Skip to Content

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels

Opruimen betekend ook keuzes maken. Zoals; dat ene kastje wat volgens jou nu eindelijk wel eens naar de stort mag, zou ik toch nog even bewaren! Want wist je dat je hier nog iets heel moois mee kunt maken? Met een likje verf en hier en daar wat plankjes veranderen zou deze kast zomaar opeens een poppenhuis kunnen zijn waar je kind weer heerlijk mee kan spelen!

Boekenkast Billy

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels - Mamaliefde

De witte boekenkast van BILLY is bij de meeste mensen wel bekend. Velen van ons hebben wel ergens een Billy staan, klein of groot, smal of breed.

Het leuke van dit zelf geknutselde poppenhuis is dat wanneer je kind te groot wordt om met poppen te spelen, de boekenkast weer zijn oude vertrouwde functie kan bekleden. Meubeltjes eruit, boeken erin. Tijdloos dus.

De beschrijving vind je hier.

Een handige Harry euhm Billy

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels - Mamaliefde

Heb je wel een beetje lef en kun je goed overweg met een zaag? Maak dan aan de zijkanten van de boekenkast ook wat grappige vensters. Werk ze af met lijstjes en je hebt lieve raamkozijnen in de kamers om je poppenhuis op te leuken.

Een paar bloembakjes erbij en het spelen kan beginnen. Dit is wel lastiger terug te toveren tot origineel boekenkast natuurlijk, maar dat is een zorg voor later.

De beschrijving vind je hier.

Kubus kasten

De bekende Kallax meubels zijn ook ideaal als speelkast. De kubusindeling biedt veel mogelijkheden. En omdat de kast geen achterwand heeft zou je het met een leuke afbeelding op je muur verder aan kunnen kleden.

Zo heeft het speelhuis ook nog een vaste plek in de kamer. Je kunt het meubel iets hoger aan de muur bevestigen of op de grond kunnen laten staan.

De beschrijving vind je hier.

EKET kastcombinatie

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels - Mamaliefde

Deze kast van EKET heeft een ontwerp wat lijkt op een trap. Hierdoor zou dit een praktische kast zijn onder een (open) trap. Knip en plak leuke ruimtes in de vlakken en maak er bijvoorbeeld een (Playmobil) speelhuis van.

De serie TROFAST (die met de schuiflades en opbergbakken) heeft ook deze vorm van opbergmeubel in het assortiment. Voordeel van deze kast is dat die enorm stevig is en je er ook nog op kunt zitten (ook als volwassene!), alleen moet je hier dan wel zelf schappen in maken, want die zitten er niet bij.

De beschrijving vind je hier.

Vitrinekast wordt speelkast

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels - Mamaliefde

Een oude kast kan vaak met een hip kleurtje een leuke nieuwe eye catcher zijn in je interieur. En ook al heb je deze kast al die tijd gebruikt voor je linnengoed, dan nog kan het een andere functie krijgen in een totaal andere ruimte. Haal de kast dus maar van zolder en zet het eens beneden in de woonkamer.

Vul je het met spelletjes dan is het een spelletjeskast. Maar als de kast dan toch voor de kinderen wordt, kun je er natuurlijk net zo goed een SPEELkast van maken. Heb je bijvoorbeeld een kast met ruime lades, laat ze daar dan alle meubeltjes en poppetjes in bewaren.

De schappen van de kast kunnen in verschillende vakken verdeeld worden en zo heb jij je eigen megapoppenhuis. Bekleed de binnenkant met wat restjes Poppenhuis behang en vloerkleed en je hebt je droomhuis om uren mee te spelen.

De beschrijving vind je hier.

Hulpdiensten zijn ook welkom

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels - Mamaliefde

Dat een speelhuis ook meteen een poppenhuis moet zijn is natuurlijk niet waar. Zeker niet als je het speelhuis eigenhandig opknapt, want dan kun je er naar eigen wens iets van maken wat bij je kind past.

Heb je een kind rondlopen die graag politieman/-vrouw speelt of graag de brandweer helpt bij het brandjes blussen, dan maak je er toch een kazerne van om alle eenheden bij elkaar te kunnen verzamelen?

De beschrijving vind je hier.

Achter deurtjes

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels - Mamaliefde

Dit poppenhuis kan gewoon in het midden van de woonkamer staan, als de deurtjes dicht zitten ziet niemand of alles netjes of rommelig door elkaar staat. Doordat de kast is opgehangen mis je ook geen vloeroppervlakte. Ideaal dus ook voor kleinere ruimtes.

Beschrijving vind je hier.

Pimp je huis

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels - Mamaliefde

Bij Ikea kun je een blankhouten poppenhuis kopen, die met een paar handelingen al heel snel is om te toveren tot iets heel anders.

Met complete stickerpakketten maak je van dit standaard huis een brandweerkazerne, of een politiestation. Of misschien ben je wel helemaal wild van dieren, dan wil je natuurlijk je eigen boerderij! Zelfs dat is mogelijk.

De beschrijving vind je hier.

Meeneem koffer

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels - Mamaliefde

Kinderen nemen graag van alles mee als ze ergens naar toe moeten. Het kan een veilig geborgen gevoel geven om je eigen speelgoed in de buurt te hebben als je op visite mee moet, of als je naar de oppas moet voor een lange dag en je wilt je favoriete spel daar ook kunnen spelen.

