Skip to Content

Alle kinderen naar buiten! review

Alle kinderen naar buiten! review

Kinderen moeten meer buitenspelen. Iedereen is het daar over eens. Kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. Maar naast dat het leuk is, is het ook noodzakelijk voor hun gezondheid en ontwikkeling.

Kinderen die buiten spelen slapen en eten beter en door de beweging die ze krijgen ontwikkelen ze zich op motorisch gebied en hebben ze minder kans op overgewicht. Ze hebben meer zelfvertrouwen, oefenen hun sociale vaardigheden en leren risico’s in te schatten.

Daarbij is het de laatste tijd ook in het nieuws dat kinderen naar buiten moeten vanwege hun ogen, om te voorkomen dat ze bijziend worden. Kortom, buitenspelen is heel belangrijk voor kinderen.

Het boek ‘Alle kinderen naar buiten!’ is een dik boek waarin heel veel inspiratie en ideeën staan voor kinderen om te doen in en met de natuur.

Beschermen of loslaten?

Een belangrijke reden waarom kinderen niet vaak buiten spelen is de angst van de ouders. Ouders zijn bang dat hun kinderen zich bezeren, verdwalen of vies worden. Natuurlijk is het belangrijk om de risico’s voor je kinderen goed in te schatten en ze te beschermen waar nodig.

Maar deze angst is niet altijd goed en kan de ontwikkeling van kinderen belemmeren. Als een kind zich bezeert dan heeft het een ervaring opgedaan.

Een sneetje oplopen, een gat in de knie, het kind leert ervan zodat hij of zij het de volgende keer anders kan doen.

Spelen in de natuur

Als je kinderen buiten spelen kunnen ze natuurlijk naar een speeltuin. Dat is natuurlijk superleuk. Ze kunnen ook de natuur in. De natuur biedt veel meer mogelijkheden dan een speeltuin. Kinderen krijgen er de vrijheid om te ontdekken en te creëren.

Gelukkig is de natuur nooit ver weg, je kunt het al vinden in de achtertuin, in het park, in het bos, een weiland of het strand. In de natuur kun je spelen en ontdekken. Maar je kunt ook dingen maken, je kunt speuren, of proeven.

De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het boek: ‘Alle kinderen naar buiten!’

Alle kinderen naar buiten! review - Mamaliefde

Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter hebben het boek ‘Alle kinderen naar buiten!’ geschreven en gedecoreerd. Het is een groot en dik natuuractiviteitenboek. Het is een bijzonder compleet boek met allemaal inspiratie en ideeën om samen met je kinderen te doen in de natuur of met de natuur.

Toen ik het boek in handen kreeg, werd ik al vrolijk van de voorkant. Er is gras en modder te zien, diertjes, een springend kind en een zelfgemaakte katapult. Je krijgt eigenlijk meteen zin om het boek door te bladeren, of eigenlijk krijg je meteen zin om zelf naar buiten te gaan. Naast de ideeën heeft het ook 23 zoekkaarten.

Zoekkaarten

De zoekkaarten zijn pagina’s die verspreid in het boek staan. Er zijn bijvoorbeeld kaarten van vissen, planten of paddenstoelen. Op de kaarten staan afbeeldingen van dieren en dingen die je in de natuur kunt vinden met de naam en een omschrijving erbij.

Kinderen vinden het ontzettend leuk om te weten hoe de dieren en dingen die ze tegenkomen heten. En om heel eerlijk te zijn weet ik zelf de dingen ook meestal niet. Dus hoe leuk is het om samen met je kind en dit boek de natuur in te gaan om samen te ontdekken.

Mijn favoriete zoekkaart is die met eetbare planten.

De hoofdstukken

Het boek begint met een inleiding. Daarna volgt het eerste hoofdstuk. In totaal heeft het boek acht hoofdstukken:

  1. De natuur in – Goed beginnen. Dit is een hoofdstuk waarin allerlei tips staan die je kunt gebruiken als je de natuur ingaat. Van onderzoekersuitrusting, tot genezende plantjes en gedragsregels in de natuur.
  2. (Moet) je doen – Spelen in de allergrootste speeltuin. In het tweede hoofdstuk wordt beschreven wat je per seizoen kunt doen in de natuur. Denk aan kastanjes zoeken in de herfst, of op blote voeten lopen in de lente.
  3. Ontdekken – Water, weer en bodem. Het derde hoofdstuk gaat over ontdekken. Hierin wordt uitgelegd hoe je dingen kunt ontdekken in het water, aan het weer en in de bodem. Er staan leuke simpele proefjes die kunt doen, aangevuld met allemaal leuke weetjes.
  4. Spelen – Spelen, spelen, spelen. Hoofdstuk vier staat vol met spelletjes die je kunt spelen in en met de natuur.
  5. Maken – Leef je uit. In hoofdstuk vijf staan allerlei knutselwerkjes die je kunt maken met dingen uit de natuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een katapult, of een tamboerijn.
  6. Eten & proeven – Proeven, koken & eten. Hoofdstuk zes gaat over eten en proeven. In dit hoofdstuk wordt er van alles uitgelegd over eetbare planten en vruchten die je in de natuur kunt vinden. Ook staan hier recepten bij van bijvoorbeeld paardenbloemenjam of eikeltjeskoffie.
  7. Speuren – Sporen, speuren & Spotten. Hoofdstuk zeven gaat over speuren. Er staan weetjes in over dieren en planten, maar ook bijvoorbeeld over pootafdrukken, poep of botresten die je in de natuur kunt tegenkomen.
  8. Handen uit de mouwen – timmeren en tuinieren. In het laatste hoofdstuk, over timmeren en tuinieren, staan allemaal leuke voorbeelden die je kunt maken, zoals een vogelhuisje. Maar er staan ook heel leuke tips in om samen met je kind een klein moestuintje aan te leggen.

Direct even uitproberen

Alle kinderen naar buiten! review - Mamaliefde

Nou ben ik zelf vrij veel met mijn kinderen in de natuur. Als je bij ons de straat uitloopt dan loop je een klein bos in. We wandelen en fietsen daar heel veel en de kinderen vinden het fantastisch om dan door de bladeren te rennen en over de boomstammen heen te lopen.

Maar als ik dit boek lees zijn er zo veel meer redenen om samen met de kinderen de natuur in te gaan. Er is zo veel te doen, te ontdekken en te maken.

Ik kwam in hoofdstuk 3 een proefje tegen die ging over het maken van een wolk. Ik liet het de kinderen zien en ze wilden meteen zelf aan de slag. De één rende naar de kast om een flesje te pakken en de ander deed de vriezer open voor een ijsklontje

. Hoewel dit een heel eenvoudig proefje is vonden ze het heel erg leuk. Ik zag de nieuwsgierigheid in hun oogjes, vol verwachting keken we naar wat er gebeurde. Al bladerend in het boek kwam ik allemaal leuke ideeën tegen waar de jongens zeker weten enthousiast van worden.

Wat vinden we er van?

Zelf wordt ik heel erg enthousiast van het boek. Het is heel compleet, er staan zo ontzettend veel leuke dingen in om samen met je kinderen te doen op zoveel verschillende manieren. Leuk en leerzaam voor de kinderen, maar ook voor jezelf.

Hoe heerlijk is het om je kinderen lekker te zien spelen en te ontdekken. Ik bedacht me ook al dat ik de inspiratie voor het komende kinderfeestje ook uit het boek ga halen. Kortom, een echte aanrader!

Geke Douw