Skip to Content

Stokke Home; bed, commode, wieg en kinderkamer review

Stokke Home; bed, commode, wieg en kinderkamer review

Het mooie van de Stokke Home kinderkamer is dat hij bestaat uit een aantal meubels die elkaar aanvullen. De kamer groeit als het ware met je mee. Als je baby net geboren is begin je natuurlijk met de babykamer. Hiervoor heb je ‘slechts’ twee onderdelen nodig. Of eigenlijk bestaat de commode uit twee delen dus in totaal drie items. Namelijk het wiegje, de ladekast en de commode.

Ze hebben geen groot oppervlakte zodat ze in iedere kamer een mooi plekje kunnen krijgen. Of als er geen lege ruimte meer is op de kamer van de ouders. De trend is tegenwoordig om je interieur zo veelzijdig mogelijk in te richten. Zeker in dichtbevolkte gebieden zoals waar wij wonen zie je dat het gemiddelde oppervlakte waarop gezinnen leven kleiner wordt. En je dus wel praktisch moet nadenken.

En ook als de kinderen ouder worden groeit de kamer mee; zo wordt de wieg een bureau en maak je van het ledikantje een bed door de zijkant er uit te halen.

Stokke Home Wieg

Stokke Home wieg cribbe - Mamaliefde
Stokke Home wieg cribbe - Mamaliefde

Het in elkaar zetten van het wiegje gaat wat stroef. Je wilt natuurlijk dat je baby veilig ligt en het onderstel goed stevig vast zit. Daar heb je behoorlijk wat spierkracht voor nodig. Wat lastig als je al rondloopt met een zwangere buik. Als het onderstel staat, het in elkaar puzzelen is echt super eenvoudig en zo gedaan, kan het wiegje er in.

Je schuift de bekleding om het houten raamwerk heen dat netjes is afgeschuurd zodat er geen ruwe plekjes zijn. Aan twee kanten schuif je hem er overheen en aan twee kanten rits je hem eenvoudig dicht.

Je haalt het zo ook weer uit elkaar zodat het wiegje, inclusief matrasje zo de was in kan. Onder het matrasje zit een steekvak waar je de bodemplank in schuift. Zo heeft je pasgeborene een stevige ondergrond en zakt het niet in een punt in elkaar.

Stokke Home wieg cribbe - Mamaliefde

Het voordeel van deze wieg is dat hij enorm klein en licht is. Veel kleiner dan de co-sleeper waar de beide kinderen in sliepen toen zij nog baby waren. Het matrasje is ook iets kleiner, maar het grote verschil zit hem in de ombouw. Je tilt het wiegje eenvoudig op zodat je makkelijk midden in de nacht kan wisselen van naast je bed naar de eigen slaapkamer.

Als je toevallig al het bedje in huis hebt kan je het onderstel zelfs laten staan. En hang je het wieggedeelte in het ledikant. Zo kan je bijvoorbeeld overdag je kind in zijn eigen kamer laten slapen en ‘s-avonds naast je eigen bed.

Handig voor de nachtvoedingen. Zonder dat je iedere keer het huis moet verbouwen of de baby in een ander bedje ligt met andere geurtjes. Dit bedje is zelfs zo smal dat hij in ons vorige huis naast het bed had gepast. En dat was echt een kleine tweekamerwoning.

Stokke Home wieg cribbe - Mamaliefde

Voor deze combinatie waarbij de wieg en dresser op het bedje geplaatst worden is het ook erg mooi als je een greywash bed combineert met een witte wieg en dresser. Mocht je baby uit de wieg gegroeid zijn is het toch verstandig om in ieder geval het onderstel te bewaren. Als je kind ouder is past hier namelijk de commode op zodat je een mooi bureautje hebt voor je peuter / kleuter.

Zelf ga ik het wiegje binnenkort in gebruik nemen voor een nieuw gastkindje dat net drie maanden oud is. Zij kan hier dus nog even van genieten. Dan kan ik haar daarin in slaap wiegen, en mocht er iemand onrustig zijn met slapen kan ik haar eenvoudig naar een andere kamer verhuizen.

Bovendien neemt de wieg nauwelijks ruimte in wat erg fijn is aangezien we er bewust voor hebben gekozen om de kleinste kamer van het huis te gebruiken als babykamer. En ook voor de gastkinderen.