Dat is mogelijk met een draagbaar speelhuis, gemaakt van een klein koffertje. Maak er bijvoorbeeld een leuk muizenhuis van, naar het boek van Muis (Lucy Cousins)

De beschrijving vind je hier.

Plantenkas poppenstudio

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels - Mamaliefde

In deze eenkamerstudio vind je Barbie of pop alles wat ze nodig heeft. Je kan zelf meubeltjes kopen of de standaard meubeltjes van de Ikea gebruiken. Deze plaats je in de Socker plantenkas zodat je ze van bijna alle kanten kan bewonderen.

Een soort studio / tiny house / buitenhuis idee. Let wel op dat de wanden van glas zijn gemaakt en dus gevaarlijk kunnen zijn in de aanwezigheid van jonge kinderen.

Laat je inspireren

Misschien heb je nog wel een leuke schoenendoos staan of een andere doos die je in elkaar kunt schuiven. Laat je inspireren door internet en kijk wat je zou kunnen knutselen met je kind samen.

Bijvoorbeeld dit leuke bedje voor je muis waarin je het sprookje “prinses op de erwt” kan naspelen. De doos is het kasteel waar de Muizenprinses in woont (of slaapt)

De beschrijving vind je hier.

Moppe kastjes

Poppenhuis maken; met hacks van oa ikea meubels - Mamaliefde

Wie kent ze niet, de blankhouten ladekastjes van Ikea, serie Moppe. Erg handig op je bureau om kleine spulletjes in op te bergen, en makkelijk te pimpen met verf of stukjes behang of washi tape.

En ook van deze kastjes zou je een poppenhuis kunnen maken. Onherkenbaar toch?!

De beschrijving vind je hier.

Poppenkast meubels maken

Op pinterest vind je een duidelijke beschrijving hoe je met maar weinig benodigdheden leuke meubeltjes kunt knutselen. Tijd zat nu, dus ga lekker met je kind aan de slag en maak de leukste meubeltjes zelf.

Denk bijvoorbeeld aan bedjes, banken en kastideetjes om je huis mee in te richten. Maak het van flessendoppen, doosjes, karton, sponsjes, tandenborstels, kortom alles wat je in huis hebt is kostbaar!

De beschrijving vind je hier.

Poppenhuis

Een poppenhuis is vaak ook een grote wens van ieder kind. Prachtig toch om je huis helemaal naar eigen wens in te mogen richten en dan met kleine poppetjes erin rond te lopen.

Het stimuleert kinderen tot rollenspellen en het biedt mogelijkheden om veel gebeurtenissen gedurende de dag te kunnen verwerken binnen het spel. Veel speelgoed kan hierbij gecombineerd worden. Denk bijvoorbeeld aan Playmobil en kleine barbiespullen.

Vroeger als klein meisje had ik ook een poppenhuis, een heel grote (in het begin was het huis zelfs nog groter dan ik!), met een deur. Het voorpand kon in zijn geheel open en dan kon je bij alle etages komen.

Er waren drie verdiepingen, een woonkamer met keuken, daarboven de slaapkamers en een badkamer en daarboven de zolderkamer. Er hingen ook lampjes in, maar volgens mij werkten deze niet (jammer maar helaas). Uren kon ik met dit huis spelen. Heerlijk vond ik dat.

En als ik uitgespeeld was deed ik de deur dicht en kon ik van binnen alles laten staan zoals het was, opruimen was niet persé noodzakelijk (ook fijn). Maar dat grote gevaarte mocht niet in de woonkamer, het stond dus in mijn slaapkamer.

Toen ik er minder intensief mee ging spelen, stond het dus al snel in de weg. Ik wilde andere kastjes in mijn kamer, maar daar was geen ruimte meer voor. Ik moest dus keuzes maken (dat was een moeilijke).

Ook mijn eigen kinderen speelden altijd al snel met kleine poppetjes. Ik kreeg eerst twee jongens en die hadden een parkeergarage tot hun beschikking. Hier werd zeer intensief mee gespeeld.

En de garage werd dus ook al snel aangevuld met extra’s, niet alleen auto’s konden hier parkeren maar er kwam een bedje voor de bewaker en een stoel met tafeltje, hij moest natuurlijk ook koffie kunnen zetten in een keukentje en op zijn tijd naar het toilet.

Er werd aan alles gedacht. Mijn jongste dochter kreeg een écht poppenhuis, een speelhuis van Pippi Langkous. De poppetjes vond ze het leukst, maar het huis minder. Er werd dus al snel om en rond de salontafel gespeeld met de figuren.

Kinderen zijn vindingrijk en bedenken zelf heel leuke speelplekken waar we zelf niet zo snel aan zouden denken. Een tafel in de woonkamer kan dus al snel dienst doen voor een leuk item binnen een spel.

Of een klein doosje wordt zomaar opeens een bedje voor een poppetje. Met deze gedachte kun je zelf natuurlijk ook aan de slag gaan met verschillende meubels.

Gooi dus nog even niks weg, maar lees hieronder mee, hoe je de leukste speelhuizen kan maken van je afgedankte meubels. Goed voor je portemonnee én het milieu!

Isabell
Laatste berichten van Isabell (alles zien)