Skip to Content

Bla Bla blocks van VTech review

Bla Bla blocks van VTech review

Al generaties lang spelen kinderen met blokken. Het mooie van blokken is dat de fantasie geprikkeld wordt. Je kindje wil graag iets maken, moet erover nadenken hoe dat zou kunnen en gaat het vervolgens uitvoeren. VTech gaat weer een beetje back to basic met de bla bla blocks.

Alleen zijn deze blokken wel leuker omdat dit interactieve blokken zijn met vrolijke geluidjes en muziekjes. Het is leuk en leerzaam. De bla bla blocks zijn er in drie sets: de dieren, het speelhuis en de vrachtwagen.

De dieren en het speelhuis mochten wij uitproberen. De bla bla blocks zijn er in drie sets. De eerste is ‘dieren’, deze mochten wij uitproberen. Er is een set ‘vrachtwagen’ en een set ‘speelhuis’. Alles in deze serie is compatible. 

Ik heb mijn dochtertje van 9 maanden er eerst mee laten spelen, en het viel bijzonder in de smaak. Toen de jongens van 6 en 4 jaar thuiskwamen uit school bleek het niet alleen baby/dreumesspeelgoed te zijn!

Bla bla blocks van VTech

Dit jaar is hét kantelpunt in spelen met blokken. Vanaf nu krijgt de vertrouwde basis van creatief denken, ruimtelijk inzicht en pure fantasie een compleet nieuwe dimensie. VTech, de producent van educatief speelgoed, introduceert als eerste blokken die reageren op bouwers. Ontruim de kamer maar vast, hier groeit iets waanzinnigs!

Bla Bla Blocks zijn verkrijgbaar in drie variaties, zodat de fantasiewereld, maar ook de woordenschat van kleintjes ongelimiteerde ruimte krijgt.

  • Bla Bla Blocks – Dieren: Maak de mooiste creaties, plaats de blokken in het Bla Bla Point en maak kennis met dieren en kleuren én gebruik je fantasie! Laten we bouwen, dieren maken en leren! Kijk naar de bouwkaarten en maak verschillende creaties. Plaats de 6 dubbelzijdige, interactieve blokken in het Bla Bla Point van het basisblok en maak kennis met dieren, dierenweetjes en kleuren.
  • Bla Bla Blocks – Vrachtwagen: Plaats de 15 blokken in het Bla Bla Point en maak kennis met cijfers, gereedschappen en kleuren. Speel leuke zoekspelletjes en bouw je eigen vrachtwagen. Ontdek je eigen creativiteit en laat je fantasie de vrije loop! Bouw het voertuig met behulp van de bouwhandleiding.
  • Bla Bla Blocks – Speelhuis: Creëer een mooi speelhuis met behulp van de bouwhandleiding. Plaats de 20 dubbelzijdige, interactieve blokken in het Bla Bla Point van het basisblok en maak kennis met letters, voorwerpen, dieren en kleuren. Speel rollenspellen en draai de blokken voor nog meer speelplezier.

Met Bla Bla blocks oefenen peuters en kleuters van 1,5 tot 5 jaar hun fijne motoriek, taalontwikkeling, kleuren en creativiteit. De Bla Bla Blocks stimuleren je kleintje ongemerkt op vele fronten. De Dieren, Vrachtwagen en het Speelhuis komen werkelijk tot leven!

Verstopt in elke set zit slimme elektronica (het Bla Bla Point) waardoor de blokken, zodra ze worden geplaatst, worden herkend en grappige, leerzame reacties en knipperende lichtjes geven.

Makkelijk en voorspelbaar is het nooit, op niveau ontwikkelt het kleintje stap voor stap, leert het alles over letters, kleuren, vormen en dieren. Vrolijkheid krijgt het op de koop toe: never a dull moment met meer dan 80 zinnetjes, melodietjes en gezongen liedjes.

Unboxing

Bla Bla blocks van VTech review - Mamaliefde

De doos op zich is een vrolijk plaatje om te zien. Het basisblok van de set zit aan de buitenkant en je kunt daardoor meteen de knopjes uitproberen. In de dozen zitten:

  • Basisblok met daarin het bla bla point. Alle geluiden en liedjes komen uit het basisblok en in het bla bla point kun je blokjes schuiven.
  • Blokjes in verschillende vormen en maten om mee te bouwen
  • Dubbelzijdige blokjes. Dit zijn rondje blokjes met elk twee plaatjes er op die door het bla bla point worden herkend.
  • In de doos van de dieren zitten voorbeeldkaarten van de dieren die je kunt maken.
  • In de dood van het huis zitten twee poppetjes, een jongentje en een meisje.
  • Een handleiding

Het basisblok

“O kijk eens hier, kom pak een blokje en maak plezier. Kom nu maar gauw, de dieren die wachten op jou”.

Dit vrolijke liedje komt je tegemoet als je bezig bent met het uitpakken van het basisblok. Al snel kom je erachter dat er nog meer gezellige liedjes uit het blok komen. Het heeft twee knopjes, eentje voor liedjes en eentje voor gesproken teksten. Als je op één van de knopjes drukt, komt er een muziekje of een zinnetje en de knopjes geven zelf ook licht.

Maar het basisblok heeft nog meer mogelijkheden. Boven en onder dit grote vierkante blok kun je de andere blokjes plaatsen. Als er een blokje op of onder het basisblok wordt gedaan, klinkt er een grappig geluidje doordat er een bewegingssensor in zit. Daarnaast heeft het basisblok in het midden een stukje waar je één van de dubbelzijdige blokjes in kan schuiven.