Stokke Home Bed

Als je kind geen baby meer is, of na ongeveer zes maanden niet meer in het wiegje past wordt het tijd om over te stappen naar de dreumeskamer. De tussenstap naar de echte peuter / kinderkamer. Onze zoon is tenslotte geen baby meer maar een echte dreumes.  

Over een paar maanden wordt hij zelfs al twee jaar en is het een echte peuter. Zijn kamer is echter nog steeds vrijwel hetzelfde als toen zijn zus in deze babykamer lag. Voor hem is er geen andere ruimte in huis zodat we hem kunnen overdoen.

Hoog tijd dus om zijn kamer onder handen te nemen. Zoals ik al aangaf, de Stokke Home  kinderkamer groeit met je mee. En daar horen ‘nieuwe’ meubels bij. Of eigenlijk is alleen het bedje nieuw. Voor een dreumes is het tenslotte nog erg handig om een commode tot je beschikking te hebben. Kan het wiegje naar de zolder verhuizen, of in ieder geval het wiegje zelf.

Stokke Home bed - Mamaliefde

Het bed was het eerste wat ik in elkaar ging zetten. Dit bed  is in mijn ogen echt het pronkstuk van de kinderkamer. Zo mooi hoe Stokke Home het idee van een tentje, een eigen plek in huis hebben geïntegreerd in de babykamer. Je hebt geen hoogslaper meer nodig om je kindje de geborgenheid die het nodig heeft te geven.

Het in elkaar zetten van het bedje is prima te doen. De gebruiksaanwijzing is spreekt voor zich. En laat je niet twijfelen over welke kant je precies moet hebben. Waar nodig staan markeringstekens zodat je zeker weet dat het goed om zit. Het gereedschap dat je nodig hebt is ook meegeleverd.

Ik was zo enthousiast toen het bezorgd werd dat ik niet kon wachten op manlief die aan het einde van de dag thuis zou komen maar heb zelf de twee grote platte dozen van het bed en het kleinere doosje waarin het matras (niet bijgeleverd zat opgerold naar boven getild.

Dan begint het uitpakwerk en het in elkaar zetten. Daar was ik wel een paar uur mee bezig. Tenminste, inclusief al het voorwerk en nawerk. Zoals de meubels uit de babykamer halen, toch wel even slikken om afscheid te moeten nemen van de babykamer waar je kinderen drie jaar lang in hebben gelegen.

En vervolgens even stoffen, poetsen en zuigen. Vooral op die plekken waar voorheen een kast stond of de commode en je toch vaker overslaat. Het in elkaar zetten ging prima, op een schroefje na, die heeft manlief die avond even vast moeten draaien. Waar ik tien minuten van alles heb geprobeerd vanuit allerlei houdingen en met links, rechts, naar boven en beneden te bewegen had hij hem in tien seconden vast zitten…

De schroef zat er in principe wel in zodat ik toch het bedje recht overeind kon zetten en kon beginnen met het opmaken van het bedje. Normaal niet een van mijn lievelingsklusjes, maar met zo’n gaaf bed hoor je mij niet klagen!

Ook heerlijk om alle knuffels  uit te zoeken. Dochter heeft nooit zoveel met knuffels gehad, maar zoonlief heeft echt een paar favorieten en kan daar heerlijk mee knuffelen en kusjes geven. Tijd dus om er een paar van haar kamer over te hevelen naar zijn bed.

Stokke Home kinderkamer - Mamaliefde

Bij het bedje kan je een mooi Stokke Home dak kopen zodat je kind heerlijk beschut ligt maar je toch makkelijk een oogje in het zeil kan houden. Aan de zijkant zitten gordijnen en aan de bovenkant een grotere flap die je naar beneden kan rollen. Zo blijft de ruimte toch heerlijk licht en kan je overal bij.

Ook als je nog gebruik maakt van de babykamer met wieg of de commode. Zonder het dakje kan je een mobile ophangen boven je slapende kind, zonder dat je direct gaten in het plafond moet boren. Het hangt veilig en hoog dat je kind er niet zelf bij kan.

De basis van het Stokke Home matras is gemaakt van polyurethaanschuim. Door de elasticiteit en drukverlagende eigenschappen heeft het kindje de juiste ondersteuning en comfort.

Het hypoallergene schuim heeft een ademende structuur die vocht laat verdampen waardoor schimmelvorming wordt voorkomen. De katoenen gewatteerde matrashoes is aan de bovenzijde doorgestikt voor comfort.  De onderzijde is van fijnmazig materiaal voor een goede ventilatie.

