Skip to Content

Miskopen baby uitzet; wat heb je niet nodig of gebruik je niet?

Miskopen baby uitzet; wat heb je niet nodig of gebruik je niet?

Twee maanden geleden vierden we de eerste verjaardag van onze zoon. Langzaamaan vertrokken een hoop van de artikelen die we hadden aangeschaft van de baby-uitzet naar zolder.

Zelfs de box heeft de woonkamer verlaten. Dat was al een stuk minder dan anderhalf jaar geleden. Na de babytijd van onze dochter wisten we al een stuk beter wat we wel / niet nodig zouden kunnen hebben en wat miskopen waren.

Gelukkig maar, want toen lagen de kasten helemaal vol.

Ondanks alle waarschuwingen en berichten wilde ik goed beslagen ten ijs komen. Stel je voor dat je toch maar net … nodig hebt. En dat niet in huis hebt.

Het leek me handig om een lijstje te delen welke items uit de baby-uitzet ik eigenlijk nooit gebruikt heb en totaal overbodig waren, zoals de loopstoel omdat die slecht is voor je baby.

Lees ook: Uitzetlijst baby; wat heb je nodig?

Miskopen

Flanellen luiers

Op iedere lijst zie je ze wel terugkomen; hydrofiele luiers en flanellen luiers. Over hydrofiele luiers kan ik heel kort zijn. Daar heb je er nooit genoeg van. Zeker niet als je ze net zoals ik overal voor gebruikt.

Zelfs nu nog, handig voor vieze neusjes, omgevallen bekers water, of om de speelgoedkast mee af te stoffen. Ze zitten ook standaard in de tas als we weggaan. Maar daar ging het niet over. Flanellen luiers; geen idee waarvoor je die zou moeten gebruiken en ook niet gemist.

Andere onderdelen die je nodig zou hebben om het bedje op te maken is ook niet altijd nodig. Zeker niet als je gaat voor een aerosleepmatras. Daarmee maak je de functies die dat heeft juist weer ongedaan.

Verzorgingsartikelen

Tijdens de zwangerschap kon ik al rustig mijn eigen baby verzorgingsartikelenwinkeltje beginnen. Als je achteraf kijkt naar wat je ervan gebruikt is dat minimaal.

Heb in de loop der tijd veel weggegeven, en toch is er nog een aardige bak vol aanwezig. Ligt trouwens niet aan het merk hoor. Is meer de diversiteit.

Een shampoo en wasgel is meer dan voldoende. Gelukkig maar dat ik de sudocrème nooit heb gekocht, aan de gratis proefverpakkingen had ik meer dan voldoende.

Elektrische apparaten

Zo hadden we een elektrische kruik, die kon niet warmer worden dan lichaamstemperatuur. Leek me wel zo veilig. Totdat ik midden in de nacht bij de eerste controle al 9,5 cm bleek te hebben.

Geen tijd meer om de kleding voor te verwarmen met een kruik die niet warm leek te worden. Bij de tweede dus toch twee warmwaterkruiken geleend.

Na de kraamweek ook niet meer gebruikt. Zelfs in de winter hield hij zichzelf goed op temperatuur.

Een sterilisator had ik ook gekocht, gelukkig tweedehands. Ja, ik was van plan om borstvoeding te gaan geven. Was dus meer een voor het geval datje.

Als je gaat werken begin je sowieso met flesjes geven; of het nu gekolfde of poedermelk is. Eén keer gebruikt en vond het zo’n onding. Gewoon een pannetje water, of hoppa mee in de vaatwasser.

Het derde apparaat wat je zou kunnen aanschaffen is een flessenwarmer. Op het kinderdagverblijf werd die regelmatig gebruikt, en voor mamamelk dat niet in de magnetron mag is dat erg handig.

Ook gevalletje sta-in-de-weg. Als manlief het nodig had werkte het ook prima om ontdooide melk in een beker warm water op te warmen, en bij spoed onder de stromende kraan.

De tummytub en zo’n babyinzet

Lijkt allemaal superhandig. De tummytub zelfs maar eenmalig, het leek handig en waterbesparend maar wat een onding is dat.

Soms zie je wel van die mooie, lieve foto’s voorbij komen van een baby in een tummytub, vraag me nog steeds af hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

De baby-inzet heb ik helemaal nooit gebruikt, hield hem en haar liever vast. Voelde veel veiliger. Nadat de kraamweek voorbij was gingen we echter al snel gewoon in bad / douche.

