Niet alleen speelgoed, maar ook (bord)speelgoed wordt genomineerd voor speelgoed van het jaar. Bij iedere leeftijdsgroep zijn er een aantal spelletjes die op de lijst komen. Voor de categorie 6 & 7 jaar is dat onder andere Concept Kids dieren. Van de fabrikant kreeg ik het verzoek of ik met mijn kinderen van 5 & 6 dit spel wilde reviewen.
Nu de dagen korter worden en het buiten kouder en guurder wordt, spelen we natuurlijk graag een spelletje, dus dat komt goed uit! Toen het afgelopen week zo regende schoven we dus aan tafel om een spelletje te spelen.
In het begin de kinderen samen tegen mama, en later met zijn drieën. Na anderhalf uur waren ze nog niet uitgespeeld, dus moest papa ook spelen terwijl mama ging koken ;-)
Unboxing
Als je de doos opent zit daar een inzet in die de onderdelen netjes ordent. Bovenop ligt het spelbord dat je uitklapt in vier delen. Daar onder vind je twee verpakkingen met dierenkaarten.
Met blauwe randjes voor de wat bekendere dieren en met rode randjes voor de wat onbekendere en daarom moeilijkere dieren. Verder vind je een transparant voetstuk waar je de kaartjes op kan plaatsen zodat je kind deze niet hoeft vast te houden (en dubbel vouwen) en oranje vierkantjes.
Daarnaast vind je een voorbeeldinstructie en een folder met de spelregels en speluitleg in het Nederlands en het Frans.
De spelregels
In het begin speel je het spel ouders tegen de kinderen. De kinderen pakken een kaart van de stapel en plaatsen deze in het voetstuk. Vervolgens geven ze met de oranje ringen aan wat de eigenschappen zijn van het dier.
Denk bijvoorbeeld aan welke kleuren en of het vlekken / stippen of strepen heeft, waar het dier woont, hoe het dier voortbeweegt, wat het dier eet en wat de fysieke eigenschappen zijn van het dier.
Denk aan aantal poten, de bedekking van het lichaam (schild, veren, schubben of vacht), bijzonderheden zoals horens, hoeven of een staart.
Dit leidde in het begin wel even tot wat vragen; we zochten bijvoorbeeld de eigenschap vleugels of stekeltjes waar je niet uit kan kiezen en gebruikten we het vakje van de boerderij ook als dierentuin omdat ze sommige dieren alleen van daaruit kennen.
Het duurde ook even voor we door hadden dat de staart een staart was. Ook zijn sommige dingen voor meerdere eigenschappen te interpreteren. Hadden we eerst iets aangewezen als langzaam wat manlief vervolgens gebruikte als kruipen en wat wij hadden bestempeld als springen noemde hij vliegen.
Het is dus een aanrader om voordat je het spel gaat spelen eerst even het bord en alle iconen door te nemen om te kijken wat het betekent en dit samen met je kind langs te lopen voor je het spel echt gaat spelen.
In het midden had je een groen (blij) gezichtje en een rood (boos) gezichtje. Toen we met twee partijen speelden was dit voor de kaartjes die wel of niet geraden werden.
Op een gegeven moment gebruikte dochter deze ook om de emoties van de dieren aan te geven. Het was voor haar ‘belangrijk’ of het gezichtje vrolijk of boos stond.
Als je kinderen wat ouder zijn kan je tegen elkaar spelen en kan je omwisselen wie de uitleg mag geven en de ringetjes neerleggen. Je kan er dan ook een wedstrijdelement aan verbinden wie de meeste kaartjes heeft. Ook kan je het moeilijker maken door te kiezen voor de onbekendere dieren. Daardoor blijft het spel uitdagend.
We hebben tijdens het spelen een aantal regels een beetje ‘omgebogen’. Zo gebruik je in principe vier ringetjes, maar ik merkte dat ik dat toch erg lastig vond om te raden (wat is rood en oranje, leeft op de boerderij en is middelgroot); dat kunnen heel veel dieren zijn.
Daarom pakte we meer ringetjes zodat ze het dier beter konden duiden. Dat ging een stuk beter.
In plaats van alleen de ringetjes neer te leggen, maakte ik er ook een talige oefening van door de eigenschappen in een volzin te benoemen. Dat maakt het raden nog een stukje makkelijker.
Door bijvoorbeeld niet alleen te zeggen dat het groenvoer of vlees eet, maar ook wat het eet. Of welke lichaamsdelen welke kleur hebben. Bijvoorbeeld: ‘Hij heeft een groen en wit lijfje, bruine vleugels en een gele snavel’.
Waarbij er ringetjes gelegd werden op de kleuren en op de eigenschap snavel en twee poten. Vervolgens ga je verder met ‘Hij leeft zowel op het land als op het water. Kan goed vliegen, maar ook zwemmen.
Eet kroos uit het water’ en toen ze nog geen idee hadden vulde ik aan met ‘Hij maakt een kwakend geluid’. Toen wisten ze het meteen. Toen we de rollen omdraaiden, stimuleerde ik ze om de eigenschappen in een volzin te benoemen.
Leeftijdsadvies & Wat vinden wij er van
Op de doos staat vanaf vier jaar, ik was in eerste instantie het spel gaan spelen met dochter van 6. Zij vond het erg leuk en vanaf de zijlijn keek zoonlief (5) ook mee en wilde graag mee doen.