Het matras voldoet tevens aan de Öko-Tex keurmerk, klasse 1. Je hebt dus geen speciale matrassen meer nodig voor de ventilatie of om wiegendood te voorkomen. Voor het matras zijn speciale hoeslakens te koop die er om heen passen. Deze zijn gemaakt van Percal katoen en voldoen ook aan het Öko-Tex keurmerk.

Stokke Home bed - Mamaliefde

Nadat ik het bedje in elkaar had gezet kwamen oma en opa nog even langs om wat te brengen. Oma was destijds mee geweest naar de negenmaandenbeurs waar ik dit concept voor het eerst had gezien. Dus liet ik even trots de vernieuwde kinderkamer zien. Ze herkende hem niet gelijk, maar was wel onder de indruk van dit mooie bedje.

Die avond kon dreumes gelijk in zijn nieuwe bedje in slaap vallen. Hij had een brede glimlach toen ik hem er in legde en peuter werd erg jaloers. Zij wilde ook in het tentje slapen.

We hebben haar duidelijk gemaakt dat dit bed van haar broer is, maar zij wel in het ledikantje mocht slapen dat nu tijdelijk bij haar op de kamer staat. Het kan aan mij liggen maar ik vind het in dit bedje ook makkelijker om mijn kind in te stoppen onder de dekens.

Het zijn allebei kinderen die in een ledikantje hier continu onderuit kruipen dus ik blijf bezig met bedekken. Doordat de afmetingen van het matras perfect zijn afgestemd op het ledikant blijft het beddengoed beter zitten en kan je dus ook je kind instoppen.

En het de volgende ochtend zo terugvinden. Tenminste, dan wel een paar keer omgedraaid om bij het boekje en de knuffels te kunnen komen.

Stokke Home Commode

Stokke Home dresser ladekast - Mamaliefde

De commode en ladekast werden een week later nageleverd, blijkbaar zijn deze meubels nu al erg populair. En moesten daardoor bijbesteld worden. Het in elkaar zetten van de kast kost even tijd. Terwijl ik dit in elkaar aan het zetten was zaten de kinderen in bad met manlief er bij.

Met dit soort dingen vind ik het toch fijn om het zelf in elkaar te zetten, ook al is de gebruiksaanwijzing erg duidelijk (op twee plaatjes na waar je even door moet bladeren om te zien wat voor / achter is), hij kan er niet tegen als iets niet gaat zoals hij het wil.

Hij kwam continu ook kijken of hij kon helpen en had me een elektrische schroevendraaier gegeven. Die heb je namelijk extra nodig om het in elkaar te zetten. Nadat de kast en de lades in elkaar zaten mocht hij ze stellen ;-) Hij maakte nog een vergelijking met de Ikea op basis van het in elkaar zetten.

Stokke mag dan ook uit Scandinavië komen, het is echter duidelijk dat je niet alleen meer betaald voor het merkje maar ook de kwaliteit is vele malen beter. Zelfs het boekje met de gebruiksaanwijzing is van betere kwaliteit. Zodat ik verder kon gaan met de dresser. Zoonlief was ons vanuit zijn bed goed aan het bestuderen en vond het allemaal hoogst interessant.

De commode is meer dan een plank die je ladekast een groter oppervlakte geeft zodat je er handig je kind op kan verschonen. Maar heeft een hele handige ombouw die er voor zorgt dat niet gelijk alles van de commode afrolt. Of je nu het bijgeleverde matras recht voor je hebt liggen of toch liever dwars verschoond.

Niet alle kinderen liggen altijd even rustig op de commode, de mijne in ieder geval niet dus dan is dit ideaal.  Zo kan je toch iets laten staan zonder dat je bang hoeft te zijn dat je tijdens het aankleden ‘s-ochtends je portie ochtendgymnastiek al hebt gehad.

Aan de commode hangt een bakje dat je makkelijk er af kan halen of verplaatsen voor de spulletjes zoals billendoekjes, billencreme, vitamines, een borstel en andere voorwerpen die je graag bij de hand wilt houden tijdens het verschonen. Hij past trouwens ook op het bedje en het onderstel van de wieg.

Over multifunctioneel denken gesproken. Met de wieg en commode naast elkaar op het bed bespaar je enorm veel ruimte uit. Met een tentje er om heen heeft je kind zijn eigen ruimte, zelfs als er geen eigen kamer meer is door een onverwachte uitbreiding.