Het babybadje hebben we enkel in de kraamweek als dusdanig gebruikt. Staat echter nog steeds op de badkamer, omdat het ideaal is om je baby / dreumes er even in te zetten nadat je samen in bad bent geweest. Kan je snel even jezelf afdrogen.

Wordt tegenwoordig regelmatig gebruikt als ‘verzamelbak’ voor alle kleding, natte handdoeken, badspeelgoed etc. Misschien binnenkort toch maar naar zolder verhuizen en alternatief zoeken…

Trouwens, vaak als je een badje koopt kan je er zo’n hele set bij kopen.

Hartstikke leuk als decoratie voor op de babykamer. Maar handig en gebruiken… Ja, om de kinderen mee af te leiden als je ze wilt verschonen.

Baby-hangmatje

Het leek zo handig; zo’n drie in een slaapzak, hangmat en boxkleed (hier). Tja, geen idee eigenlijk wat de derde functie zou moeten zijn. het leek zo ideaal en rustgevend; lekker liggen in een hangmat in de box.

Hij zakte echter te ver door, of de bodem van de box stond te hoog. En echt prettig vond ik het er niet uitzien. Als draagzak heb ik het niet eens durven te gebruiken. Voelde zo onveilig. Dan liever een echte draagdoek.

De navelbandjes mogen tot slot ook niet ontbreken. Als die nodig zijn bij een thuisbevalling heeft de verloskundige ze zelf wel bij zich.

Welke babyuitzetvoorwerpen waren bij jouw overbodig?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)
 1. Kaboutertuin says:

  Wat leuk om te lezen wat jouw miskopen zijn! Grappig ook dat er veel verschillen in zitten tussen mensen. Wij hebben namelijk een hoop spullen van jouw lijstje wel gebruikt, haha.

  Badje en tummytub hebben we echt veel gebruikt! L en S vonden de tummy het fijnst, F het gewone badje. Zeker tot een half jaar wel gebruikt. Het ligstoeltje voor in het gewone badje vond ik ook erg fijn juist!

  Sterilisator ook veel gebruikt. De afgekolfde borstvoeding ging rechtstreeks de vriezer in en dan moeten je spulletjes wel gesteriliseerd zijn.

  Navelbandjes ook nooit gebruikt. Ik ben twee keer thuis bevallen maar ook toen zijn ze niet nodig geweest. Ik snap eigenlijk niet waarom die nog op de uitzetlijst staan?

 2. Patricia Schmitz-Heres says:

  Navelbandjes… ja daar hebben wij inderdaad ook een heleboel van liggen die niet gebruikt zijn. Maar die hebben wij van onze buren gekregen. Die hadden ze thuis liggen, maar nooit gebruikt en wij moesten ze hebben voor het geval dat. Nou ja, ze zijn gewassen en lagen in de la, maar zijn dus nooit gebruikt.

  Verzorgingsproducten worden hier gewoon allemaal gebruikt. Wij hadden ook artikelen die niet van Zwitsal zijn, maar die hebben wij zelf maar gebruikt. Voor Bjarne hebben wij alleen Zwitsal. Wel zo lekker haha.

 3. Marie says:

  Mijn navelbandjes liggen na een jaar nog ongebruikt in de kast. Wel thuis bevallen, maar de vv deed niet mee aan verbandjes ;)

  Flanellen luiers vind ik dan weer wel heel handig, letterlijk om als luier in een overbroekje te doen als de rest in de was zit :)

 4. Kimberley says:

  De flessenwarmer hebben wij wel gebruikt. Hydrofiele luiers nog steeds, haha. Verder inderdaad niet veel. Het badje had een stoeltje erin, waardoor ik hem wel vaak gebruikte. Kon ik samen met de kindjes douchen en alles in de gaten houden.

 5. zomersproetje says:

  Flanellen luiers heb ik niet eens aangeschaft. Van verzorgingsproducten heb je iedere keer maar zo’n klein beetje nodig, dat er verschillende nog ongebruikt op haar plankje staan. De tummytub en het badje gebruik ik wel, vind ik nu prettiger, ze is ook zo beweeglijk… O ja en zo’n neuspeertje… hoe haal je daar snot mee uit het neusje?? Lukt mij niet hoor :-S

 6. Aanhetlijntje says:

  Oei niet zo herkenbaar, ik heb de sterilisator overuren laten draaien als of de flesverwarmer voor bv. En de tummy tub vond ik een zaalige luxe. Gek hoe het zo kan verschillen!

