Skip to Content

Trap er niet in bordspel review

Trap er niet in bordspel review

Wat er gebeurt als je klei, een spel en poep met elkaar combineert? Dan krijg je het spel ‘trap er niet in’ van Hasbro Gaming, heel anders dan de meeste gezelschapsspelen die je gewend bent zoals bord- en kaartspelen die je aan tafel speelt. Dit speel je namelijk op de grond!

Zoonlief zag dit spel tijdens de persdag op het kantoor van Hasbro en was er niet bij weg te slaan. Hij is groot fan van klei en het idee dat je daar drollen van kan maken en vervolgens ook nog een spelletje mee speelt is voor hem helemaal het einde. Want ook spellen vindt hij helemaal fantastisch.

Groot was dan ook zijn vreugde toen hij op zijn verjaardag een cadeautje uitpakte waar dit spel in zat. Wat toevallig net de dag daarvoor binnenkwam om te reviewen. Het liefste wilde hij hem direct uitpakken.

Helaas moest hij daarna naar school en waren we die middag weg dus was er geen tijd om het uit te pakken. Dus de volgende dag nadat we thuiskwamen, werd het vrijwel meteen uitgepakt.

De spelregels van Trap er niet in

Eigenlijk is het spel heel erg simpel; met de mal kan je drollen maken van de klei. Hiervan leg je er standaard vijf neer op het ‘spelbord’, dat een zeil is op de grond.

Vervolgens draai je aan de pijl op het bord en volg je de opdracht op. Dat is een x-aantal stappen zetten of zelfs een aantal drollen extra plaatsen.

Het idee is om de overkant te bereiken zonder dat je in een drol stapt. Om het extra spannend te maken krijg je een blinddoek om zodat je niet kan zien waar je in stapt.

Trap er niet in bordspel review - Mamaliefde

Drollen maken

Trap er niet in bordspel review - Mamaliefde

Draaien maar

Trap er niet in bordspel review - Mamaliefde

Geblinddoekt lopen

Trap er niet in bordspel review - Mamaliefde

Helaas

Wat vinden mijn kinderen er van?

Het is een hilarisch spel waar ze geen genoeg van krijgen, ze willen het spel opnieuw en opnieuw spelen. Bij het uit de mal halen van de drollen hebben ze nog wel even hulp nodig, omdat het een beetje blijft plakken.

Naast de mallen maken ze ook zelf balletjes die als drollen fungeren. Gaat net iets sneller en kunnen ze het ook sneller nog een keer spelen.

Na een flink aantal keer zijn ze het toch wel een beetje zat, maar mag het niet opgeruimd worden want ze vinden het veels te leuk om vervolgens met klei te spelen. Ook kinderen die blijven spelen vinden dit spel geweldig.

Soms doen ze het er zelfs om en maken ze er een spelletje van wie het meeste in de poep trapt of creëren ze op een andere manier hun eigen regels. Leuk om te zien hoe dit zo de creativiteit van de kinderen oproept.

Vanwege de klei leg ik het spel na afloop toch hoog in de kast in plaats van bij de andere gezelschapsspellen om te voorkomen dat alles onder de klei komt te zitten op een onbewaakt moment.

Genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2018

Dit speelgoed is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar

De mening van de jury:

Een hilarisch spel voor kinderen. Poep is altijd goed en spanning is altijd leuk. Ziet er superleuk uit en je kunt meteen gaan spelen: uitleg is niet nodig. Gelukkig hoef je de drollen niet op te scheppen!

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Bij dit spel moeten kinderen geblinddoekt over een plastic matje lopen (niet heel groot) en proberen drollen van klei te vermijden. Een spel dat erg zal aanspreken op deze leeftijd en voor veel hilariteit zal zorgen!

Een leuk spel om samen met leeftijdgenootjes te spelen, spanning te voelen (stapt hij/zij er wel of niet in?) en samen lol te hebben als het misgaat. Voor sommige (gevoelige) kinderen kan het ook wel erg spannend zijn.

Het is daarom goed om er de eerste keren als ouder even bij te blijven. Een spel met (potentieel) een hoge plezierfactor, dat verbindt, sociale vaardigheden bevordert (met regels omgaan) en de emotieregulatie (omgaan met spanning, tegenvallers en uitgelachen worden) kan uitdagen.

Het maken van de drollen kan bijdragen aan de fijne motoriek (constructievaardigheden), creativiteit en gevoel voor humor.

Linda van Aken