Stokke Home dresser ladekast - Mamaliefde

De hoogte van de ladekast is gericht op de hoogte voor het gebruik als commode. Zodat je kind niet te hoog of te laag ligt en je er makkelijk bij kan. Dit zal natuurlijk van persoon tot persoon verschillen, aangezien niet iedereen even lang is.

Qua opbergruimte is hij ook ideaal, de kast heeft drie laatjes in verschillende grootte zodat het voldoende ruimte biedt voor alles wat je maar nodig kan hebben. Ik heb altijd een commode gehad met open ruimte, dat leek me handig zodat je er gelijk bij kon.

Niet dus. Ten eerste stak de plank uit, zodat je niet in een greep bij datgene kon wat je nodig had. En alles valt er uit / wordt er door nieuwsgierige ontdekkingsreizigers uitgetrokken. Met de lades ziet het er ook gelijk een stuk netter uit. Luiers, knuffels, schoon beddengoed of zelfs (een deel van) de kleding.

De commode die we hiervoor hadden had een open ontwerp zodat je altijd alles kon zien wat er in lag. Met deze dichte lades ziet het er gelijk een stuk netter uit. Serieus, ik kon niet wachten op het inruimen van die lades. Het was echter al even na bedtijd dus moest ik een hele nacht wachten…

Nog even en ik ga het leuk vinden om de rompertjes en sokjes op te bergen ;-) Vooral de onderste lade heeft gigantisch veel ruimte. De bovenste is wat laag, het was even puzzelen maar uiteindelijk een inzet gevonden die precies past. Blijft alles tenminste netjes op zijn plek liggen als je de lade open maakt.

De ladekast is ook gemaakt naar een tijdloos Scandinavisch ontwerp van duurzaam materiaal dat heel lang meegaat zodat je ook als je de kast niet meer gebruikt als commode je kind er veel plezier aan kan hebben en er bijvoorbeeld speelgoed of zijn schoolspullen in kan opbergen.

Net zoals de Trip Trap stoel van Stokke vind ik dit erg bijzonder. Er wordt echt meegedacht aan de toekomst van de meubels. Zodat het in het begin misschien een kleine investering is, maar je er wel jaren lang plezier van hebt en niet alles nieuw hoeft te kopen.

Nu je het wiegje niet meer nodig hebt en naar zolder is verhuisd kan je de commode bevestigen op dit onderstel. Het is wel iets lager dan de ladekast, zo kan je kind ook makkelijker met een trapje zelf op de commode klimmen zodat je het minder hoeft te tillen.

Verder veranderd er aan de commode niet veel. Ook al is je baby ouder geworden, je hebt vaak nog precies dezelfde artikelen nodig. Doordat je aan de zijkant de opbergbak hebt hangen, heb je nog steeds alles wat je nodig hebt bij de hand. Hooguit met wat meer luiers op voorraad.

Zo zonder commode wordt de ladekast echt een ladekast. Persoonlijk vind ik de hoge pootjes erg mooi. Zo kan je er ook makkelijk onder komen tijdens het stofzuigen. Want naarmate je kind ouder wordt groeit ook de berg met speelgoed, die natuurlijk altijd onder het bed / kast rolt.

Hier kan je er makkelijk bij. De kinderen kunnen zelf makkelijk de lades open maken zodat je hier spullen in kan opbergen waar ze zelf mee kunnen spelen op hun kamer.

Zoals je kan zien is de make-over compleet met nieuwe gordijnen en andere accessoires. Zelfs de kledingkast, die we nog wel even hebben laten staan, heb ik opnieuw ingedeeld zodat dat handiger is. Nog even en ik durf het een hippe kinderkamer te noemen ;-)

Stokke Home Bureau

Het onderstel kan je natuurlijk later gebruiken als bureau. Of als commode door deze plank op het onderstel te bevestigen. Dan creëer je gelijk wat ruimte op de ladekast voor wat mooie accessoires. Want naar mate je baby ouder wordt krijg je steeds meer.

Niet alleen tijdens de kraamweek, maar ook als je de eerste verjaardag hebt gevierd. Of gewoon zomaar tussendoor. Dat moet natuurlijk wel een mooi plaatsje krijgen in de dreumeskamer.

Hoe oud was jullie kind toen jullie afscheid hebben genomen van de babykamer?

Meer informatie vind je hier.

Linda van Aken