Als zwangere vrouw krijg je in Nederland standaard de 12- en 20-wekenecho aangeboden. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek heeft de regering nu toestemming gegeven voor een 13-wekenecho. Je kunt dus 3 echo’s laten maken. Wat is het verschil tussen de echo’s? En wat zijn de voordelen van een 13-wekenecho?

12-wekenecho: termijnbepaling

Het kan wat verwarrend zijn. Als je een 12-wekenecho hebt, wat is dan het voordeel van een 13-wekenecho? Dit is toch ‘slechts’ een week later? Goed om bij de soort echo’s even stil te staan.

De 12-wekenecho wordt ook wel de termijnecho genoemd. Voor veel vrouwen komt deze echo al eerder dan de 12 weken. In een tijdsbestek tussen de 8 tot 12 weken in de zwangerschap kan de verloskundige dan berekenen wat je uitgerekende datum wordt. Ook kan gekeken worden of het hartje van je baby klopt. Daarnaast kan gekeken worden of het om één of meerling zwangerschap gaat.

13-wekenecho

Met een 13-wekenecho kan een speciaal opgeleide verloskundige extra goed naar de groei en ontwikkeling van de baby kijken. Honderden verloskundigen hebben daarom de laatste tijd de aanvullende opleiding voor de 13-wekenecho gevolgd.

De 12-wekenecho richt zich op de datum en volgt de basis van het ontstaan van je kindje. Met de 13-wekenecho kunnen ernstige afwijkingen al gezien worden. Dit geldt voor een deel van de afwijkingen, die ze anders bij de 20-wekenecho zouden zien. Dit geeft ouders meer tijd om informatie in te winnen, over wat dit betekent. Er kan extra onderzoek gedaan worden, als ook een second opinion bij een andere echoscopist. Ook helpt de 13-wekenecho, in de verwerking voor ouders. Daarnaast kunnen ouders er eerder voor kiezen als ze dit willen, om de zwangerschap af te breken.

De 13-wekenecho geeft aan zowel de verloskundige als ouders een breed beeld van de gezondheid van de baby. Heb je een goede 13-wekenechouitslag? Dan geeft het voor veel ouders ook een stuk rust. Een 20-wekenecho is een spannend moment. Een goede uitslag kan stressgevoelens bij ouders flink doen verminderen.

Wat als blijkt op de 13-wekenecho dat je kindje een ernstige hartafwijking heeft of niet levensvatbaar is na de geboorte? Je kunt als ouders dan besluiten om de zwangerschap uit te dragen of deze af te breken. Een heel heftige en verdrietige situatie. We wensen je in dit geval veel sterkte toe.

Per 1 september 2021 gaat de 13-wekenecho in

Het RIVM maakte bekend dat je vanaf 01-09-2021 de mogelijkheid hebt om de 13-wekenecho te ondergaan. Hiervoor moet je wel toestemming geven om je gegevens anoniem te laten gebruiken door de wetenschap. Met deze gegevens willen ze het effect van de 13-wekenecho beter in beeld brengen.

20-wekenecho

Een 20-wekenecho gaat nauwkeurig de hele ontwikkeling en groei van je baby na. Alles wordt bekeken. Ook wordt er een meting van bijvoorbeeld het hoofdje en het bovenbeen gedaan. De 20-wekenecho is een medische echo. Het doel is om (ernstige) afwijkingen op te sporen. Ook kan er met de 20-wekenecho bekeken worden wat het geslacht van de baby is. Dit laatste is echter geen hoofddoel voor de verloskundige. Al is het natuurlijk fijn om te weten wat het wordt. ;) De meeste mensen wachten vol spanning op de 20-wekenecho. Dit is de meest duidelijke echo om de ontwikkeling van je baby te beoordelen.

Wat kost een 13-wekenecho?

Net als de termijnecho en de 20-wekenecho, kost een 13-wekenecho je niks. De vergoeding vindt plaats vanuit de basisverzekering. Het gaat niet van je eigen risico af.

Is een 13-wekenecho verplicht?

Nee deze echo is niet verplicht. Als je de intake van een zwangerschap hebt gehad, zal de verloskundige je over de 13-wekenecho vertellen. Je hebt de mogelijkheid om voor deze echo te kiezen. Als je langer bedenktijd wilt, kan dit ook. Het is wel goed om te weten dat de 13-wekenecho echt rond die 13e zwangerschapsweek gepland wordt. Als je 19 weken zwanger bent, is het moment te laat.

Wat zijn nadelen van de 13-wekenecho?

Het kan zijn dat je als ouders eerder ongerust wordt gemaakt. Er valt wel ‘iets’ op bij de 13-wekenecho, maar het is nog niet goed genoeg in beeld te brengen. Weken van onzekerheid kunnen dan volgen. Bij de 20-wekenecho kan er beter naar gekeken worden. In sommige gevallen kan dan blijken dat het (gelukkig) niet om een ernstige afwijking blijkt te gaan.

Het komt in de praktijk ook andersom voor. Dan laat de 13-wekenecho geen zichtbare ernstige afwijkingen zien. Bij de 20-wekenecho blijkt dan dat er toch gezondheid- of ontwikkelingszorgen zijn.

Hoe lang blijft de mogelijkheid van een 13-wekenecho er?

De komende 3 jaar, tot september 2024, blijft het aanbod van de 13-wekenecho van kracht. In de tussentijd wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van deze echo. Ook wordt hierin de ervaring van ouders nadrukkelijk meegenomen. Na drie jaar onderzoek beslist de Gezondheidsraad of de 13-wekenecho voor onbepaalde tijd ingezet wordt.

Bij wie kan ik met mijn vragen terecht?

Als je vragen hebt over de 13-wekenecho, kun je deze het beste aan de verloskundige of een huisarts stellen. Ook als je niet zwanger bent maar wel vragen over de 13-wekenecho hebt, kun je deze aan een verloskundige stellen. Ze zijn er voor zowel zwangere als niet-zwangere vrouwen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook

Mirjam de Stigter
Laatste berichten van Mirjam de Stigter (alles zien)