Het basisblok vertelt dan over het plaatje van het blokje dat in het bla bla point zit. Als er bijvoorbeeld een dierenblokje in zit verteld het wat voor dier het is en wat voor geluid het maakt. Bij het speelhuis zitten ook letterblokjes.

Als je die in het bla bla point schuift verteld het welke letter het is. Het basisblok vraagt soms ook om een blokje met een bepaald plaatje. Als je dat blokje er dan in hebt gedaan klinkt er gejuich.

De blokjes

Bla Bla blocks van VTech review - Mamaliefde

Met de rest van de blokjes kun je leuke dingen maken. Bij de dieren zij de grote blokken zijn de basis van de drie verschillende dieren en met de dubbelzijdige blokjes kun je eindeloos veel variatie aanbrengen.

Op de drie kaarten staan voorbeelden van hoe je de dieren kunt maken. Met de blokjes die horen bij het huis kun je ook veel verschillende dingen maken. Op de doos staan voorbeelden van twee huizen, een boom, een moestuintje en een brievenbus.

Maar ook van een robot en een trein. Dit is natuurlijk erg leuk om na te maken, maar nog leuker voor kinderen is om zelf dingen te bedenken. Op deze manier wordt de fantasie van de kinderen geprikkeld.

Voorbeeldkaarten

Bla Bla blocks van VTech review - Mamaliefde
Bla Bla blocks van VTech review - Mamaliefde

De oudere kinderen pakten snel de voorbeelden en wilden ze allemaal maken. Ze hadden snel in de gaten dat je ook op andere manieren dieren en het huis kon maken. Ik vond het zo mooi om te zien hoe ze hierin ook hun fantasie gebruiken.

Eerst werd er serieus gezocht naar een nieuwe manier om de dieren en het huis te maken. Maar na verloop van tijd gingen ze de gekste manieren uitproberen de dingen bouwen. Alles is mogelijk en hoe gekker hoe beter.

Toen de dieren en de huizen klaar waren bleek het spelen nog niet klaar. Ze wilden graag een boot maken, en een vulkaan, en een… Ze hebben heerlijk gespeeld.

En spelen maar

Mijn dochtertje was meteen blij verrast toen ik haar het speelgoed liet zien. Ik vond het fantastisch om te merken dat ze met de liedjes aan het ‘meezingen’ was. En natuurlijk moest er heel vaak op de mooie lichtgevende knopjes geduwd worden. Ook de verschillende blokjes zijn stuk voor stuk uitvoering bekeken, gevoel en ja, ook geproefd.

Toen de jongens uit school kwamen renden ze naar de blokken toe. “Wauw!!!” Dat was hun eerste reactie. De jongens hadden al vrij snel door hoe het moest. Eerst werd het basisblok uitvoerig getest en probeerden ze de opdrachten die het gaf netjes uit te voeren.

Als het bijvoorbeeld vroeg om de krekel zochten ze het blokje met de krekel en deden die in het bla bla point. En als er dan gejuich klonk gingen ze net zo hard, of het liefst harder, meejuichen.

Wat wij er van vonden?

Toen het tijd was om op te ruimen waren ze eigenlijk nog niet uitgespeeld. Dat het niet allen dreumes en peuterspeelgoed is bleek wel duidelijk aan de reacties van mijn oudste twee kinderen.

Vooral mijn zoontje van vier kan helemaal opgaan in het spel. Eerst het huis en de dieren maken, en daarna met de poppetjes lekker spelen. Ik zie het nu al voor me dat als mijn dochtertje een paar maandjes ouder is dat ze hier samen met haar broers heerlijk mee gaat spelen.

En ik heb zelf ook erg veel zin om samen met mijn dochtertje met dit speelgoed te ontdekken welke dieren, voorwerpen en letters er zijn en hoe je met de blokken kunt bouwen. En tijdens het opruimen kon ik het zelf ook niet laten om even de dieren van de voorbeeldkaarten in elkaar te zetten, en even te kijken of ik het huis snel in elkaar kan zetten.

Het is erg leuk speelgoed voor de heel kleintjes, maar ook voor wat grotere kinderen.

Ik ontdekte tot mijn grote vreugde aan de achterkant van het basisblok een knopje waarmee je de volume kunt regelen. Het geluid kan zachter, wat harder maar ook helemaal uit.

Genomineerd & Winnaar Speelgoed van het Jaar

Bla Bla blocks van VTech review - MamaliefdeDe mening van de jury:

De Bla Bla Blocks zijn een combinatie van constructief speelgoed en leren. Fantasie en creativiteit van het kind worden gestimuleerd. Je kunt op veel manieren spelen met deze blokken in allerlei vormen.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Het Bla Bla Blox Speelhuis is constructiespeelgoed met een extra leerelement voor kinderen vanaf 18 maanden. Jonge kinderen worden door de variatie in vormen, afbeeldingen en kleuren uitgenodigd om van alles te bouwen met de blokken.

Dit bevordert de fijne motoriek, constructievaardigheden en creativiteit. Vervolgens zullen ze merken dat wanneer ze bepaalde blokjes in het “magisch raam” plaatsen, er melodietjes, muziekjes of zinnetjes te horen zijn.

Dit maakt het speelgoed extra leuk en spannend en nodigt uit tot uitproberen. Het kind leert over oorzaak en gevolg. Door de verschillende blokken in het raam te zetten kan het kind ontdekkend van alles leren over dieren, letters, enz. Een leuke combinatie van bouwen en spelenderwijs kennis opdoen.

Geke Douw