Skip to Content

Baby Alive pop review die kan dansen en plassen

Baby Alive pop review die kan dansen en plassen

Er zijn heel veel babypoppen op de markt, wil je opvallen moet je dus met een wel met iets heel bijzonders komen. Dat is volgens mij de gedachte geweest van Hasbro toen ze de Baby Alive serie bedachten.

De plas- & dansbaby is namelijk echt uniek. Al is de classificatie ‘baby’ niet helemaal terecht. Baby Alive heeft namelijk al haartjes die je kan kammen en kan een rol spelen bij de zindelijkheidstraining en valt daardoor eerder onder de peuterleeftijd.

Ook als je kind al zindelijk is, vinden ze het een feestje om met haar te spelen. Mijn dochter heeft meerdere poppen (ook interactief) maar sinds kort is Baby Alive toch echt haar favoriet. Ze neemt haar mee naar beneden en moest ook mee toen we een weekendje weggingen.

Naast dat het meer een peuter dan een baby is, zijn er nog meer unieke facetten van Baby Alive. Zo is hij er in drie uitvoeringen; een blondine met twee schattige staartjes, een beetje rossige / brunette (tussenin) en een donkere variant. Zo kan je er een uitzoeken die echt bij jouw kind past. 

Interactieve pop

Interactief speelgoed wordt steeds populairder. De ontwikkelingen in de robotica en de techniek gaan steeds verder en dat zie je ook terug in het speelgoed. Zo maken kinderen spelenderwijs kennis met deze ontwikkelingen en komen poppen ‘echt tot leven’.

Door te spelen met poppen leren kinderen de wereld begrijpen, ontwikkelen ze hun zelfstandigheid en spelenderwijs oefenen ze om een liefdevolle band op te bouwen.

In plaats van slappe poppen krijg je poppen die ook echt reageren op het spel van je kind. Door bijvoorbeeld bepaalde signalen af te geven of door tegen je te praten. In de plas & dans baby zitten verschillende sensoren waar de pop op reageert. Zo gaat Baby Alive dansen als je hem vasthoudt aan zijn linkerhand.

Ze werkt op batterijen, deze zijn al aanwezig als je hem koopt zodat je ook door de verpakking heen al met haar kan kennismaken. In totaal kan ze meer dan 50 verschillende geluidjes/bewegingen en zinnen maken.

Baby Alive

Baby Alive pop review die kan dansen en plassen - Mamaliefde

De meeste babypoppen komen meteen met een naam, Baby Alive is daar een uitzondering op. Er zijn diverse modellen, waaronder de plas- & dansbaby waarvan de naam al aangeeft wat ze kan in plaats van hoe het heet. Zo kan je als poppenmoeder of poppenvader zelf de naam bedenken van de nieuwe baby.

Naast de plas- & dansbaby zijn er ook nog andere varianten die allemaal een ander facet in de opvoeding / ontwikkeling nabootsen:

  • Baby Alive levensechte baby
  • Baby Alive Snack & snoepbaby
  • Baby Alive Spoonfulls sugar (ook in jongensvariant)
  • Baby Alive eerste tandje
  • Baby Alive hop hop

Helpen bij zindelijkheidstraining

Baby Alive pop review die kan dansen en plassen - Mamaliefde

De plas- & dansbaby kan, zoals de naam het eigenlijk al verklapt, ook echt plassen. Daardoor kan hij goed van pas komen bij de zindelijkheidstraining. Zo leren de kinderen spelenderwijs wat de bedoeling is en kunnen ze zich dit eigen maken.

De plas & dans baby helpt hierbij. Zo geeft ze aan dat ze dorst heeft en dus graag wil drinken, hiervoor wordt er een flesje bijgeleverd dat je kan vullen door er in te knijpen en vervolgens onder water vol te laten zuigen.

Het advies is wel om hier water voor te gebruiken zonder kalk of mineralen om te voorkomen dat ze verstopt raakt.

Baby Alive pop review die kan dansen en plassen - Mamaliefde

Na het drinken wil ze natuurlijk plassen en wil ze dus op haar potje zitten. Gelukkig wacht ze wel met plassen tot ze zit op het potje zodat je geen luiers nodig hebt of er ‘ongelukjes’ gebeuren met natte plekken tot gevolg.

