal zijn voor het verzachten van tandvlees.

Lees ook: Uitzetlijst baby; wat heb je nodig?

Waarom hydrofiele doeken onmisbaar zijn in de baby-uitzet en ook nog als ze ouder zijn

Spugen

Dit is één van de eerste redenen waarom je niet zonder hydrofiele doeken kunt. Baby’s hebben namelijk nogal de neiging om na een voeding (ongeacht of dat flesvoeding of borstvoeding) is, wat melk te kunnen teruggeven. Oftewel spugen.

Vaak drinken ze wat gulzig waardoor er lucht mee naar binnenkomt en gaan ze over de schouder voor een boertje. Dan is het heel verstandig als je eerst over je schouder een hydrofiele doek drapeert zodat je niet ook jezelf blijft omkleden. Geloof me, dat gebeurt toch wel.

Borstvoeding

Ook als je borstvoeding geeft is een hydrofiel ideaal. Om te gebruiken als je andere borst gaat lekken bijvoorbeeld. Maar ook om als er visite is of je buitenshuis bent je borst en gezicht van de baby af te dekken, zodat je rustig je baby kan laten drinken met toch een mate van privacy.

Afdrogen

Ook afdrogen is één van de eerste situaties waarvoor je een hydrofiel nodig hebt. Het heet niet voor niets hydrofiel; hydro = water & fiel = houden van.

Nadat je kind lekker warm in bad is geweest kan je hem of haar het beste afdrogen met een hydrofiele doek. Die is veel zachter dan een handdoek en neemt extra veel vocht op. Daarom wordt het ook geadviseerd om hydrofielen niet te drogen in de droogtrommel of te strijken. Zodat de adsorptiekracht optimaal is.

Ook nu ze bijna tien jaar zijn nog de xxl-hydrofiel doeken gebruik ik nog steeds, deze zijn namelijk ideaal voor zwemles als lichtgewicht handdoek. Omdat ze weinig ruimte innemen zijn ze ook ideaal als back-up in de tas, want op zonnige dagen weet je het maar nooit ;-)

Als kussen

Oké, niet zozeer als kussen. Maar in het wiegje lag er ook altijd een hydrofiel. Keurig in een driehoek gevouwen met de punt naar beneden. Als je baby dan ‘s nachts ging spugen of wat dan ook dan hoefde je niet direct het hele bed te verschonen.

Echt superhandig. Ook in de box lag er altijd een hydrofiel onder om het boxkleed te beschermen en in de reiswieg van de wandelwagen.

Als dekentje

Naast een hydrofiel als ondergrond is het ook superhandig om te gebruiken als dekentje. Met name als het warm weer is. Dan kan je je baby toch toedekken maar krijgt het niet snel te warm onder een lakentje of dekentje en kan de warmte gewoon weg. Ze zijn niet alleen lekker zacht maar ook lekker warm en mooi.

De doeken van a Little Lovely Company zijn gemaakt van mousseline katoen, deze zijn fijn en licht van gewicht en absorberend en ademend. Tip; als je ze wast worden ze iedere wasbeurt zachter (max 40 graden).

Verschoningsmatje

Waarschijnlijk heb je een commode waar een mooi kussen op ligt, voorzien van een mooie hoes. Toch kan het erg fijn zijn om ook tijdens het verschonen eerst een hydrofiel op het kussen te leggen.

Niet alleen thuis maar ook buitenshuis. Sommige verzorgingstassen hebben standaard een verschoningsmatje, maar die is vrij smal. Een hydrofiel is dan de oplossing om ook buitenshuis je kind te verschonen.

Tip: Als je een jongetje hebt is het ook heel praktisch om hem te gebruiken over zijn piemeltje. Als hij dan onverwachts gaat plassen word jij in ieder geval niet nat.

Waarom hydrofiele doeken onmisbaar zijn in de baby-uitzet en ook nog als ze ouder zijn - Mamaliefde.nl

In de verzorgingstas

Naast de woonkamer, op de bank of op bed en in de badkamer. Gewoon overal waar je komt met een baby en het handig is om een hydrofiel voor het grijpen te hebben liggen. Daarom had ik er standaard ook een aantal in de verzorgingstas. Om een flesje te geven buitenshuis. Af te drogen na de zwemles.

