Twee maanden geleden vierden we de eerste verjaardag van onze zoon. Langzaamaan vertrokken een hoop van de artikelen die we hadden aangeschaft van de baby-uitzet naar zolder. Zelfs de box heeft de woonkamer verlaten. Dat was al een stuk minder dan anderhalf jaar geleden. Na de babytijd van onze dochter wisten we al een stuk beter wat we wel / niet nodig zouden kunnen hebben en wat miskopen waren. Gelukkig maar, want toen lagen de kasten helemaal vol.

Ondanks alle waarschuwingen en berichten wilde ik goed beslagen ten ijs komen. Stel je voor dat je toch maar net … nodig hebt. En dat niet in huis hebt. Het leek me handig om een lijstje te delen welke items uit de baby-uitzet ik eigenlijk nooit gebruikt heb en totaal overbodig waren, zoals de loopstoel omdat die slecht is voor je baby.

Miskopen

Flanellen luiers

Op iedere lijst zie je ze wel terugkomen; hydrofiele luiers en flanellen luiers. Over hydrofiele luiers kan ik heel kort zijn. Daar heb je er nooit genoeg van. Zeker niet als je ze net zoals ik overal voor gebruikt. Zelfs nu nog, handig voor vieze neusjes, omgevallen bekers water, of om de speelgoedkast mee af te stoffen. Ze zitten ook standaard in de tas als we weggaan. Maar daar ging het niet over. Flanellen luiers; geen idee waarvoor je die zou moeten gebruiken en ook niet gemist.

Andere onderdelen die je nodig zou hebben om het bedje op te maken is ook niet altijd nodig. Zeker niet als je gaat voor een aerosleepmatras. Daarmee maak je de functies die dat heeft juist weer ongedaan.

Verzorgingsartikelen

Tijdens de zwangerschap kon ik al rustig mijn eigen baby verzorgingsartikelenwinkeltje beginnen. Als je achteraf kijkt naar wat je ervan gebruikt is dat minimaal. Heb in de loop der tijd veel weggegeven, en toch is er nog een aardige bak vol aanwezig. Ligt trouwens niet aan het merk hoor. Is meer de diversiteit. Een shampoo en wasgel is meer dan voldoende. Gelukkig maar dat ik de sudocrème nooit heb gekocht, aan de gratis proefverpakkingen had ik meer dan voldoende.

Elektrische apparaten

Zo hadden we een elektrische kruik, die kon niet warmer worden dan lichaamstemperatuur. Leek me wel zo veilig. Totdat ik midden in de nacht bij de eerste controle al 9,5 cm bleek te hebben. Geen tijd meer om de kleding voor te verwarmen met een kruik die niet warm leek te worden. Bij de tweede dus toch twee warmwaterkruiken geleend. Na de kraamweek ook niet meer gebruikt. Zelfs in de winter hield hij zichzelf goed op temperatuur.

Een sterilisator had ik ook gekocht, gelukkig tweedehands. Ja, ik was van plan om borstvoeding te gaan geven. Was dus meer een voor het geval datje. Als je gaat werken begin je sowieso met flesjes geven; of het nu gekolfde of poedermelk is. Eén keer gebruikt en vond het zo’n onding. Gewoon een pannetje water, of hoppa mee in de vaatwasser.

Het derde apparaat wat je zou kunnen aanschaffen is een flessenwarmer. Op het kinderdagverblijf werd die regelmatig gebruikt, en voor mamamelk dat niet in de magnetron mag is dat erg handig. Ook gevalletje sta-in-de-weg. Als manlief het nodig had werkte het ook prima om ontdooide melk in een beker warm water op te warmen, en bij spoed onder de stromende kraan.

De tummytub en zo’n babyinzet

Lijkt allemaal superhandig. De tummytub zelfs maar eenmalig, het leek handig en waterbesparend maar wat een onding is dat. Soms zie je wel van die mooie, lieve foto’s voorbij komen van een baby in een tummytub, vraag me nog steeds af hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

De baby-inzet heb ik helemaal nooit gebruikt, hield hem en haar liever vast. Voelde veel veiliger. Nadat de kraamweek voorbij was gingen we echter al snel gewoon in bad / douche.

Het babybadje hebben we enkel in de kraamweek als dusdanig gebruikt. Staat echter nog steeds op de badkamer, omdat het ideaal is om je baby / dreumes er even in te zetten nadat je samen in bad bent geweest. Kan je snel even jezelf afdrogen. Wordt tegenwoordig regelmatig gebruikt als ‘verzamelbak’ voor alle kleding, natte handdoeken, badspeelgoed etc. Misschien binnenkort toch maar naar zolder verhuizen en alternatief zoeken…

Trouwens, vaak als je een badje koopt kan je er zo’n hele set bij kopen. Hartstikke leuk als decoratie voor op de babykamer. Maar handig en gebruiken… Ja, om de kinderen mee af te leiden als je ze wilt verschonen.

Baby-hangmatje

Het leek zo handig; zo’n drie in een slaapzak, hangmat en boxkleed (hier). Tja, geen idee eigenlijk wat de derde functie zou moeten zijn. het leek zo ideaal en rustgevend; lekker liggen in een hangmat in de box. Hij zakte echter te ver door, of de bodem van de box stond te hoog. En echt prettig vond ik het er niet uitzien. Als draagzak heb ik het niet eens durven te gebruiken. Voelde zo onveilig. Dan liever een echte draagdoek.

De navelbandjes mogen tot slot ook niet ontbreken. Als die nodig zijn bij een thuisbevalling heeft de verloskundige ze zelf wel bij zich.

Welke babyuitzetvoorwerpen waren bij jouw overbodig?

Lees ook

Linda van Aken