Skip to Content

Tag: Gluren bij de buren; de babykamer

Tag: Gluren bij de buren; de babykamer

De babykamer; zeker als het je eerste is zal de prioriteit heel hoog zijn. In principe (mits je niet tussentijds verhuist) heb je negen maanden de tijd om daar helemaal op los te gaan. Zelf zijn wij halverwege de zwangerschap verhuisd, maar de babykamer was de eerste, en uiteindelijk enige kamer die echt helemaal klaar was.

De rest was #workinprogress om het zo maar even te zeggen. Zelfs als je baby de eerste maanden bij jou op de kamer slaapt in een co-sleeper of iets dergelijks, dan is het toch fijn om een eigen kamer te hebben. Met de kleertjes en alle andere babyspullen.

Zeker als je ook nog een kat hebt, zolang de deur dicht blijft weet je zeker dat alles harenvrij blijft. Bij het inrichten van de babykamer kun je het jezelf makkelijk maken en een standaardbabykamer kopen bij de Ikea.

Of helemaal los gaan aan de hand van moodboards, inspiratiefoto’s, kleurenthema’s en meer. Daarom deze babykamertag. Want wie vindt het nu niet leuk om even bij de buren te gluren en een kijkje te nemen in de babykamer?

Gebruik je een thema voor de babykamer?

Ja, voor de babykamer van onze dochter had ik het thema Nijntje. En dan niet zomaar een nijntje, maar er was toen net een collectie uit van Nijntje zilver. Met beddengoed, verzorgingsartikelen, accessoires en nog veel meer.

Natuurlijk moest daar ook bijpassende kleding bij komen. Zolang het maar Nijntje had. Ik had namelijk geen idee wat het geslacht van de baby zou zijn en Nijntje vond ik dan een ‘veilig’ idee.

Daarnaast heb je toch de nostalgie van dit beroemde konijntje zonder dat je bang moet zijn dat het op een gegeven moment minder populair wordt. Nijntje blijft.

Daarom dat we voor de tweede hebben gekozen voor Dikkie Dik. Daar was echter iets minder van beschikbaar. Daarnaast ging ik bij de eerste wel heel erg ver, dus werd ik bij de tweede wat gematigder.

Welke kleuren gebruik je voor de babykamer? Is dat afhankelijk van geslacht of toch neutraal?

Overwegend wit, met wat zilveren of natuurkleurige details. We wisten niet wat het geslacht was voor de baby. Wel had ik al bedacht dat manlief tijdens de kraamweek altijd nog wat extra gekleurde beddengoed kon kopen of andere accessoires zoals een hoes voor het aankleedkussen.

Leek me ook praktisch omdat we zeker wisten dat we daarna nog wel een andere baby wilden hebben als het ons was gegeven, en dan hoef je alleen de kleine details aan te passen.

Hoeveel wil/heb je uitgegeven aan de babykamer? Ging je voor tweedehands of heb je alles nieuw gekocht?

Wij gingen vooral voor tweedehands. Als ik kan kiezen tussen een beetje nieuw of wat meer tweedehands. Tenminste, uiteindelijk hebben we de meubels wel nieuw gekocht, evenals het matrasje. Dat vonden we toch wel zo’n veilig idee. Maar met betrekking tot de accessoires en gordijnen ging ik voor tweedehands, om het een beetje goed te praten ;-)

Hoe lang voor de bevalling had je de babykamer klaar? Of toch liever lastminute?

We zijn in december verhuisd, toen was ik drie maanden zwanger. De babykamer was als eerste klaar, dat zal met vijf maanden zwanger zijn geweest. Nadat er een bed in onze kamer stond had dat de topprioriteit.

De overige meubels was een bij elkaar geraapt zooitje van de studentenkamers van mijn man en mij maar we gingen er vanuit dat dat met de jaren wel zou goed komen (en dat bleek gelukkig ook zo het geval).

Wie heeft wat gedaan voor de babykamer? Bijvoorbeeld voor het kiezen van de kleuren, behangen, inrichten, meubels uitzoeken etc.

Manlief heeft een muurtje in de babykamer gezet, omdat het eerst een heel grote kamer was en er daardoor twee kamers ontstonden. Ideaal voor als we graag een tweede kind zouden willen hebben. Hij heeft dat muurtje ook nog samen met mijn stiefvader behangen.

De rest heb ik vooral zelf gedaan. Tot en met de meubels in elkaar zetten omdat ik niet kon wachten tot manlief thuis was van zijn werk. Was hij achteraf niet heel blij mee, en was ook niet heel verstandig want had daarna best wel last van harde buiken. Maar ja, eigenwijs hè ;-)

Ik zat ook uren op Marktplaats en internet om los te gaan op de leukste koopjes voor Nijntje-artikelen. Achteraf vraag ik me wel eens af waarom ;-) Maar ja, ik wilde ook graag zo’n mooie gestylede babykamer. Terwijl ik daar dus absoluut geen gevoel voor heb.

Wat hang je aan de muur in de babykamer? En waarom?

Drie van de vier muren hebben we alleen wit geverfd. Op het nieuwe muurtje hebben we een behangetje geplakt van lucht zodat er iets meer sfeer in de kamer zou komen. Op één van de muren heeft mijn stiefzusje een mooie Nijntje-verftekening gemaakt in een luchtballon. Die is er nu nog steeds, ook als is die kamer nu in dienst als mijn kantoortje.