Een xxl-hydrofiel is ook ideaal om mee in te wikkelen bij een bezoekje aan het consultatiebureau of als je ergens je baby moest gaan verschonen. Het grote voordeel is dat ze klein op te vouwen / rollen zijn zodat ze weinig ruimte in nemen en ook super licht zijn..

Afschermen prikkels

Voordat ik een Dooky had gekocht voor in de reiswieg was een hydrofiel ideaal om je baby af te schermen in een omgeving komt met veel prikkels. Een hydrofiel kan je baby afschermen tegen deze prikkels van buitenaf. Vaak valt het dan ook makkelijker in slaap.

Let er wel op deze niet te gebruiken als het zonnetje flink schijnt; als de doek de hele wieg afdekt kan de temperatuur tot wel zeven graden stijgen. Wel kan een hydrofiele doek handig zijn in de auto als alternatief voor een autoscherm om het raam af te dekken.

Inbakeren

Nu heb je speciale inbakerslaapzakken, of andere zakken. Met een grote hydrofiel kan je ook heel eenvoudig je baby inbakeren. Op die manier kan je je baby net iets meer rust geven tijdens het inslapen.

Voor het inbakeren wordt wel geadviseerd dit altijd in overleg te doen met de huisarts of consultatiebureau. Vind je inbakeren te ver gaan, dan kan je een hydrofiel als strook opvouwen en dan over het dekentje heen goed stevig instoppen aan beide zijden.

Verstoppertje

Zodra je baby wat ouder wordt zal je ook wat vaker gaan spelen met je baby. Verstoppertje is vaak een heel populair spelletje en ook nog eens heel erg goed voor de ontwikkeling van de baby. Omdat het dan leert dat zelfs als ze mama niet zien, ze er nog wel is of kan terugkomen.

Ideaal dus als ze last krijgen van verlatingsangst. Een hydrofiel is vrij licht, dus zodra ze kunnen grijpen kunnen ze ook zelf het doek van het gezicht aftrekken.

Slabbetje

Oké, een echt slabbetje is misschien wel zo handig. Maar als je er geen in de buurt hebt, is een hydrofiele doek ook superhandig. Je knoopt hem eenvoudig om de nek heen en je hebt een megaslab die de hele baby kan beschermen.

Mondpoetsdoekjes

Als ze gaan eten hebben ze vaak een vies mondje. Nu kan je daarvoor billendoekjes gebruiken, of speciale toetendoekjes. Het werkt ook prima als je een puntje van een hydrofiel een beetje vochtig maakt en daarmee de mond kan schoonmaken.

Het ligt ook wel echt aan de maaltijd, bij een ‘droge’ maaltijd is even wrijven voldoende maar bij een maaltijd met saus is het soms echt nodig om te poetsen.

Vieze neuzen

En dan worden ze verkouden en krijg je de snotterneusjes. Ook die kan je makkelijk laten verdwijnen met een hydrofiele doek.

De stof is vrij zacht zodat je niet meteen rode plekken krijgt. Ook nu nog gebruiken we hiervoor hydrofiele doeken, deze zijn namelijk een stuk zachter dan stoffen of papieren zakdoekjes.

Vallende drinkbekers

Als ze leren drinken uit een beker gaat er ook regelmatig wat over de vloer en tafel heen. Nu kan je blijven dweilen, maar het is ook erg fijn als je oude hydrofiele doeken hebt die je niet meer voor je kind gebruikt, wel nog kan gebruiken als een soort dweil om de eerste bende op te ruimen.

Daarna kan je het altijd nog met een ander doekje doen. De hydrofiel neemt nog steeds veel vocht op dus zelfs een hele beker water veeg je snel op.

Superheldencape

Als ze nog ouder worden en zich gaan verkleden kunnen hydrofielen ook weer een uitkomst zijn. Je knoopt ze eenvoudig om de nek heen en ze zijn hun favoriete superheld. Of dat nu Superman is of darth vader of prinses Elsa. Alles wat hun fantasie bedenkt.

Waarvoor heb jij de hydrofiele doek allemaal gebruikt?

Linda van Aken