Eerst deden ze dat samen en dat ging best goed, dus daarom gingen we het spel met zijn drieën spelen. Dat vond hij toch wel wat lastiger; vooral omdat hij nu te maken kreeg met het winnen / verliezen op het moment dat er iemand anders sneller was met het raden van het dier.
Ook verklapte hij nu zelf een paar keer om welk dier het ging; bijvoorbeeld ‘De giraffen leven zowel in de jungle als op de vlakte’. Waarop hij ‘teleurgesteld’ was dat wij het direct konden raden en hij niet eerst al zijn ringetjes mocht neerleggen.
Desondanks vond hij het wel een heel leuk spel en wilde niet stoppen met spelen. Hij heeft het nog even geprobeerd in zijn eentje, maar dat vond hij toch een stuk minder leuk. Het spel kan je dus prima spelen met jongere kinderen, maar is pas echt leuk voor de leeftijd van 6/7 jaar in de leeftijdscategorie waarvoor dit speelgoed genomineerd is.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf ook bij de makkelijke dieren een paar moeilijke dieren vond zitten waar ik niet snel aan dacht, zoals de worm. Terwijl nadat je het plaatje ziet je het wel meteen begrijpt.
In het begin weet je ook nog niet welke dieren er allemaal in het spel zitten. Als je het een paar keer hebt gespeeld en weet wat de opties zijn, wordt het al iets makkelijker en weet je sneller waar je uit kan kiezen.
Genomineerd voor speelgoed van het jaar
De verkiezing Speelgoed van het Jaar wordt beschouwd als de belangrijkste prijs in Nederland voor de speelgoedbranche.
Ieder jaar wordt een vakjury samengesteld die speelt, beoordeelt en in verschillende leeftijdscategorieën speelgoed en spellen kiest.
De consument kan meebepalen wie de winnaars in de verschillende leeftijdsgroepen worden. Vanaf 3 september kan iedereen op www.speelgoedvanhetjaar.nl een stem uitbrengen en daarmee kans maken op genomineerd speelgoed.
De uitslag van de internetstemmers telt voor 50% mee in de einduitslag. De uitslag van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018 wordt op 7 november bekend gemaakt.
Het spel Concept Kids Dieren (de jeugdvariant van het spel Concept), wordt door de jury omschreven als een heel leuk, leerzaam en positief raadspel dat het abstract denken bevordert en tevens creatief en vindingrijk denken stimuleert.
Een spel waarbij je verplicht moet luisteren naar je kind. Leuk voor zowel de ouder als het kind.
Toelichting ontwikkelingspsycholoog:
Concept Kids Dieren is een leuk familie- of vriendenspel, waarbij samengewerkt moet worden om zoveel mogelijk dieren te raden.
Kinderen kunnen op het spelbord aanwijzingen geven over het te raden dier door raampjes op plaatjes te leggen die iets verklappen over het te raden dier, zoals kleur, aantal poten, waar het leeft, schubben, snavel, enz., enz.
Het spel bevordert het abstract denken. Kinderen moeten zowel analytisch denken (het dier ontleden in kenmerken) als synthetisch denken (welk dier voldoet aan deze eigenschappen?).
Terwijl kinderen tegelijk van de anderen van alles kunnen leren over (nieuwe) dieren. Het stimuleert creatief en vindingrijk denken. Doordat het spel coöperatief is, kunnen ook de jongere kinderen goed meedoen en zich optrekken aan de oudere kinderen. Een heel leuk, leerzaam en positief raadspel!
Speelgoed van het Jaar 2018
- Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2018
- Winnaars Speelgoed van het Jaar 2018
- Recoil Lasergames review
- Gravitrax review
- Baby Alive Plas & Dans pop review
- Poopsie Slime Surprise Unicorn review
- Mind Designer Robot review
- Playmobil aanvalstoren review
- Bla Bla Blocks review
Gezelschapsspellen kinderen
- Gezelschapsspellen voor kinderen
- Junior gezelschapsspellen
- Spellen voor tieners & pubers
- Spelletjes voor volwassenen
- Spelletjes alleen spelen
- Spellen voor 2/3 personen in de avond
- Partygames & bordspellen
- Escape room spellen thuis
- Coöperatieve spellen kinderen
- Dobbelsteen spellen
- Kaartspellen voor kinderen
- Kaartspellen met gewone speelkaarten
- Reisspelletjes voor op vakantie & onderweg
- Kleine spelletjes mee op vakantie
- Poep spellen
- Dungeons & Dragons
- Spellenspektakel
Dieren speelgoed
- Dierendag; 4 oktober
- Thema dieren spelletjes
- Dieren knutselen
- Schleich dieren review
- Playmobil aquarium dierentuin review
- Hatchimals review magisch huisdier
- Furreal walkalots friends review
- Zoomer Chimp huisdier review
- Wowwee Chippie hond review
- Tiptoi pen & kinderboerderij review
- Hoe maak je een extra slaapkamer op zolder? - 13 September 2024
- Spionnen spelletjes en activiteiten - 12 September 2024
- 50 jaar Speelgoed van het Jaar 2024 - 11 September 2024