Skip to Content

Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars

Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars

Vandaag werden in het Nemo Science Center door Chazia Mourali de winnaars van de verkiezing van Speelgoed van het Jaar gepresenteerd. Aan het einde van de zomervakantie werd het genomineerde speelgoed bekend gemaakt en kon iedereen hun stem uitbrengen.

Dit werd voor de helft bepaald door kinderen die tijdens een speeldag met het door de jury genomineerde speelgoed konden spelen en voor de andere helft door online je stem uit te brengen. Als je op zoek gaat naar speelgoed valt het ronde blauw met rood gekleurde logo ook direct op.

Een teken dat het speelgoed aan bepaalde voorwaarden voldoet en dus genomineerd is door de vakjury die bestaat uit een divers gezelschap van pedagogen, psychologen, journalisten, inkopers etc. 

Stemming verkiezing Speelgoed van het jaar

Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars - Mamaliefde

In totaal brachten ruim 6.000 mensen een stem uit op hun favoriete speelgoed van dit jaar. De meeste stemmen zijn binnengekomen tijdens de Speeldag NL in Hoorn afgelopen 16 september.

Tijdens dit evenement konden kinderen het genomineerde speelgoed zelf uitproberen en hun stem uitbrengen. Daarnaast zijn er veel online stemmen uitgebracht via de website van de verkiezing.

De uitreiking

We waren uitgenodigd voor een gezellige middag in het Nemo Science Center in Amsterdam. De kinderen hadden een studiedag zodat we op tijd weg konden.

Er was tijd om eerst even een kijkje nemen in het museum en daar wat proefjes te doen. Dat lieten de kinderen zich natuurlijk geen twee keer zeggen. Van de ballenbaan tot water zuiveren, bellen blazen en met spiegels spelen. De kinderen waren al helemaal in stemming.

Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars - Mamaliefde
Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars - Mamaliefde

Tijdens de ontvangst stond het genomineerde speelgoed uitgestald en kon overal mee gespeeld worden. Overal zat begeleiding bij om uitleg te geven over het speelgoed. Zo konden ze overal even mee spelen.

Een deel van het speelgoed was al bekend, omdat we daar een review over hadden geschreven maar ze maakten ook kennis met heel veel ander speelgoed. Ik zag het verlanglijstje voor Sinterklaas in gedachten al veel groter worden.

Het één vonden ze nog leuker dan het andere. Ondertussen kon er ook wat gedronken worden en natuurlijk genetwerkt worden. Van alle merken was er tenslotte een vertegenwoordiging aanwezig ;-)

Terwijl de kinderen gezellig verder mochten spelen verhuisden wij naar het theater waar door de psycholoog Ger Ramakers het belang van spelen werd benadrukt en het 30 minuten spelen recept werd gepresenteerd.

Daarna was het tijd voor de uitreiking. De kinderen die nog heerlijk aan het spelen waren werden er bijgehaald en mochten de prijzen overhandigen. Eerlijk is eerlijk, er zaten voor mij zeker een aantal verrassingen tussen die ik niet had zien aankomen en anders had verwacht. De winnaars zijn:

Lees ook: Het speelrecept voor spel: hoeveel speel jij per dag?

0-3 jaar: Bla Bla Blocks Speelhuis (VTech)

Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars - Mamaliefde

Creëer een mooi speelhuis met behulp van de bouwhandleiding. Door de eenvoudig te hanteren blokken wordt bouwen kinderspel. Plaats de 20 dubbelzijdige, interactieve blokken in het Bla Bla Point van het basisblok en maak kennis met letters, voorwerpen, dieren en kleuren.

Speel rollenspellen en draai de blokken voor nog meer speelplezier. De bewegingssensor activeert vrolijke zinnetjes, geluiden en korte melodietjes. De Bla Bla Blocks® speelhuis speelset is te gebruiken met andere Bla Bla Blocks speelsets.

