Skip to Content

Play-doh Touch review; breng je kleiwerken tot leven!

Play-doh Touch review; breng je kleiwerken tot leven!

Steeds meer kinderen spelen niet alleen meer buiten, zijn creatief bezig, maar brengen ook de tijd door achter een beeldscherm. Hoe gaaf is het dan om offline en online met elkaar te verwerken in een nieuwe activiteit. Waarmee je eerst kan genieten van het creatieve proces en daarna online er spelletjes mee kan spelen.

Ik zal eerlijk bekennen dat kleien niet altijd mijn favoriet is, niet zozeer als activiteit want ik vind samen met de kinderen kleien erg leuk. Maar de kleikruimels op de grond en alle klei die door elkaar zit, vind ik wat minder leuk.

Door deze noviteit werd ik toch wel erg nieuwsgierig, ik vind het mooi om te zien hoe Hasbro Play-Doh Touch niet alleen met de tijd meegaat, maar het ook leuker maakt voor kinderen die al wat ouder zijn en dit anders niet meer doen. Om het te testen ontving ik een doos om daar zelf met de kinderen mee aan de slag te gaan.

Play-Doh touch

Play-doh touch; app & kleien - Mamaliefde.nl

In de verpakking van de Play-Doh touch vind je zeven bakjes met verschillende kleurtjes. Een witte docking station, kleigereedschap (schaar, roller en mesje) en een heleboel uitstekers in diverse varianten. Zo vind je ronde uitstekers, de zogenaamde actietempels, wat grotere dierenfiguurstempels en ‘echte’ uitstekers van voorwerpen.

Daarnaast heb je een app nodig; deze installeer je eenvoudig op je tablet en telefoon en is beschikbaar in google play. Om je creaties tot leven te brengen heb je drie fasen.

Maak

Play-doh touch; app & kleien - Mamaliefde.nl

Dit is het kleien zoals je dat gewend bent. Je gaat aan de slag om een karakter te maken. Je hebt de keuze uit vijf figuurstempels. Die hebben allemaal een andere kleur die correspondeert met een kleur klei. Die figuurtjes en kleurtjes herkent de app straks. Deze vijf figuren hebben ook een naam.

Liever je eigen creativiteit gebruiken; ook dat is geen probleem voor de app. Je kan een figuurstempel gebruiken met diverse kleuren of gewoon echt je eigen creatie maken. Zo wilde dochterlief graag een taart maken en zoonlief een dinosaurus.

Eén van de kleuren is wit; deze kleur kan je niet gebruiken om figuren te maken. Wel kan je hiervan kleine bolletjes maken die de app herkent als ogen.

Scan

Play-doh touch; app & kleien - Mamaliefde.nl

Het scannen is eigenlijk heel eenvoudig. Je opent de app, klikt op het icoontje van het klei-emmertje links bovenin het scherm en maakt een foto. Dit zijn twee cirkelvormige vensters die als je de camera er recht bovenhoudt op elkaar komen te liggen.

Door te klikken op het figuur maakt hij een foto en verwerkt hij die tot een 3D-karakter. Mocht hij niet goed scannen; doe dan een extra lamp aan. Op die manier voorkom je schaduwen en kan de app beter het karakter herkennen.

Ontdek

Play-doh touch; app & kleien - Mamaliefde.nl

Daarna kan het ontdekken beginnen in de app. Je karakter verschijnt in een witte wereld waar je doorheen kan bewegen. Het idee is dat je steentjes gaat verzamelen om een magische cirkel te vormen.

Zodra die cirkel compleet is kan je een potje klei openen waarmee je de wereld kan inrichten. In het thema van je karakter, of een ander voorwerp. Ieder karakter heeft ook een soort portaal waarmee je naar een andere wereld kan gaan. Je hebt de Waterwereld, Grotwereld, Boswereld, Woestijnwereld en Wolkenwereld.

Als je het spelletje een beetje doorhebt kan je ervoor kiezen om de actiestempels in te zetten. Dit zijn de ronde vormpjes die op het dock passen zoals het ballonnetje, een drankflesje of een muzieknootje.

Daarmee kan je je karakters een bepaalde actie laten uitvoeren. Zoals laten dansen of vliegen. Dat heb je nodig om de steentjes die zich in de lucht bevinden te pakken te kunnen krijgen en zo nog meer emmertjes open te maken.

Ook zijn er spelletjes in de app verborgen en kan je met meerdere kinderen tegelijk spelen. Doordat hij drie werelden tegelijk onthoudt.

Mijn ervaringen met een peuter en een kleuter

Play-doh touch is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Mijn peuter was echter vooral bezig met ballen en slangen rollen, en een dinosaurus ;-) Met de uitsteker moest ik even helpen, het vullen ging prima, maar het uitsteken is wat lastiger. Alleen al daarmee had hij de grootste lol.

Met dochterlief probeerden we ook de app uit. Zij vond het ook heel leuk om foto’s te maken van haar bouwwerken zodat deze in de app verschijnen. In het begin was het nog even puzzelen en was zij vooral aan het kleien en ik bezig met de app. Waarbij ze het liefste diverse kleuren met elkaar combineerde voor de figuren.

Toen ik haar echter even liet aanrommelen kreeg ze het toch al snel door. Ze bewoog zich door de werelden, verzamelde allerlei steentjes voor in de magische cirkel en vond de kleipotjes om de achtergronden van de wereld meer kleur te geven. Dan koos ze iets dat ze moest maken en ging daarmee aan de slag.

Dit kleien is ook echt een aanrader voor kinderen die al wat ouder zijn en kleien misschien niet meer zo leuk vinden. Door de combinatie met een app brengt dit echt een nieuw aspect erin. Zij zullen veel gerichter aan de slag gaan om het spelletje te spelen. Sterker nog, ik vond het zelf ook echt heel leuk om te doen. Van het creëren tot en met het spelletjes spelen.

Nieuwsgierig?

Hier in huis was het een groot succes, twijfel je daarover kan je het ook eerst thuis proberen. De app is gratis te downloaden en je kan iedere willekeurige klei gebruiken. Wel heb je een witte ondergrond nodig om de foto’s te maken en de creaties in de app te scannen.

Zonder de figuurstempels kan je echter niet de diverse werelden ontgrendelen en zonder de actiestempels je karakters bepaalde acties laten uitvoeren. Het is dus zeker een aanrader om toch deze set aan te schaffen.

Afgelopen zondag was er een demonstratie van de Play-doh pro’s via Facebook live. Zo kan je goed zien hoe het werkt en meteen ook wat inspiratie opdoen.

Linda van Aken