Skip to Content

Hoe gebruik je een voedingskussen tijdens zwangerschap of borstvoeding?

Hoe gebruik je een voedingskussen tijdens zwangerschap of borstvoeding?

Tijdens de zwangerschap komt er een hoop op je af, je treedt als het ware een hele nieuwe wereld binnen.

Daarnaast zal er ook veel veranderen, zowel fysiek als emotioneel zal je lichaam veranderen.

Daarnaast zal je flink moeten shoppen, er moet een kinderkamer komen, wandelwagen en je zal een lijst krijgen van de verloskundige of kraamzorg met producten die je in huis moet hebben.

Een daarvan is het voedingskussen, de naam voedingskussen dekt echter niet helemaal de lading. Want naast de voeding, of je nu kiest voor borstvoeding of flesvoeding is hij voor veel meer doeleinden geschikt.

Zo had mijn moeder er een meegenomen tijdens onze vakantie in Zwitserland. Zij heeft namelijk Parkinson en door een voedingskussen te gebruiken blijft ze beter in bed liggen.

Er zijn verschillende soorten, maten en vormen voedingskussens, afhankelijk van de vulling of gebruik van materialen heb je goedkopere varianten of wat duurder.

Een overzicht hiervan kan je terugvinden bij de voedingskussenwinkel.nl. Een voedingskussen is dan ook een absolute musthave om aan te schaffen!

Zwangerschapskussen

Zoals gezegd veranderd er veel aan je lichaam tijdens de zwangerschap, je hebt tenslotte een nieuw mensje wat in je groeit. Tijdens de zwangerschap is een goede nachtrust helaas niet altijd even vanzelfsprekend.

Naar mate de zwangerschap vordert en je de slaap eigenlijk steeds harder nodig hebt kan dit steeds meer een uitdaging worden.

Door te slapen met een voedingskussen wordt je bewegingsvrijheid ingeperkt en je dus minder zal liggen woelen in bed.

Ook is het mogelijk dat er bepaalde zwangerschapsklachten optreden zoals oprispend maagzuur, kuiten die opzwellen en het vasthouden van vocht of doordat je last hebt van pijn in de rug en nek (dit zijn veel voorkomende klachten onder zwangere vrouwen) kan dit een signaal zijn dat je lichaam ‘s-nachts te weinig ondersteund wordt.

 Een zwangerschapskussen zorgt ervoor dat jij een natuurlijke houding aanneemt terwijl je slaapt, zodat je kan genieten van een betere nachtrust en de klachten verminderen of zelfs helemaal kunnen verdwijnen.

Het populairste hiervoor is een langwerpig zwangerschapskussen. Deze kan je zelf positioneren rond je lichaam in de vorm zoals je dat zelf prettig vind.

Als je kiest voor een voedingskussen van 1.80 kan die over die je lichaam over de gehele lengte ondersteunen.  Het kan wel even wennen zijn aan het slapen met een zwangerschapskussen, de ene nacht zal dit fijner zijn dan de andere.

Zelf gebruikte ik hem ook heel graag overdag bijvoorbeeld om de voeten omhoog te leggen of op de bank door hem om me heen te vouwen.

Tijdens de bevalling

Tijdens de thuisbevalling kan het handig zijn om een voedingskussen binnen handbereik te hebben. Hij kan namelijk heel handig van pas komen!

Of het nu gaat om het vinden van een houding waarbij je beter kan ontspannen of juist het opvangen van de weeën.

Ook vlak na de bevalling kan een voedingskussen van pas komen voor jezelf.

Niet iedereen staat een paar uur na de bevalling te stralen met een baby in de armen zoals de hertogin van Cambridge ;-)

Zeker als er medische ingrepen zijn verricht kan een voedingskussen heel waardevol zijn voor extra steun.

Als voedingskussen, zoals de naam het al zegt voor de voeding

Ook als je het kussen niet gebruikt tijdens de bevalling is het handig om hem in de buurt te hebben. Als de baby er is, zal je hem of haar voor het eerst gaan voeden.