Lees ook: Review: VTech Bla Bla Blocks woonhuis & dieren & vrachtwagen

4-5 jaar: Mobiele aanvalstoren van de dwergen (Playmobil)

Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars - Mamaliefde

Nadat een eerste dwerg en trol in de ridderwereld werden geïntroduceerd in 2014 is er nu een hele dwergenwereld ontwikkeld. Mobiel fort met stormram. De ballista’s, die aan de kleppen langs de zijkant bevestigd zijn, kunnen schieten. Incl. kerker met scharnierende poort van traliewerk en een smederij in het interieur.

Het bovenste platform kan worden verwijderd voor een beter toegang tot het interieur. De meegeleverde leren rol kan worden uitgerust met verschillende boodschappen, zoals een bestelling van eten, notitieblaadjes of schatkaart, en kan worden vastgehouden door de raaf.

Het aambeeld is een geheime schuilplaats. De armen van de trol zijn in alle richtingen beweegbaar; de handen kunnen worden gedraaid.

Lees ook: Playmobil sets

6-7 jaar: Squirrels go Nuts (Smart)

Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars - Mamaliefde

Verschuif de eekhoorns en verstop de nootjes. De winter komt er aan. Kan jij de eekhoorns helpen om hun wintervoorraad onder de grond te verstoppen? “Squirrels Go Nuts” is een schuifpuzzel met 60 opdrachten van makkelijk tot razend moeilijk.

8-9 jaar: Monopoly valsspelers editie (Hasbro)

Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars - Mamaliefde

Heb jij wel zin in nog veel meer vals spel? Speel dan als een échte valsspeler! In deze versie mag alles! Valsspeel-, Kans- en Algemeen Fondskaarten geven je bepaalde voordeeltjes, beloningen en straffen, maar daarnaast mag je zoveel valsspelen als je maar wil!

Steel geld van de bank, trek je niks aan van de dobbelstenen, ontsnap uit de gevangenis – probeer het allemaal! Bij dit spel moet je verschrikkelijk goed opletten (alles is verdacht!) en je zult wat huisregels moeten afspreken om al te enthousiaste valsspelers in toom te houden.

Er kunnen dingen gebeuren die niet in de spelregels besproken worden. Je speelt geheel op eigen risico.

10-11 jaar: Nintendo Labo – Mixpakket (Nintendo)

Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars - Mamaliefde

Nintendo Labo bestaat uit software en kartonnen bouwplaten waarmee je samen met de Nintendo Switch interactieve creaties kunt creëren. Bouw vijf interactieve creaties, zoals een piano, motor en hengel.

Combineer je bouwwerken met de Nintendo Switch en de Joy-Con-controllers voor unieke spelervaringen en ontdek hoe technologie van de Nintendo Switch samenwerkt met jouw creaties. Alle instructies die je nodig hebt voor je Toy-Con-creaties zijn in de software verwerkt.

Lees ook: Top 10 populairste Nintendo Switch games
Lees ook: Nintendo labo voertuigen pakket review

12-17 jaar: The Great Tour (Selecta Spel en Hobby)

Speelgoed van het Jaar 2018; winnaars - Mamaliefde

Welkom bij de Great Tour! Europa heeft vele hotspots en jij gaat ze bezoeken met een groep toeristen in een minibus. Je rijdt van La Scala in Milaan naar de Arc de Triomphe in Parijs om daarna koers te zetten naar Amsterdam.

De concurrentie probeert het sneller en beter te doen dan jij. Dus moet je je tickets handig uitzoeken en slim manoeuvreren.

Wie dat het beste doet, scoort de meeste punten. De bonus voor de snelste Great Tour kan het spel volledig op zijn kop zetten. The Great Tour, stuur je minibus sneller langs 5 Europese hotspots dan je concurrenten.

18+ jaar: Exit (999 Games)

Ontsnap zo snel mogelijk uit de verlaten boshut in dit escape room-spel. Probeer binnen anderhalf uur alle puzzels op te lossen en alle codes te breken. Alleen dan ontsnappen jullie uit de locatie waar jullie opgesloten zitten.

Logisch nadenken en doorzettingsvermogen zijn vereist om dit spel tot een goed einde te brengen. En komen jullie er echt niet uit, dan bevat het spel tipkaarten om jullie op het goede spoor te brengen.

Wat was jouw favoriet van dit jaar?

Linda van Aken