Skip to Content

LOL Surprise Monopoly review

LOL Surprise Monopoly review

Eén van de beroemdste spelletjes die al jaren gespeeld wordt is Monopoly. Een spel dat soms wel uren kan duren en het altijd wel spannend blijft wie het wint. In de loop van de jaren zijn er een hele hoop alternatieven ontwikkeld; van lokale varianten tot een juniorversie of in speciale thema’s. Eén daarvan is helemaal in het thema van LOL Surprise.

Wat begon als kleine schattige poppetjes die het unboxing element combineerde met het verzamelen en nu is uitgegroeid tot een wereld op zich met diverse producten en heel veel licentiespeelgoed. Toen mijn dochter dit spel zag staan in de speelgoedgids kwam het direct op haar lijstje; als één van de drie dus dat betekent echt wel wat!

Surprise!

LOL Surprise Monopoly review - Mamaliefde

LOL Surprise zou LOL Surprise niet zijn als er geen verrassing zou zijn om te unboxen. Dit element mag hier ook niet ontbreken. Als je de doos opent kom je namelijk allemaal vakjes tegen die je kan openmaken waarachter de spelelementen zitten verstopt die je kan gebruiken tijdens het spel. Zoals de kaartjes, de pionnen etc.

Heel leuk detail is dat de pionnen geen saaie pionnen zijn zoals je die normaal aantreft maar accessoires die bij de poppetjes horen! Denk bijvoorbeeld aan een zonnebril of een diadeem.

Normaal bestaat een Monopolyspel natuurlijk uit straten waarmee je dorpen en steden kan bouwen vol met huisjes en hotels. Op die manier wordt het steeds duurder om een rondje te maken over het bord.

Dat principe is hier exact hetzelfde; alleen zijn er geen straten maar heb je poppetjes zoals de tegenpolen ‘Suger’ en ‘Spice’ of de glitterati ‘Queen Bee’ en ‘Kitty Queen’. Deze kun je ‘upgraden’ en voorzien van sterren en emoji’s om ze meer waard te maken. De stations zijn vervangen door dierenkaartjes die je kan kopen.

Bij het traditionele spel heb je natuurlijk de Algemeen Fonds en de Kans-kaarten; bij deze versie kan je een Surprise! kaart trekken. Ook hier kun je als speler in de gevangenis terecht komen en moet je belasting betalen; een heel speciale, namelijk glitterbelasting en dutjesbelasting!

Doel van het spel

LOL Surprise Monopoly review - Mamaliefde

Het doel van het spel is natuurlijk om zoveel mogelijk ‘geld’ te verdienen zodat de anderen blut worden. Dit doe je om de unieke en zeldzame poppetjes binnen te halen, door ze te kopen als je op het vakje staat of proberen te ruilen voor andere kaarten met je tegenspelers.

Spelen maar

LOL Surprise Monopoly review - Mamaliefde

Dochter was in ieder geval helemaal blij toen ze dit in de zak van Sinterklaas aantrof en wilde het liefste meteen gaan spelen. Dat hebben we nog maar even bewaard tot een rustiger moment en ze samen met een vriendin kon spelen. Zoonlief lag ziek bij papa in bed, dus kon ik de dames ‘helpen’ door de bank te spelen en hier en daar strategisch advies te geven.

Het feit dat het LOL Surprise! is scoort natuurlijk al heel veel bonuspunten, en toen ze de doos open hadden gemaakt en zagen dat ze allemaal verrassingen konden openmaken werd dat netjes verdeeld. Daarna heb ik het spel klaargezet en even kort de basisregels uitgelegd. Daarna zijn we maar gewoon begonnen met spelen.

LOL Surprise Monopoly review - Mamaliefde

Doordat het bord kleiner is met minder vakjes maak je sneller rondjes en duurt het spel theoretisch ook een stuk korter. Er zijn ook een aantal tips; zoals geen ‘vrij parkeren’ of het veilen van kaarten als iemand het niet wil / kan kopen, die er voor zorgen dat het spel een stuk sneller kan lopen.

Dat laatste bleek toen dochter later het spel ook met papa was gaan spelen; ze had het vierde diertje gekocht dat papa niet de moeite waard vond en kon daarna flink incasseren toen hij een paar keer achter elkaar daar op kwam te staan.

Ondanks dat papa in eerste instantie meer kaartjes had, won zij! Op de gebruiksaanwijzing staat dat een spel ongeveer een half uur duurt, maar zoals je weet kan dat bij Monopoly heel makkelijk oplopen voordat er iemand echt helemaal geen geld meer heeft.

Daarom hebben we het eerste potje na anderhalf uur spelen maar op gelijkspel gehouden. Het viel me wel op dat ze al die tijd heel geconcentreerd gespeeld hadden!

LOL Surprise Monopoly review - Mamaliefde

Het leukste is natuurlijk om het spel te spelen als je kind kan rekenen. Dit is wel zo makkelijk. Er wordt gewerkt met ronde bedragen van 5, 10, 20, 50, 100 en 500 zodat het makkelijk tellen is. Toch kan het zo zijn dat jonge kinderen van 6/7 jaar wat hulp nodig hebben.

Terwijl ze gewoon leuk het spel aan het spelen waren en helemaal happy waren als ze op hun favoriete poppetje kwamen zat er ook een educatief element in.

Zoals het lezen van de kaartjes met een aantal moeilijke woorden zoals inclusief en complete, het benoemen van cijfers is het bijvoorbeeld 28 of 82 en natuurlijk het rekenen om bedragen te betalen. Doordat het echter in een spel is verweven hadden ze dit niet door en was het een groot succes.

LOL Surprise Monopoly review - Mamaliefde

Zoals ik al aangaf heeft dochter later het spel ook met papa gespeeld; zoonlief was ziek dus zij was alleen beneden en was zo snel klaar dat ze nog voor ze naar school ging kon spelen. Ze heeft in ieder geval de smaak te pakken en vraagt iedere keer weer of we gaan spelen.

Linda van Aken