Je lichaam heeft net zeer ingrijpend werk geleverd, daarom dat de eerste keer aanleggen liggend gebeurd. Het voedingskussen geeft je dan extra steun.

Ook als je later liggend (op je rug of zij) borstvoeding geeft kan een voedingskussen voorkomen dat de baby kan wegrollen.

Ook als je zittend borstvoeding geeft is het fijn om een kussen te gebruiken om de baby of je arm te ondersteunen.

Met een voeding ben je vaak wel even bezig, en zeker het hoofdje van de baby kan in verhouding met de rest van het lichaam erg zwaar zijn. Door een deel van het lichaam van de baby en je arm te ondersteunen hou je dit makkelijker vol.

Er zijn diverse houdingen zoals de madonna-houding, maar ook de doorgeschoven houding of de rugbyhouding waarbij je het voedingskussen kan gebruiken.

Mijn oudste vond het ook erg leuk om haar kleine broertje de fles te geven, ze was alleen nog niet sterk genoeg om hem goed vast te houden.

Met behulp van het voedingskussen om haar heen konden we hem stabiel neerleggen zodat hij niet weg kon rollen en zij het flesje kon geven.

Als je overdag het voedingskussen gebruikt zal deze ook jouw geur opnemen, als je kindje ‘s-nachts in bed ligt kan je het voedingskussen onder bij de voetjes in bed leggen.

Doordat de baby jouw geur ruikt kan het makkelijker in slaap vallen. Of als je net als ons een co-sleeper gebruikt op de harde rand tussen de co-sleeper en het bed zodat deze zachter wordt, en om te voorkomen dat de baby in de kuil rolt en in zijn eigen bed blijft liggen zodat jij ook kan genieten van een goede nachtrust.

Als je snachts een voeding moet geven heb je het voedingskussen gelijk bij de hand ;-)

Tip: De meeste voedingskussens zijn voorzien van een hoes die je in de wasmachine kan doen. Een hydrofiele doek over het kussen voorkomt echter dat je iedere dag de hoes moet afhalen.

In de babytijd

Naast de voeding kan een voedingskussen meer nut hebben als je kind nog een baby is. Zo hadden wij hem vrijwel altijd in de box liggen in een u-vorm met de baby in het midden.

Dan ligt je kindje toch net wat zachter en hoger. Dit is ook een aanrader voor als je baby last heeft van reflux doordat het hoofdje dan hoger ligt dan de rest van het lichaam.

Zodra je baby gaat rollen kan een voedingskussen de bewegingsvrijheid inperken, daarom ideaal om te voorkomen dat de baby van de bank of het bed rolt.

Zorg er echter wel voor dat je de baby nooit alleen wordt gelaten en altijd onder toezicht blijft, ze zijn sneller dan je denkt juist als je het niet verwacht!

Onze dochter had last van een voorkeurshouding, daarom kregen wij onder andere de tip mee van de fysiotherapeute om met behulp van een kussen de buikligging te stimuleren. De baby wordt dan net wat meer ondersteund en blijft stabieler liggen om zo afplatting van het hoofdje verder te voorkomen.

En voor als ze ouder worden

Ook als je het voedingskussen niet meer dagelijks gebruikt is het handig om hem te bewaren, niet alleen vanwege een eventueel volgende baby maar je weet maar nooit wanneer hij van pas kan komen.

Bijvoorbeeld voor als je kind voor het eerst alleen in zijn grote bed ligt. Door een voedingskussen langs de rand te leggen kan dat voorkomen dat het uit bed rolt, als je hem onder het hoeslaken instopt blijft hij beter op zijn plaats.

Ook als je kind (of jezelf) veel woelt en draait in bed kan een voedingskussen ideaal zijn.

Meer tips over hoe je een voedingskussen kan gebruiken vind je op de blog van CesarWerkendam.

Waarvoor heb jij het voedingskussen allemaal gebruikt?

Linda van Aken