 7. Wendy says:

  De flanellen luiers, de tummy tub en sterilisator heb ik niet eens in huis gehaald. Ook de verzorgingsartikelen worden hier niet gebruikt omdat Tim last heeft van eczeem.

  Mijn miskopen zijn de leuke spijkerbroekjes die ik tijdens mijn zwangerschap voor hem kocht, nooit aangedaan.

 8. Daantje says:

  Wij konden gelukkig een tummy tub lenen van een vriendin, want we hebben hem alleen in de kraamweek gebruikt. Vond het trouwens wel heel leuk om te kijken hoe mijn man hem daarmee in bad deed, maar zelf vond ik het doodeng ;)

  Verder was de kolf ook een grote miskoop…. 1 week gebruikt en nu dus voor ongeveer 30% van de nieuwprijs verkocht. Erg zonde!!

  En voedings-BHs…. Ook zonde geweest, aangezien ik na 3 weken het voor gezien hield met de borstvoeding.

 9. Silke says:

  Hier is de tummytub dan weer de beste aankoop ooit! Hebben we echt 6 maanden lang heel intensief gebruikt. Onze zoon was er dol op :-)

 10. Desiree says:

  Kan alleen maar “ja” knikken bij alle zaken die je benoemt. Badje inderdaad alleen in kraamweek. Nu staat ie naast de commode met pyjama/slaapzak/badspeelgoed/waskom (deze ook maar heel af en toe in gebruik) en andere rommel erin. Sudocreme gebruik ik echter nog steeds dagelijks bij zoon van 9 maanden.

 11. Laura says:

  Die sterilisator hebben we hier echt versleten! Ik vond het een ideaal ding. Ik heb van Damiën vanaf dat hij een maand of 5 was veel gekolfd en de fles gegeven, tot hij 9 maanden was. Daarna heb ik hem de borstvoeding uit de vriezer nog ruim 2 maanden gegeven.

  Bij Daelyn heb ik bijna 9 maanden gekolfd omdat ze heel veel moeite had om aan de borst te komen. Uiteindelijk had ik haar toch aan de borst toen ze al 3 maanden was, maar ook hier hebben we de sterilisator een jaar lang dagelijks gebruikt.

  Voor Damiën hebben we de tummytub ook veel gebruikt, hij vond dat echt heerlijk. Daelyn moest er niks van weten, die raakte totaal in paniek in dat ding.

 12. Olga says:

  Ik gebruik de flanellen luiers die mijn moeder vroeger voor mij als baby heeft gebruikt en die hebben hier nu de functie van handdoek. Maar ik maak geen onderscheid tussen de flanellen of hydrofiele doek hoor. Het badje had hier nog voor de geboorte de functie van wasmand en mijn kind heeft er voor het laatst gebruik van gemaakt in de kraamweek zelf. Ik maak nu gebruik van de wastafel of neem mijn kind mee onder de douche. Veel makkelijker. En ik krijg de zenuwen van tummy tubs. Ik heb daar gewoon een emmer voor gebruikt en dat werkte ook prima.

 13. Judith says:

  De flanellen doeken heb ik hier in het begin juist dagelijks gebruikt bij het inbakeren ;-).

  Voor de rest heb ik het baby-inzetje nooit gebruikt, het leek me zo handig maar wat je zegt, het voelde veiliger om gewoon mijn armen te gebruiken. Dat ding moet ik nog steeds op Marktplaats zetten haha.

  Voor de rest hebben wij eigenlijk alles wel gebruikt, maar onze collectie was ook maar heel eenvoudig (lees: geen elektrische kruik, geen sterilisator of flessenwarmer). Gelukkig kon ik lang BV geven.

  De hoeveelheid baby-lotion, massage-olie en andere verzorgingsproducten heb ik ook weinig gebruikt. Shampoo, wasgel en zachte creme is voldoende denk ik.

  Bij een volgende kindje weet ik in iedergeval wat ik heb gemist en wat juist niet.

 14. De flessenwarmer is ook heel geschikt voor het opwarmen van massageolie. Heerlijk hoor, nu alleen je man nog zover krijgen!

Comments are closed.