Na het plassen moeten natuurlijk de handjes gewassen worden, ook dit geeft Baby Alive aan zodat je kind hier aan herinnerd wordt en het dus ook zelf gaat automatiseren.

Daarom zit er in de verpakking ook een zeeppompje, zodat ook het inzepen onderdeel wordt van het ‘ritueeltje’. Ideaal dus als je kind dit wel eens wil vergeten ;-)

Baby Alive pop review die kan dansen en plassen - Mamaliefde

Het zindelijkheidsproces is zoveel mogelijk nagebootst uit het echte leven, als kinderen oefenen met zindelijkheidstraining krijgen ze vaak een sticker als beloning die ze op een kaart mogen plakken.

Natuurlijk wil ze ook een sticker na het plassen. Daarom zitten er in de doos een aantal beloningskaarten en stickers zodat je een sticker kan plakken na het plassen.

Vadertje & moedertje spelen

Baby Alive pop review die kan dansen en plassen - Mamaliefde

Ook buiten het plassen & dansen (of als ze ‘uit’ staat is het een fijne baby om te spelen. Baby Alive wordt vertroeteld, naar bed gebracht en voor gezongen of meegenomen naar beneden om de haren te kammen.

Alles wat je eigenlijk met een ‘normale’ pop ook zou doen. Natuurlijk kunnen de kleertjes ook aan en uit zodat je ook andere kleding aan kan trekken.

Hallo papa

Baby Alive pop review die kan dansen en plassen - Mamaliefde

Ja, je leest het goed. Hallo papa. Waarom zouden alleen meisjes een poppenmoeder kunnen zijn? Ook veel jongens vinden het geweldig om met poppen te spelen. Daarom vind ik het heel erg gaaf dat Baby Alive je twee opties geeft om uit te kiezen.

Hallo mama en dus ook hallo papa. Zodat ook jongens hier met veel plezier mee kunnen spelen en zich niet hoeven af te vragen of dit echt alleen voor meisjes is.

Mijn ervaring op het kinderdagverblijf en thuis is namelijk dat ook jongens het leuk vinden om bijvoorbeeld vadertje en moedertje te spelen met de poppen als hun poppenkindjes.

Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2018

Baby Alive pop review die kan dansen en plassen - Mamaliefde

Tot slot is de plas & dans baby genomineerd voor Speelgoed van het Jaar in de categorie 4 & 5 jaar. Dat betekent dat het door de onafhankelijke jury echt als waardevol speelgoed wordt gezien dat een aanrader is om te kopen.

De mening van de jury

Deze vrolijk uitziende pop kan plassen, dansen, praten en drinken. Het is net een klein prinsesje en is in drie verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Leuk: een pop die ook papa zegt! De pop kan veel, is interactief en je kunt de pop belonen met de bijgeleverde stickers.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog

De Plas & Dans Baby lijkt het nieuwe rolmodel voor jonge kinderen te worden als het gaat om het aanleren van de plasroutine. A

llereerst is het “gewoon” een leuke interactieve babypop, die allerlei geluidjes en liedjes kan maken. Dat zal jonge kinderen en kleuters sowieso al aanspreken om lekker mee te spelen en te verzorgen.

De pop kan echter ook bijna alles wat met het plassen op een potje te maken heeft: drinken uit een flesje, aangeven dat ze moet plassen, plassen (alleen) op het potje -met plasgeluiden, handen wassen en vragen om een (beloningssticker).

Verder kan de pop ook een soort dansje uitvoeren, maar daarbij moet je haar wel goed vasthouden. De pop kan zeker bijdragen aan het aanleren van de plasroutine en ook het aanleren van het handen wassen na afloop. Jonge kinderen zullen het leuk vinden om het gedrag van de pop te imiteren.

Of het belonen met stickers ook zo nodig was in het repertoire van de Plas & Dans Baby, is maar de vraag. Belonen met stickers wordt wel vaak gebruikt bij het aanleren van de plasroutine bij kinderen.

Het kan geen kwaad als de pop er ook om vraagt en draagt mogelijk nog iets extras bij. Kortom: een leuke interactieve pop, die uitnodigt tot fantasie/rollenspel, knuffelen en verzorgen en die een extra hulpje kan zijn bij het aanleren van de plas- (en poep)routine.

Bevordert fantasie, sociale vaardigheden/interactie en mogelijk een stukje zelfredzaamheid.

Linda van Aken