Skip to Content

Zelf stempels maken

Zelf stempels maken

Een stempel in je schrift als complimentje voor je werk. Dat vond ik vroeger altijd zo leuk van de basisschool. Zodra je het nagekeken werk terugkreeg dook iedereen naar de laatst beschreven bladzijde op zoek naar een mooi plaatje, soms een sticker, soms een grote krul en soms een stempel.

Het leuke van deze stempels was dat je ze zelf ook nog kon inkleuren. Heerlijk zo’n klein ieniemienie kleurplaatje!

Stempelen wordt helaas nog maar weinig gedaan. Mijn kinderen hebben alle drie nooit omgekeken naar de grote kist vol met letters, cijfers en figuurtjes die ik overal vandaan had verzameld.

Hoe leuk de stempels ook waren: van Nijntje, Cars, Winnie de Pooh, kikkers en vele andere dieren……zij vonden het gewoon niet leuk. Maar misschien vind jij stempelen wel leuk!

En kan jij je juist wel uren zoet houden met het stempelen van leuke plaatjes op papier. Dan heb ik nu leuk tips voor jou om zelf je eigen stempels te maken. Lees je mee?

Structuur maken

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Een leuk klusje voor wat oudere kinderen. Met een hamer sla je met verschillende soorten schroefjes, spijkers, moertjes en boutjes een fijne structuur of een patroon in kurk. Het is een beetje een precisie werkje, sla dus ook vooral niet op je vingers.

Maar als het je gelukt is, kun je er met een kwastje verf overheen en heb je een leuke stempel om je afdruk op papier te stempelen.

Wc rol stempels

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Plak op je wc-rol een patroon of letters met stukjes elastiek. Varieer ook in de dikte van de elastieken voor een leuk effect. Als je de rol even met een kwast van een verflaagje voorziet kun je je gemaakte patroon direct op een vel papier toveren.

Speelklei stempels

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Als je nog wat speelklei hebt liggen waar je niet meer mee kunt kleien omdat het te hard is geworden, of omdat de kleuren te veel door elkaar zitten waardoor het nu een saaie grijze bal is geworden, kun je toch nog gebruik maken van dit materiaal.

Dus gooi het nog niet meteen weg, maar maak er een leuke stempel van! Als je het gemaakte kleifiguur een verflaagje geeft en het daarna op papier afdrukt zie je het patroon direct tevoorschijn komen.

Stempels van foam

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Foam biedt je een mooie eenvoudige mogelijkheid om stempels te maken. Je kunt hier op veel verschillende manier mee experimenteren. Zo kun je heel makkelijk uit een vel foam figuurtjes knippen of letters of cijfers die plak je op een blokje hout of op een kurk en je stempelt er met gekleurde verf verschillende figuren mee op je papier.

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Zo bestaan er ook kant-en-klare foamstickers. Deze hoef je niet meer uit te knippen en je hoeft hierbij ook niet te knoeien met lijm, want als je het witte papiertje erafhaalt heb je een plakkant die makkelijk op je blokje te plakken is en zo kun je al snel lekker gaan stempelen.

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Met foam kun je bijvoorbeeld ook een mooi patroon maken. Hier zie je daar een mooi voorbeeld van.

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Heb je nu net niet dat ene figuurtje in je stickerpot zitten? Niet getreurd want ook met leuke uitsteekvormpjes kan je met foam figuurtjes uitdrukken zodat je toch dat ene schattige konijntje kunt gebruiken om mee te stempelen. Ook handig als je niet zo netjes kunt uitknippen.

Touw stempels

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Als je een stuk stevig touw in een leuk patroon op een blokje hout plakt dan kun je hier ook mooie stempels mee afdrukken. Het touw kun je precies zo neerleggen als je wilt, in een geometrische vorm of in een bloem.

Probeer maar wat uit, je kunt ook de vorm die je wilt eerst met potlood op het blokje tekenen en dan de contouren opvullen met het touw.

Uitsnijden van figuren

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Met een guts kun je simpel een figuur uit rubber snijden. Misschien ken je dit nog wel van je vroegere basisschoolperiode bij de handvaardigheidslessen? Met een guts haal je links en rechts van je contouren van het gewenste figuur weg zodat je figuur boven het rubber uitsteekt. Als je dan die lijnen met inkt insmeert dan kun je het figuur stempelen op papier.

Gum stempels

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Mocht je nu niet weten hoe je aan een stuk rubber komt om je stempel mee uit te snijden? Dan heb je misschien nog wel ergens een oude gum liggen? Deze zou je hier natuurlijk ook voor kunnen gebruiken.

Aardappel stempel

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Ook met een aardappel kun je stempels maken. Als je de aardappel halveert en er dan stukjes uitsnijdt met een klein scherp mesje dan heb je al snel je eigen stempel gemaakt.

En weet je dat je niet alleen op een gewoon stuk papier je stempelkunst kan laten zien? Wat dacht je van je eigen versierde inpakpapier? Maak een leuk persoonlijk ingepakt cadeautje voor iemand die je lief is.

Fruit stempels

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Niet alleen met aardappels kun je stempelen, ook fruit kun je gebruiken om leuke afdrukken mee te maken. Bijvoorbeeld appels, sinaasappels, druiven. Maar ook groentes als komkommer, bleekselderij, bloemkool kun je hiervoor gebruiken. Je kunt er zelfs een leuke tas mee bedrukken als je gebruik maakt van textielverf.

Eigenlijk ben ik geen voorstander hiervan, groente en fruit is om op te eten natuurlijk. Maar mocht je nu een stuk fruit of groente hebben met een bedorven plek dan mag je dit stuk natuurlijk wel gebruiken om mee te knutselen.

Stof bedrukken

Zelf stempels maken - Mamaliefde

Er bestaat niet alleen textielverf, maar ook speciale textielstempelinkt. Ideaal om zonder geknoei mooie afdrukken te maken op een stuk stof. Zo zijn je mogelijkheden dus eindeloos.

Maak een lief rompertje voor een baby op komst, een hippe tas voor de boodschappen, een vrolijke etui voor je pennen op school, een fijne theedoek voor in de keuken of een keukenschort voor de keukenprinses (of prins). Maak je cadeau zo persoonlijk mogelijk en de waardering zal enorm zijn.

Meer inspiratie vind je hier.

Isabell

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.