Heb je zelf iets gemaakt voor de baby?

Ja, ik had onder andere een mobiel gemaakt en van die hangers voor aan de kast. Was niet heel goed gelukt, maar ik vond het wel leuk als de baby ook iets had wat ik zelf had gemaakt.

Heb je iets dat een speciale waarde heeft?

Ja, al zou ik zo snel niet meer weten waar ik het heb opgeborgen. Ik heb namelijk van mijn moeder een kruisje gehad voor aan de wieg. Dat schijnt een traditie te zijn uit de regio waar zij vandaan komt.

Vanaf wanneer ging de baby slapen op de babykamer?

Overdag al vrij snel, maar ’s avonds heeft ze de eerste drie maanden bij mij op de kamer gelegen. Pas toen ik weer ging werken kon ik dat een beetje loslaten. Onze zoon heeft bijna een heel jaar bij ons op de kamer gelegen.

Omdat zijn kamer werd gebruikt voor een pleegkind, én omdat hij makkelijk doorsliep ’s nachts en niet wakker werd als wij de kamer binnen kwamen of wij wakker werden van hem. Zolang de nachtrust goed was vond ik het wel fijn een kind zo dichtbij.

Wat is je favoriete meubel of ander voorwerp in de babykamer?

Ik denk dat dat toch de leunstoel is geweest die uit het interieur van manlief kwam. Daar heb ik menig nachtje in doorgebracht met voorlezen, troosten, knuffelen en menige borstvoeding in gegeven.

Welke spullen had je gekocht maar heb je vervolgens nooit gebruikt?

Heel veel, zo had ik een Nijntjeklok die ik op een gegeven moment maar heb opgehangen aan een spijker die er al hing. Maar er hebben nooit werkende batterijen in gezeten.

Wat is volgens jou onmisbaar voor op de babykamer?

Die stoel voor de gebroken nachten. En een nachtlampje bij de commode zodat je niet het grote licht aan hoeft te doen.

Wat zou je achteraf anders doen?

Ik zou geen nieuwe babykamer hebben gekocht bij de Ikea, maar eerder voor een tweedehands kamer met commode, bedje en kledingkast via Marktplaats zijn gegaan. Dan ben je vaak ongeveer hetzelfde kwijt, maar heeft het geheel toch iets meer stijl en karakter.

Tot hoe lang heb je de babykamer gebruikt?

Toen onze dochter anderhalf was beviel ik van de tweede, toen heeft zij dus een ‘grote meisjeskamer’ gekregen. Voor onze zoon hebben we op een gegeven moment de Stokke Home gekregen. Daar slaapt hij nu nog in, het fijne van deze kamer is namelijk dat hij meegroeit met je kind.

Al twijfel ik er wel over om als hij straks naar school gaat een ‘echte’ kinderkamer zonder peuterbed er van te maken zodat hij dan ook vriendjes kan uitnodigen. Mijn stiefzusje is nu ook zwanger, dan mag zij deze meubels gebruiken mits het in de familie blijft.

Als je de babykamer niet meer gebruikt? Wat ga je er dan mee doen?

De oude babykamer hebben we volgens mij opgeslagen op zolder. Is misschien heel raar, maar daar hebben toch beide kinderen hun eerste jaren in gelegen en vind het moeilijk dat weg te doen.

Tenminste, dat gaat om de ledikant. De kledingkast en de commode staan nu bij onze dochter op de kamer. Dat zijn namelijk meubels die ook goed mee kunnen groeien. De plank van de commode kan je namelijk los maken en dan houd je een handige opbergkast over.

Als je een tweede of derde baby hebt; heb je nog veel aangepast of bleef de kamer hetzelfde?

Bij de tweede wisten we wel vooraf dat het een jongetje zou worden. Een aantal accessoires hebben we vervangen door het Dikkie Dik-thema in combinatie met wat blauwe accenten maar daar bleef het bij. Omdat de kamer neutraal was ingericht hoefden we ook niet veel te doen.

Wat heb je hergebruikt en wat heb je nieuw gekocht?

We hebben eigenlijk alles hergebruikt. Alleen wat dingen zoals jongensbeddengoed, of blauwe hoezen, hebben we nieuw gekocht.

Wat zou je (voor een volgende baby / gehad) willen hebben? Wat staat er op je wishlist als budget geen rol speelt?

Voor een eventuele volgende ben ik heel blij als ik de Stokke Home vanaf het begin kan gebruiken met de wieg erbij. Daarnaast denk ik dat ik voor een sleepyhead ga. Zo’n babynestje lijkt me wel heel erg fijn.

Ook al is dat niet specifiek voor de babykamer, maar kun je het ook heel goed beneden gebruiken. Als dat er al was geweest toen onze kinderen nog klein waren…

Tag doorgeven

Nu is het leuk natuurlijk als de tag geen pijnlijke dood sterft, daarom vraag ik aan Miriam, Merel, Mathilde en Karin of zij ook deze tag willen invullen. Ook als je geen baby meer hebt vind ik het toch erg leuk als je deze tag overneemt (met verwijzing) want volgens mij gaan de ontwikkelingen in babykamerland erg snel en is het leuk om de babykamers van een paar jaar geleden terug te zien.

Meer tags vind je hier.

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.